DB Posted July 4, 2023 Posted July 4, 2023 11 sati, Duh u močvari said: 10 000. da je 1000 ne bi bilo 0 (uz brzinu 120 kolko se tam vozi). Je, to sam prvo pretpost.avil - devijacija na ulazu / izlazu iz stajališta. Quote
Stanley Posted July 19, 2023 Author Posted July 19, 2023 Kroz Šenkovec je prije sat i pol protutnjao Smak Svijeta, a najviše je stradalo željezničko stajalište Sutla. Fotografijama ne treba komentara: 1 Quote Serija 05 je zakon!
1borna Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 Ako se cijeli svijet ne trgne i zaista počne djelovati na smanjenju zagrijavanja bit će sve gore sa sve težim posljedicama! Taman da od sutra krenu u akciju ovakva nevremena će potrajati još desetljećima, priroda pamti i sveti nam se. Bilo je naravno i ranije velikih nevremena no nisu bila toliko učestala kao zadnjih dana. Mi smo još i dobro prolazili pa smo pričali da živimo u sretnom kutku planete, nitko neće biti pošteđen i izuzetak. 5 1 Quote
mali.paja Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 8 sati, 1borna said: Ako se cijeli svijet ne trgne i zaista počne djelovati na smanjenju zagrijavanja bit će sve gore sa sve težim posljedicama! Taman da od sutra krenu u akciju ovakva nevremena će potrajati još desetljećima, priroda pamti i sveti nam se. Bilo je naravno i ranije velikih nevremena no nisu bila toliko učestala kao zadnjih dana. Mi smo još i dobro prolazili pa smo pričali da živimo u sretnom kutku planete, nitko neće biti pošteđen i izuzetak. Što znači ime Grenland? Zelena zemlja. Od kuda zeleno a tamo je led i snijeg.? Prije nekih tristotinjak godina se na Grenlandu sijala pšenica. Kako to da je bilo toliko topla a nije bilo toliko ni stanovnika niti zagrijavanja? 1 Quote
ŠTREKAR Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 Ime Grenland (Grønland) dolazi od skandinavskih doseljenika, što znači "zelena zemlja", dok se na Grendlandskom jeziku Grenland zove Kalaallit Nunaat, što u prijevodu znači "zemlja ljudi". Erik Crveni, zajedno sa svojom obitelji i robovima, iskrcao se na sjeverozapadni dio otoka. Otok je nazvao Grenland, što u prijevodu znači znači "zeleni otok", kako bi privukao što više ljudi da se dosele. Naravno, treba napomenuti da je samo južni dio otoka zelen, bar preko ljeta, zbog strujanja jednog dijela Golfske struje uz obalu tog dijela otoka. Za vrijeme srednjovjekovnog perioda stanovništvo Grenlanda bavilo se poljoprivredom ali samo u plodnim fjordovima u južnom dijelu otoka ( i danas je taj dio otoka "zelen" ). Stanovništvo je živjelo od obrađivanja zemlje, lova i trgovine sa ostalim dijelovima Skandinavije. Mislim, je li tako teško u današnje vrijeme pronaći podatke na internetu, a ne samo pisati bez veze? 2 1 Quote
mali.paja Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 Samo sam prenio podatke koje je na televiziji kazao akademik Paar a ptisutan sam bio i na njegovom predavanju gdje isto to pričao. 1 Quote
ŠTREKAR Posted July 21, 2023 Posted July 21, 2023 Sve ok, ali postoje činjenice koje je vrlo lako provjeriti... Isto tako pričaju ptice su dronovi, zemlja ravna pa ćemo i to stavljati na željeznički forum!? Mislim stvarno, svakakvih gluposti se može čuti i pročitati. Sada te stvari već postaju žalosne... 1 Quote
Stanley Posted July 26, 2023 Author Posted July 26, 2023 Zaprešić, 24. srpnja 2023. Prekjučer sam skoknuo nekim poslom u Zaprešić, a kako sam bio brzo gotov valjalo je vratiti se doma. No ljetni vozni red HŽ PP-a prorijedio je prigradske vlakove pa sam raspoloživih sat i pol vremena odlučio iskoristiti za šetnju do kolodvora Zaprešić - da vidimo šta ima i šta nema. Ima recimo ovaj kolosijek za HŽ Infru: Ima i ovaj znak najave ograničenja brzine: Ono čega nema su vlakovi. Ali samo za sada, uskoro će ih se izredati čak pet: Pogled na izlaz iz kolodvora u smjeru sjeverozapada: Ima i ovo ''ljetno'' sklonište za putnike: A ima i biciklova, kako bi rekli Somborci: Stiže prvi vlak, a došao je iz Zaboka: Ode on prema drugoj strani Medvednice: 1 1 Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted July 26, 2023 Author Posted July 26, 2023 Zgrada kolodvora je obnovljena, odokativno ne do kraja: Nekoliko sličica iz unutrašnjosti: Situacija se, kakbirekli, intenzivira. Prvi put vidim u Zaprešiću dva vlaka koji istodobno ulaze u kolodvor: Zaustavili se, a njih dvoje kao na paradi: Baš su se lijepo posložili: Som je krenuo, a za njim će i teretnjak: 2 Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted July 26, 2023 Author Posted July 26, 2023 Teretni se zaustavio na izlaznom signalu: Prekoputa su radna vozila u mirovanju: Stiže teretnjak iz Zagreba: Kandidatkinja za najružniju elektrolokomtivu: Možda nije Miss Univerzum, ali s lakoćom poteže vlak od 25 vagona i 100 osovina: Moj vlak za povratak do Sutle kasnio je manje od deset minuta, što je s obzirom na okolnosti gotovo i pohvalno. 3 1 Quote Serija 05 je zakon!
DB Posted July 26, 2023 Posted July 26, 2023 1 hour ago, Stanley said: ... No ljetni vozni red HŽ PP-a prorijedio je prigradske vlakove pa sam raspoloživih sat i pol vremena odlučio iskoristiti za šetnju do kolodvora Zaprešić - da vidimo šta ima i šta nema. Ima recimo ovaj kolosijek za HŽ Infru: ... Hm, šteta da nisi produljil dalje, bar do porte ... dobil sam fotke nekakve hale i garaže devastirane olujom 19. srpnja, ali nemam podatke otkuda, pa nagađam da je to zaprešićka "Regeneracija". Quote
mali.paja Posted July 26, 2023 Posted July 26, 2023 11 sati, DB said: Hm, šteta da nisi produljil dalje, bar do porte ... dobil sam fotke nekakve hale i garaže devastirane olujom 19. srpnja, ali nemam podatke otkuda, pa nagađam da je to zaprešićka "Regeneracija". Osim po imenu Regeneracija koristi(o) se i naziv Gortan. Nekada sam sa voznom lokomotivom Velikom Karavelom dole vršio manevru kao rukovac manevre, ja i skretničar. Quote
Stanley Posted July 27, 2023 Author Posted July 27, 2023 Na rubu topica: mačja posla Naš kućni ljubimac Čarli već je predstavljen u ovoj temi, a priča je prije nekoliko mjeseci dobila nastavak. Jednog dana oko kuće se počela motati mala crno-bijela maca negdje iz daljeg susjedstva. Beštija je skužila da se kod nas dobro jede i počela je hodočastiti oko Čarlijevih ostataka, a kako nismo mogli odoljeti cviljenju očito slabo hranjene životinje počeli smo joj davati sve obilnije obroke. Nevjerojatno je da tako mala mačka može toliko pojesti, a dolazila je svako malo tražiti još. Dobila je službeno ime Micika no ja sam ju zbog mijaukanja koje više zvuči kao cviljenje nazvao Cvilidreta. Ubrzo smo ustanovili da je skotna pa smo se sažalili nad njom i privremeno ju udomili. Okotila je četiri mačića od kojih su preživjela samo dva, oba mužjaci. Kako je hranjenje čitave mačje brigade atentat na obiteljski proračun ne kanimo ovu brkatu obitelj zadržati kod sebe. Mačiće ćemo ponuditi na udomljavanje čim ih mama konačno odbije od sise, a Cvilidretu ćemo najprije dati sterilizirati i onda je se nekako humano tj. cattusno riješiti. Veleproždrljiva mama Cvilidreta: Ova dva nestaška čekaju dobru dušu da ih udomi (po mogućnosti prije nego mi pojedu šlape): Mačja obitelj na okupu: 5 2 Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 1, 2023 Author Posted August 1, 2023 Zaprešić Savska 1. kolovoza 2023. Danas sam ponovo skoknuo u Zaprešić i po običaju pronašao poneki željeznički motiv. Somulj-aga najnovijeg izdanja na stajalištu Sutla na putu u Harmicu. Za koju minutu će natrag: Zanimljivo mjesto skladištenja starih šlipera: Od četiri ploče s nazivom stajališta ova jedina još nije vandalizirana. Valjda im se ne da pješačiti do nje: Domoroci su si uredili stazu za prelazak prego pruge mimo pothodnika: Pa kad su se već potrudili da i ja siđem: Osobna iskaznica jednog praga: 1 1 Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 1, 2023 Author Posted August 1, 2023 Dolazi teretnjak nepravilnim kolosijekom: Sve same bačve: Je li netko vidio micu-macu? I za kraj dvije impresije sa mog domicilnog stajališta Sutla. Srušeno stablo je uklonjeno: Jedino podsjećanje na nekadašnju hladovinu: 4 1 Quote Serija 05 je zakon!
Domagoj Vu Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 15 minuta, Stanley said: Sve same bačve: To su nove cisterne proizvedene za prijevoz prehrambenih tvari, proizvodio ih je Graaff prošle godine. VTG kao vodeći iznajlmjivač vagona se počeo riješavat starih cisterni i drugih vrsta vagona koje imaju, mnoge svakih par mjeseci završe u rezalištima. VTG trenutno ima skoro 84.000 vagona u floti. Evo iste te cisterne koje sam ja fotkao jedno jako rano jutro krajem ožujka ove godine dok su još bile glanc friške. 3 1 Quote Stari Habis, Zaes i Baatići su zakon!
Stanley Posted September 9, 2023 Author Posted September 9, 2023 J.bo ih produljeni ljetni vozni red, 8. rujna 2023. Jučer sam na kratko boravio u Zaprešiću i putovanje mi je prisjelo. Prije polaska, prethodne večeri, provjerio sam vozni red na web stranici HŽPP (slava im!). Za odlazak sam odabrao vlak broj 8015 koji sa stajališta Sutla kreće u 6:38 sati, a za povratak sa stajališta Zaprešić Savska vlak 8014 u 7:46 sati - ako na njega stignem, a ako ne onda 8018 koji kreće u 8:34. Vlak 8014 kasnio je već u polasku dvadesetak minuta, ali to je ovih dana za očekivati i kalkulira se u satnicu putovanja. Na svoju nesreću povjerovao sam web stranici HŽPP, na kojoj lijepo piše da vlak 8018 VOZI, odnosno nudi se putrnicima. Isto piše i danas, a tko ne vjeruje može provjeriti vozni red za radne dane. Provjerio sam i informacije preko linka na stranici HŽ Infre o kojekavim improvizacijama (ukidanje pojedinih vlakova i/ili zamjena busom), ali mi je promakla informacija da se ljetni vozni red produljuje sve do 1. listopada i da 8018 ne vozi. Krivica za ono što je uslijedilo, dakle, dijelom je i na meni jer čovjek uči dok je živ i krepa blesav, ali je HŽPP MORAO maknuti taj nesretni 8018 (i sve druge ukinute vlakove) sa svoje web stranice. Imaju službu za to i imaju ljude kojima je posao ažurirati podatke! Na stajalište Zaprešić Savska stigao sam malo iza 8 sati i saznao da je 8014 već otišao za Harmicu. Srećom, naišao je vlak za Savski Marof pa sam odlučio sjesti u njega i putovanje nastaviti iz tog kolodvora. Tamo je ugodnije čekati, ima hladovine i ima uzbudljivije željezničke akcije. Od prometnice sam saznao da 8018 ne vozi, a do autobusa koji glumi vlak 8022 trebalo je čekati debelo preko sat vremena. I kako sam u toj priči sâm ispao som odlučio sam skratiti vrijeme i muke pješačenjem do Sutle. Uostalom, bilo je lijepo i svježe jutro rane jeseni. Samo naprijed za nosom pjege, cipice po stazi za bicikle: Ulazni signali kolodvora Savski Marof iz smjera zapada, još jednom: ''Pliva'' Savski Marof: Teretni vlak s košarama za žitarice: Netko je već ''krstio'' žičanu ogradu: Objavnica približavanja stajalištu Laduč: Prve boje jeseni: 3 Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted September 9, 2023 Author Posted September 9, 2023 Žičane ograde malo ima i malo nema: Ovdje sam sjeo na klupu i odmorio se pet minuta: Predsignali kolodvora Savski Marof, još jednom: Ostavite svaku nadu vi koji čekate vlak: HŽ Infra i palača Vraniczany: Objavnica približavanja mojem domicilnom stajalištu: Već sam blizu - drvoprerađivački pogon u Ključu Brdovečkom: I evo me na cilju - 3.827 m u 48 minuta. Neloše za starkelju od 74 kuke: Poseban pozdrav HŽPP-ovcima, ma gdje bili. 5 1 1 Quote Serija 05 je zakon!
Westin Posted September 9, 2023 Posted September 9, 2023 Problem je što se mogu mimoići samo u Zagreb - Zapadni, Podsused Tvornica, Zaprešić i Savski marof. Ako je vlak krenuo iz zapadnog do Podsused tvornice iz kontra smjera moraju čekati. Da ima skretnice na 2 mjesta bio bi manji problem. Quote
Stanley Posted September 9, 2023 Author Posted September 9, 2023 2 sati, Westin said: Problem je što se mogu mimoići samo u Zagreb - Zapadni, Podsused Tvornica, Zaprešić i Savski marof. Sve je to poznato, ali u mojem slučaju problem je bio u tome što sa web stranice nisu maknuli vlak koji ne vozi: I idućih dana će netko nasjesti, garant. Ne kopčam u čemu je problem kod HŽPP-ovaca, osim ako dizajn web stranice ne dopušta takve parcijalne izmjene. Ne bi me čudilo obzirom da i dalje kod povratnih vožnji putujem u jednom smjeru kao umirovljenik, a u povratku se moram pretvoriti u studenta da bi saznao cijenu karte (jer je popust srećom isti). Na taj fušeraj sam ih već upozorio mailom, ali nisam udostojen odgovora. Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted September 9, 2023 Posted September 9, 2023 12 hours ago, Stanley said: Samo naprijed za nosom pjege, cipice po stazi za bicikle: Ako se ne varam, i ti si do nedavno pedalirao nekakav bicikl. To bi ti u ovom slučaju bilo puno jednostavnije. Šta se u međuvremenu dogodilo s tim biciklom ? Zaboravio si napumpati gume ? Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Stanley Posted September 9, 2023 Author Posted September 9, 2023 Zaboravio sam na bicikl, a ne na gume. 😉 Šalu na stranu, jednom sam jedva izbjegao gadan udes i otada se više oslanjam na noge. A i šetnja mi nekako više prija. Quote Serija 05 je zakon!
Westin Posted September 9, 2023 Posted September 9, 2023 6 sati, Stanley said: I idućih dana će netko nasjesti, garant. Ne kopčam u čemu je problem kod HŽPP-ovaca, osim ako dizajn web stranice ne dopušta takve parcijalne izmjene. Ne bi me čudilo obzirom da i dalje kod povratnih vožnji putujem u jednom smjeru kao umirovljenik, a u povratku se moram pretvoriti u studenta da bi saznao cijenu karte (jer je popust srećom isti). Na taj fušeraj sam ih već upozorio mailom, ali nisam udostojen odgovora. Naravno i obavijesti po stanicama također. Pogotovo što su produžili radove, a obavijesti stare. Quote
Chapz Posted September 17, 2023 Posted September 17, 2023 On 09. 09. 2023. at 13:27, Stanley said: Sve je to poznato, ali u mojem slučaju problem je bio u tome što sa web stranice nisu maknuli vlak koji ne vozi: I idućih dana će netko nasjesti, garant. Ne kopčam u čemu je problem kod HŽPP-ovaca, osim ako dizajn web stranice ne dopušta takve parcijalne izmjene. Ne bi me čudilo obzirom da i dalje kod povratnih vožnji putujem u jednom smjeru kao umirovljenik, a u povratku se moram pretvoriti u studenta da bi saznao cijenu karte (jer je popust srećom isti). Na taj fušeraj sam ih već upozorio mailom, ali nisam udostojen odgovora. Web stranica im prikazuje staticki vozni red, dakle isto ono sto mozes kupit na papiru pa procitat, vidis i na web stranici samo je pretrazivanje preko svega toga brze ili jednostavnije, ali podaci na web stranici su nazalost kao i na papiru - konstantni. Nije do tehnologije nego do HZPPa, normalne zemlje imaju sustave u kojima web vozni red odgovara realnom stanju na terenu. Quote
Recommended Posts