Jump to content

Varaždinu na placu (oko 100 slikah)


VICTOR

Recommended Posts

Pogledajte, ta vani samo što ne sniježi. Veselio bih se ja tome, silno veselio, kad ne bih znao da će to biti kratka daha, da će otjerati dah zime nevoljena topla sredozemna ciklona...

 

Vraćam se nekoliko mjeseci unazad. Znam i točan dan: srijeda, 20. kolovoza...

 

ZORA

1-zora.jpg

 

Već naveliko opjevana Trnava ogrnula me dojmljivim izlaskom sunca. Iako bijaše kasni kolovoz, i tada je promet značajan i ne posustaje. Blagajna je već u pogonu i ja kupujem karte. Karte za jedan sretan ljetni dan.

Svejedno mi je koji dolazi vlak, zasad mi treba samo do Glavnog. Desi se da baš to bude vlak vučen kanarinkom – kako nadjenuše željezničari i strojovođe ime novoobnovljenoj električnoj lokomotivi.

Na Glavnome jutarnji bunovni košmar, garniture spavaćih vagona koje ne viđam često. Lokomotive osunčane jutarnjim suncem čekaju na polazak put istoka.

 

BUNOVNO JUTRO

2-pospanigk.jpg

Danas ne putujem sam, očekujem društvo. Moja pratiteljica je već tu, nakratko kupujemo sitnice nužne za svako putovanje i natrag na peron. A tamo pregršt ljudi iako je jedva prošlo osam. Umorni, pospani, nagnječeni ogromnim ruksacima, pravo čudo da se kreću. Dovukao ih je splitski vlak, zadnji vagon je onaj s automobilima. Manevra ge kvači i odvlači, uskoro će tu doći naš vlak – Maestral.

Dugo Zagorac već poznaje i živi s prugom, i s njom se klati, i nju kune, i njom se diči, i nju hvali, ali, zasigurno, nikad nije doživio što će mu se uskoro dogoditi: da Zagorjem više ne bu fućkal međunarodni cug. Danas je srijeda pa nema ni ruskog ni ukrajinskog vagona, ali je jedna od zadnjih prilika da se provezem tim jedinstvenim vlakom i da to zabilježim za neke druge generacije.

Napokon se smjestismo u drugi vagon, zeleni Bl. Sami smo u kupeu. Počinjem mijenjati mišljenje u l-vagonima i odjeljcima: ima tu nekog čara, romantike i intime. A kako smo i ona i ja naoružani fotoaparartima, nećemo nikoga smetati.

 

POLAZAK

 

Krenusmo manje-više na vrijeme, uvjerljiva plava rondlalica (2044012) i pišti svako malo.

Zapadni kolodvor. He, ovaj puta ne stajem iako mi je zadnje dvije godine to jedna od najvažnijih životnih stanica. Uspavan je još Črnomerec, raspršen po obroncima Medvednice, rastegao se kao mačak na fotelji. Pozdrav krmeljivoj Kustošiji, na lijevu nogu ustalom Vrapču, dremljivim Gajnicama i sklupčanom podsusedu. Sve to šiba vlak i ne osvrće se.

3-vrapce.jpg

4-autoputnamostu.jpg

Odjednom se približismo brdu i sunce kao da bje sklonjeno. Već nadaleko poznatim mostom forsiramo Savu i puzimo ispod autoceste.

5-opjevanimost.jpgZaprešić, širok i velik kolodvor gdje se mora stati. Da je slučajno vrisnula dizelka, do ovdje bi nas još mogla vući elektra. Dalje više ne može, struje je povučena samo do pola desnog zavoja.

 

LEPE TI JE, LEPE TI JE...

 

Zeleno mirno i žuto treptavo. Koridorska pruga bježi nam slijeva. U daljini zaprešički stadion i samo naselje. Brzo ga napuštamo, vlak solidno juri i trese. Ipak, u maloj smo nezgodaciji. U kupe nam banu neka gospođa. Smjestila se nama nasuprot, ali ne ljuti se što je svako malo prozor otvoren. Ljeto je, ima razumijevanja i vrlo je ljubazna. Pričamo nešto o cesti, autoputu dok kompozicija presijeca zlatna polja.

6-zapresic.jpg

7-odvajanje.jpg

8-sporavoznja.jpg

Odjednom gotovo zastoj, puž ovdje dobiva brzinu s vlakom. Vlak (ne puž) gmizi kakvih 5-10 km na sat. Nakon toga opet zabrunda džems i poteže dalje.

9-pejzaz-1.jpg

Putujemo u Zagorje, ali nema još puno gora. Nenametljivi brežuljci s lijeve strane na koju smo fokusirani zbog položaja vagona. Tek tu i tamo brdo se približi pruzi i to na jedan čudnovato simpatičan način: ima pruga mjesa, nije u usjeku, ne prijeti mu stijena, ali onda se brdo odlučno diže, kiti grmljem i šumom, za sobom povlači vinograde i polja kao skute svoje raskošne ljetne haljine.

 

OKUPANI SUNCEM

 

Veliko Trgovišće.

10-veltrg.jpg

Lijep kolodvorić okupan suncem koje je zaslijepilo naša fotografske sprave, trozabatna zgrada, imaju i peron. Svuda uokolo raspršene kuće: po dolićima i poljima, po bregovima i brdašcima. Ima ih svakakvih: novih i starih, ožbunkanih i ciglenih, a potkrade se ponegdje i kakva autentična drvena hiža. Mnoga cesta je asfaltirana, nađe se dosta sala, skladišta i pogona. Možda nagovještaj neke bolje perspeltive. A svako malo na nekom brežuljku crkva s istaknutim tornjem, orijentiri, mali umjetnički biseri, nadahnuća putnika, duhovna okrjepišta.

11-pejzaz2.jpg

Zabok

Pod bregom stisnut gradić, longitudinalan dosta. Podsjeća pomalo na kakvo gledalište u kinu. Svaki niz kuća je sve viši i viši. Važno željezničko čvorište. Živo je: tu makoza, tu manevra, tu drezina spremna na popravak krapinske pruge. I tu Maestral stane. Protok putnika nije beznačajan. Jednostavna kolodvorska zgrada s ljupkom nadstrešnicom, sve skromno, ali i funkcionalno. Išarani magazin: ovdje ima žestokih navijača.

12-zabok1.jpg

13-zabok2.jpg

14-zabok3.jpg

15-zabok4.jpg

Ravno pruga zove Krapinu, Đurmanec, Sloveniju, a mi ćemo desno, prema srcu Zagorja i, napokon, prema Varaždinu.

 

U SRCE ZAGORJA

 

Zavoj udesno, zum ispod magistrale i autoceste i brda nisu više tako stidljiva. Sve više se prijete željeznim zmijama.

16-zakrapinu.jpg

17-podvoznjaci.jpg

Mnogo putnih prijelaza, mnogo šumaraka, lugova, humova, grmlja i šikara. Mnogo kuća, sve ruralnijih. Tu kaj jače zveči. Ipak, pruga je tvrdoglava i zavoji nisu česti.

Bedekovčina. Po ulasku u kolodvor jedna se kuća stasito drži na svom zelenom prijestolju, izgleda kao kakav smiješan i strog prometnik. A tek kolodvorska zgrada. Hej, hej..su se to dečki malo prekombinirali pa su dio krova denuli skroz nisko, košarkaš ne bi mogel glave provući. Je, to je nadstrešnica, vicmaherski napravljena. Vrlo uredna stanica.

18-bedekovcina1.jpg

19-bedekovcina2.jpg

Od stajanja do stajanja se malo toga mijenja. Stoji se uglavnom zbog križanja vlakova.

Zlatar Bistrica. Neobična čekaonica, nadstrešnica bolje reći. Kao da sam upao na jug SAD-a, ti kvazibarokni ovali kao da odišu nekim meksičkim duhom. Sve čekam ne bu li izašao kakav Jose sa sombrerom i onom gitaretinom. Je vraga, tu možeš sresti samo kakvog mršavog i niskog Jožu.

20-zlatar1.jpg

21-zlatar2.jpg

U Zlataru nas je napustila suputnica iz kupea uz srdačan pozdrav. I naš prozor je ponovno postao aktivniji.

Ide to sve brzo, neka stajališta su s druge strane, a i ona koja su s naše su dosta neprimjetna. No još se malo toga mijenja, zapravo, brda kao da su opet pobjegla od pruge i prepustila prostor poljima.

Konjščina. Opet stojimo. E, sad mi se to nekako čini previše za jedan međunarodni vlak. Opet križanje. I ovdje su i zgrade i kolodvor na nivuo: skromne i stare, ali brižno održavane, vidi se da je Zagorec oduvijek volio štreku i da se sasvim zaživio s njime.

22-konj1.jpg

23-konj2.jpg

 

PLANINE PRIJETE

 

Napokon zavoji, još široki, no sve učestaliji. Pruga traži sjever, a otamo se prijete prave planine.

24-pejzaz3-zavoji.jpg

Krajolik je sve nemirniji, tu je polje, pa tu brijeg, pa tu šumarak, pa opet krivina, ne znaš šte to čeka i teško je predvidjeti kud će te pruga nositi. Brunda i gunđa amerikanka, baš ko kakav težak što mora na tlaku. To još nije nikakv uspon, 10 promila – sitnica. Sad nema stajanja, a ulazimo u jednu od ključnih točaka trase – Budinščinu. Prošibasmo kroz nju ni ne trepnuvši, nisam ni vidio onu kapelicu, ni zgrade, ni kuće, tek nešto starih pragova i industrijskog otpada.

25-bud.jpg

Tu već pomalo hvatam konce, malkice poznajem ovaj kraj. I onda, odjednom, međunarodni naš zug od sedam vagona, od toga tri mađarska, odjednom se zaustavi na putnom prijelazu gotovo usred ničega. Znam da taj put vodi do groblja Sv. Petra gdje je pokopan moj tetak, ali me čudi to zaustavljanje. Vidim da je netko izašao iz lokomotive , izmijenio pozdrave i krenuo puteljkom.

26-svpetar.jpg

Obuzima nas šuma, vidim da prelazimo regionalnu cestu za Pece i da nam sad pravo Zagorje ne gine. I ni pet ni šest, oštar lijevi zavoj i napokon prave prilike za prave fotodojmove. Zarobljeni smo u šumi, u dimu dizela, u buci kotača, u ljepoti pejzaža. Steru se polja, ne predaju se pred bujnom vegetacijom i šumom pa ona kao da stvara svoje oaze.

27-pece-zcpr.jpg

28-uspon.jpg

29-rep1.jpg

Vinogradi, povrtnjaci, voćnjaci. Usjek i kuća, a onda mi se širom otvara pogled na zapad i na strminu i cestu što vodi moj teti Anki gore, na Pece. Kao mali sam stalno dosađivao pitanjem hoće li ikad asfaltirati taj strmi put, na što bi mi pokojni tetak odgovarao: „Buju onda kad buš se ti ženil.“ I cestu su fakat asfalterali, a ja... ja opet prebiram po sjećanjima kako sam često znao baš s te ceste gutati pogled na krajolik koji kao da je satkan iz Vidrićevog Pejzaža.

30-ir-podr-zavoj.jpg

30-pejzaz4.jpg

31-pece.jpg

Koliko bih tu puta vidio, a pogotovo čuo vlak. Tada tu, doduše, još nije bilo crkve u Podrutama. Ona je nevjerojatno skladno uklopljena, kao da je bila oduvijek. Bližimo se njoj. Brda nas stišću sa svih strana, ali tunela nema, samo jedan poludugi, zavojit i strm usjek. Projektanti kao da nigdje nisu oskrvnuti prirodu, kako to jednom napisa Jules Verne.

31-podrutecrkva.jpg

33-podrutebik.jpg

34-podrute-signal.jpg

35-podrutezavoj.jpg

Nakon usjeka je krasna dolina, ali je nevelika i pruga opet mora u zavoj, preko ceste, uz novi brijeg. Pararelno zmijoliko ide iz nju ne bi li je opet forsirala. Tu lokomotiva uvijek trubi i taj prijelaz, začudo, još nema nekakve svjetlosne ili zvučne signalizacije. A onda, najljepši moment čitave trase: S zavoj na istočnom izlazu iz Podruta. Rekao bi netko da pruga ne može tako zaokrenuti, gotovo pod pravim kutem. Bez problema, desno ostavlja padinu na kojoj se kočopere vikendice čuvane kestenovom šumom, lijevo lug što je odvaja od ceste. Taman kad želi promijeniti pravac, prelazi jedan puteljak i opet se sjuri prema cesti kao da se ljuti na nju.

36-podruteizlaz.jpg

37-podruteizlaz2.jpg

38-uzcestu.jpg

A onda se klackaju: čas je pruga viša, čas cesta, dok im to ne dosadi i dok se ne raziđu svaka na svoju stranu kao dva posvađana susjeda. I nestade kuća i polja, ostade tek gora i šuma, šumetina. Tu je lokomotiva najveća zvjerka i urla, i riče, i trubi, i škripi, i suklja, i dimi.

39-suma.jpg

Bitka s usponom je dobivena i nakon lijevog zavoja puca pogled na pitomiji kraj, na uzibane dole, pitoreskne brege. Madžarevo. Eto one ceste, slijeva se strmo spušta ravno na prugu. Neće moći, rampa je spuštena. Široka, široko krivina kroz samo mjesto, imaj čak i podvožnjak.

40-madarevo-zcpr.jpg

 

 

ZAKAJ SMO STALI?

 

A onda...gotovo stop. Na visokom nasipu ne vidim ništa, a vlak se jedva miče. Zar je krepala lokomotiva? Proklizava li? Čuo sam da je bilo takvih slučajeva, ali... Ubrzo ponovno akcelerira, a ja vidim iza sebe znak za laganu vožnju i to od 5 kilometara na sat!!! Nevjerojatno. Kasnije sam saznao da je to zbog klizišta, ali zbog takvih stvari trasa može izgubiti atraktivne vlakove.

41-kmh5.jpg

42-madarevo-st.jpg

43-marof-podv.jpg

S brijega me gleda barokna crkva, ima narteks, što se ne viđa tako često. Svuda uokolo rasute kućice, šuma kao da potpisuje kapitulaciju. Na istoku obrsi dalekih planina. Nadvožnjak pred Marofom.

Ulaz u Novi Marof s juga, starom magistralom, je strm, no kako je niveleta pruge dosta visoka, u vlaku se ne dobiva takav dojam. Nakon dulje vremena stojimo. Stanica je na padini pa se na našu stranu nema što vidjeti osim brda, pokoje kuće, sporednih kolosijeka.

44-marof.jpg

Opet se pruga druži s cestom koji kilometar dok ova ne šmugne desno, preko Bednje.

 

BEDNJONCI

 

Upravo taj dio mi je bio oduvijek najmisteriozniji. Kuda ide pruga? Kako svladava brdo? Danas bih postavio drugačija pitanja, prije svega: zašto ovuda ne prolazi i cesta? Teren mi se ne čini toliko zahtjevan, do bednjanskog mosta su brda prilično razmaknuta, pa i kasnije. Kadrovi su impresivni i suputnica i ja ih krademo jedno drugome. Propuhani i zacrvenjeni od ambrozije na koju smo alergični, ali jako sretni.

45-bednja.jpg

45-ir-iza-bednje.jpg

46-ukrslika.jpg

Luckasta stvar je što u blizini toga ima mosta jedan makadam koji dva puta prelazi prugu: čim je prijeđe prvi put, nakon stotinjak metara prelazi je i drugi put, opet na staru stranu.

Tu su zadnji trzaji Zagorja, padine su još strme, trsje se još vidi, Sveti Ilija blago gleda s brda. No, sve se lagano i neumitno spušta dolje, u široku ravnicu, u dravski bazen i daleko, daleko na sjever. I Varaždin se vidi dok se vlak dostojanstveno spušta i bori s posljednjim zavojima.

47-svilija.jpg

48-vzravnica.jpg

Turčin. Baš tako, sjeo se u dolinu kao Turčin u šator i škilji bi li u brijeg ili u Varaždin. Skupio se uz cestu i prugu kao mačak uz peć. Još nas malo dijeli do malog Beča. Vidim cestovni most preko kojeg sam toliko puta prešao.

49-turcin-ulaz.jpg

50-turcinmost.jpg

Pruga kao špaga, sa strane kuće, vrtovi, povrtnjaci, rijetki cestovni prijelaz. Nadvožnjak i pogled na nogometne terene. He, tu smo. Šteta, sad se ne igra tekma pa strojovođa neće zatrubiti. Ili ipak..

 

VARAŽDINU NA PLACU...

 

Stanica je dosta sjeveroistočnije no što bih očekivao. Golubovačka pruga se dobrano mota između zgrada i vrtova ne bi li se pridružila matici i depou te starim kolodvorskim zgradama. Radione s vijencima lukova na prozorima, štektanje kotača po skretnicama, usporavanje i – tu smo. Izlazimo i gledamo Maestral koji nas donese. Za povijest, za sjećanje.

51-stadion.jpg

52-izgolubovca.jpg

53-vz1.jpg

55-vz3.jpg

56-vz-maestral.jpg

 

 

Mogao bih prčati i malo o našem bpravku u Varaždinu. Kako smo obišli centar grada, groblje, Stari grad. Mogao bih pričati o neobičnom varaždinskom smislu za humor. Mogao bih pričati kako smo jedva uspjeli naći kakav-takav restoran da se pošteno najedemo, a ne da se samo trujemo brzom hranom. Mogao bih pričati kako smo se fest nahodali i nadivili svim ljepotama grada Varaždina.

57-vz-parnjaca.jpg

58-horikultura.jpg

59-vz-znak.jpg

60-vz-barok1.jpg

61-vz-dvorac.jpg

62-vz-barok2.jpg

 

VARAŽDIN I ŽELJEZNICA

 

No, ipak ću se zadržati na onome željezničkom. Oduvijek me fascinirala golubovečka pruga i morao sam svakako obići makar onaj njezin dio pored stambenih zgrada. I doista, probio sam se točno kod predsignala. Predsignala koji je još uvijek likovni i kojim se upravlja žicama. Svaka čast tradiciji i povijesti, ali valjda ipak nismo toliko siromašni da si ne možemo priuštiti elektroničku signalizaciju. Kao sušta mu suprotnost djeluje ovaj uređaj za koji ne znam čemu služi, ali očito ima veze sa solarnom energijom. Na ovom su dijelu pragovi betonski, ali na par mjestu su otkrhnute donje strane tračnice. Kad dolazi kakva prepreka poput cestovnog prijelaza, žice za predsignal idu kroz tunelić ispod kolnika.

63-streka-iv1.jpg

64-streka-likpsg.jpg

65-streka-kvaliteta.jpg

66-streka-iv2.jpg

67-strka-zice.jpg

68-varteks-zcpr.jpg

Sam varaždinski depo mi ne izgleda nimalo atraktivno, a nisam impresioniran niti samim kolodvorom.

69-vzdepo.jpg

70-liksig.jpg

Jest, uredan je, zgrada se temeljito obnavlja,ali...vlada neko mrtvilo. Istina, oduševila me 2043002 s teretnim, ali me rastužio malen broj vagona . Posebno me rastužila signalizacija, sramotno je da su jedini svjetlosni signali oni za ispravnost ŽCPR-a.

71-vz4.jpg

72-2043002.jpg

73-obn-kol.jpg

74-vzkol.jpg

I još nešto. Manevarsko osoblje koje je umjesto interpunkcije koristilo najogavnije moguće psovke. Posao jest težak, vjerujem, ali baš u tom trenutku nisu radili ništa. Nekakav kodeks ponašanja bi trebao postojati i to ne služi na čast kolodvoru koji se nalazi u jednom od najrafiniranijih hrvatskih gradova.

Lagao bih kad bih rekao da nije bilo vlakova. U tih sat vremena koliko smo čekali, vidjeli smo teretni za Golubovec, šveda iz Golubovca, brzi i makozu iz Zagreba.

75-vzbrzi.jpg

76-sved.jpg

77-makoza.jpg

Reći ću što se mnogima neće svidjeti, no to je nužnost: Varaždinu kao i svima osalima treba elektrovuča. Možda sam ja nekakav freak po tome pitanju, ali i najzabačeniji kolodvor živne s kontaktnom mrežom, signalima Sve to navedeno zahtijevalo bi detaljni remont pruga i povećalo njihovu propusnu moć. Ipak, svjestan sam da je ovo što govorim prilična utopija i da je veliko pitanje kada će se ostvariti. Možda kada se budem ženio?

 

POVRATAK

 

Napokon, eto i našeg kružnog ubrzanca. On mi odlično odgovara jer ne stane baš kraj svake vrbe, a i vozi me skroz do Trnave. Na čelu mu je 2044010. Sada mi se otkrivaju neke tajne koje nisam mogao vidjeti prije, kada mi je kupe gledao samo lijevo.

Zaključio sam da je Turčin vrlo ljupki i ekonomičan kolodvor.

78-turcin.jpg

78-ir-bregi.jpg

Ponajviše me zaintrigirala ona tvornica u Novom Marofu gdje još uvijek stoje teretni vagoni. Koristi li se, tko zna, uopće taj industrijski kolosijek? Marofska zgrada je ofarbana zeleno, valja priznati, neobičan izbor (iako ja volim zelenu boju).

79-marof-tv.jpg

80-maroftv2.jpg

81-nmarof.jpg

82-nmarof2.jpg

U Madžarevu je groblje tik do pruge, penje se uz nju i nakraju je i nadvisuje.

83-uspon2.jpg

84-ir-madjarevo-nazad.jpg

84-mad-panorama.jpg

85-mad-zcpr.jpg

86-mad-zcpr2.jpg

Posebno mi je drag pogled na Donje Makojišće, tu sam bezbroj puta gledao vlak iz perspektive cestovnog putnika.

87-makojisce.jpg

 

Podrute me uvijek očaraju, a sad vidjeh da imaju i zaposjednutu zgradu i da je tu i prometnik. Šteta što ne produže onaj kolosijek pa da se mogu križati vlakovi.Sigurno bi podiglo propusnu moć jer je od Marofa do Budinščine dobar komad puta.

88-podruteulaz.jpg

89-podrutest.jpg

Zaboravih reći kako smo se nazad vozili u Bt-u, naravno. Taj u mnogih omraženi vagon je pokazao svu svoju funkcionalnost: lako se ide s jedne na drugu stranu, pogotovo ako nema putnika kao sad. Budinščina me iznenadila u svakom pogledu: neugodno svojom vrlo skromnom i neuglednom zgradom, a ugodno prometom: od četiri kolosijeka tri su bila zaposjednuta: na prvom je bila drezina, na drugoj putnički za Zg na čelu s 2044001, a na trećem mi.

90-bud-krizanje.jpg

91-budst.jpg

92-budkol.jpg

93-budguzva.jpg

Zadnje iznenađenje bio je ranžirni signal u Konjščini i neobično velik kolodovor 8rekao bih, veći i od Varaždina). Mislim da je tu druga najdulja dionica gdje paralaelno idu dva neelektrificirana kolosijeka iako su malo udaljeniji jedanod drugoga, a taj južni očito služi samo za teretni promet.

94-konj-ranzir.jpg

Naši fotoaparati izmučeni i ispucani su malaksali i mi smo se se, već i pomalo umorni, prepustili vožnji. Još sam smogao snage zabilježiti stubičku prugu.

95humlug.jpg

96humlug2.jpg

Bilo je vruće ljetno predvečerje, kraj nas su prolazili Zabok, Trgovišće, Zaprešić (s nakostriješenom prometnicom), podusedski tunel, Zapadni kolodvor.

97-zapresic.jpg

98-podsused-tunel.jpg

99-gk.jpg

Tu se oprostih sa svojom pratiteljicom, a ja nastavih prema svojoj Trnavi.

 

ZA SJEĆANJE

 

Dan koji će mi zauvijek ostati u sjećanju, u kojem sam ostvario jedan mali san i u kojem sam shvatio koliko je malo potrebno čovjeku da bude sretan. Svakako, ponovit ću ovakav izlet. Možda bi to moglo biti u zimi. No, te zime više neće puhati Maestral.

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

Victore,odličan putopis i fotografije! :D:D Jedino mi nije jasno kako je strojovođa smio stati da iziđe onaj čovjek na putnom prijelazu http://i288.photobucket.com/albums/ll182/Viktor007_2008/varazdin/26-svpetar.jpg E sad OT pitanje:Jedne prilike sam pitao jednog strojovođu putničkog vlaka da mi stane u Rajiću iako nije bilo predviđeno voznim redom,ali nije htio jer mi je rekao da na lok ima tahograf koji bilježi brzinu i da bi ga kaznili ako bi to napravio,pa me zanima dali je to istina? :?

Link to comment
Share on other sites

Naprosto sam uživao u ovom putopisu. Sjajne fotke i prekrasni tekst.

No, da se VICTOR ne bi uobrazio, moram nabaciti jednu ispravkicu: na onom mostu nisi forsirao Savu, već Krapinu.

Festina lente! :wink:

Samo ti putuj i dalje, pa svoje užitke podijeli s nama još ponekad. Čestitam.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Bravo Victore. Kao sto jedared rekoh, ti bi trebao promijeniti kariijeru i pisati o zeljeznicama. Vise bi se zabavljao, o slavi da i ne govorim, a vjerojatno ni novcano ne bi lose prosao. :)

 

Odlicno! :mrgreen:

 

Barney

Najpametniji čovjek na svijetu je onaj koji je izmislio WC školjku. Nikom nije uzeo mjeru, a svima odgovara.

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam svima, pozitivne reakcije me motiviraju i obvezuju za dalje. :D

 

@Barney - ovo što reče pogađa baš in medias res, kakvo je trenutno stanje u dičnom nam školstvu, sigurno bih osobno puno više profitirao kao netko tko piše o željeznici. Dakako, ovo su moje literarne pobude, railfanovske (sad to mogu napokon reći da jesam), a same tehnikalije su mi strane, ja volim impresiju, kao Matoš ili Peić.

 

@bubimir - poznat mi je određeni antagonizam Varaždina i Zagorja pa sam na to pazio da se koji Varaždinec ne bi odveć poistovjetio sa Zagorcem, srce Zagorja - mislio sam na poterz od Zlatara do Budinščine otprilike, nikako na Varaždin :wink:

 

@Stanley - eto, prošlo je 3 mjeseca od samog izleta, a ja sam tek negdje u rujnu potrošio dva dana na selekciju slika i njihov upload na Photobucket. Dugo vremena nisam osjetio inspiraciju, sređivao sam dojmove, čekao neki vremenski odmak. I onda sam sjeo jučer i nakucao tekst u tri sata. Danas sam ubacivao u njega slike, nekoliko ga puta pregledao i opet ima desetak tipfelera, a ovaj s Krapinom je doista najveći. Hvala što si mi na to skrenuo pozornost i ujedno isprika na preostalim greškicama :wink:

 

@ZlayoZg - nije ni meni jasno kako je stao usred ničega, ali je stao. Daleko od toga da bih strojovođi pravio probleme, ali ipak je to međunarodni brzi. Provjereno znam da tamo nema signala: zadnji je 2 km iza, a sljedeći oko 4 km ispred te pozicije.

 

Još jednom puno hvala i jako mi je drago da vam se putopis sviđa :P

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

Još jednom puno hvala i jako mi je drago da vam se putopis sviđa
Ovo je stvarno pravi putopis u kojem je pisana riječ ono glavno, a slike su onda samo ilustracija. Iako ni sam ne radim bolje, mnoge teme u ovom podforumu su samo putoslike - ali i to ima svojih čari.

Sva sreća da u ovoj zemlji još ima ljudi koji još znaju pisati... :jup

_______________________

Pozdrav iz Zagreba

Link to comment
Share on other sites

Ovakvi putopisi se ne viđaju svaki dan. Sjajne fotke i isto tako sjajni tekst. Bravo, VICTOR, i hvala ti da si nam pružio ovaj užitak čitanja i gledanja g015.gif

Link to comment
Share on other sites

VIKTOR ......

 

Čini mi se kao da je ovaj putopis - fotopis a ja bi ga nazvao kronikom jednog putovanja po Zagorju sastavljen od samih zlatnih niti precizno izrađenih,potpuno dovršenih te mi se dojima kao rijetka dragocijenost.

 

Sve napisano i prikazano zaslužuje da se pogleda i nekoliko puta zaredom.Kad sam to i učinio shvatio sam da se ovo odlikuje izvanrednom jednostavnošću te bi i slobodno mogao dodati i muzikalnošću slike i riječi.

 

Iz svega ovoga odnosno iz samog pristupa prikazanom, shvatio sam koliko je naš cijenjeni član Pfaff visoko postavio letvicu u pristupu i prikazu putopisa tj kako bi jedan putopis trebao i treba izgledati.

 

Sve čestitke i pohvale autoru VIKTORU :pivo

 

Srdačan pozdrav !

Link to comment
Share on other sites

Konačno da i ja u miru temeljito pregledam tvoj putopis.

 

Mogu se samo složiti s ostalim forumašima koji su rekli sve najljepše o ovom putopisu.

 

Uistinu ovo je jedan od najljepših putopisa koje sam imao prilike vidjeti i doslovno sam uživao od početka do kraja.

Slike su stvarno predivne, a tekst još bolji.

 

BRAVO VICTORE!!! :pivo

 

Kaj nisi pooslal PP da buš išel kroz V. Trgovišće, pa da ti mahnem s svog balkona. :P

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Super putopis, pohvale, naročito na tekstu!

 

Eto, kao dijete koje je dost "domaće" na terenu na kojem je rađen putopis malo da ostavim sitnih komentara.

 

Likovna signalizacija - Istina, stara. Stranci joj se dive, domaći se tuže. Naravno da bi kolodvor s 500.000 putnika i 150.000 tona tereta u otpremi godišnje, te otprilike isto toliko u provozu, trebal biti bolje opremljen, ali realnost podsjeća na onu pravu, hrvatsku sliku - j..b ga.

 

Popodne u kolodvoru - je 20. kolovoza bilo prilično mirno. Razlog - nema škole niti faksa, a radništvo koje putuje vlakom u to vrijeme već je svoje "isputovalo". Tijekom školske godine kolodvor u špicama totalno je pretijesan i totalno neadekvatan za prihvat tolikog broja putnika.

 

Kontaktna mreža - a gdi ne treba!?!? Više o tome kako bi trebal izgledati promet po pruzi opisanoj u putopisu, te kroz Vž, čitati u mom radu objavljenom u broju 3/2008 časopisa "Željeznice 21".

 

Solarne ploče kod predsignala - Eh, to je posebna priča. Za svjetlosne signale nema se para, ali za solarne ploče koje će putniti baterije u lampama na likovnim predsignalima - nema frke! I tak imamo unikatan spoj najnovije tehnologije koja napaja vrlo staru tehnologiju. Zašto da bude jednostavno kad...

 

 

Btw, uživam kad neko nešt zanimljivo i lijepo napiše ili poslika vezano za moj kraj, a ovaj putopis to svakako je!

 

Bok!

 

Ante

Unin_grb.png.29f4a5dacaee32a0dea2e7b9930a22d4.png

 

 

1318035464_logovodoravni.jpg.374c9de55cca2fd0384894b16e3a0dd0.jpg

 

Moja galerija na Photrain.net - https://www.photrain.net/photos/member/ante.klecina

Link to comment
Share on other sites

Jako mi je žao što se javljam ovako kasno sa pohvalom,ovo je za mene najbolji putopis na forumu,prelijepe slike i odličan tekst. I ja sam doživio nešto slično sredinom ove godine,ali nikako da dignem fotke na forum.

Svaka čast VICTOR.

Pozdrav iz MOSTARA

Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujem se još jednom svima na pohvalama, kritikama i komentarima.

 

Eto, neka mi drugi ne zmajere, malu ću se dotaknuti našeg varaždinskog Ante kojeg izuzetno cijenim i poštujem i koji me fascinira kako svojim nenadmašniom fotkama, tako i svojim sve intrigantnijim tekstovima :D . Malo me zebnja hvatala zbog upravo njegove moguće reakcije jer sam možda bio i odveć oštar prema varaždinskom kolodvoru :oops:

 

Ipak, vidim da se nisi niš naljutio i puno hvala na tome jer ja samo želim da se sve to živne i unaprijedi jer taj naš mali Beč je itekako željeznicom inficiran grad :P Puno hvala za ovu informaciju o predsignalu, to mi je krajnje neobičan spoj tehnologija. Da sam došao 15-ak minuta kasnije, sigurno bih ulovio "krampa" s teretom u idealnom kadru, ali eto...Vž nije daleko pa tko zna.... :wink:

 

Još jednom svima hvala i svakako ću se potruditi da zimsko ferije iskoristitim za kakvu novu putositnicu :wink:

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujem se još jednom svima na pohvalama, kritikama i komentarima.

 

Eto, neka mi drugi ne zmajere, malu ću se dotaknuti našeg varaždinskog Ante kojeg izuzetno cijenim i poštujem i koji me fascinira kako svojim nenadmašniom fotkama, tako i svojim sve intrigantnijim tekstovima :D .

 

Mislim, hvala! Ipak ne treba toliko pretjerivati. :kul

 

Ipak, vidim da se nisi niš naljutio i puno hvala na tome jer ja samo želim da se sve to živne i unaprijedi jer taj naš mali Beč je itekako željeznicom inficiran grad :P Puno hvala za ovu informaciju o predsignalu, to mi je krajnje neobičan spoj tehnologija. Da sam došao 15-ak minuta kasnije, sigurno bih ulovio "krampa" s teretom u idealnom kadru, ali eto...Vž nije daleko pa tko zna.... :wink:

 

Nikako se ne ljutim, dapače! Kak sam i prije napisal vrlo mi je zanimljivo čuti druga mišljenja o stanju i prespektivi prometa u mom kraju!

 

Pozdrav dragi i uvaženi profesore! :wink:

 

Bok!

 

Ante

Unin_grb.png.29f4a5dacaee32a0dea2e7b9930a22d4.png

 

 

1318035464_logovodoravni.jpg.374c9de55cca2fd0384894b16e3a0dd0.jpg

 

Moja galerija na Photrain.net - https://www.photrain.net/photos/member/ante.klecina

Link to comment
Share on other sites

Ponajviše me zaintrigirala ona tvornica u Novom Marofu gdje još uvijek stoje teretni vagoni. Koristi li se, tko zna, uopće taj industrijski kolosijek? Marofska zgrada je ofarbana zeleno, valja priznati, neobičan izbor (iako ja volim zelenu boju).

79-marof-tv.jpg

.

 

Bravo!jako zanimljiv putopis,svaka cast!Nadam se da ce ih biti jos.

Ovo na slici gdje stoje vagoni serije Hrrs-z je kraj ind.kolosijeka tvornice Termike koja radi razne izolacije.Tu na kraju kolosijeka stoje prazni vagoni koji cekaju utovar izolacija.Termika tu i tamo posalje koji vagon prema Srbiji ili tu i tamo se tovari poneki kontejner koji se onda vozi za Rijeku-Brajdicu.U ulazu dolazi koks iz Ceske.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...