1borna Posted July 3, 2021 Author Share Posted July 3, 2021 Točno, na pesjoj plaži nema hladovine, i ranije je nije bilo. Možda se jednog dana posadi nešto iza škarpe? Ljudi si donesu svoje suncobrane ili šatorčiće. Kasnije popodne taj dio plaže prvi dođe u sjenu brda iza sebe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 3, 2021 Author Share Posted July 3, 2021 Danas ujutro sam biciklom krenuo u Bašku jer nemam brige oko parkiranja, samo moram svaki puta dobro zaključati bic Na centru plaže je u pola 10 bilo već puno kupača I šetnica je puna turista tako da tu radije guram bicikl Do podneva će sve biti izpunjeno Sve više mjesta je pod koncesijom Kad sam u centru radije se ovdje okupam jer je manje ljudi, ulazak je strmiji i more je malo svježije jer je dublje Već sam pisao da je Baška iz godine u godinu sve uređenija i ljepša ali i skuplja Kamo god pogledali nešto se plaća 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted July 3, 2021 Share Posted July 3, 2021 13 sati, mali.paja said: Gledam ovu plažu iz posta prije? Nema nigdje hlada? Vjerojatno se naplaćuje ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 3, 2021 Author Share Posted July 3, 2021 Naplaćuju se samo suncobrani i ležaljke koje drže koncesionari no nitko ne smije zabraniti bilo kome da dođe sa svojim priborom i smjesti se na slobodan prostor kojeg uvijek mora biti (u pravilu oko 50% no nisam siguran točno koliko). Sve negdje do kraja 60-ih ili početka 70-ih je glavna plaža bila ograđena i naplaćivao se ulaz, nije bilo puno i prikupljeno je bilo namijenjeno za održabvanje reda na plaži. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 4, 2021 Author Share Posted July 4, 2021 Još malo cjenika Ima prekrasnih plažica u blizini do kojih je najlakše doći barkom Ima i kozjih staza do njih ali bez čvrsti cipela i puno znoja ne ide Svake godine je sve više brodskih taksija, sada ih ima 10-ak. Neki imaju i više čamaca raznih veličina Male gradske plažice dobro dođu da smanje pritisak na glavnu 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 5, 2021 Author Share Posted July 5, 2021 Punuda u ribarnici na rivi, mačak na ulazu pazi tko ulazi Hmm ova šuma posađenih reklama mi se ne sviđa nikako, što im je to trebalo? Pogled web kamerom dobro kazuje koliko ih je Krenuo sam dalje vidjeti kako napreduju radovi na produžetku lukobrana Provukao sam se pored ograde sa nadom da se radnici neće ljutiti? Čudnih li plovila.... 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 6, 2021 Author Share Posted July 6, 2021 Bilo je nekoliko radnika koji su se odmarali i marendali u hladovini pa sam im zaželio dobar tek i pitao smijem li slikati? Nasmijali su se i rekli slobodno, na pitanja kako ide rekli su da ide sporo jer zavise od prognoze vremena, bolje rečeno kad je najavljena bura ne smiju raditi. Dogodilo se nekoliko puta da su veliki valovi zbog bure razbacali hrpe kamenja koje su spuštali u more a jednom se srušio i već betonirani dio pa se sad puše i na hladno! Ovo je polu gotovi dio jer će se još proširiti a prema vani će doći i dodani sloj samo od velikog kamenja poput onog na starom dijelu Dubina mora odnosno visina toga zida je 6 do 8 metara a novi zid će biti još duži i na kraju zaokrenut udesno Ponton sa dizalicom se postavi na mjesto pogodno za iskrcaj kamenja sa drugog i onda spusti visoke stupove da se usidri u moru 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 7, 2021 Author Share Posted July 7, 2021 Malo sam prošetao Zvonimirovom ulicom (koja je kao glavna) Tu su valjda već 50 godina oglasne ploče Brojni dućančići su svake godine sve ljepši Još malo cjenika Na mjestu nekad druge ribarnice u gradu je otvorena vinoteka Vrbničkih vina u ponudi trgovačkih lanaca gotovo da i nema? Mlada prodavačica mi je objasnila da oni ne pristaju na nemoralno visoke marže i ne žele davati vino u bescijenje koje se potom skupo prodaje 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 8, 2021 Author Share Posted July 8, 2021 Neke vile na prilazu Baškoj su dovršene ali treba još urediti okoliš Ima još praznih placeva na prodaju Vila Corona nije promijenila ime, ranije sam u prolazu vidio turiste kako se slikaju sa tim imenom iza sebe Susjedna je bila sretnija sa izborom imena 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 9, 2021 Author Share Posted July 9, 2021 Vrijeme je za morske novosti I Jurandvor se puni limenkama Zavladale su pasje vrućine Ima i mačjih "Moj" mačak sa svojom familijom se drži mojih hladovina i znade cijeniti papicu što dobiva Samo je koji puta nestrpljiv Ovako izgleda plaža u 8 sati ujutro Prošlih godina je bilo tabli na kojima je pisalo da se ne smiju ostavljati ručnici na plaži ali to nije nikoga diralo i nije se ništa poduzimalo? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
up4014 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 To je općepoznata pojava nove multikulturne i politički korektne civilizacije nažalost ne samo u našoj državi, jer je sada taj ručnik dobio osobnost, još malo bude i vikao ako ga neovlašteno sputavaš u njegovim "ljudskim pravima". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 10, 2021 Author Share Posted July 10, 2021 Još malo ranojutarnje idile u Baškoj Nema još vrućine a more je čisto i bistro Nađe se još poneki kupač koji znade uživati u tome Ovdje u plićinama ima puno tragova nekadašnjeg starog naselja koje je potopljeno podizanjem mora Wiki kaže: Baška je, prema nalazištima u lokalnim špiljama, bila naseljena još u prapovijesno vrijeme. Prastanovnici ovog kraja bili su Iliri, etnogrupa Liburni. Kasnije se uz more razvilo rimsko naselje, čiji ostaci datiraju iz 2. stoljeća pr. Kr.. Kod crkvice sv. Marka pronađeni su arheološki nalazi iz rimskog vremena. Naselje Baška razvilo se kasnije, godine 418. na brdu sv. Ivana iznad današnje Baške. Kaštel Baška prvi se put spominje 1232. godine kao castellum Besca. Malo kasnije to izgleda ovako a oko podneva gotovo da se i ne može ući Ispred jedne trgovine je instalirana imitacija željeznice za vožnju klinaca Do pred koju godinu vozio je veći vlakić na kotačima od luke do Zaroka i natrag i uvijek je bilo putnika, ne znadem zašto ga nema više? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Pred tjedan dana moglo se naći još mjesta u kampovima, danas je sve ispunjeno Naravno prvi su zauzeli mjesta sa hladovinom Nekada je to bio samo goli prostor Dovažanjem zemlje i sadnjom zelenila uz zalijevanje zelenilo raste Danas svako mjesto ima svoj strujni priključak Mali restorančić na Zaroku je pun od ranoga jutra a na šetnici gladni jedva dočekaju da se otvori ova pečenjarnica sa zanimljivim izborom 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 12, 2021 Author Share Posted July 12, 2021 Danas sam posjetio jednu skrivenu i zapuštenu crkvicu Skrivena je na brežuljku u gustoj šumi na putu do Zaroka Prije nje je jedna ograđena parcela za prodaju Na cesti nema nikakve obavijesti da je tu jedan sakralni objekt Pred 4 godine je nekoliko mještana dobrovoljnom akcijom koliko-toliko uredilo prilaz i okolicu crkvice Tu su i 2 kamena sa glagoljicom, jedan je prevrnut jer je netko tu očito divljao? Ima nekih pismena na njoj ali su neprepoznatljivi Malo niže je jedna ruševina Tražio sam podatke o crkvici i ruševini na wikiju no neimade ničega? Okolo ima nekoliko klupa Zgrada propada očigledno i šteta je da se nitko ne brine o njoj? Inače ako nekoga zanima može naći podatke i slike brojnih crkava na otoku Krku na linku 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 4 sati, 1borna said: Tražio sam podatke o crkvici i ruševini na wikiju no neimade ničega? Možda bi pogodak u sridu bio da si pitao u nadležnom župnom uredu. 😎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 12, 2021 Author Share Posted July 12, 2021 Za takvo što bi se trebao dolično obući i pronaći nekoga no za sada nemam vremena. Gledao sam i na crkvenoj stranici krčke biskupije ali niti tamo ne piše ništa o tome siročetu? Općinu ne zanima, turističku zajednicu a izgleda niti crkvu... Na ovoj oko 120 godina staroj razglednici crkvica se vidi kao bijela mrlja u pozadini okružena drvećem, meni je zanimljivo vidjeti da je more bilo oko 1 metar niže negoli danas jer iz mora još vire ostatci nekadašnjih građevina? 20-ak godina kasnije je počelo ograđivanje plaže radi naplate kupanja Pred 50 godina je još bila ograda i naplata a more je prekrilo ostatke kamenja 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 5 minuta, 1borna said: Za takvo što bi se trebao dolično obući i pronaći nekoga no za sada nemam vremena. Gledao sam i na crkvenoj stranici krčke biskupije ali niti tamo ne piše ništa o tome siročetu? Općinu ne zanima, turističku zajednicu a izgleda niti crkvu... Nije nikakvo mudro slovo obući lagane hlače i majicu pristojnih (kratkih) rukava. Nego, upale su mi u oči one dvije ploče s glagoljičnim slovima. Na njima piše: položaj: sv. Mihovil. Ovdje https://www.visitbaska.hr/datastore/filestore/21/Baska-plan-mjesta.pdf sam našao plan Baške i na kojem ima spomenuta crkva (polje A2/B2). Da nije to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 12, 2021 Author Share Posted July 12, 2021 Jeste, radi se o toj crkvici. Otići ću jedan dan u turistički ured pozdraviti ih (što činim redovito već jako dugo) i raspitati se o njoj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 7 minuta, 1borna said: Jeste, radi se o toj crkvici. Otići ću jedan dan u turistički ured pozdraviti ih (što činim redovito već jako dugo) i raspitati se o njoj? Vidim da ti se u ljetno doba baš i ne oblače hlače (😁), pa ti evo još nešto https://www.biskupijakrk.hr/dekanat-vrbnik/ čisto da možeš pitat u sridu iz ugodnosti svoga doma.😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 12, 2021 Author Share Posted July 12, 2021 Ha ha ja sam ljeti ovdje po cijeli dan u kupaćim gaćama (ili negdje i bez njih), kratke hlače i podkošulju oblačim jedino u dućanima na kratko. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 Uglavnom, ako (i kad) saznaš detalje o crkvici, forumsko pučanstvo očekuje izvještaj.😎 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 12, 2021 Author Share Posted July 12, 2021 Kad je tema već otvorena evo još nešto starih fotografija radi zanimljive usporedbe U sredini je dječje odmaralište a dole je na Zaroku novoizgrađeni hotel (danas se zove Tamaris) Vidi se ušće Rike koje je tada plavilo široko područje Bunculuka je postala nudistička oaza tek gradnjom kampa u 60-im, prije gradnje putova je bila dosta nepristupačna Ribarstvo je nekada bilo razvijenije, danas je svega nekoliko profesionalnih ribara uz dosta onih koji love samo za svoje potrebe Poljodjelstvo je bilo razvijeno jer je zbog natapanja Rike dolina bila plodna 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 Dok ne izradim nove slikice evo malo štiva za znatiželjne: pdf Naša Baška Službena stranice općine Baška je na linku i ima puno raznih poveznica. Moram im zamjeriti da su brojne poveznice već godinama prazne, tj nije se radilo na njihovom popunjavanju? Stranica izgleda atraktivno no starije izdanje od pred 10, 20 godina je bilo kompletnije, mogla su se postavljati i razna pitanja i pročitati odgovori. Nekada je časopis Naša Baška izlazio redovito 4 puta godišnje, zadnje vrijeme je rijetka pojava. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 Jučer popodne mi je jedan domaći rekao da imam čestitku na autu Danas sam ujutro nazvao općinu i komunalni redar mi je rekao da dođem. Rekao sam da sam parkirao dan prije dok nije bilo zabrane a kako se vozim uglavnom biciklom na drugu stranu nisam vidio novopostavljeni znak pa mi je oprošteno. Prošlih godina je znao staviti najprije samo opomene a ako se netko ne bi maknuo dobio bi i kaznu (za koju nije bilo opraštanja) Pred nekih 20 ili više godina je proširen ovaj dio ceste radi parkiranja no nekom se to nije dopalo (?) pa je pred 7-8 godina stavljen znak zabrane. Pretprošle jeseni je uklonjen a sada je opet osvanuo! Redar mi reče da nema dovoljne širine no tu ne prolaze kamioni i autobusi? U općini sam za utjehu dobio nešto knjiga i brošura... Uzputno sam pogledao cjenik vezanja brodica na kontejneru upravitelja luke Sve što je ispod 7 metara plaća se najmanje 75 kn dnevno i nema nikakvog popusta za domaće! Oni valjda misle da novce lovimo mrežom u moru? Trenutno je oblačno i jako sparno no do navečer će lijepo osvježiti i zamokriti 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 14, 2021 Author Share Posted July 14, 2021 Noćas je sv.Ilija imao puno posla, sijevalo je i grmilo pa su munje izbušile oblake tako da je procurilo na sve strane! Jutro je osvanulo sa svježih 20 C, otišao sam pogledati kako mi izgleda oprani auto kad tamo- cijeli je sivo prašnjav kao da su ga posuli brašnom? Zaboravio sam jučer pokazati dežurnog u hodniku općine. Kad sam već bio u luci pogledao sam kako napreduju radovi na molu? Ovaj (ne pada mi na pamet kako bih ga nazvao?) čeka svježu isporuku betona iz miksera Netko se priprema za plovidbu Malo kasnije su isplovili Dvoje mladih vježba u sjeni zida Protekli tjedan je bio miran bez bure pa se dobro napredovalo Između 9.30 i 10 sati je vrijeme kada isplovljavaju brojne turističke brodice Odlaze na sve strane i dobro su popunjene Jedan brzi taxi se vraća sa prve vožnje, sjećam se sporih drvenih motorina pred 30 i više godina, sada se juri nekoliko puta brže. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts