Jump to content

Kirbaj


lovac_na_pruge

Recommended Posts

Najljepši slavonski kirabiji su u šestom mjesecu. Dugi dani, bez kiše, ni toplo ni hladno, sunce što miluje a ne prži. Životom prokuhala ravnica, miris lipa, lude boje. Sve zove na nove susrete, na stanje zaljubljenosti.

Svaki je poseban. Svaki se pamti po nekom posebnom. Bila to Ona. Ili on. Sve zavisi kako koja godina donese.

I ovaj prvi u šestom mjesecu 2010 godine je bio takav.

 

Uzdahe i jače lupanje srca slavonskih djevojaka izazvao je i nije im dao spavati momak što se u te dane pojavio u Garčinu. Počele su odmah kružiti priče. Odakle je je, čiji je, što znači onaj bedž što ga nosi na srcu. Da je pametan kao da ima 100 računala u sebi. Da elegantno hoda. Ne zna se jel završio tehniku ili umjetničku akademiju što se bavi plesom. Možda i oboje.

 

Na dan kirbaja promatrale su ga buduće snaše. Neke skriveno. Neke otvoreno. Osmjehivale su mu se, gurale se za prsa ispred njega, pokazivale mu đerdane kojima se kod nekih sa kraja nije vidio početak, ni sa početka kraj, neke ga pokušavale osvojiti skromnošću, neke čistoćom, neke tako što bi ih prvi vidio, neke nezainteresiranošću kao da imaju puno posla, svaka na svoj ženski način. U gledanju toga plemenitog nadmetanja nastao je i ovaj putopis posvećen njemu i njima sa malo riječi i puno slika. Za viđeno trebalo bi napisati cijelu knjigu. A tko zato još u vremenu kad se nema vremena za ništa još radi?

Bero

Link to comment
Share on other sites

Jedna snaša iz Vrpolja dok sam čeko putnički za Đakovo pričala mi je da je čula sto posto istinu da se slavonske cure džabe nadaju. Da je svoje srce već dao jednoj preko Save, jednog popodneva kad su se sreli u stanici podno Ivana. Planula je ljubav na prvi pogled. Oči su mu zasjale ko reflektori u dva džemsa istovremeno, da ga je osvojila sa malo rječi, puno ljepote i dobrom dušom. Rekla mu je ne tepajući da je lijep ko prenjski poskok, što je pohvala za pravog muškarca. Za one koji neznaju to je najljepši i najhrabriji poskok nepravedno smatran neprijateljem a za ugledati se na njega zbog hrabrost i odanosti svome gnijezdu.

Pao je na njenu bijelu put što je njeguje u kupkama ljekovitih trava i rose od Raštana do Raške Gore i čapljinskoj kadulji, a zaštitu od sunca traži i nađe u stoljetnim borovim šumama kod tarčinskih vijadukata.

Odlučio je ostati s njom a slavonske cure morat će pričeti novog viteza slavonske ravni jer se nažalost kod nas takvi rijetko rađaju.

 

O njihovoj ljubavi čut će sigurno još. Vjerovatno nešto i zabilježiti.

Bero

Link to comment
Share on other sites

Bio Končarev vlak na testiranju ili ne, meni je ovo zaista prekrasan putopis s izuzetno lijepim fotkama i isto takvim tekstom. Svaka ti čast, Bero ... ovim si mi uljepšao današnje jutro !!! :wink::roll:

Link to comment
Share on other sites

Bio Končarev vlak na testiranju ili ne, meni je ovo zaista prekrasan putopis s izuzetno lijepim fotkama i isto takvim tekstom. Svaka ti čast, Bero ... ovim si mi uljepšao današnje jutro !!! :wink::roll:

 

U potpunosti se slažem i potpisujem svaki Tvoj redak! :D

Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Link to comment
Share on other sites

Bio Končarev vlak na testiranju ili ne, meni je ovo zaista prekrasan putopis s izuzetno lijepim fotkama i isto takvim tekstom. Svaka ti čast, Bero ... ovim si mi uljepšao današnje jutro !!! :D:roll:

Slažem se s ovakvom ocjenom.

Jedino mi nije jasno zašto je autor putopisa navalio na velika slova k'o Maksim na diviziju. Berislave, a da ti sebi nabaviš naočale? :wink:

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...