Pfaff Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Najbolja supruga na svijetu dobavila se opet neke aktivnosti u Dubrovniku. Ja sam joj sugerirao da se odveze vlakom 900 i nagibnjakom do Splita, ali se pokazalo da u nastavku nema nikakve veze za Dubrovnik osim da čeka jedan od onih autobusa koji ionako ujutro kreću iz Rijeke. Ostala je tzv. "solucija Emina" (ja kofer nosim njen) tj. najbolji suprug na svijetu je potkurblao Pfaffmobil i jedne srijede ujutro opalio vožnjicu po pustoj i praznoj Dalmatini sproću Ravče, Vrgorca, Škulje, doline Neretve, Neuma i najljepše 'rvacke tvrđave. Sve je prošlo bez problema i evo Vašeg izvjestitelja kako pozira s mostom nazvanim po živahnom starčiću F.T. u pozadini (zaključili smo da je na Lapadu kava vjerovatno nešto jeftinija nego u Gradu) Vrijeme je bilo prekrasno, plavo nebo, sunce je zlatnim bojama polijevalo krajolik, a meni je (ofkors) upala u oči tvrđava "Imperijal" na Srđu i novoobnovljena žičara. Za one koji ne znaju: U Dubrovniku su fenomenalno sredili promet tako da moraš obavezno pogledati ljepote grada dok tražiš neki jeftiniji parking. Kad sam napokon riješio taj problem, oteturao sam na zasluženi odmor. Četvrtak ujutro – odmoren, naspavan i svježe napunjenih baterija krenuo sam pogledati kako izgleda obnovljena dubrovačka žičara. Mlađahni šegrti Jurja Dalmatinca dovršavaju radove na Minčeti Srećom dosta dobro poznajem Grad pa sam izračunao da mi je najblaži uspon od Pila do donje stanice žičare cestom iza zidina. Povremeni pogled ka cilju osigurava pravilnost smjera kretanja Fortifikacijski objekti Dubrovnika su zbila impozantni (znam da malo oftopičarim, ali se nadam da će me zaštiti admin koji samnom dijeli ovo oduševljenje) Osmatračnica ili ćenifa, pitanje je sad... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Blagim usponom dovukao sam se do vatrogasne postaje odakle puca p...ogled na donju stanicu žičare. Osim što su ju ušminkali, nije se ni za dlaku promijenila otkad su ju sagradili 1969. godine. Pogled uzbrdo Iako je žičara u rukama privatnog poduzeća, kabine imaju (manje-više) tradicionalnu žuto-narančastu livreju dubrovačkog javnog prijevoza Malo zadihan, ali zadovoljan polučenim, našao sam se pred donjom stanicom žičare. Manje-više je jednaka kao i prije osim što su ju ušminkali do bola Ako još uvijek niste sigurni... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Narančasta teta u ovoj nazubljenoj torti prodaje ulaznice A vidi se i po kojoj cijeni. Jedino mi nije jasno zašto kažnjavaju dragovoljce koji su spremni jedan smjer odraditi pješke? Pa još i s maloljetnicima u teglju? Karte su, ako ništa drugo, zgodno dizajnirane... Kao što ste mogli vidjeti iz prethodnih fotografija, ja sam svoj dolazak tempirao tako da mogu ispratiti gondolu iz stanice i slikati ju na putu gore () što znači da sad imam na raspolaganju svo vrijeme svijeta za detaljnu fotoobradu donje stanice. Žičara je izvorno sagrađena 1969. godine (ja sam se prvi put vozio 1972.) A ovo su supotpisnici obnove U međuvremenu mi je pogled pao na jedan od pogona najlukrativnijeg dubrovačkog poduzeća – parkrirališta. U odnosu na derikožni sustav kojeg je onomad zavrtila ona Hercegovka, Bandić i moj Obi su male bebe i šeprtlje. Parkiranje se plaća od 0 – 24, a cijene se kreću od 5 – 15 dlakavaca po satu. Zanimljivo – javno izvješene dokumente ovakve vrste se rijetko sreće (iako se slažem s praksom). Potpisan je inicijator obilaznice Bibinja Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Ako potrošać padne skupa s kabinom, može se žaliti prema priloženom naputku Sad malo infrastrukture Ovdje se vrši uklizba kabine na dolazni položaj Gore nosivo uže, a dolje pogonsko. Utezi za zatezanje nosivog užeta su u donjoj etaži stanice (nažalost, nije bilo moguće doprijeti do tamo) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Osim mjesečnih i tjednih, vrše se i dnevni pregledi opreme i uređaja. Na kabinu se osobno popeo gospar Pavo Tomašić, glavni inženjer Da baš stalno ne buljim u čovjeka, osvrnuo sam se i na kokote na susjednoj kući. Balize Sve je neopisivo uredno. Dok sam se motao onuda, jedna je teta neumorno i neumoljivo glancala sve čega se uspjela dohvatiti. Ovo je ćenifa za osoblje koja se koristi i za osobe s poteškoćama u kretanju. Običan svijet može ćenifirati tek na gornjoj stanici. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Došao je i trenutak polaska. Bilo nas je samo dvoje, ali je žičara krenula točno na vrijeme. Veli mi voditelj da po ljeti bude fila skroz do Vatrogasnog doma. Eto me na platou tvrđave "Imperijal". Žao mi je da LL nije samnom – ovo bi bio izazov... Par riječi o tvrđavi na japanskom Slava im i hvala! U tvrđavi uređen je mali spomen muzej herojskoj obrani tvrđave i Dubrovnika. Ovo je ulaznica – 20 dlakavaca, aboridžani besplatno (to je inače dubrovačka praksa) Uglavnom ostaci ubojnih sredstava i nešto fotografija Po ovom stubištu popeo sam se na krovnu taracu tvrđave (Inače je tvrđava u jako lošem stanju i sve prokišnjava pa su donje etaže pune vode. Navodno će golferi kad osvoje vrh Srđa, uložiti goleme novce u kvalitetnu obnovu) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Grad Lapad i Elafiti Po ovoj serpentinastoj stazi su tijekom opsade Dubrovnika svakodnevno donosili opskrbu braniteljima "Imperijala" Stara gradska luka, tvrđava sv. Ivana i kabina žičare na pozadini ljeskavog mora – čisti razglednički kič! Spuštam se natrag. Među izloženim fotografijama nalaze se i dvije koje prikazuju razaranja infrastrukture žičare. Ovo je gornja stanica... ... a ovo jedna od kabina. Što je najbolje, ja imam negdje dvije slike istih prizora koje sam snimio negdje 2007., ali ih nikako ne uspijevam pronaći. BTW, ostaci izvorne užadi još leže na tlu ispod trase žičare. Još malo "Imperijala". Mnijem da je ovo bilo podoficirsko boćalište Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Pogled prema jugoistoku Mali amfiteatar u sklopu gornje stanice. Pogled u suprotnom smjeru. Gornja stanica je, za razliku od donje, nanovo sagrađena. Lokrum. Omiljeno odredište turista. Navodno je svratio i onaj engleski jebiuragan od kralja kad se vraćao iz križarskih ratova. Osim gornje i donje stanice, žičara ima i jedan stup negdje u gornjoj trećini trase. Stup je začudno preživio ratnu frku. Tipična kanta za smeće Tipična klupa. Malo je popuhivalo pa je bilo mrzlo za rep... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Ćenifa za posjetitelje i vaš vjerni izvjestitelj (nije u korisničkom položaju – ovo je pogled iz smjera ulaznih vrata). Zidovi su dekorirani fotografijama iz razdoblja gradnje objekta Malo istočno od trase nalazi se kafić (macchiato = 16 dlakavaca). Stakleni zidovi omogućavaju lijep pogled na Grad i okolicu. Kabina na gornjoj stanici. Svi kotači po kojima se kreće pogonsko uže su obloženi gumom pa je žičara u pogonu gotovo nečujna. Vrijeme je za ukrcaj. Idemo dalje. A evo kako je Pfaff snimio 10. ožujka 2011. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Za kraj – par detalja kabine. Ovo su sklopive ljestve za izlazak na krov kabine u slučaju nužde (ne bi ja nešto) Upravljački displej Vrata se pokreću ručno. Ovo je zabravljivač Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Oprostih se od žičare i idem još malo prošetati Gradom. I njih je teško izbjeći... Ovuda ću se pažlivo strmopizditi do Place (Straduna) Nema previše ljudi. Podne se bliži pa pristojan svijet ide kućama svojim na objed. Velika Onofrijeva česma. Navodno se komandant jugosrbočetničkocrnogorske vojske koja je napadala Dubrovnik (i pogodila i ovaj prelijepi objekt) zvao Sofronije pa su, ratu usprkos, Dubrovčani od Onofrija i Sofronija pravili sprdnju. Ulaz na zidine. Znam jednoga koji bi rado gore. Pa neka netko kaže da je žičara skupa. Ovo je samo 10 kn jeftinije, a još i sve moraš sam... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Podizač pokretnog mosta na vratima od Pila (bez pogona) Schnellzugtürsperrengleichgewicht Vrata od Pila i poznate dubrovačke gorke naranče u punom stadiju rasplođivanja Buuuuum! U ovu je ogradu udario nesretni trajvan Još jedan pogled na "Imperijal" i za danas je gotovo. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Dva dana kasnije šećkao sam opet dubrovnikom i po završenom obilasku (samo po ravnom), odlučio sam ovdje malo spustiti kosti – terasa Caffea "Dubravka" Ovo na ogradi su navodno ptice pjevice Tu sam udario turističku pisarnu pa ću uz pivce napisati par kartolina dragim ljudima... Glp! Ostatak putovanja sam na kruhu i vodi Tvrđava Bokar. Štitila je vrata od Pila. Ovdje vam, vrli moji štioci, imam neodoljivu potrebu ispričati jednu priču: Moj prvi šef u blagopočivšoj "Jugoliniji" bio je Dubrovčan. I tako sam od njega čuo ovu anegdotu. Sad, da li je istinita, nije ni bitno... Elem, razgovaraju dva otmjena dubrovačka gospara kad li se s Bokara začuje: Buuuuum! Jedan od dvojice, sav pretrnuo od jeze upita: "Ojme, gosparu, a što je ovo?" "Čuo sam da dolazi francezki poklisar", otpovrne drugi. Ne prođe puno, a s Bokara opet: Buuuuum! Opet će onaj prvi: "Ojme, a što je sad?" "A bit će da ga prvi puta nijesu pogodili..." Ova grota je na po puta između Bokara i Lovrijenca Može malo slikopisno? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Pozdrav prijatelju () Hrvatska pošta Endemska dubrovačka crna guja bez glave Dubrovački komunalci imaju zanimljiv selektivan pristup komunalnom otpadu. Jutros kad sam prolazio, sve je ovo bilo u kontejnerima. Prije odvoza, likovi su pobacali na ulicu sve što smatraju da nije u njihovoj domeni... I za kraj – još jedan za moju zbirku! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Stanley Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 (edited) Dobar ti ovaj žicaropis. (macchiato = 16 dlakavaca) Da, ''što južnije to tužnije'' tj. više će ti kože oderati. Ti si još dobro prošao. Ja sam 2003. u, s oproštenjem, vukojebini zvanoj Koločep (na tvojoj slici među Elafitskim otocima) platio kriglu piva 20 čuna. I to piva koje ne dolazi sa Hokaida ili iz Rotterdama, nego iz Stobreča. Lopine. P.S. Tek sada sam vidio nastavak putopisa. Kao prvo, hvala na prisjećanju. Kao drugo, onaj račun za kriglu piva... Da ne naplaćuju i zrak (šifra: zar moraš stalno disati)? Edited March 16, 2011 by Stanley Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Znači, nisi išao hodati po zidinama ? Znači, ipak ću morati ja, kad prvi put opet dođem u Dubrovnik Ali iskupio si se odličnim i detaljnim fotkama žičare i Grada ... a i motivi za razglednice ti dobro idu. Sve u svemu, jako zanimljivi putopis ... hvala ti ! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
josip Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Odlična reportaža, iako sam bio u Dubrovniku za vrijeme sezone i vidio da su cijene paprene ("ajriš" sam platio 35 kn) nemogu vjerovat da su i sada ovkakve Quote Flickr account
Brunoh Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 NISU NORMALNI! Da Hrvat u svojoj državi mora tolko skupo plačat? Nisam bio doli, a po ovome ni neželim!!! (Dobro je jednom neko rekao da će ubuduće Dubrovnik bit samo za strance, a Hrvatima će bit zabranjen ulazak).. Sad sam ljut.. Quote
ZlayoZg Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Mislim stvarno...50 kn za jednosmjernu vožnju žičarom,a 80 kn za povratnu vožnu.A još 0,5 l točene pive 31 kn?! Doduše,imao sam i ja slični doživljaj.Bio sam u Puli u jednoj pizzeriji i colu od 0,25 sam platio 30 kn.Rekao sam im hvala,nikad više. Nakon kritika na cijene,idemo na pohvale. Kao i svaki put,Pfaffove fotke gledam sa guštom,a pogotovo mi se sviđaju njegovi uvijek zanimljivi komentari. Ipak,jedna fotka mi se najviše svidjela http://i583.photobuc...ubrovnik047.jpg Bravo! Quote
Ćiro_bos Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Dobre stvari radiš! Sa zanimanjem pratim fotke i komentare na iste... I ja čekam nastavak! Čuo sam da si u dolini Neretve još radio dobrih stvari, ovaj puta na pruzi? pozdrav... Quote Posavina exspres
Pfaff Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Čuo sam da si u dolini Neretve još radio dobrih stvari, ovaj puta na pruzi? pozdrav... Pssssst! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
ivog Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Mi se čudimo ovim cijenama, a jedna Venezia naplačuje od 1- 1,5 EUR posjet ćenifi.. Dakle ovo je samo deri dok ide ide.. U jednu ruku, jasno mi je, u Europskim metropolama u kojima sam bio isto deru za turističke atrakcije. Tak da TV tornjevi su malo manje od 10EUR, ulaznice za muzeje i slično isto su blizu 10EUR, dakle držimo se Europe.. Dubrovnik je jednostavno grad koji ljudi najčešće posjećuju samo na jedan dan, pa sad svi idu na onu oderi turista u tih par sati kaj je tamo.. Al oke, turističke atrakcije su skupe, jer ono, skupo je održavanje i to razumijem, ali da je tako skupo piće i ostalo, to je žalosno.. I onda se čudimo zakaj turisti nose sve sa sobom.. Pfaff, samo bum rekel.. Quote
reiche06 Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Mi se čudimo ovim cijenama, a jedna Venezia naplačuje od 1- 1,5 EUR posjet ćenifi.. Dakle ovo je samo deri dok ide ide.. U jednu ruku, jasno mi je, u Europskim metropolama u kojima sam bio isto deru za turističke atrakcije. Tak da TV tornjevi su malo manje od 10EUR, ulaznice za muzeje i slično isto su blizu 10EUR, dakle držimo se Europe.. Dubrovnik je jednostavno grad koji ljudi najčešće posjećuju samo na jedan dan, pa sad svi idu na onu oderi turista u tih par sati kaj je tamo.. Al oke, turističke atrakcije su skupe, jer ono, skupo je održavanje i to razumijem, ali da je tako skupo piće i ostalo, to je žalosno.. I onda se čudimo zakaj turisti nose sve sa sobom.. Pfaff, samo bum rekel.. Upraf to.. ako talijani, francuzi i slična zapadna buržoazija može naplaćivati još više, za puno manje atrakcije nego Dubrovnik, što ne bi i mi. Isto tako, nekim zapadnjacima su ovo čak i umjerene cijene. Naravno, mi domaći se bunimo, ali tako je to svugdje. Pfaffu naravno isto tako, pohvale. Quote
hadzibane Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Cene su kao da su Crnogorci gazde u Dubrovniku...No comment... Joj,da ne zaboravim,Pfaff,svaka čast na slikama.Nusput se nadam i kartulini,ako si me se setio Quote Druže Stari,skrenuo sam s' puta... Sad me jaše i Kurta i Murta.......
hadzibane Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Nego...Stiga mi kartolina! JEEEEEEE Imam samo jedno pitanje.Naime,Tebi se kanda u biblioteci di si pis'o kartoline prištampalo od pročitane/pročitanih knjiga pa si kartolinu za mene naslovio na PLAMENOG.No,nem' veze. Drago mi je da si me se setijo.Pa makar i kao Plamenog... Quote Druže Stari,skrenuo sam s' puta... Sad me jaše i Kurta i Murta.......
Recommended Posts