Jump to content

inflameswetrust

Članovi
  • Posts

    3355
  • Joined

  • Days Won

    2

Everything posted by inflameswetrust

  1. Zgodno! Nažalost, otkad smo Fox i ja onomad hodali tom trasom, usudio bih se reći da je otišlo nizbrdo! U nekadašnju šibicaru! Unutar kompleksa još su vidljivi ostaci kolosjeka. Uz tu prugu sve što djeluje starije od 50 godina mahom su željeznički objekti, bilo stambene, bilo službene zgrade, ove ili one namjene. Cijeli kraj je efektivno procvao zahvaljujući Gutmannu i pruzi.
  2. Svaka čast na volji za putovanjem i tome što si ovo objavio, ali ne bih rekao da su ovo najbolje fotografije za nekakav putopis. Manje više sve su slike iz istog kuta, "za osobnu", te se ne vidi ni komadić infrastrukture, pejzaža, niti onoga što se nalazi oko vozila. Nije mi namjera diktirati kako bi putopis trebao izgledati, niti što i kako bi trebao slikati, ali čini mi se da si ovo popisivanje slobodno mogao staviti i u neku drugu temu.
  3. Ali Ivan Vilibor će te stavit na listu za odstrel skupa samnom nastaviš li s takvim motivima!
  4. Cessna nije bacala pamflete ni tako što, dakle nije moja..no pročitao sam! Bravo! Naročito jer je dio iz zoološkog fantastičan! Kada sam bio manji od metra redovito su me vodili tamo (em je blizu, em ne dosađujem, em gledam ili životinje ili tramvaje preko plota). I mnogo više su mi se sviđale nekadašnje ulaznice, a znao se zalomiti i poneki okrugli samoljepljivi sticker s motivom geparda...naročito s time jer je to sve više manje trajno i bar je nekakva uspomena, dok ovi prokleti računi izblijede kroz tjedan dana. No, dosta gunđanja
  5. Tako to uvijek ide, naročito ovdje. Nažalost. Čim određena nekolicina napravi problem saspe se drvlje i kamenje po cijeloj grupaciji, i to s velikim blagoslovom šireg pučanstva uključujući i one zadužene za red.
  6. Zadovoljan! Možda si mogao potegnuti još koji kilometar istočnije, no neka. Čari Mihaljevaca i Ratkov'ce će drugi put! Iz tvog smjera Ježevo pa Križ. Rekonstrukcija.... prije trajno zatvaranje. Prvo sljedeće odmorište s kafićem su Lipovljani. A u drugom smjeru Stari hrastovi. I nadam se da se nisi pogubio tamo negdje na pleterničkoj strani.
  7. Zadovoljan! Bravo! Govoriš kao što misli glavni tajnik koordinacije ureda za očuvanje nepokretne baštine!
  8. I da, zdesna nalijevo - Našice/Zagreb, Đakovo/Strizivojna-Vrpolje, Vinkovci, Prazno (izvlačnjak). Lagano, ne?
  9. Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti Te (bar dobrim društvom, nadam se!), nažalost sve je to bilo onako na knap pa se nije stiglo dohvatiti ponešto suhomesnato s tavana...Drugi put! Zadovoljan sam društvom, zadovoljan izvještajem, te ću samo kratko prokomentirati.. I osječka tvrđa nekad je bila tako zvjezdasta. Do početka 20. stoljeća kada je urbanizam uzeo maha. Vrlo teško u ovim poznim godinama! Jest, jest. Na drugom kraju te ulice nalazi se ulaz u osječku ložionu. A negdje na pola puta u jednoj garsonjerici živio sam i ja. U pravilu radi, krepavanje ovog lifta je drugačije prirode. Ne znam 100%, ali kažu da je razlog uriniranje nekulturnih pojedinaca, pranje unutrašnjosti mosta i neispravno rukovanje (!?) Koristi se to redovito! U remizu tramvaj mora zguza jer se nema gdje okrenuti, a ovo je dobar način da tramvaje iz smjera Višnjevca vrate nazad i onda izmanevriraju u remizu. Ili pošalju tramvaje iz smjera remize prema Z polju. Mobilija, tvornica namještaja. Paromlin je na drugoj strani (vidi ga se iz Radićeve). Vječito pun tereta, ne pretjerano neugodan, tamo nisam imao problema s osobljem, ali i.... ... Kad se prijeđe ovaj most odozgo se vide kojekakvi vagonski servisi i praone, a s druge strane je ĐĐ, ispred kojega su jedna 51inica, 83ka , zagrebački 101 i parni valjak!! Navodno iz drugog rata, endehazijski. Ehhh..tu sam prvi put u životu sjeo u miga 21 (a i posljednji)... Marsonija je uz Savu, ovo je stadion Slavonca iz Perkovaca (neka druga županijska liga ili tako što). A sve ostalo – nemam primjedbi!
  10. Jučer ponovno krenuo promet požeškom prugom. Ipak je bilo po predviđanjima.
  11. Hvala na komentarima! Epilog... Orljava se spustila i sada je opet moguće pse puštati s uzice. I uopće ići na nasip. Doduše, mjestimično je blatno, no posušit će se. Oko pola metra je nedostajalo na ovom dijelu. Tragovi traktora. Poljoprivrednici su se brzo sjurili spasiti što se spasiti može. Usjevi su počeli rasti, no korov još i više. A eventualna obrada tla mora krenuti odmah, jer jednom kada krenu ove vrućine, površina zemlje postat će keramika, a 10 cm ispod blato u koje traktor lagano upadne. Prostor gdje nasipa nema vrlo brzo je poplavljen. U jarugama su goleme količine vode, i komarci već naveliko napadaju. Šikara... Osim smeća, granja i propalih poljoprivrednih proizvoda, rijeka je naplavila i pokoje deblo. Rubom je opasno hodati zbog ovih urušavanja. Dabar-pas ne mari previše za to. Opet smije u vodu, no onda ne smije na krevet. Voda je bila dobrih metar i 80 viša od staze. A beton kod brane prilično je stradao. Za svaki slučaj nismo išli dalje. Tu su se u zadnjih 20 godina utopila 3 čovjeka i 2 psa. A i blatnjavo je još uvijek. Na kraju dana, možemo biti sretni. Koliko god su ova brda oko Požeške kotline problem, toliko su i sreća. Svaki dan gledam prizore iz Posavine i grozim se nad prizorima. Vidio sam kakvo je stanje u mom starom selu, gdje su ljudi zbog manje od metra vode ostali bez mnogo toga..kako izgleda na licu mjesta u Gunji i okolici, strah me i zamisliti. Zato ovim putem apeliram svima koji mogu da pomognu unesrećenima koliko mogu, na bilo koji način. Hvala svima na pozornosti! P.S. Da ne bi bio potpuni OT, što se željeznice tiče, sanacija će ipak potrajati duže od 7 dana. Promet bi po svim očekivanjima trebao krenuti u ponedjeljak. Nasipava se metar po metar koliko je moguće, a navodno je teže ili lakše oštećeno nešto oko 5 km pruge. Usto, treba provjeriti i mostove, čisto zlu ne trebalo.
  12. Hvala Zeuse! Nemam pouzdanih novosti što se tiče stanja željeznice, no obnova je u tijeku. Makar pretpostavljam da će trebati tjedan dana za popravak dijelova pruge, od par željezničara sam čuo da to može biti rješeno u dva do tri dana (ovisno o tome kojom brzinom tucanik bude dolazio). Oštećenja na drugom željezničkom mostu navodno nema oštećenja. Ali cestovni most koji sam ranije spomenuo žešće je stradao. Posuđujem sliku s 034 portala. (Aleksandar Grlić, 034 portal, link:http://www.034portal.hr/clanak.php?id=13470&naslov=most-na-obilaznici-ostecen-poplavom--promet-jos-uvijek-nije-moguc )
  13. Hvala svima! Dobrih vijesti koliko čujem još nema...rijeka se značajno spustila, no dvorišta su još uvijek pod vodom. Bit će tu posla. A voda po nogama...Fox najbolje zna koliko to ne volim. Odgađali smo put u Pečuh tjednima zbog kiše da bi odabrali najkišniji dan te jeseni. Umjesto da se veselim putu bio sam ljut dobar dio vremena. Za ubuduće tu su gumene čizme.
  14. 10 kila čiste energije. Služi lajanju na poštara, traženju krpelja i zauzimanju mog kreveta. Ali volimo ga svi.
  15. Hvala na komentarima! Da, najgore je prošlo...Oko Pleternice još štošta pliva, a tek kada se malo sve posuši bit će poznata šteta. Što se pruga tiče...pretpostavljam da će trebati tjedan dana dok se stanje ne normalizira. Jok, vodu baš i ne volim. Ulazi u cipele pa bude neudobno. A šta da se radi. Pas u jednoj ruci, aparat u drugoj, kiša po glavi, a bome i po nogama. Drugi put ću pripaziti da putopis ni ne započnem
  16. Pravi problemi su još nizvodno. Koji kilometar poslije željezničkog mosta potok Veličanka ulijeva se u Orljavu. Veličanka koja izvire na većoj visini nego Orljava, te ima veći pad, skoro nikada ne ostaje bez vode. Ona je u Mihaljevcima napravila velike probleme, a kada se spojila s ovakvom Orljavom, rezultati su strašni. Cestovni most preko Orljave na obilaznici voda je odnijela 30ak cm. Poslije njega dolazi željeznički most koji je također možda nastradao. Do tog mosta mnogo je teže doći, i trebalo bi mi dobra dva sata probijanja kroz blato, pa sam zbog toga odustao. Još nizvodno, poplavljen je kolodvor Blacko-Jakšić. Poplavljeno je nekoliko stotina metara pruge. Još nizvodno, poplavljeno je oko 2 km pruge kod Pleternice. Izlio se i potok Vrbova koji u Pleternici ulazi u Orljavu. Navodno je poplavljen i dio pruge Pleternica-Našice kod Ivandvora. Mislio sam otići do svog rodnog sela Gradac, koje pruga odvaja od Pleternice, no zbog poplava na svakom koraku i zatvorenih cesta odustao sam od toga. Samo ću prenijeti par fotografija s portala Požeška kronika da se vide razmjeri štete. Slike: Požeška kronika, link: http://pozeska-kronika.hr/crna-kronika/item/3802-evakuirano-750-ljudi-zbog-poplave-u-gradcu-i-ivandvoru.html Ostatak slika na linku. Navodno je sa opadanjem vode počela i obnova pruge kod Pleternice. U akciji su drezina HŽ-a i jedan kamion kiper s tucanikom. Kroz koji dan pokušat ću saznati više. Evo, to bi bilo to! Pozdrav
  17. Danas sam si uzeo sat vremena šetnje da pregledam posljedice. Ovo je u naselju Babin Vir, odmah uz Orljavu. Kao mjeru predostrožnosti stanari su osigurali prilaze kućama. Jučer je ovdje plivalo, no danas je situacija već mnogo bolja. Vučjak se spustio, a improvizirani nasip je još uvijek tu Orljava je skoro dosegla mostove I unatoč tome što se smirila, i dalje izgleda impozantno Nizvodno prema željezničkom mostu vidi se visina. Ribe zaglavljene u lokvama postaju plijen nezasitnih svraka Nasipi nisu popustili, no Orljava je blokirala kanalizaciju koja se na nekim mjestima obilno izlila. Ovdje je dosta loše prošlo košarkaško igralište na rekreacijskom centru Željeznički most još uvijek stoji Samo pola metra i Orljava bi došla do željezne konstrukcije. Crveni signal. Sav promet na pruzi prekinut je do daljnjega, te je Požega željeznički izolirana. Vidi se koliko je blizu bilo S lijeve strane nalazi se Zvečevački park. Odmah pored i tvornica Zvečevo. Tamo je navodno prodrla voda. Dolazim do požeškog kolodvora. Kolodvor je prazan s jedne. I druge strane. Vagone sa žitom uspjeli su odvući prije poplava.. Dva ovakva prevoze putnike umjesto vlaka. U usporedbi s ovim čak je i plavac udobniji. Prolazni kolosjek. Prometa nema niti će ga biti sljedećih tjedan dana.
  18. Kako je već poznato po mnogobrnojnim žalosnim naslovima na domaćim i stranim portalima, ove kiše zadnjih tjedan dana prave velike probleme. Makar su područja oko Save mnogo gore prošla nego većina, u Požeškom području bilo je vrlo neugodno. Pa da počnem. Prve slike nastale su jučer. Rijeka Orljava koja nije poznata po svojoj snazi, prošlo ljeto jedva je tekla dok je pretprošle presušila. Ovih dana nabujala je toliko da se samo rijetki sjećaju kada je zadnji put bila ovolika. Prve slike su sa brane, na izlazu iz Požege u smjeru Nove Gradiške/Zagreba. Vidi se kamion HV-a, zadnjih 3 dana stalno dovoze vreće s pijeskom Ovdje se nekada nalazio slap, te gumena brana koja je služila kako bi se natopio dio područja uzvodno i stvorio sprud. On je sada skoro potpuno potopljen. Nizvodno, s desne strane, šetnica gdje redovito idem s psom metar je ispod vode. Nizvodno 2 kilometra Orljava još jača. A ovo je potok Vučjak koji se spušta s Požeške gore. Makar je on u prošlosti znao žestoko nabujati uništavajući sve pred sobom, njegova visina od prosječnih 20 cm popela se na dobrih 2 metra zbog ovoliko jake Orljave.
  19. Hm...ovisi o zaposlenicima. Negdje ce rado dati materijale pod uvijetom da je ustanova potpisana. Drugdje ce se ponasati kao da je rijec o picassovim djelima. I to je dosta cesce kod manjih muzeja.
  20. Prije svega, odličan putopis! Fantastično je vidjeti nešto drugačije poput ovakvih izložbi ili tragova zaboravljene prošlosti. Svaka čast. Ne mogu se ne prisjetiti 2012. godine kada smo Fox i ja propješačili cijelu prugu od Bizovca do Belišća i posjetili ono što je ostalo od nekada veličanstvenih Slavonsko-podravskih željeznica. Da smo još znali i gdje je ložionica to bi upotpunilo posjet.. I drago mi je čuti da su u udruzi pristali ustupiti fotografije. Da je riječ o muzejskoj ustanovi, to bi bilo malo teže. Da ne pričam o raznim "kolekcionarima" koji imaju gro materijala po kutijama na pljesnivim tavanima. Takvi ne daju ništa da "cijena ne bi pala".
  21. Dobrodošao među ljude! Nadam se da ćeš pročistiti Inbox ovih dana Falile su redovite reportaže i povijesne zanimljivosti, valjda ćeš se aktivirati s aktivacijom svojih telefonskih linija Inače, što se tiče panonskih telefonskih operatera...oni su prvi na liniji vatre, i jedini krivci kada se nešto dogodi. To jest u očima njihovih poslodavaca. Poznajem dosta kolega panonaca koji rade ili su radili kao operateri (to uključuje i jednog našeg slavonskog forumaša), a i ja sam skoro imao tu (ne)sreću da se zaposlim na tom radnom mjestu. Presing cijelo radno vrijeme, penali na učinak konstantni, moraju raditi kao papige po jednoj te istoj šabloni, a redovito ih se psuje više nego vladu i sabor. A sve za crkavicu, ćelavljenje i trajno narušene odnose između moždanih polutki.
  22. 11-015, 22-077, 33-327, 51-144, 62-054, 116-037, 377.443, a ova mini je 207, 600 mm kolosijek, vozila na ciglani Ilovac kod Karlovca. Bezvatrena lokomotiva ima oznaku 146-686, izgrađena (ili prerađena 1961.), proizvođač VEB Lokomotivbau Karl Marx, Babelsberg. Nop, tender od parnjače.. prema Tominim podacima, to je jedan od ova tri 49. 800-471, od serije 126, Zagreb HZM 50. 33-096, od serije 33, Zagreb HZM 51. ---, od serije 33, Zagreb HZM
  23. LIJEPO! A svaki dizel poimence a parnjaca je samo parnjaca? tamo ima 22,33,51,116,62,11... I svaka prica svoju pricu! Ona zelena je bezvatrena, zaboravio sam oznaku... Sto se seljenja tice, prvi glas...ali uz novo rukovodstvo vjerujem da ce stvari proci u redu.
  24. Nije mi jasno kako sam uspio propustiti ovaj drugi dio putopisa, i nadam se da se nećeš ljutiti što ovako nepozvan upadam nakon toliko vremena! Hvala za slikice rudarskih vagončića, moram priznati da su u mnogo boljem stanju nego kad sam zadnji put tamo prolazio A Pulu je uvijek lijepo vidjeti. Nego, ići ću žešće u Offtopic ovaj put... U Puli sam bio u 5,6 navrata po ljetu, tatina prateta živjela je na poluotoku Verudela. Sjećam se mnogih posjeta uglavnom svemu što vrijedi vidjeti. Svi živi muzeji, arena, sve crkve i druge znamenitosti kojih se ni ne mogu sjetiti, pa naravno i kolodvor, te aerodrom Medulin i zračnu luku Pula. Sjećam se posjeta kolodvoru na kojemu je jedini vlak bio slovenski zelenc. Pitao sam tatu čiji je to vlak, i kad mi je rekao da je od slovenskih željeznica, naprosto sam se oduševio. Vlak koji bez problema ide iz Slovenije u Hrvatsku? Nekoliko godina kasnije, to je već izgledalo kao znanstvena fantastika. Sjećam se i mjesta na Verudeli gdje je nekad bio austrougarski top. Tamo bi danas trebao biti akvarij, bar je bio prije nekih 8 godina. Isto tako, nikad neću zaboraviti potragu za korijenima našeg prezimena po sjeveru Istre..bilo mi je fascinantno kako ljude u tim mjestašcima skoro pa ne mogu razumjeti...neki su čak pričali slovenski bolje od hrvatskog... No, da ne dosađujem više, hvala za još jedan divan prikaz istarskih ljepota
×
×
  • Create New...