inflameswetrust Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Bio sam u Zagrebu. Oni koji su me vidjeli to znaju. Oni koji nisu, saznat će ako ovo pročitaju. Inače imam dosta rodbine a i kumova u Zagrebu i jako sam emotivno vezan za taj grad. Nisam bio u metropoli godinu i pol, prvenstveno jer mi je fakultet u Osijeku, ali i nisam našao puno vremena za vrijeme praznika. Ovaj put ideja je bila da idem nekim putničkim vlakom u Zagreb 27.12, da obiđem rodbinu i napravim pokoju sliku, a da se vlakom vratim u Osijek ispratiti 2009, i pozdraviti novu 2010. godinu (30 ili 31. 12)! neočekivano-išao sam sa svojom 15godišnjom sestrom, koja je htjela otići u šoping svojima sam obećao da ću paziti na nju, što sam i ostvario. polazak: plavac 115/116 kao vlak 6604, ja i sestra (reče meni Seabral: "Ja očekivao nekog lika s kosom do poda, kad ono pristojan momak") vrijeme je bilo vrlo ljigavo i nikakvo, nekakva ružna kiša nas je pratila cijelim putem. domicilni kolodvor, s drvcem. malo rijetko, ali odražava naš duh blagdana. moje sunce- 51 016 sestri sam obećao da neću biti dosadan i pričati stalno o vlakovima, a ni slikati. Zato u ovo gadno vrijeme nema niti jedna slika prije Pleternice. ali evo, kolosijek kojim inače putujem (za Našice), ali ovaj put idemo ravno!!! biti će pretovara na pleterničkom kolodvoru krispan, kako moja baka zna reći (božićno drvce). Dobro, možda manjka kakvih kuglica i svjećica, možda su to i huligani, ali neka se osjeti da su blagdani! E sada krećemo u novo! Sulkovci - iz tog kraja je jedan kondukter, inače tata mog dragog prijatelja. I ovime pozdravljam gospodina za kojeg nisam siguran da će ovo čitati Ratkov'ca - ima tablu za VR, ali nema VR-a. Šteta. Dragovci i evo, došli smo u Novu Kapelu. Točnije na kolodvor Nova Kapela-Batrina. Inače, Nova Kapela je malo mjesto, pripada Brodsko-Posavskoj županiji, i zbilja je najpoznatije po tom što je križište dvaju pruga (Kapela-Pleternica-Našice, i X koridora). Zašto dosta kolodvora imaju dvojne nazive, nisam siguran. Često nemaju prevelikog smisla kada se danas pogleda. No krenimo-ovo nas je čudo dovezlo ubrzo smo se sklonili ispod neke strehe čekajući putnički vlak broj 2014. Propustili smo EC 210. Bl u pozadini: i prvi susret s električnom lokomotivom!!! Srpskim vagonom... a odmah potom i s ASEA-om. falit će mi, mislim ja, ali sam pogriješio nešto kasnije... NASTAVAK Quote Moje fotografije.
68847 Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 (reče meni Seabral: "Ja očekivao nekog lika s kosom do poda, kad ono pristojan momak") Jarane, to ti nista ne znaci. I ja izgledam pristojno (pogotovu duzinu kose gledajuci ) pa mi opet kazu: "Ja' blentava doktora. Pentra se po vozovima s cumurom." Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Prije nego je došao vlak koji smo čekali pola sata okinuo sam par fotki kolodvora, i naravno jedno 20 fotki KM-a, jer to je ipak nešto posebno za nas koji to ne vidimo. Ljigavo od kiše izgleda čak i kolodvor ali, ovi su spremni na zimu! tu sam se javio prometniku u vezi slikanja, pokazao svoju dozvolu, na što je on pitao tek zašto ja slikam? odgovor-zato što volim vlakove. Na to me tek upozorio da ne diram KM, da se ne vucaram po kolosijecima i oko trafostanice civilna strana i ono što je iza- selo. ovo smo napokon i dočekali! s vagonom koji je bio oličenje udobnosti! (ozbiljno!) malo kolodvora i stvari koje sam usput primijetio Vrbova... Staro Petrovo Selo za vrijeme telefoniranja, sestri sam dao da slika kolodvor Nova Gradiška, no nažalost, nije se sjetila spustiti prozor. Ipak, hvala joj na trudu Dragalić Okučani...ovdje se početkom devedesetih nije moglo vlakom(dapače nikako). Tada je pruga Pleternica-Našice imala velik utjecaj. Jedan bivši dobrovoljac u razgovoru mi je rekao kako je ta pruga itekako dala svoj doprinos u ratu. Ne ponovilo se!!! ništa novo... ovo je valjda Novska...tu smo čekali dobrih 40 minuta na križanje. bILO je zanimljivo doduše sjediti i igrati pogađanja sa sestrom. evo malo slika otamo. ovaj ispred našeg vagona je neugodno škripao pri kočenju... nećete mi zamjeriti ako kažem da je ovo izvana najlijepši vagon koji sam ikada imao (uživo) prilike vidjeti? Novska-REKLAMACIJA!!! na kafe automatu uzeo sam sestri Choco-Cappuccino, koji je ispao savršen, i poslije toga čaj od limuna. Neću lagati ako kažem da je 30% čaja bila zapravo KAVA! do Lipovljana sam isprao gorak okus Banova Jaruga? ovo liči na Šinobus. ??? Dugo Selo...i ono čega ću se nagledati! o da... 6111 toliko o slikama za taj dan. Izašli smo u Maksimiru, jer nam tamo baka stanuje, možda će netko kasnije pogoditi gdje. Nisam poslije puno slikao jer u Dugom Selu nam se napunio kupe, pa smo jedva jedvice izašli van... NASTAVAK SLIJEDI Quote Moje fotografije.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Stigli smo na stajalište nakon 4 i pol sata vožnje (i stajanja). Sa stajališta Maksimir smo trebali nositi torbe još negdje 20 minuta, pa za fotoaparat nije bilo mjesta. Ta veče bila je rezervirana za pivnicu Medvedgrad, gdje sam s dragom kolegicom Bitter i otišao. Ne znam je li to posljedica velikog grada da ljudi kasne ili tek osobina pojedinca...hmmm? U pivnici-sjajno! Uz nepredviđene poteškoće za koje sam saznao par minuta prije ulaska u pivnicu, bilo je i dalje izvrsno. pivo-korektna cijena- 13 kn pola litre točenog. Društvo-sjajno! Makar i dalje ne kužim šta je tako čudno ako čovjek želi kupiti samo jedan kalendar šalu na stranu, Toma, morat ću se već nekako odužiti!! SLJEDEĆI DAN!!! 28.12.2009. Tramvaji. Ono što je također jedna od velikih mojih ljubavi. S prozora bakinog stana gledao sam na Maksimirsku tramvaje kako prolaze. Čehe i one s jednim svjetlom. Bojim se reći stojadini ili bikovi da ne završim na nekom čerečenju meni su to oni lijepi tramvaji što imaju 2 prikolice (više ne?) ali hajdemo...niskopodni češki iznenadite me...to je bik? KT? vidio sam temu o ovome, sviđa mi se jako ideja! ovo bi mogao biti...STOJADIN? inače, ova je slika slikana kod Botaničkog vrta i preko puta jedna meni bitne ustanove. Hrvatski državni arhiv. Krovna institucija za sve arhive u Hrvatskoj!!! Mjesto koje jednom moram posjetiti. Ako se ne varam tamo je nekada bilo sjedište NSB, odnosno NSK, prije nego je NSK dobila novu lokaciju? NASTAVAK ... Quote Moje fotografije.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Dolazak na GK! 011, moj prvi susret s varaždinskim plavcima, ili Makozlinima, kako ih ovdje valjda češće zovu! tu je bila neka manja nezgoda zar ne? a ovo je moj prvi Mađar slikan s neke čvrste podloge!! i kao za inat...dođem u Zagreb vidjeti struju, kad ono osječki plavac!!! sliči Breni zar ne? Ovo je za nas koji ne vidimo ovo maleno čudo baš prečesto!! Čujem da je zamijenila Titovu Parnjaču? NASTAVAK Quote Moje fotografije.
STIB Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Tramvaji. (...) iznenadite me...to je bik? Je! KT? 4ovo bi mogao biti...STOJADIN?Ponekad zvan i Đuro Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 PUTOVANJE MAĐAROM I VEČERNJI POSJET Za početak! Čitam kako mnogi koji se moraju voziti Mađariima njih ne mogu organski podnijeti. Ja sam u jednog sjeo nakon što sam dao 7,90 kn za kartu do Maksimira. Dojmovi, ODLIČNI! taj me vukao iznutra-slično kao plavac. praktički vidim da su jednake stolice, jednaki podovi, jednaka većina komponenti. I ne vidim zašto se neki žale. bye bye! i na stajalištu Maksimir, na kojem blagajna ne radi, uspio sam slikati 2 vlaka. Ovaj teretni mi se posebno dopao! Možda zato što mi je strojovođa mahnuo pa sjeo na trubu? naravno da sam u prolasku kroz grad u predvečerje (poslijepodne) navratio do kolodvora i napravio 2 neuspjela snimka. jel se ovo koristi još možda? JOŠ MALO PA KRAJ Quote Moje fotografije.
Kublach Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 ...na kojem blagajna ne radi...Inače radi... Valjda si došao za vrijeme pauze... ...jel se ovo koristi još možda? ... Pa... ne... a na tome i fali još komad cijevi ak se ne varam... Quote Tramvaji koje sam montirao: 22104, 22116, 22117, 22118 SQL Query: SELECT onlyOne FROM everyOne WHERE loveMe = 'true'; 1 row(s) affected
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Ovo je zbilja kraj putovanja. Daljnji tijek puta je bio odlazak Podravkom. Ja u Osijek na doček, a moja jedina sestra samo do Našica, gdje je moji kupe i voze u Pž. Kada smo otišli na kolodvor kupiti karte, nisam mogao odoljeti ovom, prekrasnom motivu! ne znam zašto,,ali osjetio sam strahopoštovanje!! isto kao i prema ovome e sada, ja sam definitivno odlučio da želim ovo u Osijeku! tiše su, brže su, jače su (koliko mi se čini), i manje se dime od naših nula! uz to, prvi put vidio sam spavaći vagon!!! kraj je bio malo drugačiji...vozio sam se još u lijepšem vagonu nego u startu: jedino zamjerka, iznad sjedala 15 nije bilo lampe. koliko sam vidio, bila je riječ o vandalizmu. Unatoč tome što su mi kupei izuzetno simpatični i dragi, vidio sam prvu lošu stranu takvog tipa odjeljka. Naime jedan jako glasan i na trenutke pomalo neugodan suputnik opstruirao je mir ostalih suputnik©a u kupeu. Nije mi se to svidjelo. sreća pa sam od Našica u kupeu bio potpuno sam. Eto to je to. Evo još nešto prije kraja. Kada sam bio mali znao sam satima zuriti kroz ovaj prozor van, i gledati kako prolaze tramvaji. Za kraj nagradno pitanje...ODAKLE je ovo slikano, i što je to slikano? tko bude najprecizniji i najbrži ima piće od mene! (nemojte molim vas samo da mi netko naruči Tullamore Dew...) Quote Moje fotografije.
68847 Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Slikan tramvaj s izvjesne visine. Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 @ STIB: dakle pogodio sam sve tramvaje? yesss @ Kublach za Maksimir...3 puta sam bio tamo, i svaki put je sve bilo zatvoreno. Ne znam da li je to slučajnost, ali definitivno nije radilo nijednom. A za vodonapojnik znam da fali još onaj dio za lijevanje u sam kotao, ali u svakom slučaju mi je lijep motiv! @ 68847 točno. Ali htio bih ipak da bude mrvicu preciznije! Quote Moje fotografije.
Dinko-KA Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Iza tramvaja maksimir, odnosno maksimirska šuma? Slikao si negdje iz Hegedušićeve ili iza nje? Iz neke zgrade? Quote Stari Bl-ovci su zakon!!!
68847 Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 @ 68847 točno. Ali htio bih ipak da bude mrvicu preciznije! Veliki crveni tramvaj Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Dinko, točno. Ali bih ipak da netko kaže odakle sam to slikao. I objekti iza tramvaja se lako pobliže definiraju. Doktore evo zdravorazumska produžena kava za Tebe! Quote Moje fotografije.
Vedi Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 nećete mi zamjeriti ako kažem da je ovo izvana najlijepši vagon koji sam ikada imao (uživo)prilike vidjeti? Ne kužim zakaj bi ti zamjerili Za kraj nagradno pitanje...ODAKLE je ovo slikano, i što je to slikano? tko bude najprecizniji i najbrži ima piće od mene! (nemojte molim vas samo da mi netko naruči Tullamore Dew...) U Zagrebu iz jedne zgrade s Ravnica koja gleda na Maksimirsku ulicu (kojom upravo prolazi crveni tramvaj), a tam iza je Zoološki vrt. Pogodil? Quote A. G. MATOŠ. Pjesnik. 120/121 A. G. MATOŠ. Legenda.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Pogodil? bingo! zološki vrt, to je ono što sam htio (: Quote Moje fotografije.
Dinko-KA Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Vedi je pogodil kaj je na slici, a jel jesi slikal iz one 4-katnice u Hegedušićevoj? Quote Stari Bl-ovci su zakon!!!
Vedi Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Pogodil? bingo! zološki vrt, to je ono što sam htio (: Inače, pijem Žuju ili Paulaner, samo da znaš! A evo i zgrade otkud si slikal! Quote A. G. MATOŠ. Pjesnik. 120/121 A. G. MATOŠ. Legenda.
inflameswetrust Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Točno! točno! obojica ste pogodili, nisam ni sumnjao! Onda ću se požuriti na još malo akcije u Metropolu, jer nema ekipe do ove forumske! Quote Moje fotografije.
Dinko-KA Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Kaj onda, plaćaš rundu i meni ili samo Vediju? Quote Stari Bl-ovci su zakon!!!
68847 Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Meni produzena a vi se snalazite Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea.
seabral Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 A odmah iza ugla stanuje Jadranka Kosor. S guštom čitam čitav ovaj lijepi putopis i onda na kraju naletim na tvoj post gdje si se ovako ubacio i sve spustio na zemlju @inflameswetrust, bravo za putopis, interesantne fotke i popratni tekst. Drago mi je da smo se upoznali i pričali u pivnici ... i, naravno, da si mi riješio misterij dugokosog avatara Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Stanley Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Čestitam na vrlo lijepom i simpatičnom putopisu. Baš sam ga s guštom pregledao. Vidim da su neke forumaške kolege uglavnom udovoljile tvojoj znatiželji, a ja ću se osvrnuti na ovo: Zašto dosta kolodvora imaju dvojne nazive, nisam siguran. Često nemaju prevelikog smisla kada se danas pogleda Koliko znam, kolodvor se nalazi točno između dva sela, Nove Kapele i Batrine, pa ima neke logike da nosi dvojni naziv. Takvih primjera našlo bi se još (Blacko-Jakšić, Markušica-Antin i sl.). Nema logike u nazivu kolodvora Strizivojna-Vrpolje, jer se nalazi u selu Strizivojna dok je Vrpolje udaljeno 4 km. A dugo vremena zvao se samo Vrpolje, što je mještanima Strizivojne desetljećima dizalo tlak. Nije bilo nikakve logike u bivšem nazivu kolodvora Pušća-Bistra, jer su oba naselja udaljena od pruge po desetak km, a kolodvor se nalazi u selu Pojatno. Danas se tako i zove - Pojatno. Na kraju podsjećam da se kolodvor Vrhovine sve do zadnjeg rata zvao Vrhovine - Plitvička jezera. Plitvice su istinabog udaljene dvadesetak km, ali su nekada (dok nije bilo dobre cestovne mreže i toliko automobila) turisti putovali do Vrhovina vlakom i dalje autobusom. Quote Serija 05 je zakon!
Portos Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Vidim da ti je bilo lijepo u Zagrebu, i očekujem tvoj skori ponovni dolazak ako ne prije onda kada bude kakav željeznički izlet ili kakva izložba željezničkih modelara. Drago mi je također da se snalaziš u raspoznavanju tipova tramvaja te da uživaš u željezničkim vozilima koja energiju za pokretanje dobivaju iz KM. Drago mi je da smo se upoznali u Medvedgradu! Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d.
Recommended Posts