1borna Posted May 13, 2020 Author Share Posted May 13, 2020 Današnji ulov Postavljaju križ na jedan toranj katedrale Ruši se dimnjak na osnovnoj školi u Draškovićevoj Jedan gromobran zgrade u Smičiklasovoj se dobrano nakrivio (iz ovoga kuta to i ne izgleda jako) Dizalica je i u Đorđićevoj Link to comment Share on other sites More sharing options...
tramvajac Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 Ček, oni to stavljaju kreževe na toranj? Potpis ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 13, 2020 Author Share Posted May 13, 2020 Da no to je tek privremeno rješenje. Jednog dana kada se vrate bolja vremena (?) ponovo će se podići vrhovi tornjeva i na njih staviti križevi poput originalnih. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojadin TMK101 Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 Divim se ovim radnicima koji rade na vrhu katedrale. Onako visti na tolikoj visini Treba za to imati iskustva i hrabrosti. Mislim sve je to osigurano,ali pogled dole... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
železocestnik Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 Pozdravljeni, ako pogledaš ovako, iz daleka, možeš da ustanoviš sa 50 metara, da je održavanje starih zgrada ispod nivoa. Da li fali stručnih ljudi, koji bi mogli predvidjet urušivanje dijela zgrada zbog propuštanja vode na krovovima i njenog katastrofalnog uništavanja zidova (maltera, žbuke, opeke) ? Neke zgrade nemaju ni fasade. Dimnjaci su dodatno oštečeni od kiselina, od tada, kad se je još ložilo. Ne treba potres, dovoljan je jak vjetar, da ga sruši. i padne dole na ulicu... Možda bi sad bilo vrijeme, da pregledaju krovove i gornje dijelove zgrada inspektori,. Ako ima još kde koji stručnjak za stare zgrade Vjerovatno je situacija jednaka po svim starim dijelovima gradova Europe, tako da Zagreb nije nikakav izuzetak u održavanju starih zgrada. U stvari se je srušilo po mom mnenju ono, što nije održavano kako treba... Ja nisam stručnjak za to područje, komentiram samo po fotografijama ovdje, sa 50 metara udaljenosti Da li je poznata neka analizu stručnjaka građevinarstva sa građevinskog fakulteta ili je poznato, koje mjere će pripremiti politika, da u buduće neće biti tako katastrofalnih poslijedica potresa? pozdrav Darko "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark Lord Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 1 hour ago, železocestnik said: Da li je poznata neka analizu stručnjaka građevinarstva sa građevinskog fakulteta ili je poznato, koje mjere će pripremiti politika, da u buduće neće biti tako katastrofalnih poslijedica potresa? pozdrav Darko Niti nakon 50 dana od potresa nije donesen zakon o obnovi Zagreba. Osim puno pripovedanja nema nista drugo za navesti. Vjerujem da mnogi od nas tu obnovu nebudu dozivjeli, a ako ikada i krene to ce ici puzevim stopama. Hrvatska drzava se macehinski odnosi prema Zagrebu. Zalosno ali istinito. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 13, 2020 Author Share Posted May 13, 2020 Problem nije samo u državi već je i u poglavarstvu grada (čitaj Bandić) koji žele da bude po njihovom! Građevinska struka, arhitekti, povjesničari i drugi koji bi trebali dati svoj doprinos još uvijek nisu mogli dati svoj doprinos / mišljenje. Osnivaju se razna povjerenstva mahom po političkom ključu koja će samo zakomplicirati obnovu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
železocestnik Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 U Zagrebu nisam bio već par godina. Kad smo imali 15. godina foruma, parkirao sam auto baš tamo (u blizini željezničke stanice), kde je posle za vreme potresa pao največi dio zgrade na automobile. Pa lepo mi je rekao mali.paja, da parkiram kod njega u bašči, pa da idemo posle sa vlakom u Zagreb... Dobro, mogao bi i tamo u bašči da padne neki meteorit na moj auto Drugi put idem sa pozdrav Darko 2 "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 21, 2020 Author Share Posted May 21, 2020 Danas popodne je jedan pčelar imao posla u centru grada Negdje iza gornjih rešetki na prozoru se skupilo puno pčela pa ih je trebalo navabiti u košnicu Dobra 2 sata je potrajalo dok ih je uspio sve skupiti I za promjenu malo slika iz Dubrave, točnije rečeno Trnovčice koja pomalo gubi svoj nekadašnji izgled sa malim kućicama Gradi se svakako, nema tu nekog pravila Ima još nekoliko ulica koje nisu zahvaćene novogradnjom Prošla su vremena kada je ovaj restoran imao bašću punu gostiju, do njega je moderna vatrogasna postaja Na uglu sa avenijom Dubrava je moderan dječji vrtić Prekoputa je servis Žitvaj specijaliziran za Hyndai 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 22, 2020 Author Share Posted May 22, 2020 Jurišićeva je jutros prepuna dizalica Nekakav teret je na plavom kamionu? Neki rade na krovovima a neki po fasadama Imade ih i u Draškovićevoj Kasnije ću krenuti do Backa u Gundulićevoj pa ću vidjeti radi li se što i na tramvajskoj mreži? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 22, 2020 Author Share Posted May 22, 2020 Ono što sam mislio da je neki poseban teret je bila košara za visinske radove Pomislio sam da se radi nešto i na pošti? Međutim od radova na njoj niti r Slijedeća zgrada je imala lijepi toranj Koji je u raspadajućem stanju Njezin krović je prizemljen 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 22, 2020 Author Share Posted May 22, 2020 Opet nešto zuje pčelice oko katedrale Na desnom tornju su stavili veeliki prsten, kod još većeg povećanja vide se brojne pukotine na tornju Na Jelačić placu Singer je dobio skele I zgrada do Name će se uređivati, no pitam se nisu li mogle prije na red doći neke druge koje su u daleko lošijem stanju? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danchibald Posted May 22, 2020 Share Posted May 22, 2020 Zagreb polako postaje Skelograd 😁😁😁 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 23, 2020 Author Share Posted May 23, 2020 Trebao je to biti odavno, zadnji ozbiljniji radovi su bili prije Univerzijade? Na brojnim nedavno obnovljenim zgradama se vidi da su daleko manje štete od okolnih zapuštenih. U neku ruku bi se moglo reći da je dobra strana potresa što će silom prilika potaknuti obnovu grada. Ostalo je nekoliko slika od jučer, ova obučena zgrada je u Ilici kod Margaretske Primjer dobro očuvane zgrade u Ilici 26, da nije bila obnovljena puno toga bi se na vrhu moglo urušiti, malo prije sam visoko jedva zapazio jedan kip I u dvorištu kod Backa se radi na otklanjanju šteta Osnovna škola u Račkoga izvana dobro izgleda no iznutra je jako oštećena tako da barem godinu dana neće u njoj biti nastave. Ja sam ju dobro upoznao pred 60 godina, moja djeca pred 35 i na kraju unuci pred 10-ak (jedan ima još 2 godine do kraja) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 24, 2020 Author Share Posted May 24, 2020 Malo slika sa današnjeg šalabajzanja, trebalo je najprije napuniti rezervoar Budući da sam im vjeran imam još 5 posto popusta. ..malo dalje kod benzinske Rox na Slavonskoj jedna nemila slika Raznih krhotina imade gotovo 100 metara po toj ravnoj i preglednoj cesti, nedjeljom ujutro je mali promet....motor više neće voziti a vjerojatno i motorista (ako je ostao živ) Malo sa gradilišta u Dubravi Ulica Križno puta je i prošle godine bila potpuno raskopana i dugo zatvorena za promet Nestaje stara Dubrava... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark Lord Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 Gott sei dank. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 25, 2020 Author Share Posted May 25, 2020 Danas je Draškovićeva na redu za otklanjanje mogućih padalina sa fasada i skidanje opasnih dimnjaka 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojadin TMK101 Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 On 22. 05. 2020. at 20:06, 1borna said: I zgrada do Name će se uređivati, no pitam se nisu li mogle prije na red doći neke druge koje su u daleko lošijem stanju? Znaš li kak je Nama prošla? Prije potresa sam bio baš nekoliko puta u Nami i ugodno iznenadio kako u toj Nami održavaju neki štih kao iz prošlih vremena Npr. stara kasa stoji na nekom stoliću sa strane su stare slike itd. Uglavnom baš onaj štih starih vremena. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 25, 2020 Author Share Posted May 25, 2020 Nažalost u Nami nijesam bio već jako dugo no obećavam da ću je sutra razgledati! U njoj sam proveo dosta noći (i dana) krajem 60-ih kada sam radio u njihovom aranžerskom odjelu (kao suradnik). Prije Božićnih (tada Novogodišnjih) blagdana sam sa prijateljima postavljao trasu za malu-veliku LGB željznicu koja je trebala voziti razne darove. Sve je na kraju propalo radi carine kojoj su trebali mjeseci a ne dani da se vlakići ocarine! Kasnije sam radio i na održavanju Mehanotehnikinih propagandnih maketa. Konačno su počeli raditi i na glavnoj pošti! Kula na susjednoj zgradi je uklonjena Pogledao sam i školu u Račkoga iz Draškovićeve Nekada davno su djeca bila odvojena po spolu, današnja se čude tome 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 26, 2020 Author Share Posted May 26, 2020 I danas ima posla u Draškovićevoj Na pošti su skinuli veliki dio ovoga zabata Ovjes za tramvajsku mrežu je puknuo na 2 mjesta kod pošte I na suprotnoj strani Susjedna zgrada Nama naša svagdašnja (nekdašnja u stvari jer nam više ne znači ono što je bila nekada) Umjesto slika evo i filmića unutrašnjosti, u nastavku gotovo prazna Ilica, trg i Dolac Zgrada do nje Jedna dobro očuvana u Jurišićevoj (koja je očito bila obnovljena) 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark Lord Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Tak dugo dok nebu tramvaj opet prolazil tak dugo bude centar mrtav. Neki tvrde da bi to moglo 1 godinu potrajat. Do tada ce mnoge trgovine i lokali propasti i budu morali zatvorit. Sve to skupa predugo traje, a zakon nije na vidiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Ostalo je još jučerašnjih slika Tužno ostarjela zgrada na kraju Jurišićeve imade balkon sa krasnom ogradom Još jedna lijepo obnovljena zgrada u Ulici sa očito dodanim stanom u potkrovlju koji prozorima odudara od stila zgrade Radi povremeno jakog vjetra nema radova na katedrali Većina radova na fasadama se svodi na lupanje čekićem kako bi otpala žbuka Lupa se i po fasadama u dobrom stanju? Može li netko pogoditi gdje s nalazi ova đungla? Jedno dvorište u centru grada Bog zna koliko je desetljeća to napušteno, nekadašnji uredi se pomalo urušavaju......sličnih prizora ima na stotine u gradu! 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 1 hour ago, 1borna said: ... Može li netko pogoditi gdje s nalazi ova đungla? ... Vlaška 77 ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Gundulićeva, u bloku između broja 4 pa sve do Varšavske, vidi na gogle maps Puno problema je nastalo radi nekadašnje nacionalizacije te sporoga povrata nasljednicima nekadašnjih vlasnika koji više ne znaju što bi sa tako zapuštenim prostorima. Eventualnu prodaju otežava i veći broj nasljednika od kojih su mnogi širom svijeta i uglavnom starije dobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Danas je od jutra u mome kvartu prometna ludnica! Zatvoren je izlaz na Vlašku radi radova sa dizalicama na potezu od Draškovićeve do Petrove Navodno će takvo stanje potrajati 3 dana Više se stoji negoli kreće, brzina je najmanje 20 minuta za 200 metara (skoro puževska) Bez obzira što su auti kao čistiji smrad benzina je sveprisutan! Svima koji misle autom i blizu ovom cirkusu savjetujem da to zaborave, zastoji počinju već kilometrima ranije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts