Toma Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 19. srpnja... Rano ustajanje, i odlazak autom u Gracac - voznja do jezera Stikada, izlazak sa ceste i ostavljanje auta kod stajalista. Odlazim nekoliko desetaka metara prugom prema Gracacu; i desno uz jezero... Nazalost, nagibno vlak dolazi par minuta ranije no sto sam ocekivao - razlog zasto je fotka ovakva kakva je Muvam se oko jezera - nagibni u suprotnom smjeru bi trebao uskoro proci. Nadam se da cu ga cuti, i otrcati do pogodne lokacije. Nesto juznije iz vode viri stup - dobar motiv za fotografiranje Most Stikada - zanimljivo je da je prije punjenja ove akumulacije most na istom mjestu premoscivao rjecicu Stikadu. Most se nalazi 155.8 km od Ogulina; na nadmorskoj visini od 557 metara. Evo i vlaka... Fotka je nastala nekoliko trenutaka prije one na naslovnici kalendara KLJZ-a Vracam se do auta - prolazim pokraj stajalista Stikada. Kao i na drugim mjestima u Lici peron je prvoklasan; ali nema niti jednog vlaka koji se ovdje zaustavlja... Stikada je u kilometru 155.5. Daljnji plan je odlazak prema Malovanu. Nesto zapadnije od stanice nalazim dobru poziciju - blizu ceste. Nazalost, kadrovi nisu najljepsi - vidi se cesta u pozadini, a to bas ne volim Dolazi teretni iz smjera Gracaca - sa zapregom 2062.1 - ODLICNO! Ova lokacija se nalazi iza tunela Culum, oko 173 kilometra. U stanici Malovan... Kilometar je 175.8, nadmorska visina 793 metra. Idem dalje prema Zrmanji - usput namjeravam pricekati jos jedan najavljeni vlak, i pogledati Galeriju 1. Galerija 1 (km 184.9, 656 mnm) Najavljeni vlak se pojavljuje u daljini - Sved ide na zamjenu u Knin. Iduce stajanje je kolodvor Zrmanja - 186.1 km od Ogulina, 637 mnm U kontejneru, koji je danas stanicna zgrada stoji i zanimljiv instrument - mjerac brzine vjetra. Pogled iz Zrmanje prema zapadu. Pogled prema istoku... Nazalost, prometa nema... Famozni triangl u Zrmanji - njegov istocni krak. I skretnica na kraju triangla. Krecem dalje - u potragu za Cupkovic vijaduktom Naravno, skrecem krivom cestom, i dolazim do pruge - nazalost, bez nade da cu doci do Cupkovica. Ovo je nekakav mali most negdje oko Pribudica. Vracam se na glavnu cestu, i pokusavam jedno drugo skretanje - ovaj puta uspjesno! Dolazim na stanicu Plavno (202.9 km, 498 mnm)... ... i od tamo du famoznog Cupka... Dolazi nagibni. Silazim sa livade, obilazim vijadukt i dolazim na drugu stranu. Krasno - pojavljuje se teretnjak! I, nakon njega - jos jedan... ... koji nekoliko trenutaka kasnije prolazi kraj mjesta na kojem stojim i fotografiram. To je bilo otprilike na pola puta izmedju tunela Plavno (kraj tunela prema Plavnom je u 201.1, 504.3 mnm) i manjeg vijadukta Benderska draga (201.5 km, 501 mnm). Pad pruge na ovoj dionici je 18.5 promila. Tunel Plavno. Kasnije se na Cupku pojavljuje nagibni... ...i nakon njega - nesto sto se ne vidi svaki dan - klasa po danu na Lickoj pruzi. Sezonac za Beograd, naravno! Pjesacim prema autu, i fotkam Cupkovic sa druge strane. Vracam se na glavnu cestu, i spustam prema Kninu. Usput cekam nagibni. Okidam dvije fotke - prvo nagibni izmedju tunela Stara straza (215.2 km, 339 mnm) i vijadukta Bojanic (214.5 km, 346 mnm)... ... a drugo - nagibni u kontra svjetlu na samom vijaduktu. To je sve - slijedi jos jedan putopis iz Like, nastao takodjer proslog ljeta... pozdrav toma Quote Three Blind Mice
Portos Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Popravljaš se, Toma, dakle ipak će zaostale fotke izaći na svijetlo dana... Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d.
Toma Posted December 31, 2008 Author Posted December 31, 2008 Popravljaš se, Toma, dakle ipak će zaostale fotke izaći na svijetlo dana... Planiram to, da... pozdrav toma Quote Three Blind Mice
seabral Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Prekrasno Toma ... hvala ti. Jako lijepe fotke i još bogat "ulov" vlakova. Bravo !!! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
VICTOR Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Fotke za 10 zvjezdica, perfektne. Posebno intrigantne s tunelima, mostovima i vijaduktima. Jedino što rastužuje su oni prekriženi signali. Pitam se hoće li i kada opet biti u funkciji Quote Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!
Stanley Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Da, super fotke. Želim jednog dana i sâm otići tamo. U Štikadi sam bio, tamo je obitelj moje šogorice imala kuću. Do kuće se dolazilo preko pruge. Veći dio imanja im je potopljen u jezeru nakon izgradnje RHE Obrovac. Jedino što rastužuje su oni prekriženi signali. Pitam se hoće li i kada opet biti u funkciji Ne opet, nego već jednom. Pretpostavljam da je riječ o novim signalima koji još nisu u funkciji, jer je Lička pruga prije rekonstrukcije imala stare likovne signale. Quote Serija 05 je zakon!
bubimir_1 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Odlične fotke, možda ti i koju čopim Quote Jedino me zora, ko najvjernija žena, svako jutro čeka raširenih ruku...
egérke Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Jedna stvar mi nije jasna. Ovdje piše 19. srpnja, a u slici nagibnog nad Štikadom veliš da je slikana nekoliko trenutaka prije one s naslovnice kalendara. A na naslovnici kalendara piše 30. srpnja. A i po kutu sunca mi se čini da su slikane dva različita dana. Quote
Toma Posted December 31, 2008 Author Posted December 31, 2008 Jedna stvar mi nije jasna. Ovdje piše 19. srpnja, a u slici nagibnog nad Štikadom veliš da je slikana nekoliko trenutaka prije one s naslovnice kalendara. A na naslovnici kalendara piše 30. srpnja. A i po kutu sunca mi se čini da su slikane dva različita dana. Greska - to je kad se fotke sa DVD-a kopiraju u isti folder Fotka u putopisu je nastala 19; a ona sa kalendara 30. srpnja. Lokacije je gotovo identicna, i fotografirani vlak - ali namreskanost vode i osvjetljenje bas i nisu Hvala na ukazanoj pogresci! pozdrav toma Quote Three Blind Mice
egérke Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 A čini bi se da bi moral vraški brzo okinuti, jer je razlika u položaju nagibnih vrlo mala...al vjerujem da to sa suvremenom tehnologijom nije problem. Quote
Recommended Posts