Stanley Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Jest da je lokacija stoput prežvakana i probavljena, ali najstariji zagrebački željeznički kolodvor uvijek ponudi nešto novo i zanimljivo. Danas sam išao obaviti neke posliće u gradu, a kako sam imao dovoljno vremena odlučio sam malo prolunjati starim stazama. Ovo ''starim stazama'' nije dosjetka - tu sam se motao još kao osmoškolac početkom šezdesetih godina i gutao dim i paru dok su me ramponje tjerale doma ''ajd mali učit''. Pogledajmo što je danas zabilježeno. Najprije ulazak u prometni ured i pokazivanje dozvole, uz objašnjenje ovom gospodinu da dotični railfan nije ni špijun ni samoubojica već kani malo protegnuti noge uz tračnice: Po tko zna koji put se ponavlja staro iskustvo - ako se željezničarima obratiš korektno dočekat će te srdačno. Slijedi još nekoliko foto-dojmova iz prometnog ureda: Nisam se raspitivao što je zapelo: U jednom trenutku prometnik je morao izaći na peron... ... da isprati ovaj teretni vlak: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Zgrada Zapadnog kolodvora je ne tako davno uređena, ali je otada grozno usvinjena šaranjima manijaka sa sprejevima. Ovaj je bar nacrtao nešto razumljivo - međunarodni znak vješanja: Ovaj je samo masturbirao: Nekoliko detalja iz prostora za putnike: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Dok je HŽ pozatvarao svoje mehane konkurencija cvate: Nekada ozloglašeno mjesto također je odavno zatvoreno: Idemo mi dalje prema brklji na Austrijskoj. Da vidimo što je ovo: Aha, tu stoluju kolege penzići: Došuljao se Gredeljevac iz Zagorja (kasnije će me voziti do Vrapča): Ovaj žutonja je odavno pustio korijenje: I eto me do brkljačara koji upravo diže rampu: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Ovaj mehanizam se ne kvari: Pogled na Zapadnjak iz smjera Glavnog: Tu su stolovale ''Fine mrtve djevojke'': Skretnica u dubini slike vodi u bivši izvlačnjak: Moram priznati da mi ove adrese nisu jasne. Kako Jagićeva kada je ona preko pruge, a zgrade su de facto u Magazinskoj?: Kad smo već kod adrese budi skromno spomenut i titular imena ulice - Vatroslav Jagić (1838.-1923.), hrvatski jezikoslovac i najznačajniji svjetski slavist druge polovice 19. stoljeća: Nekadašnja trasa pruge pokojnog Samoborčeka, koja je išla od Samoborskog kolodvora do skladišta JŽ: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Trasa Samoborčekove pruge prema skladištima: Veteran je zaslužio još jednu sliku i to u punom profilu: Uputio sam se južnom stranom kolodvora, u sjeni su vidljivi tragovi mraza: Tu će od svibnja trebati mačeta: Kolosijek ima umetnutu tračnicu protiv iskliznuća: Taurus (latinski = bik): I ova skladišta pamte bolje željezničke dane: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Ovdje je kolosijek izvađen: Skladišta odavno nisu u funkciji željezničkog prijevoza: Ovdje se nekada obavljao pretovar s uskotračnog na normalni kolosijek i obratno: U ovom skladištu smo davnih godina preuzimali izviđačku opremu koju smo na taborovanje i natrag prevozili vlakom (predaja se obavljala na Istočnom kolodvoru): Konačno mi je stala u kadar: Malo ćemo prošetati ovim putem: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Zna li netko što ove tračnice ovdje rade?: Jedna iz susjedstva: Tu se gradi neki montažni objekt: I tako sam stigao do ove očito raspuštene garniture. Nabrojao sam 20 vagona i 80 osovina: ''Transžitarice'': Osobna iskaznica: Nekada je ovaj skladišni kolosijek bio krcat vagonima, a manevarka serije 62 je radila punom parom: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Igra boja između dva vagona - najprije žuto... ... i zatim plavo: Mislim da ovdje radi jedan naš slavni modelar i još slavniji fotograf: I eto me do zadnjeg ili prvog vagona teretne garniture, ovisi sa koje strane gledaš: ŽCPR Vodovodna ulica: Vagoni HŽ-a - nema gdje ih nema: I ovaj kolosijek pamti puno bolje dane (Franck, Pliva, TKZ...). Nešto se ovuda nedavno kotrljalo, vjerojatno ona stara krama koja je malo dalje bila parkirana godinama: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Posjetili smo jednu kućicu brkljačara pa ćemo i drugu: Ovaj gospodin se malo opustio, ali ne za dugo - za desetak minuta dolazi novi vlak: Ovoj zgradici ne pamtim namjenu: Ostaci okretaljke snimljeni kroz žičanu ogradu: Veliki i mali signali: Gledam ja njega, gleda on mene: A ovo je njegova osobna iskaznica: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Žutonje u nizu: Vlasnik: Željezarija: Iskliznica: Nema dalje: Živ-živ i željeznica: I za kraj jedan Somulj-aga. Ode on u Novoselec, a odoh i ja svojim putevima: Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kupljenec Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Odlično si se prošetal i sve nam lijepo prezentiral,al kak zapadni znutra zgleda to je žalosno, pa kaj nije on ponoći zaključan?Kak ga moreju tak pošarati sa grafitima? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Dok sam stanovao u Čanićevoj ulici koja je u susjedstvu Zapadnog kolodvora, onda sam ga svako malo posjećivao. Sad to činim puno rjeđe, pa su mi tvoje fotke i šalabajzanje po zagrebačkom Westbahnhofu vrlo zanimljivi. Hvala ti da si me podsjetio na moju nekadašnju svakodnevnicu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 ... Došuljao se Gredeljevac iz Zagorja (kasnije će me voziti do Vrapča): http://i.imgur.com/cFnunCb.jpg Gle gle kako je sunce izvuklo "guštere" van ... umalo smo se trefili! Nas tri (Kapo, K 357 i moja malenkost, a u Zagrebu u povratku nam se priključio čeličana) smo malo iza 7.30 prohujali Zapadnim kolodvorom. Kud smo išli i gde smo bili i što smo sve videli bit će uskoro (subota/nedjelja ... ovisi koliko će mi ići kuckanje jer je prilično fotografija i preko nekoliko filmova) u Putopisima. Btw, gredeljevca smo vidjeli u Zaboku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Jako lijep putopis, posebno detalji, vagoni i tako dalje! Osobno mi se sviđa ovaj teretni vlak (broj 45521) iz S. Marofa za Slavonski brod koji je otišao dalje u Šid Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Jest da je lokacija stoput prežvakana i probavljena, ali najstariji zagrebački željeznički kolodvor uvijek ponudi nešto novo i zanimljivo. Danas sam išao obaviti neke posliće u gradu, a kako sam imao dovoljno vremena odlučio sam malo prolunjati starim stazama. Ovo ''starim stazama'' nije dosjetka - tu sam se motao još kao osmoškolac početkom šezdesetih godina i gutao dim i paru dok su me ramponje tjerale doma ''ajd mali učit''. Pogledajmo što je danas zabilježeno. Najprije ulazak u prometni ured i pokazivanje dozvole, uz objašnjenje ovom gospodinu da dotični railfan nije ni špijun ni samoubojica već kani malo protegnuti noge uz tračnice: Po tko zna koji put se ponavlja staro iskustvo - ako se željezničarima obratiš korektno dočekat će te srdačno. Slijedi još nekoliko foto-dojmova iz prometnog ureda: Ante, moj vježbenik negdje iz prve polovice osamdesetih u Zaprešiću. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Ovaj žutonja je odavno pustio korijenje: Nalazi se na kolosijeku Istra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niTo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Sad to činim puno rjeđe, pa su mi tvoje fotke i šalabajzanje po zagrebačkom Westbahnhofu vrlo zanimljivi. Hvala ti da si me podsjetio na moju nekadašnju svakodnevnicu Također! Stanovao dvije godine u zgradi sa pogledom na kolodvor, ništa mi nikada nije promaklo. Ovaj đir po kolodvoru mi je navukao nostalgiju, podsjetio na (onda) moju svakodnevnu posjetu kolodvoru, pa makar u prolazu samo(kud god da sam išao). Hvala za putopis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Skretnica u dubini slike vodi u bivši izvlačnjak: koji se zove Dalmacija! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Ovdje je kolosijek izvađen: Kolosijek Bosna! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 I ovaj kolosijek pamti puno bolje dane (Franck, Pliva, TKZ...). Nešto se ovuda nedavno kotrljalo, vjerojatno ona stara krama koja je malo dalje bila parkirana godinama: Matični kolosijek. Nekad bio do stajališta Vrapče. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mislim da ovdje radi jedan naš slavni modelar i još slavniji fotograf: Krivo misliš. On ti radi u DEC-u u samom kutu trokuta pruge prema Glavnom i rasputnici Trešnjevka. Za one koji ne znaju DEC je Dizel električna centala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 ... Btw, gredeljevca smo vidjeli u Zaboku A mene niste? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Ovoj zgradici ne pamtim namjenu: Ostaci okretaljke snimljeni kroz žičanu ogradu: Da krenem odostraga. Ova okretaljka vjerovatno nije od vremena puštanja pruge u promet ali je na mjestu gdje je bila prva. Zgradica je Blok II. Nekad dok se sve radilo ručno je tu stolovao nadzornik skretnica i skretničar. Isto tako je tamo imao bazu rukovac manevre i manevristi. Brkljačar je uvijek bio sam zasebno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Žutonje u nizu: Pretovarni kolosijeci. Vidi se da su jako blizu čak preblizu u odnosu na razmak između drugih kolosijeka. Što se tu pretovaralo? Ukoliko bi došlo do kakvog tehničkog kvara na kakvom vagonu onda bi se postavio tovaren i paralelno prazan vagon i vršio pretovar. Isto bi bilo ukoliko se ustanovilo da je vagon pretežak skidao se preteg i u vagon pored pretovarao. Nekad se mogla lijepa para zaraditi. Isplata je bila odmah na ruke. Ukoliko je pretovar bio radi krivice pošiljatelja onda se sumom isplaćenom za to opteretila pošiljka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Krivo misliš. On ti radi u DEC-u u samom kutu trokuta pruge prema Glavnom i rasputnici Trešnjevka. Za one koji ne znaju DEC je Dizel električna centala. Točno, fulao sam. A sastajali smo se nekoliko puta na tramvajskom stajalištu kod Tehničkog muzeja jer je to blizu njegovom radnom mjestu. Za neupućene, riječ je o našem forumašu Daci. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts