Jump to content

up4014

Članovi
 • Posts

  3942
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  90

Everything posted by up4014

 1. Nakon završene skraćene probe kočnica, koju provjerava manevrist, sastavljeni vlak gura se prema kolodvoru Fužine i prelazi izlaznu skretnicu i nastavlja kretanjem unatrag sve dok vozna i zaprežna lokomotiva ne budu u položaju ispred prometnog ureda. Uobičajeno bi se ovaj postupak spajanja izveo ulaskom vlaka iz Fužina na 1. kolosijek i nakon zaustavljanja guranjem na izvlačnjak na kojem bi bili garažirani vagoni spremni za spajanje. Nakon spajanja novi spojeni vlak počeo bi daljnju vožnju sa 1. kolosijeka kolodvora Lokve. U slučaju zauzetosti izvlačnjaka kakav je bio za vrijeme fotografiranja, postupak spajanja i nastavak vožnje prema uputnom kolodvoru, izveo bi se, kako je prije napisano u komentarima fotografija. Čelo vlaka ispred prometnog ureda Lokve. Počinje kiša, manevrist se vraća u prometni ured. Polazak sa 3. kolosijeka. Pogled na kompoziciju u pravcu Fužina. Pogle prema Delnicama. Kiša je sve jača. Vlak napušta kolodvor.
 2. Nakon dobivene dozvole vlak se vraća na 3. kolosijek, kako bi se sastavio sa brutom od prvog vlaka, koje u kolodvoru Lokve čeka nastavak vožnje. Spaja se kvačilo i poluspojke vodova zračnih kočnica.
 3. Lokve 2. lipnja u 17:40 sati. Drugi dio vlaka iz Šoića ulazi na drugi kolosijek... ... i zaustavlja čelom blizu kolodvorske zgrade, U pozadini na trečem kolosijeku vidimo nekoliko vagona prvog vlaka iz Šoića. Nakon razgovora strojovođe zaprežne lokomotive i manevriste vlak polagano kreće prema ulaznom signalu iz pravca Delnica.
 4. Škrljevo 28. svibnja 18:20 sati. Na šestom kolosijeku drugi dio vlaka ugljena iz Bakra, koji je čekao završetak zatvora pruge. Strojni vlak iz Lokava vraća se u Škrljevo po njega. HŽPP 1141-308 i 193-092 Vectron
 5. Sveti Kuzam (ex Vitoševo i rasputnica Kojonac). Gredelj 2132-504 nastavlja prema Škrljevu. Slijedi je vlak 4605 u prostornom razmaku.
 6. Četvrtak 16. svibnja 2024. Nekadašnja rasputnica Kojonac, sada se ovdje odvajaju pruge za Bakar i Rijeku- pogled prema Škrljevu. Ode u Šoiće. Pruga prema Sušak Pećinama. Gredelj prema Škrljevu.
 7. 4. svibnja 2024. samo par trenutaka iz Škrljeva.
 8. Četvrtak 2. svibnja 2024. godine. Kako smo u polovici proljeća sve je zazelenilo i nasip Bovan izgubio ne nešto od svoje veličine. Uobičajeni mir i tišina uz sveprisutne Talijanske bunkere kontrast su prosinačkoj užurbanosti. HŽ Infra TMD iz Meje žuri u Škrljevo. U desnom zavoju počinje usjek gdje je iskliznuo odbjegli RCC vlak 11. prosinca 2024. godine.
 9. Kako sam naslov kaže i kolodvor Rijeka ulazi u okvir teme "Sličice Riječke pruge i........", jer je od Gorskog Kotara udaljen tridesetak vijugavih kilometara prugom. Nije za povjerovati slijedeće godine ovaj EMV imati će desetogodišnji staž u HŽPP. Na Riječkoj se prugi mogu vidjet različite kombinacije vozne i zaprežne lokomotive, a i strojnih vlakova. Slijedeće snimke prikazuju jednu od kombinacija u režiji HŽ Carga. Iako je državni praznik netko mora stalno piti u pogonu pa tako i željeznica. Ovaj par odlazi po svoj vlak.
 10. Pogled sa lučke ograde. Opet lutam po kolodvoru evo sad je manevra na mjestu gdje sam prije par minuta fotografirao. Sve potrebno vidi se na fotografiji. "Majestic Imperator" odlazi prema Beču. Ovaj stroj, koji vidimo na kraju vlaka imat će puno posla gurati i vuči naše i Slovenske elektre po kolodvoru Šapjane.
 11. Na zidu ulazne platforme WS "Majestic" lijepo uokvirena zemljopisna karta Dvojne Monarhije. Zadnji vagon prtljažni nisam niti fotografirao, jer je neki lik bio ozlojeđen zašto baš njega nisam pitao je li smijem stupiti nogom u vlak, a umjesto toga sam za dozvolu pitao prvog na koga sam naletio. Nisam želio raspiriti vatru u sukobu pa sam se pokupio nakon što sam mu objasnio da sam pred više od 30 godina već bio u vlaku koji je dovezao prvi vagon. Uglavnom uspio sam fotografirati sva 3 WS vagona. Završni signal je neke moderne proizvodnje. Vagoni su restaurirani tijekom više godina, velika većina radova tražila je prave za natlije, a ne serijsku proizvodnju "po traki". nastavit će se.....
 12. Prostor za posluživanje toplih napitaka i ostalih vrsti hladnih pića. Jedan od 3 odjeljka sa različitim uzorcima tkanina na sjedalima i zidovima. Detalji rasvjetnih zidnih i stolnih tijela. Povijesne fotografije vagona "Dvorskog vlakai i detalji unutrašnjeg uređenja. Fotografija Carice Elizabete također dodaje dašak nostalgije.
 13. WS "Majestic" prvi od obnovljenih, također je jučer bio i prvi vagon do vozne lokomotive.
 14. Slijedeći je "Train de luxe" Vratimo se još jednomu epohu legendarnih Pullman vlakova, koji su prometovali između 2 rata. Još par starijih fotografija i plakata.
 15. Rijeka 1. svibnja 2024. godine u 8:45 sati. Treći kolosijek "Majestic Imperator" spreman za polazak prema Beču. Došao sam na vrijeme. WS salon Elisabeth. Pogledajmo kako izgleda unutrašnjost ovoga vagona. Stijenke jednog od 3 odjeljka Fotografije Carice i Carske obitelji. Dobavljači stilskog namještaja. Zaslužni za obnovu vagona. nastavlja se
 16. Uz kolodvorsku zgradu vidljive su na četvrtom kolosijeku jedna HŽ Cargo ASEA i jedan Vectron. HŽPP broj 4605 već je daleko u brdima, a HŽ Cargo sa kontejnerima iz Brajdice slijedi ga u prostornom razmaku. Već sam krenuo kući no evo opet ovaj strojni ! HŽ Cargo ASEA i 1 Vectron isto HŽ Cargo. Parkiram, iskačem iz auta pa preko hrpe pragova do pogodnog mjesta. Prolaze natrag trećim kolosijekom prema kolodvorskoj zgradi. I odlaze prugom prema Sušak Pećinama.
 17. Škrljevo 25. travnja 2024. godine. Dok sam se parkirao i stigao do kolosijeka vlak 4605 već je ulazio u tunel Baudine a HŽ Cargo Vectron je na putu za Sušak Pećine. Pred kolodvorskom zgradom vidimo još dva Vectrona. Na drugoj strani HŽ Cargo dvije 1141 odlaze sa kontejnerima sa Brajdice prema Zagrebu.
 18. Jučer navečer u Plasu danas ujutro 16. travnja u Škrljevu. Prvi kolosijek u pravilu ovdje služi za smještaj vozila Infre i ostalih tvrtki povezanih sa željeznicom. Pogled prema padinama Tuhobića. Između ostalih već 4 mjeseca garažirano je i ovo pružno vozilo. Dana 11. prosinca prošloga ljeta,oko kilometar uzbrdo, fotografirao sam ga u malo neobičnom položaju. Danas sam protivnom svojem boljem prosuđivanju nakon svih ovih dana od iskliznuća i naleta RCC vlaka odlučio pomnije istražiti ne ovu stranu,koja je stradala izravnim udarom sa RCC Vectronom. Niti ni ovaj drugi kraj na kojem su i odbojnici ostali na mjestu. Pogledajmo kako izgleda vozačko mjesto na strani udara. Pogled na drugi kraj motorke, koji je manje oštećen u naletu. Ima tu i rupa u podu, moram paziti kojim se dijelovima poda krećem. Pogled sa vozačevog mjesta. Mjesto suvozača (eventualnog). Ovaj uređaj u vrijeme mojeg skromnog sudjelovanja u radu željeznice nije postojao ili ga nisam ni registrira0. Pojma nemam što je to uopće. Povratak na gornji kraj, koji je pretrpio izravan udar cijelog teretnog vlaka i na čelu dvije lokomotive tog istog odbjeglog vlaka. Kroz rupe u podu vidjivi su djelovi djelovi motora mjenjača i kvačila, Dijelovi kardana i osovinskog sklopa. Nakon ovog neovlašćenog ulaska u tuđu imovini pogled na južni dio praznog kolodvora. I pogled na zastavu naše države na kolodvorskoj zgradi, u kojoj je danas prema slikovitom izrazu "Praznik demokracije".
 19. Ponedeljak 15. travnja 2024. godine, godinama bivšeg sistema bio je dan željezničara. Još samo 4 sata do blažene izborne šutnje. Očekuje se .ulazak vlaka broj 4609 u kolodvor Plase.
 20. Evo ovaj HŽ Cargo Vectron na četvrtom kolosijeku. Iz tunela Baudine spušta se polagano RCC Oebb Vectron. HŽ Cargo sa Vectronom na čelu polazi sa četvrtog kolosijeka. Od signala do signala; treći kolosijek pun cisterni.
 21. Malo mi se pomiješala sa zadnjom fotografijom kao i "slideći vlak" iz naslova. Hvala i pozdrav!
 22. Škrljevo danas 6. ožujka 2024. 11:45-12:00 sati- HŽ Cargo u prolazu prema kontejnerskom terminalu na kolodvoru Rijeka Brajdica. U pozadini iz Meje već se spušta i slideći vlak. U hladovini čekam i drugi vlak ......
 23. Ulazak vlaka broj 4606 Ogulin-Rijeka dana 29. ožujka 2024. u kolodvor Škrljevo.
 24. Kad je sve puna kratica iz Engleskog jezika, očito je kako kratica PK ili TK još nije ušla u jezično blago naših mladih članova. Jako je jednostavno, ali vas ostavljam pa mozgajte još malo duže
×
×
 • Create New...