Dragi forumaši zeljeznice.net, budući da je od 27.11.2019. omogućen upload fotografija na forum, molim vas da koristite isključivo forum za upload fotografija, kako bi izbjegli probleme s nestankom fotografija, koje smo imali u prošlosti. Upute za postavljanje fotografija se nalaze na ovoj poveznici.

 

Jump to content
zeljeznice.net

1borna

Članovi
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Croatia Zagreb
 1. 1borna

  1borna

 2. Točno, kao primjer nam može poslužiti tužna i apsurdna priča o "Francuzu" u Požegi? Suprotno tome možemo sa zavisti gledati u Sloveniju gdje njihov željeznički muzej već dugo vozi svoje povijesne vlakove sa parnim lokomotivama. Jedan od pionira rail-fanova Tadej Brate je pokrenuo kritičnu masu još pred 40-ak godina i uspio u naumu da se sačuvaju vrijedni primjerci. https://www.slo-zeleznice.si/sl/skupina-slovenske-zeleznice/predstavitev/zelezniski-muzej
 3. Bilo je i u prošlosti više okupljanja railfanova pa i prometnih stručnjaka te muzealaca no nije se uspjelo. Ja sam sredinom 70-ih dok sam radio u Tehničkom muzeju pokušavao dobiti za muzej poneku parnu lokomotivu i dobili bi ih od ŽTP-a ali je u samom muzeju bilo otpora radi njihove veličine Sliku ne mogu staviti pa ju pogledajte na Delegacija iz muzeja kod ložione u Zg 1975, mogli smo dobiti i Gredeljev Aluminijski vlak jer se tada već znala njegova sudbina. Krajem 70-ih sam po zatvaranju Samoborčeka također pokušao pridobiti muzej da uzmu barem jednu Strijelu no tada se već pričalo da će se oformiti Željeznički muzej te da će u njemu završiti sve vrijedno!
 4. Koliko nam ta cyano ljepila dobro dođu toliko nam mogu napraviti i ovakove probleme, zato ih izbjegavam kad god je to moguće.
 5. Zarada na kasaciji lokomotiva je sitniš za gospodu u foteljama, njih zanimaju daleko veće svote. U upravi su ljudi koji nemaju smisla za očuvanje baštine i to im predstavlja samo opterećenje, bili bi sretni da se to riješi po kratkom postupku. Prošla su vremena kada su na željeznici radile generacije željezničara i nasljeđivali ljubav prema njoj od svojih predaka, danas se rukovodeči kadar bira po stranačkoj pripadnosti i podobnosti. (I nekad je bilo važno biti član partije kod izbora rukovodećeg mjesta ali se biralo među željezničarima)
 6. Situacija je status quo iliti bolje rečeno nepromijenjena što se tiče zatvorenosti muzeja. I ja sam načuo da je gđa Štefanac otišla (nadam se da je našla bolji posao) no na njihovoj stranici neimade još nikakve promjene? Bojim se da je muzej osuđen na umiranje (zatvaranje) ako se ne uspije preseliti negdje drugdje (na neki drugi kolodvor) gdje bi ga srdačnije prihvatili.
 7. Nažalost nije i pitanje je kad bude? Uvijek možeš pogledati na http://muzej.hzinfra.hr/ Tako je mali u velikom neiskorištenom prostoru a još su ga stisnuli
 8. 1borna

  HO poklon

  Drago mi je da imade sličnih meni! Nekad davno je bilo teško doći do bilo čega pa sam skupljao sve do čega bi se moglo doći, danas nije problem naručiti bilo što no veće je zadovoljstvo pronaći nešto među starom kramom i upootrjebiti.
 9. 1borna

  HO poklon

  Za ovako skromne zahtjeve ovaj komplet je sasvim dovoljan, kasnije se nabavi još koja lokomotiva, nešto vagona i pruge. Kao prvo bi trebao nabaviti transformator jer vožnja vlaka za čas potroši skupe baterije! Na njuškalu i oglasima odgovarajućih foruma se ponekad nađu navedene stvari po umjerenim cijenama, često i u jako dobrom stanju. Bilo kakva Europa drugih proizvođača a pogotovo digitalija je daleko više cijene pa ju ne preporučam za početak. Za više pitanja, obavijeti i savjeta možeš mi se obratiti na pp (da se ne reklamiram ovdje) LP
 10. Depo za tramvaje bi mogao napraviti puno kvalitetnije od stirena ili kappa ploča! Kappta ploče su napravljene od pjenastog materijala obostrano zaljepljenog sa tankim kartonom pa su lagane, čvrste i lako se režu. Imade ih u Narodnim novinama (a možda i u većim knjižarama) u debljini od 3 i više mm te raznih veličina. Stakla se mogu napraviti od raznih prozirnih plastika, npr od CD kutija. /Ja ti mogu i pokloniti ponešto od raznih prozirnih plastika/
 11. Odakle ti ta vijest, suzdržavam se da ne kažem suluda?
 12. To moraš pitati Gorana i tamošnju policiju.... Sumnjam da će išta od toga vidjeti jer je prošlo dosta vremena od tih krađa? Tko zna, da je odmah dao obavijest na raznim forumima možda bi se nešto i našlo od toga jer pogotovo mali uskotračni krokodil sa zvukom nije baš česta pojava? Backo (Domagoj) je isti dan obavijestio nekolicinu a drugi dan kad je imao i video je to došlo na forume. Spletom (sretnih) okolnosti je sve otkriveno u nepuna 3 dana!
 13. Nema naručitelja, riječ je o fakinima koji su vidjeli priliku da nešto zarade. I u svojem gradu Virovitici sa u nekoliko prilika Goranu maznuli lokomotive, najvrednija je bila uskotračna krokodilka sa zvukom!
×
×
 • Create New...