Silver Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 Nekoliko rečenica i fotografija mog viđenja izleta kolodvoru Plase i mjestu na kojem se dogodila nesreća žutke. Teško je ne ponavljati fotografije motiva kada ih snima desetak dalekometnih fotoaparata, no ja ću pokušati da se ne ponavljam i to sa nekoliko fotografija poredanih po vremenu nastajanja. Moravice – razgovor ugodni čekajući vlak iz Zagreba Moravice – zamjena lokomotiva na vlaku kojim krećemo put kolodvora Plase Putem se nije štedjelo na tehnici snimajući krajolik kojim je vlak prolazio, ...kroz brdo Susret sa riječkom ekipom na kolodvoru Plase Nakon dogovora tko će na koju saćekušu krenulo se u realizaciju dogovorenog.. Pfaff i Tomo kreću na svoje pozicije. Ja sam odlućio prikljućiti se vršnjacima po godovima i nastavio ovjekovjećiti neke detalje. Nizbrdica prema Rijeci. Kolodvorska zgrada Napojnik Pilot Pfaffmobila prevozi vršnjake prema mjestu gdje je žutka iskliznula u provaliju. Napustivši vozila put smo nastavili pješačenjem do pruge. Pažnju privlače oštećenja na tračnicama. O lijepo sunce kvarnersko. Saćekuša na «kota 209» Mlađi dio ekipe zaposjeo je kotu na drugom kraju burobrana STIB zauzima sačekušu u «minus elevaciji» ...a ovo je bio razlog zbog istog razlog Tomo je zauzeo rotirajući položaj tijela vrijednosti 150°. Teretnjak prema Zlobinu ovjekovjećuju STIB i Tomo drempa ovjekovjećuje istu kompoziciju. Po povratku na kolodvor bilo je još par prolazaka što vlakova što lokomotiva a što je iskoristio Pfaff. Ovo što leži na peronu nije nastradala osoba nego On (Zaboravio da postoji samo jedan Bata Živoinović). Jadan strojovođa, nije mu lako sa ovakvima. Po obavljenom snimanju približilo se vrijeme povratka kući a pristigao je i naš vlak. STIB u toplini kupea, moram priznati da je bilo vrlo ugodno se zavaliti u udobno sjedište grijanog vagona. Jean, kiki273 i LLeon u Zlobinu ispračaju zagrebačku ekipu I Marioo je osjetio ćari bure i toplinu grijanog vagona te polako utonuo u zemlju snova dok je vlak po voznom redu žurio prema Moravicama Lokomotiva koja je dovukla naš vlak ide na zasluženi odmor a mi prema svome domu U Metropoli nas je dočekao mrak ..te neonske reklame u punom sjaju. Laka vam noć prijatelji. Za kraj ću reći da sam proveo vrlo zanimljiv dan po lijepom vremenu uz ekipu pozitivnog naboja. Pozdrav dežurnom kolodvora Plase na ugodnom razgovoru, strojovođama koje smo zbunjivali svojim prisustvom na pruzi pogotovo prijatelj Pfaff, te cijeloj ekipi. Zahvaljujem Portosu na sigurnoj vožnji. Posebno mi je drago što sam se konačno u živo upoznao sa LLeon i kiki273. Do nekog slijedećeg puta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeus Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Bravo za kompletnu ekipu. Užitak je čitati i gledati ovaj putopis s prekrasnim slikama vlakova obogaćenih pejzažima obojanim toplim bojama jeseni. Hvala svima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Evo kako sam ja vidio dolazak u Plase i prvih pola sata. Pogled s juga: KM je spremna za novi napon: Jedino na ovom stupu su ostale stare konzole (ali s novim izolatorima): Ovaj stup drži čak tri žice: Dočekujem najavljeni teretnjak (poslije smo shvatili da je to bila samo prva polovica): Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Vraćam se natrag na kolodvor: Tračna pila u zgradi skladišta Vodonapojnik koji se bar koliko-toliko održava, iako nije u funkciji. Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Vozimo se prema "koti 209": Stari stup više nije u funkciji, ali još nije maknut: Dogovor i zauzimanje pozicija: U očekivanju para žutki koje su odvezle prvu polovicu teretnjaka do Lokava i sad se spuštaju same natrag: Iza (iznad) stupa leti avion: Isplatilo se malo spuštati po nesigurnim ostacima betona, dobio sam zanimljivu perspektivu za ovaj film: Stiže i putnički iz Rijeke: Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Odmah iza putničkog, stiže i II dio teretnjaka. Nismo ga čuli niti očekivali pa je umjesto filma nastalo samo nekoliko slika s nesavršenim svijetlom: I još dva snimatelja u akciji: Nakon dogovora da "gornji dio" ekipe kreće pješke prema Zlobinu, mi smo se uputili natrag u Plase. Silver i ja smo šetali i pokušali uloviti još koji kadar Kraljevice, Bakra i drugih lokacija na moru, kad smo opet začuli poznati zvuk vlaka koji se spušta. Bio je to kontejnerski s Bondom na čelu, ali iz moje perspektive vidjela se samo polovica: Iako je ovdje vegetacija malo drukčija nego u Gorskom kotaru, boje su i dalje prekrasne. Pruga je usjeku koji se vidi u daljini: Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Na Plasama nam je brzo prošlo vrijeme zahvaljujući simpatičnom prometniku (vidjeli ste ga na slikama), a pojavila se i ova žutka žureći prema moru uz pozdrave strojovođe koji sada valjda više nije bio toliko začuđen medijskom pozornošću: Kako je na povratku skoro do Delnica bilo više sunca, nisam odolio napraviti još poneku sliku prirode i vlaka. U Zlobinu se ukrcava ostatak ekipe (a dio riječke ekipe ostaje i vraća se autima): Napuštamo i Drivenik: "Odmor ratnika" i prva provjera snimljenog materijala. Vagon na povratku je bio isti onaj kojim smo došli i čak je bilo u njemu i desetak putnika od kojih je do Moravica osim nas 6, došlo još njih samo jedan ili dva. U Delnicama stoji ovaj radni strojček: A u Moravicama i žutka odlazi na odmor prije ponovnog spuštanja prema moru Na ovom (zadnjem) filmu skupljene su razne scene tijekom povratka (prolaz brzog za Rijeku, polazak sa Plasa, prolaz kroz Delnice,...) Toliko od mene! Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
crhav Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Prekrasno... prekrasno...decki!! To me uvijek podsijeca kad sam iz Ogulina kao dijete putovao parnjacom na more sa mojom obitelji. Razlika je bila sto se puno vise sati putovalo prema Rijeci, a kroz Kupjak smo se dobro dima nagutali. Velimir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leteči vlak Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Odlično, vrlo dobar "ekšn". Posebno me je oduševilo stajalište Zlobin i jesenske boje... lp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toma Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Decki, odlicno ste ovo odradili! Fine fotke, svaka cast! pozdrav toma Quote Three Blind Mice Link to comment Share on other sites More sharing options...
drempa- tzv-v7 Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 1061x 2 vuče teretni vlak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Evo da za kraj i ja ubacim par fotki. Dakle prvo stajanje u Vrbovskom za slikavanje putnickog Cekajuci vlak dode madar Cekajuci drugu ekipu u Moravicama razletili smo se po kolodvoru i fotkamo 101-ica ce vuci nas vlak sad odmara Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Stize i nas vlak... Granica 25kv/3kv asea dalje nemoze i nakon sto smo krenuli krece show by railfan ekipa skakanje iz jednog kupea u drugi pa na hodnik svi prozori otvoreni kao u sred ljeta i tako sve do Plasa Brod Moravice pred Skradom krizanje s IC-om Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 i stigosmo ekipa na peronima Nakon pozdrava sa rijeckom ekipom Portos nas vodi na sacekusa lokacije priblizava se teretni i evo ga ..i ode on Seabral u akciji Portos i Seabral na čeki dolaze dvije žutke strojno Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Putnickog sam isao cekati dublje u usjek. stize.. ..i ode i jos jedan teretni Nakon toga ekipa LLeon, Portos, Seabral i ja krece u pjesacki pohod do Zlobina. usput hvatamo jednog teretnjaka na dionici do Zlobina ovo se cesto moze vidjeti ekipa Po dolasku u Zlobin odmah akcija brzi iz Zagreba odlazi Na stanici se oprastamo sa nasim domacinima kiki273, Jean i LLeon jer upravo nam stize.... i ukratko to bi bilo to,jedan jako dobro iskoristen dan sa pravom ekipom u vlaku i na terenu. Hvala svima na druzenju i ponovilo se Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jean Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Evo kako sam ja vidio ovu subotu: Sastanak sa Pfaffom i Kapom dogovoren je za 11 sati u Cresu. Zadnje pripreme prije polaska uključivale su posjet forumu, da vidim da se od sinoć nije što promjenilo vezano za ekšn. I promijenilo se - Kapo je odustao. Ali upravo u trenutcima dok sam oblačio jaknu na izlasku iz stana zazvonio je mobitel. Thomcro javlja da je on već na zbornom mjestu. Broj članova je, znači, ipak nepromijenjen! Nakon kave u Cresu krećemo prema Plasama. Pfaff i Thomcro preko Škurinja, ja preko Vežice na zaobilaznicu. Usput, negdje kod spomenika na Vežici mašem i trubim Mannasu za volanom 669, ali dojma sam da me nije skužio... Poslije Praputnjaka skrećem krivo prema Meji, ali nakon nešto manje od kilometar shvaćam kakvu sam grešku napravio, pa se okrećem i vraćam Prema Hreljinu. Kod okretišta u Hreljinu sustižem kombi koji do stanice Plase nije prešao 30km/h, a zbog zavojite ceste nisam ga imao gdje prestići... Ipak, Pfaffa i Thomcroa nalazim na parkingu ispred stanice. I Pfaff je iz navike zapičio prema Meji, ali je vjerojatno vozio u tom smjeru daleko manje nego ja, pa je stigao prije. Zajedno ulazimo na kolodvor i raspoređujemo opremu: Neki su morali obaviti još neke predradnje: Drugi su zbog istovjetnih predradnji propustili prolazak brzog 501 iz Rijeke prema Moravicama: Uskoro stiže i putnički iz Moravica sa šest prijateljskih lica: Pozdrav i zajednička fotka odrađeni su "po ubrzanoj proceduri" jer, kako nas informira Portos, teretni iz Meje polazi za 14 minuta. Ideja je bila da otpješačimo do nasipa s kojeg se srušila 1061-009 i tamo dočekamo teretnjaka, ali seniorski dio ekipe njome nije oduševljen, pa pada odluka kako će oni pričekati taj vlak tu, u kolodvoru Plase. Ja se priklanjam njihovom mišljenju jer fizička kondicija ne omogućuje pješačenje 1,5 km u 15 minuta, a prilaz autom zna samo Thomcro, koji ostaje u Plasama... Do prolaska teretnog razgledavam kolodvor i EVP Plase. Osobito me se dojmila interesantno riješena ograde EVP: Unatoč klimavom koljenu pentram se na usijek kod izlaznih signala. Nisam se još uspio niti popeti kako spada, kad je do mene doprijela tutnjava vlaka. Uspio sam se nekako namjestiti na stijenu u visini vrha stupa KM, ali u trenutku kad je trebalo opaliti fotku, na ekranu foto-aparata pojavila se poruka "baterija prazna" :ljuti: Uslijedilo je brzinsko vađenje kamere iz torbe, ali kako sada stvari stoje, vjerojatno ni od te snimke neće biti ništa... Ilustracije radi, fotka sa moje pozicije nakon što sam promijenio baterije u fotiću: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jean Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Napojnik je uslikan već puno puta, ali evo ga još jednom. Ovaj put sa Pfaffom: Krećemo i mi prema lokalitetu gdje su Drempa, Marioo, Portos i Seabral već utvrdili sačekušu. Nasip sa kojega je početkom 1992. godine u provliju sletjela 1061-009 i dva vagona: Meni je i drugi komplet baterija otkazao poslušnost (iako sam oba kompleta napunio dan prije - ili su baterije već stare, ili mi punjač ne valja), pa sam zato slijedećih par fotki snimio 16:9 HD video kamerom, zbog čega je njihova kvaliteta daleko ispod razine ostalih. Nakon što smo se spustili do nasipa, trebalo je odabrati pravu lokaciju za doček putničkog iz smjera Rijeke. Thomcro i Silver su se odlučili za staru i uspješnu taktičku formaciju, u narodu poznatu pod nazivom "po šumama i gorama": STIB se iz ponora uzdigao do klisura: Pfaff se kamuflirao iza stupa: A ostatak ekipe se rasporedio na nasuprotnoj izvisini: Filmovi koji su snimljeni bit će na youtube kanalu uskoro! Na odlasku sa pozicije sačekuše, Pfaff me spasio sa rezervnim kompletom baterija (fala, fala, fala!), pa je Oly mogao ponovno u funkciju. Dok smo se, tako, Pfaff i ja vraćali prema autima, u kanjonu ispod nas čula se tutnjava nečeg teretnog... Nismo slikali jer smo se baš našli na poziciji otkuda se pruga ne može vidjeti. Ali je zato Pfaff naišao na nešto nesvakidašnje u travi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jean Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Dok smo čekali Silvera, STIBa i Thomcroa, mobitelom se javio LLeon: "mi ćemo prugom pješke prema Zlobinu!" Ok, to znači da imamo cca sat vremena da detaljno pofotkamo kolodvor Plase ili da se spustimo do Melnica, pa čak možda i do Meje! Drempa, koji je odustao od "vratolomija" u LLeonovoj režiji pridružio nam se na parkingu, a STIB i Silver odlučuju se pješice vratiti do kolodvora Plase. Drempa, Pfaff, Thomcro i ja sjedamo u aute i krećemo prema Plasama. Na ŽCP prije kolodvora interesantna situacija: dugačka kompozicija natovarena teretnim vagonima lagano prolazi kroz ŽCP na kojem je rampa dignuta! U nadi da ćemo uspjeti uslikati taj isti vlak kod nadvožnjaka u Melnicama spuštamo se tih parsto metara cestom, ali kasnimo. Pfaff i Thomcro su stigli u zadnji čas uslikati vlak, a Drempa i ja ga hvatamo već na putu prema Meji: Kad smo već ovdje, posjećujemo obližnje stajalište Melnice: Sa ovog mjesta ...puca vjerojatno najljepši pogled na Bakarski zaljev i Kvarner: Još da nema ove izmaglice... Proljetos kad smo Thomcro i ja snimali stajalište za panoramu dan je bio predivan i pucao nam je... pogled do Cresa! (vidi: http://www.stacion.tk/melnice.htm ) Vraćamo se u Plase. STIB i Silver nas već čekaju tamo. Svojim povratkom zainteresirali smo mladog prometnika, koji nam rado priča neke detalje iz prošlosti kolodvora, kao i iz svoje željezničarske karijere. Priča kako je sadašnja zgrada kolodvora do prije petnaestak godina bila ugostiteljski objekt sa terasom okrenutom prema peronima, ali da je terasa zazidana i cjelokupna građevina prenamijenjena u kolodvor, a stara kolodvorska zgrada koristi se kao rezidencijalni objekt. Pokazuje nam zbirku fotografija vlakova na panou na zidu, a Thomcro i ja mu za tu zbirku poklanjamo svaki po tri svoje fotke iz kolekcije za panoe, koju od posljednje izmjene panoa još uvijek vozim u autu. Službeni telefon u prometnom uredu je zazvonio i prometnik izlazi s informacijom kako će uskoro kolodvorom proći strojna žutka. Ekipa se opet raspoređuje u strijelce: Evo i žutke. To je 012, koja se prije mjesec i pol pojavila nakon godinu dana pauze: ...i ode... LLeon je već ranije javio da je prugopješačka ekipa stigla u Zlobin. Vrijeme je da se rastanem sa Pfaffom i Thomcroom (Silvera, STIBa i Drempu ću još jednom kratko vidjeti u Zlobinu) i da krenem po LLeona. Taman kad sam sjeo u auto, ispred mene se ukaže poznata silueta. Pa to je Kiki273!!! Nakon pozdrava i kraćeg razgovora on se odlučuje javiti ekipi ovdje i poći samnom u Zlobin javiti se i tom dijelu ekipe. U Zlobinu se ekipa rasporedila u čekanju brzog iz Moravica. Marioo i Seabral drže poziciju kod ŽCP, a LLeon i Portos ispred stajališne zgrade. Kad se rampa spustila, vadim i ja svoju kameru, ali i taj će film na forum naknadno... U ugodnom razgovoru dočekali smo vlak iz čijih prozora vire tri poznate glave. Rastajemo se sa Zagrebačkim prijateljima uz želje i čvrstu nadu da će se ovakav događaj uskoro ponoviti. Bilo je odlično! Da se neke pozitivne tradicije ne iznevjere, za kraj fotografija Zlobinske ćenife :smiling devil: U ožujku je ovaj zid još suvereno prkosio atmosferilijama (a imao je i onu tablu "nužnik za muškarce/žene"). Ekšn je završio zasjedanjem u Milleniumu. Kiki, LLeon i ja bavili smo se rješavanjem tekuće problematike, a pokraj nas su, prvo prema gore, a onda i prema dolje narančastom kurijerom prošli NP-549 i Ikar. Pokušavali smo im pažnju privući mahanjem i galamom, ali u subotu je valjda bio dan kada ovi iz autobusa ne reagiraju na mahanje i buku... Hvala svim protagonistima ove lijepe subotnje priče! Jedva čekam neku novu priliku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunoh Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Vodonapojnik izgleda pristojno. Jel obnavljan u zadnje vrijeme? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzibane Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Vodonapojnik izgleda pristojno. Jel obnavljan u zadnje vrijeme? Pre će biti da je u originalnoj izvedbi,a da je za vreme "Jednoumlja" malo zafarban i našminkan. Quote Druže Stari,skrenuo sam s' puta... Sad me jaše i Kurta i Murta....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
drempa- tzv-v7 Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 1061-012 prolazo strojno kroz kolodvor Plase Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikola-Zabok Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Bravo dečki! Dobar putopis i odlične fotke Svaka čast Quote HŽ VUČA VLAKOVA sedam-jedan-dva-jedan - Plavac je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 23, 2010 Author Share Posted October 23, 2010 U Zlobinu se radi krovište http://i174.photobucket.com/albums/w120/seabral/plase/PA160185res.jpg U Zlobinu je završeno krovište Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts