Stanley Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Poput (zasigurno) mnogih drugih railfanova iskoristio sam današnji lijep dan za malo šalabazanja. Kao okorjeli pješak uputio sam se, nakon duljeg vremena, starim stazama od moje današnje Malešnice do uvijek moje Trešnjevke. Usput sam poslikao mahom poznate motive, ali sam i otkrio ponešto novoga. Počnimo od mojih susjeda. Ovi veseljaci što navališe dolje na doručak stanuju pod strehom, točno iznad mog prozora na četvrtom ili zadnjem katu. Pa kad bi ujutro onako čoporativno izletjeli u bolji život dobivam dojam da me oblijeće eskadrila Junkersa Ju-88: Idem ja tako Malešnicom i opazim još jednog susjeda koji voli visine, ali ne kao letač već kao planinar. Sve vas pozdravlja naš forumaš dfranc: Dobro pazi kak bum ispal na slikama! Izvolite konzumirati malo jesenskih motiva iz moje Malešnice: Jest da nije pravo mjesto za poruku, ali je bar duhovita: Konačno jedan lijepi grafit na prikladnom mjestu: Dječji vrtić ''Malešnica'' u koji ide moja unučica Dina: Osmogodišnja škola ''Malešnica'' koju je 1991.-1995. pohađala moja kći Tamara: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Stižem do mog omiljenog šetališta uz potok Vrapčak i krećem prema sjeveru: Danas mi je nešto siromašan vodom: U tijeku je regulacija vodotoka tj. korita potoka. Tu sam sreo jednog gospodina koji me pitao da li možda slikam za novine. Onda mi je rekao da je ova regulacija totalni promašaj i da bi tako nešto u Europskoj uniji bilo nedopustivo, jer su sve ribe, žabe i ostala fauna otjerane iz svog prirodnog okruženja. Moram priznati da se slažem s takvom dijagnozom: Hooverova brana u mini-izdanju: U gornjem toku potoka Vrapčak, u krilu Medvednice, nalazi se slap Sopot koji mnogi zovu zagrebačkim Plitvicama. A ovo mu dođe nešto kao zagrebačke Rastoke: Tu se zatekao i ZET-ov bus. Slika nije bogzna što, ali nek se nađe: Evo nas konačno i kod željeznice. Nekada je ovo bilo stajalište (i ukrižje) Samoborčeka koje se zvalo Vrapče-Općina, a danas je: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Ono što me ovaj put posebno intrigiralo jest: ima li kakvih tragova nekadašnjeg izvlačnog kolosjeka, koji je išao od Ranžirnog kolodvora Vrapče prema zapadu, usporedno s kolosjecima X. koridora, sve do neposredne blizine stajališta Vrapče. Pa sam nešto i našao: Ostatak drvenog praga nekadašnje pruge: Ovo je današnji izgled trase nekadašnjeg izvlačnog kolosjeka RK Vrapče: Ulica koja se zove Vrapčanska putina nekada je zaista bila ''putina'', tj. uska makadamska i prašnjava cesta Bogu iza leđa. Nedavno je proširena i uređena za normalni cestovni i pješački promet. Nekadašnja trasa Samoborčeka nalazi se otprilike na istom mjestu gdje je sadašnji nogostup: Dok sam se motao ovuda naišao je ovaj Mađar. Toliko je usvinjen ''umjetničkim izrazom'' da sam izdaleka pomislio kako je riječ o nekom novom, još neviđenom vozilu na našim prugama: Zatim sam se uputio uobičajenim stazama prema TOZ-u, gdje sam ponovo posjetio starog znanca - upokojeni industrijski kolosijek: Tu je i pješački nathodnik, na koji sam se popeo puno puta. Moram priznati da me danas malo uhvatila prpa, jer je prolazak samo jedne osobe (makar i stare bakice) bio dovoljan da cijela konstrukcija počne vibrirati kao bracera pri stanju mora 5: Vagoni za kontejnere: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Nekoliko slika s vibrirajućeg nathodnika: Kontejnerski terminal Vrapče: Kontejnera ima, nije da nema. Ima ih otprilike koliko se u Hamburgu pretovari za dvije minute: Meni je ljepši pogled prema drugoj strani: Je li ovo dolje Roco ili Fleischmann? Vratio sam se mojem aktualnom ljubimcu - napuštenom industrijskom kolosjeku: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Ulaz u KT Vrapče je otvoren: Daleki rođak Pfaffovog prijatelja iz Lokava: Skretnica je u puno boljem stanju od kolosjeka na koji je nekada skretala vagone: Još dva daleka rođaka. Jedan je još itekako živahan, drugi je davno odživio svoje: Lijevo je nekadašnji izlazni kolosijek koji je spajao RK Vrapče s prugom X. koridora. Njime su prošli deseci i deseci milijuna tona bruta: Moj duboki naklon u čast svih onih 11, 33, 38 i svih drugih serija parnih lokomotiva, koje su preko moje grbače prevlačile teretne vlakove na magistralnu prugu: Mala usputna digresija: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Još jedan pogled prema KT Vrapče: A ja ću dalje istraživati što je ostalo od nekadašnjeg izlaznog ili spojnog kolosjeka. Previše sam se lokomotiva nagledao kako se muče i sopću dok izvlače teretnjak uz ovaj nagib da bih to propustio. Kao što vidimo, neki ljudi su udobno proširili svoje ''stanje'' na teritorij HŽ i k tome još na kolosijek. Živ ili mrtav, svejedno, mislim na kolosijek. Tu sam sreo postarijeg gospodina kako peče kestenje - otuda dim. Ljubazno smo si poželjeli dobar dan (kao da smo negdje na selu), a ja sam prokomentirao: - Neko peče kostanje, a neko slika prugu. Svaki ima svoje zadovoljstvo. - Je gospon, praf velite! - kaže mi on i ostade iza mojih leđa i mojih misli: U cijeloj priči ovaj Mađar mu dođe gotovo kao slučajna smetnja. Em je stara šklopocija em je odvratno išaran: Legenda vrijedna više od jedne fotografije: Gospodin s kostanjima ostao mi je već iza druge strane: Što bliže glavnoj pruzi to više vegetacije: Tragovi nekadašnjeg ŽCPR: Tu se stara pruga i ja rastajemo. Ostatak kolosjeka proteže se još nekoliko desetaka metara, ali što se dalje ide to ima više žbunja i kojekakvog drugog raslinja. Ni pristup s navoza za (nekada) pretovar tereta, sa kojeg se još vide tračnice, nije baš privlačan. Sve je zaraslo u visoku travuljinu, a je li koji krpelj preživio nedavne mrazove nije mi se dalo provjeravati. Stoga za kraj (mislim na ovaj kolosijek) samo jedna slika: Dalje ću se uputiti još uvijek živim kolosjekom Zagreb-Zapadni - KT Vrapče: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 U koncepciju mi je iznenada upala ova prištava nestrpljivica: Ode ona dostojanstveno i naročito strojno: Forsirao sam još jedan potok - Kustošak i zaputio se u smjeru Fallerovog šetališta. Dijelom sam išao trasom pokojnog Samoborčeka. Ovo je snimljeno kod igrališta NK ''Metalac'', već viđeno ali od viška glava ne boli: Rekreiraš se po lijepom danu i još te usput nasmijavaju - što ćeš više: Ovdje je nekada bilo stajalište Samoborčeka i zvalo se Kustošija: Klanječka ulica i nekadašnji industrijski kolosijek za tvornicu ''Končar''. Jedan od rijetkih takvih kolosjeka koji je prolazio kroz šumu (igra riječi, kolosijek je dolazio iz kruga poduzeća ''Šuma''): Ulaz u tvornicu ''Končar'': Slijedi završetak Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Fallerovo šetalište i potok Črnomerec: Bez komentara: Fallerovo šetalište u bojama jeseni. Moja omiljena pješačka ruta dok sam stanovao u Zorkovačkoj na Trešnjevci: Krug tvornice ''Končar'' i bikovi na kraju industrijskog kolosijeka: Moje današnje pješačenje završilo je na terminalu ZET-a na Ljubljanici odakle sam se uputio svojem domu, a vozio me autobus na liniji 115… … do susjednog i prijateljskog naselja Špansko, odakle mi treba nekoliko minuta do kuće: Svršetak Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivog Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Ja pomislio da si odustao od pisanja putopisa bilo kakvih oblika il formi, al si me iznenadio.. Baš ovih dana gledam kako je u kratkom trenu lišće poprimilo fantastične boje i stvarno je žalosno biti u zatvorenom i ne uživati u jesenjim čarima.. Pohvale.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OGY Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Vrlo interesantno.Po nekim mojim starim mapama zapadni dio Zagreba je nekada bio isprepleten ind.kolosijecima! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeus Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Lijep ti je ovaj jesenski hodopis. Sve puno toplih boja. Jedino mi fali neki zagorec. Pa kak baš nisi uhvatio ni jednoga. To se zove peh. Šalu na stranu, ocjena 5+. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Ja pomislio da si odustao od pisanja putopisa bilo kakvih oblika il formi, al si me iznenadio.. Ma nemoj! To kaj mi se Pfaff umešal u koncepciju i popalil mi nekoliko destinacija ne znači da sam odustal od putopisa. Ostalo je još jako puna toga za obraditi, a ja se spremam za novu akciju čim vremenske prilike budu povoljne. O tom potom. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ICE-3M Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Kao i uvijek odličan hodopis, a ni kilometraža nije bila mala Zanimljivo je za vidjet ostatke željezničke infrastrukture uz stručno vodstvo, a i priroda je ovih dana prekrasna, naravno u to ne ubrajam potok Črnomerec. Po nekim mojim starim mapama zapadni dio Zagreba je nekada bio isprepleten ind.kolosijecima! Bio je i istočni dio, zapravo u to vrijeme je Zagreb imao industriju, a onda su došli neki i odlučili da u Zagrebu budu samo trgovački centri i poslovne zgrade jer je to napredno, a industrija je nekaj zastarjelo i nazadno. Zapravo je prilično žalosno vidjeti ove industrijske kolosijeke kako propadaju, jer propadaju zbog toga kaj su propale firme koje su ih koristile, a nove se nisu otvorile. Sad svojim kukanjem kvarim ovaj lijepi putopis, al ne mogu si pomoči, jer mi takve stvari stvarno idu na ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Jako lijepo. Jesenske boje, nogice, zanimljive reminiscencije... Gotovo kao da sam sam to prehodao Tu je i pješački nathodnik, na koji sam se popeo puno puta. Moram priznati da me danas malo uhvatila prpa, jer je prolazak samo jedne osobe (makar i stare bakice) bio dovoljan da cijela konstrukcija počne vibrirati kao bracera pri stanju mora 5: Sad vidiš kako je bilo seabralu kad me tamo poveo Ma nemoj! To kaj mi se Pfaff umešal u koncepciju i popalil mi nekoliko destinacija ne znači da sam odustal od putopisa. Ostalo je još jako puna toga za obraditi, a ja se spremam za novu akciju čim vremenske prilike budu povoljne. O tom potom. Prihvaćam izazov ma kakav on bio... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Prihvaćam izazov ma kakav on bio... Hehe... Ajmo se naći na mojoj idućoj (pravnici bi rekli: presumptivnoj) destinaciji na tebi bliskoj pruzi. O kojem je kolodvoru riječ neću se izjasniti, samo ću diskretno napomenuti kako se spominje jedan visoki vojnički čin i jedan komad namještaja. Pa ti sad kontaj, imaš ravno 5 sekundi za odgovor. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portos Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Poslikao si ineke vlakove koji su prije toga prošli pokraj Dače, Lovca i mene. No mi smo bili ina nekim drugim destinacijama poslije. Lijepa šetnjica, stvarno bi bilo šteta da po ovako lijepom danu nisi protegao nogice. Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 (edited) Hehe... Ajmo se naći na mojoj idućoj (pravnici bi rekli: presumptivnoj) destinaciji na tebi bliskoj pruzi. O kojem je kolodvoru riječ neću se izjasniti, samo ću diskretno napomenuti kako se spominje jedan visoki vojnički čin i jedan komad namještaja. Pa ti sad kontaj, imaš ravno 5 sekundi za odgovor. Đeneralski astal? Imaš u vidu neki nadnevak & vrijeme? Edited November 5, 2011 by Pfaff Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Đeneralski astal? Yeah. Imaš u vidu neki nadnevak & vrijeme? Čim ti bude pasalo s obzirom na privatne obveze, a vrijeme bude pogodno za fotkanje. Meni je svejedno. Blago je poželjno da to bude preko tjedna tj. radnim danom, kako bi ulovili što više vlakova. Dalji dogovor preko PP, može? Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dfranc Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Fina šetnja sused, dobro ko i inače Quote http://sites.google.com/site/hpdprpa2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Sad vidiš kako je bilo seabralu kad me tamo poveo Hehe, pa bili smo samo nas dvojica na tom mostu. Zar mi se to toliko vidjelo na faci ??? Jako lijepa šetnja, Stanley ! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Po nekim mojim starim mapama zapadni dio Zagreba je nekada bio isprepleten ind.kolosijecima! Baš sam o tome razmišljao dok sam gledao slike silnih vrapčanskih kolosijeka. Imali smo ovdje na forumu ponešto od tih starih mapa i istočnog i zapadnog dijela Zagreba, ali ako imaš točne kolosiječne nacrte, to bi bilo pravo blago. Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
OGY Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Baš sam o tome razmišljao dok sam gledao slike silnih vrapčanskih kolosijeka. Imali smo ovdje na forumu ponešto od tih starih mapa i istočnog i zapadnog dijela Zagreba, ali ako imaš točne kolosiječne nacrte, to bi bilo pravo blago. Imam tri mape,tj.gradska plana grada Zagreba iz 1969,1978 i 1995. Na ovom iz 1969 ucrtane su samo glavne pruge i ranžirni kolodvor Borongaj bez sadašnjeg RK u Novom Zagrebu,znači nema ind.kolosijeka. Karta iz 1978 koja je ujedno bila i najdetaljnija,ima detaljne sheme ind.kolosijeka,ali je ne mogu naći.Zadnja iz 1995 ima isto ind.kolosijeke,ali nisu toliko detaljni,mislim da mi je u polici od automobila.Sutra ću potražiti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunoh Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 KT Vrapče - kakva žalost i ujedno sramota... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzibane Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Zanimljiv hodopis - kao uvek i kao i obično,sve super. .-) Quote Druže Stari,skrenuo sam s' puta... Sad me jaše i Kurta i Murta....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Zanimljiv hodopis - kao uvek i kao i obično,sve super. .-) Kad uzmemo u obzir autorovu poodmaklu životnu dob - čovjek je fascinantan! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts