1borna Posted September 17, 2020 Author Posted September 17, 2020 I danas ista priča, požurio sam iskoristiti zadnji pravi ljetni dan Krenuli smo do ušća Rike u more Ovdje imade i nešto ribica Kako je zadnja bura nanesla šoder stvorio se pravo jezero no nakon prve jače kiše bujica će to raskrčiti Tobogani su odavno zatvoreni a na drugoj strani je hotel Tamaris koji je također prazan U njegovom parku sam pronašao još jedan kamenčić Plaža na ovome dijelu je prazna No obzirom da je tek prošlo 9 bit će kasnije poneki kupač Doznao sam da se vlasnik Jeepa preziva Topalušić te da vodi Porto bar na prvom dijelu kupališta! O tome ću nešto više sutra. 1 1
1borna Posted September 18, 2020 Author Posted September 18, 2020 Porto a neki ga zovu i Porta fortuna (vrata sreće) jer je to najstariji kupališni objekt kroz koji se ulazilo na kupalište Dio namijenjen za kupanje je bio ograđen i plaćao se ulaz. Još 1979 kad sam došao ovamo je bilo sve ograđeno no ulaz se nije više naplaćivao, nisam mogao pronaći podatak kada je to prestalo? Ta zgrada je sačuvana a manja kamena kućica pored nje je bila kiosk sa novinama do pred 20-ak godina kada je postala suvenirnica Negdje do 90-ih je u toj zgradi bila blagajna u kojoj se moglo iznajmiti suncobran, pedalina ili sandolina, ranije je bilo i čamaca na vesla te kabina za presvlačenje i tuševa Danas više nema toga, postoji jedino ovaj bar sa ljetnom terasom Poslužuje se i gore na terasama (ljeti se od gužve i ne može slikati) U nastavku je jedan park sa ponešto hladovine (u jesen sve jako potkrešu no do proljeća zelenilo opet naraste) Pronašao sam i jedan lijepi članak o kupalištu na linku STO GODINA KUPALIŠTA U BAŠKI Julija Lozzi Izložba fotografija Baške s početka 20. stoljeća/ hotel Corinthia-Baška, lipanj-srpanj-kolovoz 2008 Projekt Kvarnerska kupališna baština, koja uključuje monografiju (u tisku) i izložbu održanu prošlog ljeta u Državnom arhivu uRijeci, zbog važnosti teme u kulturno-turističkom smislu ovoga je ljeta potaknuo realizaciju više izložbenih manifestacija posvećenih istoj temi diljem Kvarnera: u Rabu, Crikvenici, Rijeci/Sušaku i Baški, gdje se izložbom starih fotografija i razglednica obilježava sto godina postojanja kupališta na Veloj plaži. Sada već stoljeće staro uređeno kupalište u Baški prve je kupače primilo u svibnju 1908. godine, kada je svečano otvorena i novoizgrađena kupališna zgrada. Bilo je to prvo takvo zdanje na otoku Krku. Podsjetimo da je običaj kupanja u moru novijeg datuma. Tek u drugoj polovici 19. stoljeća razvojem željezničke infrastrukture teuspostavom parobrodarskih veza između kopna i otoka, morsko kupanje postaje dostupno širim društvenim slojevima. Početkom 20. stoljeća na Mediteranu je otkrivena Azurna obala, zatim Ligurska obala u Italiji te gornji Jadran koji s vremenom postaje glavno oporavilišno i odmorišno odredište Austro-Ugarske Monarhije. Valoriziraju se prirodni uvjeti podneblja, a pojedina mjestaproglašavaju klimatskim lječilištima. Zajedničkim djelovanjem u mnogim mjestima osnovanog Društva za poljepšanje mjesta i dioničarskih društava ozelenjavaju se područja uz more, grade se hoteli i pansioni te kupališne zgrade. Potreba za uređenim mjestimaza ulazak u more nastaje onda kada na kupanje u primorje i na otoke počinju dolaziti korisnici iz urbaniziranih središta s kontinenta,među kojima mnogi prvi put uopće vide more, a velika većina i ne zna plivati. Kupališne građevine s kabinama za presvlačenje,odvojenima za muškarce i žene, uslužnim i drugim sadržajima, najčešće su izvedene u drvu ili željezu ili zidane. Zbog trajnosti takvoga materijala na Kvarneru ih je nekolicina do danas sačuvana u nepromijenjenom (Baška) ili devastiranom obliku (Jablanac,Vrbnik). IZGRADNJA KUPALIŠTA U BAŠKI (1908.- 1911.) Jedno od najpoznatijih i najugodnijih ljetovališta na otoku Krku oduvijek je bila Baška, premda se kao kupalište pročula tek iza1910. godine, kada je sagrađeno više hotela te nova kupališna zgrada. Ideju o Baški kao turističkom odredištu razradili su njezini bogati mještani, trgovci, gostioničari i pomorci, koji su se u potrazi za boljim životom nastanili u Puli, Trstu, Zadru te Sušaku i Rijeci. O vrednotama morskoga kupanja čitaju u tisku te shvaćaju da i Baška sa svojom jedinstvenom plažom, suhom i toplomklimom te neponovljivim krajobrazom ima izvrsne pogodnosti za otvaranje kupališta. Društvo za poljepšanje mjesta i mjesne čistoćeBašćani osnivaju 1906. godine po uzoru na isto društvo grada Krka. U Baški se tada popločuju glavne ulice, uređuju putevi, sadi drveće te podiže prva kupališna zgrada na plaži u predjelu Pirnice. Novac za njezinu izgradnju prikuplja se prodajom dionicastrancima i domaćima, čime je najprije bila omogućena realizacija objekta s 18 kabina, koji je službeno otvoren 1. srpnja 1908. godine. Sljedeće godine dograđuje se drugi dio kupališne zgrade koja tada broji 36 kabina, odvojenih za muškarce i žene. [1] Prvobitno bašćansko kupalište na Veloj plaži u predjelu Pirnice 1909. godine. Te godine je prošireno i broji 36 kabina. Ispred kupališta je drvena “skalada” za ulazak u more, ali i za sušenje mreža. Prvobitno bašćansko objektno kupalište bilo je drveno, a imalo je izduženi oblik, sa središnjim ulaznim rizalitom i krilima koja su na krajevima imala istake prema moru. Pročelja ulaznog dijela, koji je bio prolazan te je imao portale prema obalnoj šetnici i moru, bila su izvedena u čvrstom materijalu i okomito raščlanjena ukrasnim pilastrima. U razini krovišta bila su definirana atikama podcrtanima vodoravnim profiliranim vijencima, koje su pri vrhu, u osovini portala, završavale blagim nadlučenjem. Središnji je rizalit, u odnosu na krila, imao povišeno dvovodno krovište s prozorskim otvorima koji su osiguravali ozračivanje kabina, budući da na izduženim pročeljima kupališnog objekta prozori izostaju. Kupačima je pristup moru bio omogućen drvenom „skaladom“ postavljenom na stupovima te opremljenom montažnim stepenicama, jer se u more nije ulazilo neposredno sa žala već na „kultivirani“ način: stubištem. Drveni gat služio je i za privez čamaca. [2] Položaj kupališta u Baški bio je izvanredan budući da se pred njime pružao kilometar i pol dugačak šljunkoviti žal s mekimpijeskom u moru, te se odmah bilježe prvi kupališni gosti. Većinom su to bili češki turisti koji kupnjom dionica 1909. godineomogućuju osnivanje kupališne zadruge. Premda Baška početkom 20. stoljeća još uvijek nema uvedenu električnu energiju niti ima tekuću vodu, zadruga uspješno upravlja kupalištem te potiče gradnju ugostiteljskih objekata, uređuje okoliš, radi na poboljšanjuuvjeta boravka posjetitelja, a otvara se i prva liječnička ordinacija za turiste. Vezu s Baškom održavaju dva parobrodarska društva. Uspješno poslovanje kupališne zadruge Hrvatsko-češkog morskog i klimatičnog kupališta Baška omogućilo je već 1911. godine podizanje nove kupališne zgrade na središnjem dijelu Vele plaže (ispred budućeg hotela Velebit), koja je za vrijeme nastanka bila posebno atraktivna zbog izvedbe u cigli i betonu, što je tada bila rijetkost za takvu vrstu objekata. Zatim i zbog ravnoga krovišta koje je bilo (i ostalo) u funkciji sunčališta, kao i radi toga što pročelna dekoracija, karakteristična za tada aktualnu secesiju, izostaje kakobi održavanje, zbog blizine mora, bilo jednostavnije i jeftinije. Kubični oblici kupališnog zdanja, koji ga u stilskom pogledu čine izvanvremenskim, te njegova jednostavna prostorna koncepcija doprinose njegovoj lakoj adaptabilnosti u odnosu na promjenjive potrebe vremena, što su bili dodatni razlozi trajnog opstanka zgrade.[3] Kupalište u Baški, koje je dijelom do danas zadržalo izvornu funkciju, tlocrtno je organizirano simetrično, sa središnjim ulaznim rizalitom/prolaznim hodnikom, gdje su smještene „kase“ te prostorija (komora) za kupališno osoblje. Bočno se šire krila s kabinamai središnjim izduženim prolazom (23 u svakom krilu), čije prozračivanje omogućuju visoko postavljeni prozori na sva četiri pročelja. Na krajevima krila postavljeni su tuševi (2 u svakom krilu).[4] Reprezentativni dio kupališne zgrade okrenut je moru, gdje je iznad blago zaobljene fasade središnjeg rizalita, unutar jednostavnoga izduženog okvira, bio uklopljen veliki natpis KUPALIŠTE. Ispred zgrade, prema žalu, pruža se plitka terasa s betonskom ogradom, gdje je projektom bilo predviđeno ukrasno zelenilo. Odatle se jednokrakim stepeništem, usporednim s pročeljem, pristupa krovnoj terasi ograđenoj također masivnom betonskom ogradom – kruništem cjelokupne građevine. [5] Kupači poziraju na skaladi ispred bašćanskog kupališta 1912. godine. Prilikom podizanja novoga kupališta modernizirana je i stara kupališna zgrada, koja ne mijenja gabarite, ali je njezina drvena konstrukcija zamijenjena zidanom. Pročelje središnjega ulaznog dijela stare zgrade zadržano je, kao i njezino dvovodno krovište, dok se kabine u gornjem dijelu otvaraju prozorima u nizu, kao i u primjeru novog kupališta. Stara zgrada, u odnosu na smještaj novog kupališta, nalazila se istočnije, a mjesto na kojem se izdizala trajno je ostalo zaravnjeno, po čemu se lako može pretpostaviti njezina nekadašnja lokacija. Oba kupališta, staro i novo, zajedno su imala 82 kabine, a između njih je planiran prostor za postavljanje platnenih šatora koji su se u vrijeme ljetne sezone iznajmljivali. Korištenje kupališta naplaćivalo se te je na ulazu u ograđeni prostor, koji je u konačnici podrazumijevao dvije kupališne zgrade s kabinama (što se dodatno naplaćivalo), zatim betonirano sunčalište te ostalu opremu i infrastrukturu, podignuta i odvojena omanja kvadratična prizemnica u funkciji biljetarnice (danas trafika).[6] Kupalište je imalo radno vrijeme, od 7 ujutro do 15 sati popodne, no stroga pravila spolne segregacije određuju odvojeno vrijeme kupanja za žene i muškarce i unutar ovoga dnevnog rasporeda.[7] Ljetna kupališna sezona trajala je od početka svibnja do kraja rujna, dok se za zračne i sunčane kupelji najboljim držalo razdobljeu travnju i listopadu. Zbog povoljnih klimatskih prilika pojedine bolesti mogle su se s uspjehom liječiti kroz čitavu godinu, a kako podneblje Baške obiluje vinogradima i gajevima, bilo je omogućeno i liječenje grožđem. Nekolicina liječnika iz Češke, Ugarske i Moravske izjavljuju 1912. godine u Časopisu českih liječnik sljedeće: „Mi potpisani liječnici, kao kupališni gostovi u Baški na otokuKrku, ugledavši njezine znamenite prednosti osobito u zdravstvenom obziru, držimo za zgodno da na to svratimo pažnju. Zbrajamosvoj sud u tome smislu da je kupalište Baška rijetko i svojim načinom možda jedino utočište za one koji traže nove snage za svojoslabljeli organizam“. [8] Baška između dva rata prerasta u odredište dobrodošlo za sve turiste, ne samo za slavenske goste. Tada ima šest hotela, a kupalište, koje se sastoji od stare i nove zgrade, broji 110 kabina. Usprkos turističkom napretku, premalo se ulagalo u njihovo održavanje. Kupališne zgrade su zapuštene, te ih valja modernizirati. Pretpostavljamo da je zbog dotrajalosti, neudobnosti i slabih higijenskih uvjeta staro kupalište upravo tada uklonjeno. Ravni betonirani prostor jedino je što je ostalo od prvobitnoga kupališta, a zaravan danas služi kao omiljeno okupljalište mladih tijekom ljetne kupališne sezone. Na kraju još jednom valja istaknuti da je nova kupališna zgrada u Baški, podignuta na Veloj plaži 1911. godine, jedinstveni primjer morskog objektnog kupališta koji je u nepromijenjenom obliku sačuvan do danas, a razlog tome prvenstveno je njegova graditeljska kvaliteta koja bi trebala doprinijeti njegovoj trajnoj zaštiti kao vrijednog spomenika na planu kulturno-turističke baštine Kvarnera. (na tome linku imade još slikicah) 1 2
1borna Posted September 19, 2020 Author Posted September 19, 2020 Kasnim danas jer sam išao ponovo slikati Porta fortunu i Corinthiu (te se uzputno i okupati) Prostorije su unutra lijepo uređene Vlasnik Jeepa nažalost nije ovdje pa ću ga loviti drugom prilikom Usred normalne sezone ovdje se ne može hodati od brojnih turista Na drugoj strani su panoi sa obavijestima koje svake godine netko gađa vatrenim oružjem? Prvi puta sam to primijetio pred 10-ak godina, još mu (im) nisu stali na kraj Malo dalje je prazna plaža Temperatura zraka je oko 22c uz umjerenu buru a more ima oko 20c pa nije velika razlika, zbog bure je umjetnički dojam da je more toplije! Film može govoriti više od stotina riječi i slika 2
1borna Posted September 20, 2020 Author Posted September 20, 2020 Danas je jutro malo hladnije pa ću kasnije na kupanje.... Veliko parkiralište kod Corinthie je prazno Hotel je napravljen od više raznih objekata koji onda ne ostavljaju dojam neke ogromne zgradurine Neke zgrade su zgodno razlomljene na više manjih dijelova Sav okoliš je brižno uređen U Baškoj se namnožilo više turističkih agencija koje su vremenom sve bolje uređene Ovdje je jedan bazen u zgradi i jedan bazen na otvorenom Ima više terena za razne sportove I na kraju pogled na nekadašnje dječje odmaralište 1 2
1borna Posted September 22, 2020 Author Posted September 22, 2020 Jučer sam od jutra do navečer bio na putu pa je izostala svakodnevna aktivnost. Putositnice ću objaviti u galerijama fotografija pod naslovom "Od Jurandvora do Potpićana". Vraćam se na Bašku i ulazak u samo mjesto: Zadnjih godina je tu izraslo više apartmana kojima je pristup opasan jer su na zavoju ceste kojom se znade brzo voziti Svaki izlazak na cestu je lutrija, zar nisu mogli ostaviti barem 2 metra za proširenje ceste? Ova 2 kubusa mi se ne sviđaju, podsjećaju me prije na zatvor negoli mjesto za odmor! Nema balkona, mali su prozori.... Vlasnik vjerojatno danas žali što je ovako nazvao svoj objekt (Corona) Ova "kućica" je razigrana pa odmah djeluje bolje Ova agencija sa apartmanima je tu već 30-ak godina Još jedna razigrana zgrada U pozadini se vidi još nekoliko redova apartmana, za nekoliko godina će sve biti puno? Pripremaju se nova gradilišta 2
mgalic2 Posted September 22, 2020 Posted September 22, 2020 7 sati, 1borna said: Ova 2 kubusa mi se ne sviđaju, podsjećaju me prije na zatvor negoli mjesto za odmor! Nema balkona, mali su prozori.... Grozno... 1
1borna Posted September 22, 2020 Author Posted September 22, 2020 Nekada se nastojalo da se nove kuće rade u stilu okolnih starijih i barem izgledom prema lokalnoj tradiciji. Danas i u Zagrebu ima raznih nakarada, krivnja je osim investitora i na lokalnoj vlasti koja dozvoljava takve gradnje. Zar se u početnoj fazi odobrenja projekta ne može reći da takvo što ne može proći? Bit će još dosta slika iz Jurandvora sa kojekakvim stilovima..... 1
1borna Posted September 23, 2020 Author Posted September 23, 2020 U staroj jezgri Baške ima nekoliko oronulih zgrada koje su iste kao i pred 40 godina (otužne) Nisu napuštene, viđam svakog ljeta da netko boravi u njima Mislim da bi gradske vlasti trebale nekako prisiliti vlasnike da urede svoje kuće? Vjerojatno nemaju novaca za obnovu a za prodaju traže daleko previše? U blizini obale je uređena jedna stara crkvica Oko nje ima otvorenih iskopina U jednoj je pronađen mozaik koji je ponovo složen i zaštićen staklom Prekoputa je jedan od najstarijih restorana koji pamti bolje dane... U nastavku je zaredalo nekoliko novijih vila U Baškoj nema više paradajz turista kao nekada, Česi, Slovaci, Mađari i Poljaci više ne dolaze trabantima ili Wartburzima nego imaju nove skupe limuzine. Baška postaje sve skuplja i otmjenija, u špici sezone su domaći turisti rijeđi od stranih jer im je sve previše skupo? 2
STIB Posted September 23, 2020 Posted September 23, 2020 1 hour ago, 1borna said: U blizini obale je uređena jedna stara crkvica 25. travnja = 15. April 3 _______________________ Pozdrav iz Zagreba
1borna Posted September 23, 2020 Author Posted September 23, 2020 Ha ha dobro zapažanje, ta ploča stoji već najmanje 20 godina i nitko nije našao shodno da ju promijeni?
DB Posted September 23, 2020 Posted September 23, 2020 4 minutes ago, 1borna said: Ha ha dobro zapažanje ... STIB-u je to poslovično. 😊 1
up4014 Posted September 23, 2020 Posted September 23, 2020 Mislim da je ispravak nepotpun jer je tekst na hrvatskom ispravan !! Blagdan Svetog Marka slavi se svake godine 25-og dana 4-og mjeseca. Provjereno na svim izvorima. Tako ovaj put mi nismo ništa krivo napisali, nego je tekst na Njemačkom poštovane gospode iz Beča pogrešan na moje veselje tako da ne moramo imati kompleks inferiornosti. 1
1borna Posted September 24, 2020 Author Posted September 24, 2020 Jednu večer sam snimio bijeli oblak iznad Velebita i mora Sunce je već zašlo iza Treskavca no oblak je bio još obasjan suncem Jedna starija vila na Zaroku imade interesantne skulpture u dvorištu Možda služe kao strašilo za ptice? Budući da ne spada u oldiće evo ovdje jednog bijesnoga autića Jedan Jurandvorac ih ima 3 razna Hmm ne mogu više stavljati slike, piše mi Sorry, an unknown server error occurred when uploading this file. (Error code: -200) pa ću nastaviti kasnije Treći Lancer mu je normalan pa mi nije bio interesantan. Uspio sam urediti ovaj dio nakon dobrih 40 minuta jer ranije nisam mogao ništa više napraviti, piaolo je da je forum preopterećen. 2
1borna Posted September 26, 2020 Author Posted September 26, 2020 Naglo smo skočili u kasnu jesen pa malo toplih slika dobro dođe. Na obali su nekada bile tople drvene klupe no kako je drvo vremenom propalo postavili su nove Lijepo su izgledale no bile su od metala pa bi uprkos bijeloj boji na suncu bile vruće i neudobne jer su jako tvrde Nakon godinu dana su ih maknuli i posvuda posadili male kamene Jesu zgodne ali su previše male, nema mjesta za dvoje punijih osoba? Postavljena je nova led rasvijeta toplih boja no mogla je biti više retro izgleda Otkrio sam tajnu firmu našeg Stanleya? U Bašku povremeno zalutaju razne beštije od auta 2 1
mgalic2 Posted September 26, 2020 Posted September 26, 2020 2 sati, 1borna said: Dođem u situaciju da pomislim da je bura iskrivila stup. 😁 1
Stanley Posted September 27, 2020 Posted September 27, 2020 On 26. 09. 2020. at 9:44, 1borna said: Otkrio sam tajnu firmu našeg Stanleya? Imam ja još firmi, tajnih i javnih, između ostalog svoju investicijsku banku u New Yorku (u kompi s nekim Morganom): Imam mrežu kladionica... ... i nekoliko restorana, barova i pubova: Imam svoj park: Po meni su nazvana dva lučka grada, a ovaj je u Ontariju, Kanada: Moje ime je nosio i grad Stanleyville u Kongu, dok mu dušmani ne promijeniše ime u Kisangani: Podigoše mi i nekoliko spomenika (ne znam što tu traži neki Livingstone): 3 Serija 05 je zakon!
DB Posted September 27, 2020 Posted September 27, 2020 1 hour ago, Stanley said: ... (ne znam što tu traži neki Livingstone): A živa stijena.
1borna Posted September 28, 2020 Author Posted September 28, 2020 Da vas malo zagrijem toplim slikama? Odmah do škole je jedna stara vila Kad se kuća čuva i obnavlja može potrajati i preko 100 godina Ovo je dolazna ulica u Bašku, pred 40 godina je takoreći nasred ceste bilo puno starih platana pa su se vozila teško mimolazila. I autobusi su dolazili tim putem i parkirali se ispred današnjeg hotela Forza, nije bilo gornje obilaznice (no doduše nije bilo niti puno vozila). Danas je to jednosmjerna ulica i od ulaska u Bašku do svoga suženog kraja se zove Zvonimirova Na mjestu gdje su suncobrani je bila autobusna stanica a dalje se moglo automobilom sve dok se ulica nije suzila Nekoć je ovo bila opskurna birtija sa prenočištem.... Na kraju ove sporedne ulice je nekoć bilo kino a u njoj je bila i tržnica. Kumica više nema, samo povremeno dođe poneka sa svojim proizvodima. Ljeti je ovdje sve puno turista Očekuju se zadnji gosti pa će se onda gotovo sve zatvoriti Elektro bicikli se nisu baš naradili ovoga ljeta Ovo je doba kada često dolaze motoristi Malo ranije u Zvonimirovoj ima na jednom mjestu banka, apoteka, turistički ured i frizer te turistički ured 1 2
1borna Posted September 30, 2020 Author Posted September 30, 2020 Šetnjom kroz stari dio Baške se uvijek nađu zanimljivi detalji Tijekom stoljeća se proširivalo, dograđivalo i spajalo Na puno mjesta ima putokaza sa dobrim podatcima što je za svaku pohvalu Jedan dan sam teleobjektivom ulovio podmornicu u vožnji 2
1borna Posted October 1, 2020 Author Posted October 1, 2020 Prošle godine sam ostao začuđen ugledavši nekog klošara kako se izvalio nasred šetnice? Tek kad sam prišao blizu shvatio sam da je to lutka koja privlači pažnju da bi zastali i eventualno otišli na izlet Pred 2 godine se u lipnju more neobično pjenilo kao da je netko prolio bačvu šampona? Mi stariji se sjećamo kako se podsmjehivalo turistima iz Istočnog bloka na njihovim automobilima Danas se nekima divimo Ja sam sredinom 90-ih došao sa Škodom 1.000 MB na more pa me koji puta bilo stid ući u auto jer su se oko njega znali okupiti domaći i strani.... Naravno zvijeri ima ih i iz drugih zemalja 1 2
dorianb Posted October 2, 2020 Posted October 2, 2020 Zna li netko sto se dogadja sa trajektom "Krk" ? Inace je redovno odrzavao liniju Valbiska (otok Krk) - Lopar (otok Rab) no vec dosta dugo ne vidim ovaj relativno novi trajekt, liniju trenutno odrzava trajekt "Brestova".
DB Posted October 2, 2020 Posted October 2, 2020 1 hour ago, dorianb said: Zna li netko sto se dogadja sa trajektom "Krk" ? Inace je redovno odrzavao liniju Valbiska (otok Krk) - Lopar (otok Rab) no vec dosta dugo ne vidim ovaj relativno novi trajekt, liniju trenutno odrzava trajekt "Brestova". 1 1
1borna Posted October 3, 2020 Author Posted October 3, 2020 Jurandvor je pun neobičnih i zanimljivih kuća, ova je podijeljena na 3 dijela po visini Ima 2 podruma/konobe, najlijevija vrata pripadaju susjednoj zgradi Kroz najniža vrata se ulazi četveronoške? Imade i nekih lijepo uređenih minijatura Brojna su i skrivena dvorišta sa vlastitim zelenilom Grožđa i smokava ima posvuda kai i cvijeća Poslikao sam i ulaze u konobe Neki su konobe pretvorili u mjesto za stanovanje 1
1borna Posted October 4, 2020 Author Posted October 4, 2020 Ima i zapuštenih konoba Stariji koji su se bavili vinom i raznom poljoprivredom zauvijek odlaze a mladi za to nemaju vremena uz neki stalni posao Nekada davno su zimi držali ovce u konobama (koje su tada bile torovi) Danas ima torova na više strana naselja prema okolnoj šumi no oni su većinom prazni i zapušteni Kad sam 79 došao bilo je još puno ovaca i u samome mjestu, morao sam otrpjeti njihov miris i brojne muhe Početkom svake jeseni su na cestu iznosili i prali brojne vinske i rakijske bačve tako d je i to mirišalo Ispod većih zgrada ima puno raznih konoba Prošla su vremena kada je bilo domaćeg vina i rakije po izboru, bilo je zaista nekih odličnih Jedna nedavno obnovljena i dograđena kućica može biti primjer drugima 1
Recommended Posts