Jump to content

Portos

Moderatori
  • Posts

    12462
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    106

Everything posted by Portos

  1. Prugom se još mogu do mjesta istovara dogurati cisterne s melasom, ali se sve prevozi cestom. Dio kolosijeka je uklonjen, manevarke kasirane, tko zna do kada će taj kolosijek uopće postojati.
  2. Diesel-generator ili powerpack je izvor napajanja diesel-električnog vlaka. Diesel motor vrti generator koji proizvodi struju za pogon vlaka ali i za sve druge električne potrošaće u vlaku. Da, toplina diesel motora odnovno njegov sustav za grijanje/hlađenje često se koristi kao izvor topline za grijanje putničkog prostora, a ukoliko to nije dovoljno postoje sustavi grijanja pogonjeni električnom energijom. Dakle Stadlerov diesel-električni vlak Slovenskih železnica pogonjen je diesel-generatorima smještenima u posebnom vagonu u sastavu kompozicije, u taj vagon po potrebi mogu stati 4 diesel-generatora, ali u Slovenskom DMV ih je samo 2.
  3. Mislim da je ispravan, uz njega ima dosta starih i novih pragova, pa pretpostavljam da je u funkciji. Možda su ih i okretali, ali kako sada do Novske voze elektro garniture, nije više podesan za okretanje.
  4. Ovaj pult je najočuvaniji. Natpisi na Albanskom. Kroz ova vrata neću van, nego tamo gdje sam i ušao. Evo gdje se što nalazi Po povratku na kolodvor pruga je osposobljena pa sam mogao obaviti i službenu dužnost. @ Laurus daj u dogovoru s adminima ponovo ubaci fotke u temu, šteta je da nema tih starijih fotki dok je depo bio prohodniji.
  5. Do druge dvije olupine Macosa bilo se još teže probiti, a i nisam ih mogao zaobići okolo nego samo hodati kroz jednu od njih (onu južniju).
  6. Jučer dok smo čekali otklanjanje kvara na infrastrukturi u kolodvoru Novska, prošetao sam se do napuštenog depoa Novska. Da nisam imao gojzerice i dugu radnu odjeću ne bih se probio do tamo davno ostavljenih Šinobusa i 3 garniture Macosa koje su nekada vozile na Kosovu. Ulaz u depo. Vidi se olupina prve Macose. Prva Macosa Šinobusi. 2 motorna kola i 2 prikolice. Sve devastirano. Hala sa kanalom
  7. Nije. Ova cesta je naknadno sagrađena, uopće nije postojala kad je građen nasip. Cesta je prelazila prugu malo istočnije, ali taj je ŽCPR uklonjen kad su sagradili podvožnjak, a tada su i izgradili i ovu cestu sa tvoje fotografije.
  8. Iako je Rail Ride od Brdovca do Ključa (Šenkovca) isključivo biciklistička staza, izgrađena EU novcima dobivenima za gradnju BICIKLISTIČKE staze, to ne sprječava šetaće, rolere i ostale ne-bicikliste da ju koriste. Dođe mi da svakom tamo tko nije biciklist u prolazu zveknem jednu preko uha...
  9. Ne postoji. TSI vlakovi su građeni drugačijom tehnologijom, a i ispod ljuski upravljačnica nalaze se sigurnosne deformacijske zone koje nije moguće naknadno ugraditi na starija A i B kola.
  10. Bravo, Penzić! Imaš li koju hladnu 🍺 u frižideru ili da ponesem sa sobom 2 🐻 kad budem prolazio na 🚲?
  11. Sada je biciklistička staza jasno označena kao biciklistička, dakle na njoj ne bi trebalo biti pješaka, mama s kolicima, rolera ničega osim bicikala. Vidjet ćemo...
  12. Da je ovih dana posjet Končaru vidjeli bi gradnju: Vanjskog bazena-praonice za potrebe pranja objekata prije zahvata na postoljima (ili nakon sudara, pregaženja) A ovaj tjedan djelatnici Beton Lučko montiraju nosive dijelove nove hale. Planirani završetak radova je 1.6.2022.
  13. Prošlog četvrtka provozao sam se po trasi buduće biciklističke staze Rail ride. Između Javorja i kolodvora Savski Marof jedva da je išta započeto, dok je trasa između ŽCPR S.Marof i pilane kod Šenkovca već prohodna za terenske bicikle. Pokraj stajališta Laduč gradi se most preko potoka, a dio staze se tamo odvaja prema tvornici kvasca ex Plivi. Pokraj stajališta Brdovec Od ŽCPR S.Marof prema Šenkovcu Kolodvor Tu još kopaju Budući most kod Laduča Kraj (ili početak) staze kod Šenkovca Odvojak staze pokraj ex Plive
  14. A do grada Zaprešića biciklom se može po cesti s južne strane pruge (crveno) pa okolo vodocrpilišta do Savske ulice. Kako stanovnici Javorja i Šibica koji žive s južne strane pruge jednog dana kada se produži Zaprešićka južna obilaznica i zatvori ŽCPR u Javorju pokraj stajališta Brdovec ne bi morali kružiti naokolo u planu je izgradnja ulice između pruge i ograde vodocrpilišta (plavo) pa će se tuda lako moći do Zaprešića doći biciklom.
  15. Bili ste u hali gdje se sastavljaju postolja za TMK 2300 LT i radi servis postolja za TMK 2200/2300 ali ne i tamo gdje ta postolja ispitujemo i podešavamo. Usput bi vidjeli i 10 već skoro gotovih postolja za 6112 vlakove.
  16. Vaš vodič bio je Čedomir Glavaš, boljeg niste mogli imati (osim da sam vas ja vodio). Ja sam bio na putu Flixbusom Ploče->Zagreb i nisam mogao biti vaš vodič, ali bio je s vama i moj prijatelj Bruno, bilo mu je super. Nažalost niste vidjeli baš sve, odnosno nisu vas uveli u halu bravarije, halu gdje sastavljamo i ispitujemo postolja niti u lakirnicu, ali vidjeli ste tramvaje a prvenstveno ste zbog njih i došli.
  17. Jedna iz Baške od subote Crikvenica u daljini
  18. Vrlo zanimljiv dan. U ovo doba godine česti su požari uzrokovani užarenim komadima kočione opreme teretnih vlakova.
  19. Bravo. Odabrao si poprilično topao dan i lijepo se zabavio. Volim doći biciklom do Kumrovca i vratiti se natrag kroz Slovenska brda, taman negdje izađe krug od 100km. No do proljeća ništa, em je hladno, em je Covid pa ne možeš nigdje stati ni čaj popiti.
  20. U vrlo visokom prijenosnom omjeru. Treba to riješiti.
×
×
  • Create New...