Od danas je aktivan https://mapper.zeljeznice.net zahvaljujući forumašu DWProski.

 

Jump to content

Stanley

Moderatori
 • Posts

  18640
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

Everything posted by Stanley

 1. Forumski kolega DB i ja planiramo u srijedu 21. lipnja posjetiti Velenje i Celje. Krećemo vlakom iz Dobove, imamo dva presjedanja, a vozni red u polasku je: Dobova 7:56(?) - Zidani Most 7:56 Zidani Most 8:02 - Celje 8:24 Celje 8:47 - Velenje 9:48 Iz Velenja imamo vlak u 11.:34 i 14:13. Na povratku ćemo se zadržati neko vrijeme u Celju, iz kojeg imamo vlakove za povratak u 14:26, 15:13, 15:32, 16:07 i 16:29. Osim kolodvora u Velenju i Celju namjeravamo obići gradove i njihove znamenitosti. Datum je fiksan i promijeniti će se samo u slučaju najave lošeg vremena. Za sada je zanimanje za ovaj izlet pokazao mali.paja, a ovim putem pozivamo i druge zainteresirane da nam se pridruže. Svi ste dobrodošli.
 2. Brdovec i Zaprešić, 15. svibnja 2023. Danas sam imao neželjeni boravak u Zaprešiću. Naime, u subotu ujutro bio sam u Konzumu u Brdovcu gdje sam uspio na blagajni posijati novčanik. U roku od nekoliko minuta skužio sam što se dogodilo i vratio se u dućan, pitao blagajnicu zna li što o tome i pregledao zonu moguće proljetne sjetve, ali izgubljenom novčaniku ni traga. Nitko ništa ne zna, a blagajnica me obasula mudrim savjetima da provjerim torbicu i džepove (kao da ih nisam prije toga prevrnuo ravno četiri puta). Tako sam postao ''ministar bez lisnice'', a to znači bez svih osobnih isprava, bez svih kartica i bez 60 € u gotovini. Stoga sam jutros otišao u policijsku postaju Zaprešić da podnesem kaznenu prijavu protiv NN osobe zbog protupravnog otuđenja/utaje tuđe stvari. Nadzorna kamera gleda drito na blagajnu i nema šanse da se ne vidi tko je u tih nekoliko minuta posegnuo za mojim penzićkim obiljem.. No, da ne gnjavim sa svojim privatnim problemčićima, usput sam snimio i nekoliko željezničkih motiva pa neka se nađu u ovoj kronici. EC Mimara prolazi kroz stajalište Brdovec s cca 100 km/h: Za njom stiže i dupli Som: Na stajalištu Zaprešić Savska kosi se trava: Som 6112-201 iz Savskog Marofa: On odlazi, a stiže moj Som za Harmicu:
 3. Ja znam da je bio vidljiv 1963., kada sam se prvi put vozio vlakom Kumrovečkom prugom. Ako je i taj nasip gradila inženjerija JNA onda je vjerojatno građen istodobno. Ali teško da bi to bilo moguće utvrditi.
 4. & DB - Pa napisao sam zašto nisam htio ići dalje - da ne pokupim koju beštiju iz obitelji Ixodida (ajte vi): Najmanje jednog sam preveo preko crte, a našao sam ga na stolu uz kompjuter. Vjerojatno je ispao sa hlača dok sam se presvlačio. Naravno da sam ga odmah koknuo. Druge nisam našao. A udaljenost koju sam prešao i koja je još preostala znam iščitati iz satelitske snimke.
 5. Nešto prije pograničnog sela Rigonce odvaja se prema sjeveru asfaltirani put pa sam ga iskoristio da se ponovo približim nasipu: Nasip se i ovdje dobro vidi: Tu je očito trebao biti još jedan ŽCPR: Nasip u smjeru Dobove... ... i u smjeru Vukovog Sela: Ponovo sam u Hrvatskoj. U onoj džungli su Sutla i trasa pruge Harmica - Vukovo Selo: Na stajalištu Harmica je sada Som 6112-208. Uhvatio sam ga nekoliko sekundi prije polaska: I za kraj satelitski prikaz trase nasipa, dobro vidljiv u sredini slike. Brojkom 1 označen je dio kojeg sam prvog obišao na području Dobove, a brojkom 2 nesuđeni ŽCPR na Ilirskoj ulici:
 6. Riječ je o mostiću-nadvožnjaku već prikazanom na ovom forumu: Očito je trebao omogućiti pristup mještanima u polja, ali je riječ tek o malo korištenoj stazi: Pogled na nasip u smjeru Vukovog Sela. To je bila posljednja točka moje hodnje ovom dionicom jer mi se nije činilo privlačnim ugostiti krpelje: Stoga sam krenuo natrag: Dio nasipa koji je obrastao u šumu:
 7. Tu negdje je trebao biti ŽCPR: Nasip je pretvoren u šetališe, iako ne baš udobno: Dokaz namjene je ova klupa: Pogled unatrag: Nasip je plantaža maslačaka: Betonska konstrukcija:
 8. Tragom željezničkog nasipa Dobova - Vukovo Selo, 4. svibnja 2023. U temi o željezničkoj pruzi Savski Marof - Kumrovec puno se razglabalo o tome je li postojao takozvani trijangl, odnosno spoj pruge s željezničkim kolodvorom Dobova. Stoga valja staviti točku na ''i'' - da, bio je u planu i izgrađen je nasip od Dobove do kolodvora Vukovo Selo, ali kolosijek nikada nije bio položen niti je izgrađen most preko rijeke Sutle. Danas sam malo protegao noge i upustio sam se u željezničku arheologiju, u potragu za tragovima nasipa, pa slijedi izvještaj u riječi i slici. Som 6112-010 u Harmici spreman za pokret: Sutla je nakupila dosta vode: Nekadašnji granični prijelaz na teritoriju Slovenije: Nasip je dobro vidljiv u daljini: Stižem do početne točke istraživanja:
 9. Savski Marof (slučajno) 18. travnja 2023. Danas sam na putovanju iz Zaprešića, točnije na relaciji Zaprešić Savska - Sutla, uspio promijeniti dva vlaka. Čekao sam na stajalištu vlak broj 8018 koji iz Savske polazi po voznom redu u 8:34, ostalo je još nekih petnaestak minuta do dolaska vlaka kada kada sam u daljini primijetio Soma. Dođe on do stajališta, ja sav sretan vidim da na čelu garniture piše ''Harmica'' i upadnem unutra. Mislio sam da je neki raniji zakašnjeli vlak, ta čuda se događaju zbog remonta pruge. U Savskom Marofu mi se obrati kondukter, a razgovor je tekao otprilike ovako: - Gospodine, morate izaći, ne idemo dalje. - Kako ne idemo, pa na vlaku piše da vozi do Harmice? - Ne, ovo je vlak do Savskog Marofa. Za Harmicu će doći za oko petnaest minuta. - Aha. Onda recite majstoru neka promijeni natpis na čelu vlaka jer piše ''Harmica''. - Ma znate, ovaj vlak vikendom ide do Harmice pa je natpis tako namješten. Događa se da ponekad piše krivo. - Naravno, greška u programiranju. Pa i na plotu piše... I tako se nas dvojica prijateljski rastanemo uz obostrani smijeh, a ja sam iskoristio vrijeme da uhvatim poneki motiv sa kolodvora Savski Marof. Streha u Savskom Marofu dobila je zaštitna stakla, a obavijest o radovima na pruzi je na pravom mjestu: Dolazi dupli Som iz Harmice: Tu je i teretnjak s vagonima za žitarice: Sva tri u kadru: Stiže i moj 8018:
 10. S obzirom da je tema aktualizirana pridodati ću poneku riječ. Tek sada vidim da nije do kraja udovoljeno znatiželji našeg forumaša ruxruxa: Kraljević Marko je bio stvarna povijesna ličnost imenom Marko Mrnjavčević (1335.-1395.), jedan od sinova kralja Vukašina Mrnjavčevića. Vladao je od 1371. do 1395. godine krajevima oko Prilepa u Makedoniji, takozvanim Prilepskim kraljevstvom. Bio je turski vazal i njegov teritorij je poslužio kao baza turske vojske pred bitku na Kosovu 1389., u kojoj je vjerojatno i sam sudjelovao na strani Turaka. Poginuo je u bici kod Rovina u Vlaškoj kao pripadnik turske vojske. Marko Mrnjavčević na freski u Prilepu: Povijesno nije bio značajna ličnost, ali je iz nepoznatih razloga (vjerojatno zbog za ono doba divovskog rasta) postao najpopularniji junak cjelokupne južnoslavenske narodne poezije i izrastao je u mitološku figuru. Postao je nacionalni junak u u predaji i pripovjetkama Bugara, Srba, Makedonaca, Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, Vlaha i uopće naroda Balkanskog poluotoka. U narodnoj predaji smatran je zaštitnikom i spasiocem kršćanstva za vrijeme dugotrajne turske okupacije Balkana. Mit o Kraljeviću Marku vrlo rano se proširio i do hrvatskih krajeva, a Petar Hektorović mu je u ''Ribanju i ribarskom prigovaranju'' posvetio glasovitu bugaršticu ''Kraljević Marko i brat mu Andrijaš''.
 11. Jučer sam na kratko boravio u Zagrebu. Zapanjile su me ove reklame na tramvajima, to je zaista ''putovanje s pogledom''. Dobro je da nisu prelijepili i vozačko staklo: Stari drugar: Na peronu je bila oveća skupina školske dječice u pratnji dvoje učitelja. Stjecajem okolnosti imao sam priliku čuti učitelja kako objašnjava djeci pojedinosti o željeznici. Očekujmo i ponekog budućeg railfana: Neki klinci su se odvojili od skupine i divili se Stričeku Vegeti:
 12. @1borna Ima nogostup skroz od Ključa/Šenkovca (zapravo sve od Harmice) do Zaprešića tako da nema opasnosti za pješake.
 13. Ja imam biciklo (točnije ima moja kćer, ali ja ga koristim) i prema tome spadam u kategoriju pješaka/biciklista. Čekam da prođe ovaj najavljeni trzaj zime pa da uzjašem prometalo od 0,05 ks. Kad nabijem kondu slijedi tura do Zaprešića pa s prikom Portosom na pivčugu.
 14. Znam nešto o prometnim propisima jer sam više desetljeća bio vozač, tako da znam i što znači staza za bicikliste. Prekjučer sam u sat vremena i na cca 3,5-4 km dionice vidio na stazi 2 (dva) biciklista i 5-6 pješaka. Kada su biciklisti naišli ja sam se sklonio. Hehe, nađite mi na slikama jednog biciklista koji bi me, da je Portos , zveknuo po tintari. A propos biciklista, ima ih svakakvih. U naseljima Špansko i Malešnica, gdje sam nekada živio, postoje staze za bicikliste ali one u ulici Ivane Brlić Mažuranić nitko ne koristi - svi se voze pješačkim nogostupom. I mnogi voze kao luđaci. Jedan me okrznuo nakon što mi je dojurio s leđa, a jedan je zamalo srušio moju unučicu dok sam je vodio iz vrtića. U svakom slučaju ja ću i dalje koristiti biciklističku stazu za šetnje uz/niz prugu. Biciklistima ću se uredno ukloniti, a prometna policija neka mi odrapi kaznu.
 15. Nedostaje samo svjetlosni signal: A ne bi bilo loše staviti i polubrklju, jer kada ovdje prozuji EuroCity sa 140 km/h...:: Još jedan pogled prema kolodvoru, Somu i bačvama: Staza se nastavlja prema Brdovcu (točnije Javorju), ali tamo ću drugi put: Nešto zuji iz daljine: Lijevo 8030 za Harmicu, desno 8041 za Zagreb Glavni kolodvor: Za povratak do Sutle zapao me novi Som 203, nemam primjedbi:
 16. ... i (da prostite) zguza: Iza njega 17 bačvi sa 68 osovina, tonažu ne znam: Biciklistička staza se nastavlja iza kolodvorske zgrade: Moju općinu sve više cijenim. Vidi se da na vlasti nije KraDeZe Ups! Što je sad ovo?:
 17. Da se nisi usudio uspraviti se: Nakon cca 4 km neprekidnog pješačenja ovdje ćemo odmoriti stare kosti na par minuta: Viđe s'tuacije: Teretnjak s Vectronom i Som u mirovanju, nije loše: Vraća se i Som iz Harmice na vlaku 8039: Moćan stroj sprijeda...:
 18. ... i jedan prema naprijed: Zaštitna ograda, točnije nedovršeni ficlek: Opomenica ili signalna oznaka ''Pazi, željezničko-cestovni prijelaz'': Ovdje je zaštitna ograda neprekinuta: Ovo je puno bolje nego na pruzi za Krapinu: Ulazni signali kolodvora Savski Marof: ŽCPR Prudnice: Još malo do cilja:
 19. Ostao je i ovaj zahrđali i nahereni jadničak: Kud dvije tu i treća: Jedna usputna: Predsignali ulaznih signala kolodvora Savski Marof (ovo sam točno rekao, ha?): Do ovdje sam stigao zadnji put, a sada ćemo dalje: I biciklisti imaju rasputnicu: Ova staza vodi u smjeru ''Plive'': Jedan pogled unatrag...
 20. Šetnja niz prugu do Savskog Marofa, 22. veljače 2023. Pješačenje je dokazano najzdraviji (i najjeftiniji) sport, a kako je jučer bio pravi proljetni dan valjalo ga je iskoristiti da se malo protegnu noge. Hvala općini Brdovec što je izgradila biciklističku stazu koja je ujedno i idealno šetalište, tim prije što neprekidno prati željezničku prugu. Živog prometa nije manjkalo, a ovo je Som na vlaku 8037 na stajalištu Sutla: Ode on, a ja ću polako za njim: ''Pliva'' iza polja mlade pšenice: Brklja na ŽCPR Drenje je spuštena: Evo još jednog Soma, ovaj put na 8026 za Harmicu: Prvi put vidim objavnice predsignala na konzoli kontaktne mreže:
 21. Astronomski da. No klimatološki proljeće počinje 1. ožujka ili za tjedan dana. Što ne znači da ne može zapasti snijeg.
 22. Pogled unatrag na sada nepotreban objekt: Granična voda: Od Slovenije za sada samo ovo: U međuvremenu se dokotrljao i on pa mu dođe kao prikladan motiv za Valentinovo:
 23. Šengenska šetnja preko crte, 14. veljače 2023. Od prvog siječnja ove godine Hrvatska je u Schengenskoj zoni i preuzela je ulogu Antemurale Unionis Europaeae, predziđa Europske Unije, što znači da granice (čuvane) sa Slovenijom više ne bi trebalo biti. Pa iskoristimo ovaj lijep predproljetni dan za očevid u stanje stvari. Na suncu i okoliš djeluje vedrije: Poznati putevi: Željezničko stajalište Harmica je pusto, ali ne za dugo: Ovuda vlakovi već dugo ne prometuju, a ka'će ne znamo: Nekada se nije moglo bez isprava, a danas ni živa čovjeka: Svinuta granična brklja kao znak novih vremena:
 24. Udobnost Baata-a ovisila je o stanju pruge. Ja nemam loših iskustava s Baat-ovima jer sam bio navikao i na drvene klupe. A propos drvenih klupa... Početkom pedesetih godina igrači Hajduka su se dovezli trećim razredom (dakle drvenjacima) iz Splita u Beograd, smazali Zvezdu 3:0 i vratili se u Split kao prvaci. No svako vrijeme nosi svoje, vulgo danas su guzice razmaženije...
×
×
 • Create New...