Stanley Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Moja kćer Tamara i unučica Dina putovale su 10. kolovoza na more (Podgora). Kako je zet već bio na Jadranu, odlučeno je da putuju vlakom do Splita i dalje automobilom. Kćer je kupila karte za ICN 521. Bilo im je to prvo putovanje nagibnim vlakom i naravno da sam morao odgovoriti na pregršt pitanja. Naročito sam upozorio na nagibanje koje kod mnogih izaziva mučninu. Srećom, putovanje su podnijele izvrsno i bile su naprosto oduševljene vlakom. Kupljene su karte za prvi razred i to je bio pun pogodak, jer su u odjeljku sa 8 mjesta bile samo njih dvije dok je drugi razred bio popunjen do kraja. Tako je moja fotoreporterka mogla s jednog na drugi prozor bez da nekome skače po glavi. Rekao sam kćeri da mi usput poslika poneki motiv uz prugu. Naročito sam je upozorio na dvije lokacije: dolinu Gacke i izvor Zrmanje. Pa sam joj objasnio da iza Vrhovina slijedi dugački tunel (Sinac) i da odmah po izlasku iz tunela ima s desne strane prekrasan vidik. Slično sam objasnio i za Zrmanju. Kćer se pak posebno zanimala ''gdje su te Rudine'', ne zbog straha nego zbog slikanja, pa sam joj i to (približno) objasnio. Očekivao sam dvije-tri fotografije, no moja Tamara me iznenadila gomilom slika s putovanja. Tako i treba, nek se zna tko je kćer railfana! Pa kaže ona meni: - Ako hoćeš, stavi si to na onaj tvoj forum. - Bogami i hoću, zašto ne, pa ovo je prvi put da putopis radi nečija kćer i unučica. Fotografije naravno nisu za izložbu, tim prije jer su slikane kroz prozor (ne baš najčistiji), ali će poslužiti. Princeze su se udobno smjestile u vlaku: Drugi razred je pun: Dok vlak juri ja ću malo crtati: Slika je koma, ali nek se nađe: Još malo Karlovca: Između Karlovca i Oštarija: I evo nas već u Lici. Dolina Gacke: Negdje na početku Ličkog polja: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Perušić: Jedan autoportret: Malo usputnih dojmova: Badava im i nova zgrada i liftovi: Tko kaže da po danu nema teretnjaka: ICN praši kroz Ličko polje: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Najveći kolodvor na Ličkoj pruzi: Za tateka/dedeka i ostale paroljupce: Evo nam brata Spliće: A tu je i još jedan teretnjak: Ja imam svoju zanimaciju: Početak uspona uz Crnopac: Iznad ceste Gračac - Obrovac: Pruga se i dalje penje: Ostaci nekadašnjeg kolodvora Cerovac: Nastavak slijedi Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 I dalje na usponu od 18 promila: Pred tunelom (Duliba ili Ćulum?): Otkud sad ovako mračno: Vlak je brži: Kad ovo zavrti bura: Zaštita pruge od snježnih nanosa: Malovan: I ja ću malo prošetati: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Kolodvor Zrmanja: Stari mi je rekao da usput poslikam i ovo: ICN stiže u Knin: Ovdje nismo sigurni gdje smo, pa ako netko prepozna…: A za ovo znamo da je Mrduša Donja. Amlet i Omelija nisu viđeni među putnicima, valjda su negdje u birtiji: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Kad će već jednom to more: Oj Zagoro, lijepa li si: Primorski Dolac ili Labin Dalmatinski? Da sam ja putovao znao bih: Konačno moooore: Jesu li baš Rudine ne bih znao reći (vjerojatno nisu), ali to izgleda otprilike ovako: Sve bliže Splitu: Slijedi završetak Quote Serija 05 je zakon!
Vice Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Kolodvor Zrmanja: ... Ovdje nismo sigurni gdje smo, pa ako netko prepozna…: Po ostacima utovarne rampe ili čega već, čini mi se da su to Pađene, a ne Zrmanja. A ovo drugo se prepozna lako, Perković Obe slike, na samom ulazu u kolodvor iz pravca Knina. Primorski Dolac ili Labin Dalmatinski? Da sam ja putovao znao bih: Jesu li baš Rudine ne bih znao reći (vjerojatno nisu), ali to izgleda otprilike ovako: Labin Dalmatinski Rudine su još malo niže od mista di je to slikano Quote
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Thanks Vice. Idemo na završetak. Spuštanje kroz Kaštela: Jupiiii, još malo i stigle smo: Moja kćer i dalje marljivo slika. Ovo bi po mom sudu trebao biti kolodvor Solin: A ovo bi trebao biti teretni kolodvor Split Predgrađe: I tako moje curice sretno stigoše na more. Na kolodvoru u Splitu dočekao ih je pater familias i povezao ih autom do Podgore. Usput su se malo zadržali u Omišu i rashladili se u Cetini: Over and out Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Lijepo si ti odgojio svoje curice - i mlađu i najmlađu - da vole vlakove i lijepo i marljivo fotkaju. Dostojno prekaljenog railfana. A tebi još i dodatno svaka čast, da čitavu rutu tako lako prepoznaješ. Od bezimenih fotki stvoriš ime i prezime kolodvora, u vrletima prepoznaš dionicu ... bravo i tebi i tvojim cur(ic)ama Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
ivog Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Khm, khm, Stanley u Podgoru su mogle i macosom, samo moraju izaći u Doliću ili Žutnici.. Napokon da netko ne jamra kako mu je bilo neudobno, muka i sve loše u nagibnom.. Quote
Pfaff Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Stari politolog - još uvijek koristi delegatski sustav. Da li to znači da otkad si stekao čin više nećeš sam pisati svoje putopise? A cijela priča je odlična, još kad dete stasa... Wow! Nego, jesi li im unaprijed dao spisak lokacija ili su one to genetski, same od sebe? Čestitke reporterkama (izvjestilicama?) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Politikolog Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Svaka čast na putopisu, vidi se da je curica oduševljenja putovanjem i da će sigurno pored dede (a i mame kako stvari stoje) postati pravi railfan Quote https://www.flickr.com/photos/milosjovic/
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 Stari politolog - još uvijek koristi delegatski sustav. Da li to znači da otkad si stekao čin više nećeš sam pisati svoje putopise? Nego, jesi li im unaprijed dao spisak lokacija ili su one to genetski, same od sebe? U vrijeme nastanka ovih slika još sam bio forumaški redov i nisam imao pojma što mi Glavni stožer sprema. A ovlašćenje sam delegirao samo privremeno. Prije polaska na put pitao sam kćer: - Tampi, jel nosite vi neki fotoaparat? - A odgovor je glasio: - Naravno! Tvoj! Pa ti sad imaj srca reći ''ne može''. Dakle, pisati ću i dalje svoje putopise. Osim kad mi djeca opet popale fotić u ime viših interesa. I dok ne kupe vlastiti, s čime nešto odugovlače. Tamari sam unaprijed rekao da mi slika dolinu Gacke i to nakon što izađu iz tunela Sinac. Pa sam joj objasnio da je tunel Sinac najdulji u Hrvatskoj... bla-bla, da je odmah iza Vrhovina... bla, bla, a Vrhovine su... bla-bla... I onda mi stigne SMS poruka: ''Dugački tunel neki, jel to taj što si reko?''. Zaključio sam da jest, pa sam joj rekao da okine fotku. Za vrijeme putovanja razmijenili smo desetak SMS poruka. Najviše me zanimalo kako podnose putovanje i šta mi radi moja Dinči. A Tampi se pokazala kao dostojna kći railfana jer je postala vrlo radoznala. Na primjer: ''Sad smo se u Gračacu križali a nagibalom st-zg. Ajd vidi koji je to''. Prije nego sam uspio otipkati odgovor stigla je poruka: ''To je 520''. I kako ćaća/deda ne bi bio ponosan na svoje potomstvo? Quote Serija 05 je zakon!
dnovakovic Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Tamara me iznenadila gomilom slika s putovanja. Tako i treba, nek se zna tko je kćer railfana! Pa kaže ona meni: - Ako hoćeš, stavi si to na onaj tvoj forum. - Bogami i hoću, zašto ne, pa ovo je prvi put da putopis radi nečija kćer i unučica. Hvala Stanley-iju i njegovoj kćeri Tamari a posebno unučici na odličnom putopisu ali mislim da je prva "railfanovska" kćer na forumu ipak bila moja Ksenija i njen putopis iz Münchena sada već davne 2008.godine. No unučicu tada nisam imao pa sam sretni deda postao tek ove godine. Evo kako je to izgledalo da se podsjetite....... http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/5541-munchen-slike-amatera/ Quote Pozdrav iz Osijeka !
Zeljezni Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 I sad reci nešto protiv države, koji tvoj kolega može svojim curama priuštiti pola vagona nagibnjaka - i to 1. razreda - za odlazak na more? A loše ti je, nam je ... Quote Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.
Zeus Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Jako, jako lijepo. I trebaš biti ponosan i na kćerku i unučicu, jer uistinu su vrhunski odradile zadatak. Svala čast. Quote
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 ali mislim da je prva "railfanovska" kćer na forumu ipak bila moja Ksenija i njen putopis iz Münchena sada već davne 2008.godine Sorry, nisam znao ili sam smetnuo s uma. No, ovo samo potvrđuje da se railfanovske sklonosti prenose s koljena na koljeno. Quote Serija 05 je zakon!
Tamarra Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Napokon da netko ne jamra kako mu je bilo neudobno, muka i sve loše u nagibnom.. Meni osobno putovanje u nagibnom je bilo mrak, zbilja sam uživala i, kao što vidite, bila vrlo nabrijana na fotkanje prekrasnih krajolika i poneke fotkice za tateka I da, dugački tunel je sasvim sigurno bio Sinac. A taman kad sam sms-nula starkelju da mi vidi koji je to nagibni iz suprotnog smjera u Gračacu, sjetih se info letka kojeg smo dobile po polasku iz ZG, i eto odgovora. U svakom slučaju, hvala na pohvalama. Pozdrav svim railfanovima! Quote
Pfaff Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 M među frikove! I nemoj da sad moramo čekati sljedeće ljetovanje (aparat imaš, pismena jesi...) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 starkelju... Dat ću ja tebi starkelju.:po guzi: I zašto Tamarra (s dva r)? Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 aparat imaš, pismena jesi... Pismena jest, to joj je na ćaću, a za aparat bumo još vidli. Quote Serija 05 je zakon!
Pfaff Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Dat ću ja tebi starkelju.:po guzi: Moj pokojni deda je znao reći: "Stari vuk - pasja sprdačina!" I zašto Tamarra (s dva r)? Tipfelllerrr! Ništa što dobrohotni moderator ili admin ne bi mogao ispraviti, ne? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Tamarra Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Dat ću ja tebi starkelju.:po guzi: I zašto Tamarra (s dva r)? He he. TamaRRa je namjerno, eto tak iz fore, da ne bude preobično Quote
STIB Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 TamaRRa je namjerno, eto tak iz fore, da ne bude preobično Da, neobično je, meni zvuči australski (kao Yarra tramvaji u Melbourne-u).Dobrodošla na forum, posebno na ovaj "moj" dio. Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba
Tamarra Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Dobrodošla na forum, posebno na ovaj "moj" dio. Hvala! Ma prvenstveno sam se prijavila na forum zbog ovog putopisa, moram priznati da mi je TATEK to vrlo lijepo složio, ali čitnem vas ja i inače tu i tamo, i na drugim temama. općenito sam dugogodišnji ljubitelj vožnje vlakovima, pogotovo na dužim relacijama (zagušljivi prigradski excluded, osim kad me frend strojovođa provoza u svojoj kabini ), primjerice često idem ZG-OS, pa sam znala ZG-VK, a sad eto i za ST. I nema mi ništa ljepše nego kad putujem sama, pa nabacim slušalice na uha i 4-5 sati kroz prozor promatram krajolike (ako ih već ne fotkam) Quote
Recommended Posts