STIB Posted November 6, 2021 Posted November 6, 2021 Gračanec 1 _______________________ Pozdrav iz Zagreba
garlic Posted November 6, 2021 Posted November 6, 2021 33 minuta, STIB said: Gračanec Da, još ga zovu Gračanski potok. Ali još od 2008 god krenulo se sa nekim idejnim rješenjima uređenja okretišta Mihaljevac i do danas ništa nije odlučeno. Meni paše postojeće stanje i samo si mislim da bi svaka intervencija bila loše odrađena. Jedino mi je žao što su srušili bircuz na tram stajalištu. Tu smo cugnuli prije odlaska na tram 15. 1 garlic
garlic Posted November 6, 2021 Posted November 6, 2021 Na užem području grada Zagreba poklopci šahtova su izliveni iz bronce.......i bili su na meti pljačkaša. Svaki čas nestao bi poneki poklopac i prodan u sekundarne sirovine...........A i ti otkupljivači......pa vidjeli su što otkupljuju.....? Kad padne kiša poklopci se sjaje a građani svojim cipelama glancaju i dodaju zlatni sjaj. Obožavam broncu u kojoj ima oko 60 % bakra a ostalo je cink ili kositar (i još neki elementi).......npr brodski propeleri lijevaju se u bronci u jednom komadu 1 garlic
1borna Posted November 6, 2021 Author Posted November 6, 2021 Sakupljači (kradljivci) sirovina ih čekićima razbiju u sitne komade tako da je teško ocijeniti porijeklo? Neke legure sa nižim talištem rastope pa odliju u manje ingote. 1
celicana Posted November 6, 2021 Posted November 6, 2021 Zovu ga i Gračec tako bar piše u glasniku "Gračanska kronika". E moji Zagrepčani zar vam mora objašnjavati netko iz Rijeke. 2 Veliki pozdrav iz Rijeke!
mgalic2 Posted November 6, 2021 Posted November 6, 2021 Ovdje https://mpgi.gov.hr/UserDocsImages/Zavod/dokumenti/7_3MDK_KLEMAR_HDKA_ZGpotoci.pdf ih je nabrojano 35. Popis navodi neke od potoka, što bi dalo naslutiti da ih ima još. 1 1
1borna Posted November 7, 2021 Author Posted November 7, 2021 Nastavit ću sa novijim zgradama u Rubetićevoj Kao što već napisah zgrade su kvalitetno napravljene i nisu prevelike Spustio sam se do starog dijela Rubetićeve, lijevo su zadnje stare zgrade Tu je jedno duugačko stubište koje vodi do Posilovićeve na kraju Nazvano je po Mii Slavenskoj, wiki kaže: Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine u Slavonskom Brodu (tada Brod na Savi), od majke Hedvige Palme - Čorak i oca Milana Čorak, uglednog ljekarnika. Mia je rođena u vrijeme kada je ruski balet dao sve od sebe i gubio na popularnosti, te time stvorio priliku za otkrivanje novih putova. Već od svoje rane mladosti posvetila se plesu i baletu. Sa dvanaest godina nastupala je na plesnim solo večerima, dok je s trinaest bila solistica[1] . Bila je prva hrvatska plesačica koja je nosila naslov primabalerina, kada je potpisala ugovor sa HNK za sezonu 1934/35[2]. Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, sudjeluje na Plesnoj olimpijadi i postiže svoj najveći uspjeh do tada, osvajajući prvu nagradu. Krajem tridesetih odlazi iz Hrvatske i postiže veliku svjetsku popularnost i zavidnu karijeru. /Kad ulovim vremena prošetat ću se gore i slikati/ Na zavoju je unutar podzida postavljena imitacija nekadašnjeg izvora Ovdje također na tome uglu je bio manji dječji vrtić koji je kako izgleda zatvoren duže vrijeme? Ostalo je nešto igračaka u dvorištu Nekada zadnja zgrada u ulici u kojoj ima interesantnih kućica umjerenih veličina 2
1borna Posted November 8, 2021 Author Posted November 8, 2021 Ovaj stari dio Rubetićeve je nastao pred otprilike jedno stoljeće, neke zgrade su bile više puta obnavljane i doživjele promjene Ušao sam u jedno dvorište iza koga je bočni zid kasarne Ovdje je i jedan veeliki kontrast Obnavljaju se neke zgrade Ovu uglovnicu kod Petretićevog trga sam slikao više puta prošlih godina, drago mi je da će opet biti lijepa kao nekad 6
1borna Posted November 9, 2021 Author Posted November 9, 2021 Petretićev trg je dobio svoj rotor koji dobro dođe da malo uspori promet Prva zgrada prema Petrovoj ulici ima zanimljivo pročelje Prema Vlaškoj je relativno nova velika zgrada u kojoj je Diplomatska akademija, MVEP RH (lijevo) a iza nje je stambena zgrada koju smo ranije vidjeli iz dvorišta muzičke akademije Prije šetnji Rubetićevom zavirio sam još u neka manja dvorišta Vlaške Ovdje rade nemoguće (barem tako izjavljuju) a ovdje možete naučiti mačevati Idem natrag pa dalje u šetnju 2 1
železocestnik Posted November 9, 2021 Posted November 9, 2021 1borna, pozdravljen, odlične reportaže sa "terena" Izgleda, da su Zagrepčani veliki ljubitelji opeke/cigle... Sve stranske fasade bez maltera/žbuke Kao da nemaju savetovanja o tome, kako se zid napoji vodom i polako počne propadati... Malter između cigle isto počne propadat. Posle se čude, što kod potresa padaju takvi zidovi... Pored toga nema energetskog savetovanja o tome, koliko se može ušparati sa toplinskom zaštitom... pozdrav Darko 4 1 "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers
1borna Posted November 10, 2021 Author Posted November 10, 2021 Hvala na interesu i pohvali! Kao mali krajem 50-ih sam se često smucao okolnim dvorištima pa me zanima što se danas u njima krije? Zavirio sam i u dvorište na broju 73, tu su brojni uredi Zagrebačkih cesta Pogledao sam kroz otvor na zelenim metalnim vratima i unutra nema ništa lijepoga Bit će da su tu ranije Zagrebačke ceste držale svoja vozila? ali je to odavno napušteno i zapušteno, kao da se čeka da se sve uruši? Tu nisam imao više što istraživati pa sam po izlasku snimio zgradu prekoputa na broju 62 Ona je sagrađena relativno nedavno na mjestu starih ruševnih kuća, izgledom donekle oponaša susjedne pa se dobro uklopila. 2 1
seabral Posted November 10, 2021 Posted November 10, 2021 9 hours ago, 1borna said: Zavirio sam i u dvorište na broju 73, tu su brojni uredi Zagrebačkih cesta Mali ispravak: Zagrebačkih cesta --> Hrvatskih cesta 1 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
1borna Posted November 11, 2021 Author Posted November 11, 2021 Danas je puno novih postova sa lijepim fotografijama pa svojih neću staviti puno, zgrada na uglu Vlaške i Baurove je već dugo zauzeta 5. policijskom postajom Ulaz iz Vlaške koji se ne koristi ima lijepi reljef iznad vrata koji nam govori o godini izgradnje 1
1borna Posted November 12, 2021 Author Posted November 12, 2021 Idem ja požuriti dok nema gužve, već jaako dugo prolazeći pored Vlaške 94 viđam jednu umirovljenu četvorku u dvorištu Cijela zgrada je jako ruševna, ovih dana su je obukli u skele pa možda i bude nešto od nje? U dvorištu je puno naknadno dograđenih kućica Nekada su gradske vlasti tolerirale takovu divlju gradnju Na kraju dugačkog dvorišta se vidi osnovna škola u Laginjinoj I zgrada do nje u susjednom dvorištu (sa metalnom nadstrešnicom) na broju 92 nije u nimalo boljem stanju 2 1
garlic Posted November 13, 2021 Posted November 13, 2021 Još malo sunca u mjesecu studeni. Tzv, niski ključ u fotografiji. Sunce je točno iza objekta i zato je objekt u silueti, ne mogu se razaznati detalji......kralj Tomislav u ZG 4 1 garlic
1borna Posted November 13, 2021 Author Posted November 13, 2021 Danas sam namjerno otišao do Dežmanovog prolaza jer sam pročitao da je napravljen jedan prekrasan izlog sa Božićnom dekoracijom Staklo nažalost smeta slikanju, navečer bi bilo bolje? Snimio sam i kratki filmić te krenuo do Backa u Gundulićevoj (o kome ću kasnije na drugom mjestu) 4 1
1borna Posted November 14, 2021 Author Posted November 14, 2021 Zgrada u Frankopanskoj 1 / Ilici 39 ima preko 100 godina iza sebe no još se dobro drži i očuvana je u originalnom obliku jer je zaštićeno kulturno dobro Nekada je tu bilo i sjedište Narodnih novina (osnovanih još 1835), spomen na to je reljef na fasadi I zgrada prekoputa na broju 2 ima jednu spomen ploču na fasadi Velika je zgrada u Ilici 30 odnosno Gundulićevoj 2 (gdje je bila kavana Corso) i nosi puno ukrasa na fasadi i krovu, tu gore se vidi da je bila obnavljana samo do ugla sa Ilicom? Pažnju mi je privukla reklamna emisija "u živo" u izlogu Name Jučer na Jelačić placu nije bilo gužve Oko sokolovo je primjetilo oštećenja kod krova zgrade na broju 6 koja bi trebalo čim prije popraviti? Ljudi se domišljaju kako zaraditi nešto na razne načine Sada je pravo vrijeme za Sv.Nikolu 1 1
garlic Posted November 14, 2021 Posted November 14, 2021 A bilo je i ljepšeg vremena u Zagrebu. Plac Dolac kad maknu klupe.... Primjetio sam da katedrala otkucava vrijeme prilično pogrešno. Da Grički top ne puca od drugog potresa to već znate........ali imamo dvojbe........da li sat na katedrali počne otkucavati vrijeme u točan sat ili je kraj otkucavanja u točan sat?? Bilo kako bilo, zvono na katedrali počne otkucavati 1:20 min prije nastupa točnog vremena. Bilo da se radi o jednom ili drugom otkucavanje je prilično pogrešno. Imam jako točan sat koji je i "točno" koštao..... a namještam ga po Greenwich time.....mjesečno odstupa oko 4 sekunde...naravno da je mehanizam quartz jer i najskuplji mehanički sat ima problema sa točnošću (Zenith, Rolex, Omega, itd) Za čuke sam apsolutni fan i jako pratim taj svijet....kupite pravu čuku za ruku ! 3 garlic
železocestnik Posted November 14, 2021 Posted November 14, 2021 1borna, pozdravljen, oštećenja na krovu zgrade broj 6 nisu na tom broju nego na broju 7 (Klub književnika). Fale dvije kule! Od potresa dalje... https://www.google.com/maps/@45.8127702,15.9770264,3a,75y,13.65h,88.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJhHXYeHRWcc_GDMpCUDwSw!2e0!7i13312!8i6656 Zgrada ŽIVIO TITO je sigurno broj 6. Ali izgleda, da je bio i pred potresa na radu neki "fušer".... A sada je neko bacio gore neku zaštitu pred kišom, koja ne krije cijeli dio. Još će da pada material dole... pozdrav Darko 1 1 1 "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers
garlic Posted November 17, 2021 Posted November 17, 2021 U Zagrebu se održava Filmski festival do 21.11........izdvojio sam jedan zanimljiv film (Titan, osvojio Zlatnu Palmu u Cannesu) koji još igra zadnjeg dana u kino SC. Ovi paneli su postavljeni u Gajevoj ul. garlic
1borna Posted November 18, 2021 Author Posted November 18, 2021 Protekli dani nijesu bili baš poticajni za slikavanje pa sam jedva dočekao današnji osunčani dan! Tzv Vatikan u Martićevoj se počeo obnavljati, za sada barem izvana I ovdje je nekakav grb na fasadi Bravarija Punčec još uvijek ima reklamu na ulici iako unutra ne izgleda da više radi? Kroz jednu rupu sam zavirio u "tenkovsku" halu koja je dobro počišćena iznutra Ova novogradnja (interpolacija) u Rubetićevoj nosi broj Vlaška 81 Malo dalje mi je pažnju privuklo vikanje jednog zaštitara- "izađite van ili ću zvati policiju" (zamijetio je da se netko muva po kasarni) Desetljećima se ovdje skupljalo razno smeće kojeg nitko nema namjeru ukloniti? U sutrašnjem broju idemo se popesti stubama Mie Slavenske! 1
STIB Posted November 18, 2021 Posted November 18, 2021 Prazna Tržnica Kvatrić na današnji Dan sjećanja 1 _______________________ Pozdrav iz Zagreba
1borna Posted November 18, 2021 Author Posted November 18, 2021 Ne sjećam se kada sam ju zadnji puta vidio ovako praznu?
seabral Posted November 18, 2021 Posted November 18, 2021 Nema prodavača i nema hrane na placu = nema ni dosadnih golubova --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Recommended Posts