Jump to content

Dan kada se Sava u Zagrebu bahatila


lovac_na_pruge

Recommended Posts

Sava se u nedjelju 19.9.2010. pri prolasku kroz Zagreb pravila jako važna. Bahato se raširila do vrha zašitnih nasipa i na sve moguće načine trudila dotakne zagrebačke mostove. Izgledala je kao Rajna ili Majna u danima prosječnog vodostaja. U svemu tome ja sam gledao onu ljepšu stranu, silnu vodu, drugačiji pogled na Zagreb, za razliku od onih uzvodno i nizvodno čiju je imovinu ugrozila. Mene je zanimalo ponašanje željezničkih mostova, prolazak vlakova blizu vode. Ovaj putopis nastao je upravo tim povodom. Jedan tramvajsko-cestovni most usput sam fotografirao, jer su ipak tračnice tračnice a krv nije voda. Onaj pješački za malo je ispunio Savinu želju da ga dotakne.

 

Najstariji među njima znan je pod imenima: „Novi željeznički most“, „Zeleni most“, „Hendrixov most“. Rječ je o dvokolosječnom čeličnom željezničkom mostu jako bitnom za funkcioniranje HŽ preko njega prelaze pruge za Rijeku i Sisak, sagrađenom 1939. godine, kraj starog željezničkog mosta.Često se vidi na razglednicama, zahvalan za fotografiranje i unakažen grafitima.

 

Drugi most je onaj ranjeni, isto je dvokolosječni, kod Ranžirnog kolodvora je, povezuje sve što se da željeznički povezati sa južne i sjeverne strane Save, iščešenog kuka na kome se sada intezivno rade zahvati da bi bio stavljen u funkciju prema obećanjima onih što takva obećanja mogu dati u dvanaestom ove godine. On je 29-30 godina mlađi od starijeg mu uzvodno postavljenog brata isto je tako čelični ali tamnozeleni, nema lijepe lukove kao brat mu, ne dira ga nitko, pa djeluje depresivno i ne da se ni fotografirati.Kad se sve sabere dug je 440 m i za 110 m je duži od svjetlozelenoga.

 

U njegovoj blizini se nalazi most sa skrivenim željama da na sebi ima prugu, nije bitno kakvu, tramvajsku, željezničku, sa strujom ili bez, samo da je ima. Za nju čuva toliko mjesta kao da će biti kolodvor a ne samo dva kolosjeka. On se zove Domovinski i nije od samog čelika nego i i od betona

Bero

Link to comment
Share on other sites

Čestitke i od moje strane na prekrasnim fotografijama i uobičajeno produhovljenom tekstu.

Doduše, fotke sam vidio već prije (zaboravio sam odgovoriti ''primio, hvala'' :prof ) i baš sam se pitao zašto naš Lovac to ne podijeli sa svim forumašima.

Sada je sve na svom mjestu.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Koliko je zapravo nedostajalo da nastanu ozbiljne posljedice od visokog vodostaja?

 

To je prilicno tesko reci. Ako nasip i moze izdrzati da mu voda dodje do krune sigurno je gotov ako se pocne preljevati.

Mislim da Zagreb opcenito spasava kanal Sava-Odra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...