Jump to content

Bilješke sa granice oziroma državne meje


Stanley

Recommended Posts

Od 6. siječnja 2019. živim na novoj adresi. Prodao sam stan u zagrebačkoj Herceg-Malešnici i uselio u novokupljenu kuću u Šenkovcu, domicilno željezničko stajalište Sutla. Selidba iz Zagreba u poluseoski ambijent je velika promjena. Neće mi nedostajati grad u kojem sam proveo čitav život i iz kojeg pamtim najljepše godine, a koji je danas Oklen Siti i kojim će jedan sirovi nakupac, mešetar, politički trgovac i osumnjičeni kriminalac vladati sve dok ga ne iznesu. Matična općina sada mi je Brdovec, a tko je tamo na vlasti u ovoj blesokraciji uopće me ne zanima.

Promjena mi jako prija. Zrak je čist, kraj je miran, susjedi su za poželjeti, svatko prolazniku poželi dobar dan, a noćno nebo je fenomenalno. Nema više jurnjave automomobila, škripanja kočnica, divljačkog trubljenja i treštanja cajki. Nema više revanja pijane bagre iz parka ispod prozora. Ovdje se jedino ponekad čuje lavež psa u daljini, kukurikanje pijetla i njakanje magarca Veseljka iz seoskog ugostiteljstva ''Stara preša''.

Otvorio sam ovu temu s namjerom da u njoj povremeno stavljam bilješke iz novog okruženja, koje ne bi bile dovoljne za zaseban putopis. Biti će tu svega, a tko me želi pratiti uvijek je dobrodošao.

 

Naš novi dom u Šenkovcu. Na proljeće slijede veliki radovi na uređenju treće etaže, zamjeni stubišta, izgradnji parkirališta za automobil mog zeta i još par milijuna sitnica:

 

Ko4z9KU.jpg

 

Cijelo prizemlje s dvije sobe, zasebnom kuhinjom i kupaonicom biti će na raspolaganju meni osobno, a u ovoj prostoriji će jednog dana biti maketa željeznice (sada u njoj privremeno boravi moja unuka):

 

YaCY3fz.jpg

 

Sa susjedima i ostalim okolnim živim bićima već smo uspostavili dobre diplomatske odnose. Ovaj susjedov cucak laje na mene iz dvorišta kada idem u dućan, ali uredno upada k nama i pije vodu iz malog bazenčića:

 

dXDnvkW.jpg

 

Od centra Zagreba, čitaj Glavnog kolodvora, udaljen sam 25 km, a 29 prigradskih vlakova dnevno (vikendom nešto manje) dovoljno je za udobno putovanje u takozvanu ''metropolu''. Do granice sa Slovenijom imam oko 1 km lagane šetnje, koja se lako može produljiti do Dobove i zatim nastaviti vlakom uzduž i poprijeko Dežele. Što mi je u planu za proljeće, no o tom potom.

 

Stajalište Sutla i Som za Harmicu:

 

BCMbIWI.jpg

 

6tmmzq2.jpg

 

Pod stare dane beskućnik

 

Prema planu trebali smo preseliti još u listopadu, no zadesio nas je takav niz peripetija da bih o njemu mogao napisati knjigu. Toliki splet nesretnih okolnosti, neočekivanih zapreka i natezanja s birokracijom ne bih nikome poželio. Nevolje nisu prestale ni useljenjem - soboslikara je usred posla uhvatila gripa, a kćer mi se prije nekoliko dana strovalila niz stube na radnom mjestu, slomila kost u stopalu i sada je u gipsu. Samo nam je još falio požar i potres da priča bude zaokružena. Ipak se polako sređujemo, a uskoro ćemo moći primiti i prve goste.

S obzirom da smo stan morali predati kupcu 21. prosinca, a u kuću još nismo mogli useliti, morali smo se nekako snaći. Obitelj mi se privremeno smjestila na dvije adrese, a ja sam kao ''tehnološki višak'' postao beskućnik. Utočište su mi pružili stari prijatelj Portos i njegov prika Mato u Pušći. Kuća je bila prazna jer je gazda otputovao u Kanadu.

 

Portos, čovjek kome sam veliki dužnik:

 

5srtKb9.jpg

 

Zagorski bregi su lijepi i u prosincu:

 

48VW52E.jpg

 

Moj mali susjed koji me često pohodio, ali mu nisam dopuštao da uđe u kuću:

 

1WdHwQl.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Portos me podsjetio kako se cijepaju drva i pali vatra, a kako sam zadnju vatru palio 1972. godine stručna pomoć mi je dobro došla. Bilo je uzbudljivo ali uzaludno - kuća je bila prehladna, spavanje robija, a tuširanje mislena imenica. Izdržao sam četiri dana i onda potražio novo utočište u Samoboru:

 

b70MENW.jpg

 

U Samoboru sam boravio trinaest dana i za to vrijeme puno puta obišao ovaj lijepi gradić:

 

kgIhwBk.jpg

 

mTRC8Mg.jpg

 

ZbTdrmW.jpg

 

GKMVdS4.jpg

 

k9SoNfg.jpg

 

ZeUHD3G.jpg

 

u2cS6o4.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Cmwx40Z.jpg

 

AYgKxio.jpg

 

owHsfL2.jpg

 

Ponešto o novom domicilu

 

Šenkovec je naselje u sastavu općine Brdovec, županija Zagrebačka. Nalazi se na državnoj cesti D225 Zagreb - državna granica (granični prijelaz Harmica - Rigonce). Na popisu stanovništva 2011. godine Šenkovec je imao 734 stanovnika. Naselje ima sve što je najnužnije za normalan život - osmogodišnju školu, poštu, ambulantu, ljekarnu i nekoliko trgovina, a za ostalo tu je obližnji Zaprešić.

 

Stara školska zgrada Opće pučke škole iz 1902. godine:

 

uMe11T4.jpg

 

Ispred stare škole je spomenik najpoznatijem potomku Šenkovca:

 

k2zxGB2.jpg

 

Baltazar Adam Krčelić (Kerchelich, Kerchelics; Boltižar, Boltek, Bolthisar), Šenkovec 1715. - Zagreb 1778., bio je hrvatski povjesničar, književni povjesničar, teolog i pravnik. Bio je pristaša prosvijećenog apsolutizma. Uz Pavla Rittera Vitezovića bio je najistaknutija ličnost hrvatskoga kulturnog života svojega doba.

 

Baltazar Adam Krčelić:

 

7W9QkVH.jpg

 

Vraćamo se u sadašnjost. Ovih dana je deda pratio unuku u školu dok se ne navikne na samostalno putovanje vlakom:

 

j29B8vU.jpg

 

Putem se iskoristila poneka prilika da se uhvati motiv sa željeznice, a ovo je teretni vlak u prolazu kroz stajalište Vrapče:

 

LPT4yPb.jpg

 

Toliko za početak teme. Nastavci slijede kada bude prilike.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

@ Medo - Hvala.

@ crhav - Prostora za vrtnu željeznicu ima, ali bi morala biti zupčasta jer je grunt u nagibu.

@ dnovakovic - Dvosobni stan bio nam je pretijesan za četiri osobe iz tri generacije i morali smo naći neko rješenje. Ova kuća je bila best buy i nudi tri puta više prostora. Ja sam se odmah navikao na novu sredinu, mlađarija također.

Jučer sam malo ušetao u Marijagoričko pobrđe (tako se zovu oni bregi između Zaprešića i rijeke Sutle što se vide iz vlaka i autoceste) i prenosim nekoliko dojmova.

 

Ovdje se dobro jede:

 

yvWPYkp.jpg

 

Gazda ima vlastiti ribnjak:

 

1Fl1cSC.jpg

 

C92mZ9v.jpg

 

RA0yEzH.jpg

 

Opet jedna općina...

 

xrpHjgr.jpg

 

... i jedan Santa Kruz:

 

ujI7xJo.jpg

 

Za sada samo izdaleka:

 

R8GGf24.jpg

 

Izvor potoka Stubalj u Svetom Križu, voda nije za piće:

 

xw2QSEI.jpg

 

Brda u Deželi su veća:

 

RwBf0Xt.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Čestitam na selidbi. Ja sam istu stvar napravio prije 9 godina i nikada nisam ni trenutka požalio. Kuća u prirodi ima puno čari.

 

Sent from my Lenovo P2a42 using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

ja sam napravio obrnuto i isto mi nije zao, sto umjesto 1800kn plina u zimskim mjesecima dobivam 200kn za 2 do 3 celzijevca toplije...

 

Sve je stvar kakva ti je izolacija. Za 130m2 ugrijanih na 22.5 C imam trošak od 850 kn 2-3 mjeseca godišnje. Ostatak je manji.

Godišnje je trošak tople vode grijanja i kuhanja na plin cca 3500 kuna.

Link to comment
Share on other sites

 

Sve je stvar kakva ti je izolacija. Za 130m2 ugrijanih na 22.5 C imam trošak od 850 kn 2-3 mjeseca godišnje. Ostatak je manji.

Godišnje je trošak tople vode grijanja i kuhanja na plin cca 3500 kuna.

Ja isto toliko za kuću potrošim Uglavnom računao sam da mi je u prosjeku 50€ mjesec.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ključ Brdovečki 2. veljače 2019.

Danas je konačno zatoplilo pa sam se uputio u nastavak upoznavanja novog okoliša. Ciljana destinacija je bila selo Ključ Brdovečki s južne strane željezničke pruge.

Nepoznatom dešperatnom momku valja oprostiti šaranje s obzirom na vapaj ljubavnog jada. Nepismenost se ne prašta:

wcNLIoq.jpg

Prvi put čujem za kajkavsku ikavicu:

iYdFTJm.jpg

Kažiput:

hteIIfP.jpg

Pozicija na Google Earth. Žuta crta označava katastarsku granicu sa Slovenijom koja slijedi stari tok Sutle:

UIGj4x9.jpg

Dva usputna bijela mačića:

0Tu1ula.jpg

Smjer kretanja vodi preko ŽCPR Sutla:

WnRRMEb.jpg

S obzirom da je subota nisam očekivao neku željezničku aktivnost, no u kratkom vremenu ispratio sam čak četiri vlaka. Čim sam prešao prugu začulo se cin-cin:

DlShX3r.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Igralište NK Sutla Šenkovec:

5nDZGPX.jpg

f8kiiAK.jpg

Igralište je uz prugu pa mi nije promakla Brenči 1142-007 koja ide strojno u Dobovu:

pbwCys0.jpg

Taman sam se vratio do ŽCPR-a i krenuo u selo kad se opet začula najava vlaka:

7GmGuDE.jpg

Taurus SŽ 541-007 s 28 Uagps:

zkMlbqE.jpg

zAGMjJC.jpg

UJwwenA.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nekoliko slika iz Ključa Brdovečkog, sela od nekih 600 stanovnika:

 

bUXn7eo.jpg

 

6gK7AOK.jpg

 

opjMxVl.jpg

 

ocoTMhT.jpg

 

Cilj mi je bio doći do rijeke Sutle. Jedan mještanin me uputio u pravom smjeru, a to je ovaj most u sredini slike:

 

4BB9PfF.jpg

 

Na mostu je stajao policijski automobil našeg MUP-a i u njemu dvojica policajaca. Javio sam se i pokazao im osobnu iskaznicu, a dalje je slijedio kratak razgovor:

- Ja sam šetač koji želi fotografirati rijeku Sutlu.

- Možete, nema problema, samo nemojte slikati nas.

- Bez brige, ne budem. Uostalom, kaj ćete mi vi?

I tako je kratak susret završio općim smijehom, a ja sam zabilježio Sutlu u vrlo donjem toku:

 

7izKlc5.jpg

 

N766EVd.jpg

 

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ključ Brdovečki 2. veljače 2019.

Prvi put čujem za kajkavsku ikavicu:

iYdFTJm.jpg

Svašta ćeš ti sad još naučiti. Recimo da bi selo Drenje bilo glavno po ikavici. Drenjčani za svoje selo kažu Drie, slovo "nj" se izgubi ili ne ćuje. Tamo će ti stari ljudi reći mliko a ne mlijeko ili po kajkaski mleko. Kažu da je taj dio naselio puk negdje između Hercegovine i dalmatinske zagor u bijegu pred Turcima. Samo i to po malo nestaje. Tako ti i Međimurci za svoje zemljake iz Kotoribe ne priznaju da su Međimurci. Rekli su mi da su to Bosanci koji su se naselili tamo u bijegu od Turaka.

Link to comment
Share on other sites

Prvi put čujem za kajkavsku ikavicu:

 

Svašta ćeš ti sad još naučiti. Recimo da bi selo Drenje bilo glavno po ikavici. Drenjčani za svoje selo kažu Drie, slovo "nj" se izgubi ili ne ćuje. Tamo će ti stari ljudi reći mliko a ne mlijeko ili po kajkaski mleko. Kažu da je taj dio naselio puk negdje između Hercegovine i dalmatinske zagor u bijegu pred Turcima...

Da ste u petak navečer (noć muzeja) bili na ovoj adresi, svašta bi o tome čuli...

Za sad više o tome: https://www.udrugaivanaperkovca.hr

Link to comment
Share on other sites

Da ste u petak navečer (noć muzeja) bili na ovoj adresi, svašta bi o tome čuli...

 

Hvala na informaciji. Nisam imao pojma o tome iako mi je mjesto zbivanja udaljeno manje od deset minuta hoda. U svakom slučaju namjeravam posjetiti udrugu i malo roštati po literaturi.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Pješice do Savskog Marofa, 7. veljače 2019.

 

Jučerašnji lijep predproljetni dan iskoristio sam za protezanje nogu u smjeru istoka - nekoliko laganih kilometara do Savskog Marofa i nekoliko usputnih impresija.

 

Moja odredišna pošta 10292 Šenkovec:

 

xv1mSFw.jpg

 

m7vbiCK.jpg

 

Zanimljivo - ja izlazim iz Ključa Brdovečkog, a oni sa druge strane ulaze u Šenkovec. Ploče su na razmaku od nekoliko metara:

 

Xo0uXaA.jpg

 

pbPdIAs.jpg

 

Pruga i Pliva s jakim zumom:

 

UbKNuX9.jpg

 

Ovu građevinu viđam iz vlaka pa sam odlučio razgledati je izbliza:

 

2LAv4pD.jpg

 

Dvorac u Laduču prvi put se spominje već 1574. godine. Laduč je u srednjem vijeku pripadao Susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu koje se prostiralo od Zagrebačke gore do rijeke Sutle. U prvoj polovici XVII. stoljeća na Susedgradsko vlastelinstvo je došla plemićka obitelj Vojković, gdje su stekli neke posjede među kojima je bio i stari dvor u Laduču. Obitelj Vranyczany navodno ga je dobila na kartama. Današnji izgled dvorac je dobio 1882. godine po projektu arhitekta Waidmana, a po narudžbi baruna Vladimira Vranyczanyja. Do Drugog svjetskog rata služio je kao ljetnikovac, a poslije rata u njemu je bila smještena ratna siročad. Danas je tu podružnica Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Zagreb. Dvorac je uvršten među spomenike druge kategorije.

 

Barun Vladimir Vranyczany:

 

hcD16x4.jpg

 

Nekoliko slika dvorca:

 

VrCZeNM.jpg

 

jadjyi9.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

(Nastavak sa prethodne stranice)

 

CdPUtqe.jpg

 

lgH0nNS.jpg

 

Idemo dalje, a prvi je na redu ovaj kusati putokaz:

 

8uMZZ9u.jpg

 

S obzirom da sam 200 m bliže od ''Stare preše'' prevalio sam do sada 2,3 km:

 

xb1CehB.jpg

 

Crkvica na groblju u Laduču:

 

Fq8xfCa.jpg

 

Jedan od brojnih potoka koji teku iz Marijagoričkog pobrđa prema Savi:

 

Q3HCdFV.jpg

 

Još jedna promjena lokacije:

 

fKOA35b.jpg

 

Ovih bajkera ima posvuda:

 

qTqjZRo.jpg

 

Pošta 10291 Prigorje Brdovečko:

 

PGTembi.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

U Prigorju Brdovečkom ili uz njega nalazi se moje krajnje odredište - željeznički kolodvor Savski Marof. S obzirom da idem prvi put ovom relacijom ne predbacujem si što sam malo prerano skrenuo sa glavne ceste. Glavno je da je mostić pouzdan i staza suha:

5J45NlY.jpg

7NmwbAl.jpg

Dok sam se približavao kolodvoru iz njega je upravo izlazio teretnjak vučen elektrolokomotivom Vectron u bojama PPD. Uspio sam ga uhvatiti s leđa:

XFAwCa9.jpg

Nekoliko slika iz kolodvora Savski Marof:

R3lqaDs.jpg

Nvm8K0Q.jpg

Et2px4m.jpg

kv5jE3u.jpg

Stiže Somulj-aga za Harmicu:

oq4WbWY.jpg

Kraljevski udoban povratak:

fQJF2q4.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Kraljevski udoban povratak:

https://i.imgur.com/fQJF2q4.jpg

Kraljevski ? Hm, meni ovo više liči na tramvaj s lošom reklamom preko prozora nego na vlak u kojem bih se htio voziti.

U normalnim državama i tramvaji imaju dupla sjedala barem s jedne strane, a kod HŽPP-a to nemaju više niti vlakovi. Potpuno izopačeno ... :puc:

Link to comment
Share on other sites

Stajalište Sutla 16. veljače 2019.

Potpuno je pusto. A i tko bi očekivao nekakav promet na pruzi subotom popodne:

XKRDZNF.jpg

fAUTPRI.jpg

Tko kaže da nema vlakova? Stiže Som za Harmicu:

iB3UNCT.jpg

lgRNmnk.jpg

8wThmOx.jpg

Ode on prema odredištu. Brzo će natrag:

oFQ9X4h.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...