Jump to content

ZET-om i pogonskim motkama do kote 593 m/nm, 10. svibnja 2014.


Stanley

Recommended Posts

U posljednje vrijeme sam malo na pruzi. Lokacije koje sam naciljao za putopise i koje još nisu prikazane (ili bar ne u potpunosti) i dalje su aktualne, ali do njih ne idem dok se ne steknu odgovarajuće okolnosti.

Umjesto pruge družim se sve više sa planinarskim stazama. Daleko je to od mojih nekadašnjih pohoda po Zelengori, Samoborskom gorju ili Kleku, ali odgovara životnoj dobi i potrebi za rekreacijom.

Moram priznati da me jako privlačio izlet u Kumrovec. Za to mjesto i njegovu okolicu vežu me brojne i lijepe uspomene. Odustao sam zbog loših autobusnih veza pa sam se odlučio opet krenuti uzbrdo. Za pravog planinara lokacija je prije dobar vic nego pentranje, ali meni je to najteži ovogodišnji uspon. So far - so good.

Željeznice nema ni u tragovima, ali ima javnog gradskog prijevoza pa može proći pod putopis. U oba smijera promijenio sam četiri autobusa i dva tramvaja.

 

Puf-pant

 

Za početak pogonske motke i novi trčeći stroj:

 

A1Bvpr6.jpg

 

Daj vidi suseda, pak se sprema na neki urlaub:

 

My4yRcl.jpg

 

Autobus na liniji 102, pogled na Cmrok. Tu sam se kao klinac sanjkao:

 

fQF1GaM.jpg

 

Izlazna postaja - Šestine centar:

 

ktrPmNJ.jpg

 

Sada za nosom i markacijom:

 

RxoJvYN.jpg

 

Dobro vas našli:

 

ByxycWf.jpg

 

Maštovit putokazni stup:

 

HGZ2viw.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nisam baš sve, ali puno toga jesam:

 

JRinEfJ.jpg

 

Tu su me neki klinci, cura i mladić u sivim majicama i s nekim bedževima, pokušali uvjeriti da ne smijem ići dalje. - Ma nemojte mi reći da planinari ne smiju na Sljeme - kažem ja. - Pa možete ići ovuda - pokaže mi mali na šumu i šikaru, ni traga nekoj stazi. A jesi bistar, mislim si u sebi. Obećam da ću biti oprezan i produžim uz rub ceste:

 

n26XoIM.jpg

 

Malo dalje opet slična priča - ulaz u planinarsku stazu broj 12, moj put za uspon, zagrađen vrpcom. Tu opet neki redar, čovjek srednje dobi. Kažem ja njemu kamo idem i da namjeravam ući na stazu. Taj je već bio bistriji: - Nema problema, provucite se:

 

0eH9VaQ.jpg

 

I eto me na pravom putu:

 

w0oUXTH.jpg

 

yBW2Quv.jpg

 

Staza je na nekim mjestima tako zarasla da se gotovo ne vidi. Baš me zanima tko to održava. Usput, ovakva mjesta su raj za krpelje pa sam se odmah po povratku kući temeljito istuširao i oprao glavu:

 

9zcV5wB.jpg

 

Ovdje sam imao zanimljiv susret s jednom obitelji - bračni par i dvoje dječice. Pitam ja gospođu na začelju je li ovo put za moju lokaciju, a ona potvrdi. I sami idu tamo. Onda je muška glava rekla da idu u pogrešnom smjeru i povela ih prema dolje, pa preko nekog potočića na susjednu stazu. Meni je instinkt starog izviđača govorio da će se staze negdje spojiti i da nastavim istim putem. Tako je i bilo, nekoliko minuta kasnije primijetio sam kako klipšu za mnom:

 

uJ1UyBC.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

U jednom trenutku sreo sam dva planinara koji su se spuštali. - Dobar dan, oprostite na smetnji, imam jedno pitanje i jednu molbu. - Izvolite. - Pitanje glasi koliko još ima do… - Tu je blizu, oko kilometar. - Molba glasi da me slikate mojim fotićem. - I bi tako:

 

MIIWT90.jpg

 

Naišao sam na cestu pa sam odlučio produžiti uz nju:

 

0R7Vgwj.jpg

 

Kroz granje nebo:

 

ELtweMX.jpg

 

Iz dubine se čuje žubor potoka Kraljevec:

 

0nb46LT.jpg

 

Cesta je dosta prometna. Tu ''planinare'' oni kojima je vrhunac rekreacije naginjanje u zavoju i vrtnja volana:

 

0n4DWTP.jpg

 

Konačno pred samim ciljem:

 

wvJ0Z0C.jpg

 

Prikaz planinarske staze broj 12 (lijevo od potoka Kraljevec):

 

KutwpYz.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Medvedgrad i legenda o Crnoj kraljici

 

Kada je počela izgradnja Medvedgrada nije pouzdano utvrđeno, no 1254. godine je bio potpuno dovršen. Navodno je poticaj za izgradnju dao papa Inocent IV. radi obrane u slučaju novih pohoda Mongola.

Utvrda Medvedgrad imala je izvrstan položaj na južnim padinama Medvednice, na brdu Mali Plazur, na nadmorskoj visini od 593 m. Sa nje se mogao nadgledati prostor od Medvednice do Turopolja, a zaštitu i udobnost su joj pružali dvostruki bedemi, opkop, branič-kule, palas, cisterna i kapelica.

Tokom vremena Medvedgrad je promijenio mnoštvo gospodara i stanovnika - čak 107 - od kraljeva i biskupa do velikaša poput Babonića, bana Mikca, kralja Žigmunda, kralja Matijaša Korvina, grofova Celjskih, Jana Vitovca, bana Ivana Karlovića, Zrinskih, obitelji Erdödy, Gregorijanaca, grofa Tome Mikulića, baruna Franje Ciculina te grofa Kulmera. Vlastelinstvo je uglavnom živjelo od posjeda u podnožju Medvednice (sela, polja, vinogradi i šume), da bi se Gregorijanci, koji su bili posljednji stanovnici i vlasnici Medvedgrada, 1571. godine preselili u svoju kuriju u Šestinama i potpuno napustili burg. Grad je pretrpio teška oštećenja u potresu 1590. godine i tada je potpuno napušten.

S vremenom su njegove ruševine zarasle u travu i šumu, da bi osamdesetih godina počela obnova starog burga koji danas čini jednu od prepoznatljivih vizura grada Zagreba.

 

Nekadašnji izgrad Medvedgrada, crtež Branko Šenoa:

 

tO7iTXr.jpg

 

Za Zagrepčane, točnije stanovnike nekadašnjeg Gradeca, Medvedgrad je oduvijek bio zlokobno mjesto. Među stanovništvom Zagreba i podsljemenskih sela i danas živi legenda o Crnoj kraljici, koja je dio života stolovala na Medvedgradu. Na glasu je bila kao iznimno ohola i okrutna žena koje se narod silno bojao, a pričalo se i da je bacala svoje ljubavnike sa zidina ili u kavez s veprom i slala gavrana da napada i kopa oči njezinim neprijateljima. Također, predaje govore i to da je vragu prodala dušu i Medvedgrad kako bi otjerao Osmanlije, te da je organizirala razvratne zabave. U pričama su kroz vrijeme dodavane brojne pojedinosti, ovisno o mašti onoga koji ih je izmislio.

Nadimak Crna kraljica vjerojatno se odnosi na Barbaru Celjsku, koja se ponegdje i danas spominje kao vampirica i vještica. Priče o njoj nisu utemeljene na povjesnim ćinjenicama.

 

Barbara Celjska:

 

bGWN6be.jpg

 

Povjesni izvori spominju je kao kći hrvatskog bana Hermana II. Celjskog i grofice Anne Von Schaunberg. Rođena je 1392. godine u češkome Melniku, a u Češkoj je i umrla u ljeto 1451. od kuge.

Barbara Celjska je bila iznimno lijepa i slovila je kao svjevrsna femme fatale. Po nekim izvorima sâm papa Pio II. opisao je njezin život kao razuzdan i poročan. Kao 16-godišnjakinja postala je drugom suprugom ugarsko-hrvatskog kralja Sigisminda Luksemburškog (mađarski Luxemburgi Zsigmond, otuda hrvatsko ime Žigmund). Godine 1433. godine postala je caricom budući da je Sigismund okrunjen za cara Svetog rimskog carstva.

 

Sigismund (Žigmund) Luksemburški, ugarsko-hrvatski kralj 1385.-1437:

 

z6GOZNK.jpg

 

Bračni par zajedno:

 

HDrlKcT.jpg

 

Barbara Celjska navodno se odijevala u crno i bavila se ''zabranjenim znanostima'', okultizmom i alkemijom, što je potaknulo mnoštvo glasina o njoj sve do fantastičnih priča. Neki autori čak su opisivali njeno ''povampirenje'', povezivali je s Drakulom itd. Kako god bilo, legenda o Crnoj kraljici živi i danas.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nagrada za planinare

 

Hvala lijepa, mene ne treba upozoravati. S mojom akrofobijom ne pada mi na pamet:

 

gk5vFF4.jpg

 

Ovaj selfie je foto-vic (u naravi nisam baš tako deformiran). Na ulazu je kiosk gdje se naplaćuju ulaznice za razgledanje Medvedgrada - odrasli 15 kuna po glavi. Ni uz najbolju volju nisam mogao platiti upad jer unutra nije bilo nikoga. Pa sam od puste muke što se švercam odlučio malo se našaliti sâm sa sobom. I nije ispalo loše:

 

XbyDyMl.jpg

 

Ajmo mi uz zidine:

 

xl2074S.jpg

 

Pogled unatrag i TV toranj u kumulusu:

 

hF85O0l.jpg

 

Ovdje je ulaz u unutarnji ili glavni dio burga:

 

KHuLRKt.jpg

 

Glavna ili branič kula, pogled sa sjevera. Tu je neka grupa klinčadije s vodičem (točnije vodičicom, vodičkinjom, vodilicom, profo egérke definiraj):

 

ShEa8M0.jpg

 

Bifora:

 

Q5d7afP.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Kapela Svetog Filipa i Jakova sa svojom čuvenom rozetom. Kod iskapanja je pronađen očuvani original, ali su ga neki vandali razbili. Ne znam jesu li ga uspjeli sastaviti ili je ovo replika:

 

Ixbwd20.jpg

 

Sličice iz unutrašnjosti burga:

 

AIkPsPH.jpg

 

KjA74iw.jpg

 

hpk3fzx.jpg

 

cVzjbsf.jpg

 

Ako sam dobro svladao lekciju ovo je Lacerta viridis, vulgo zelembać obični. A pošto nije zelen onda je ženka. One su šarenije i rado mijenjaju boje, kao i ženke kod ljudske vrste:

 

cHtWcWC.jpg

 

Nešto za riječke forumaše, oni vole takve lokacije. Nije baš na pruzi ali nemojmo biti izbirljivi:

 

L3Vts7U.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Za postjetitelje koji su raspoloženi da ponesu neku egzotičnu uspomenu na raspolaganju su Crna kraljica i njezin vitez, valjda Žigmund (tko će ga znati, ondašnji Sveti otac papa tvrdi da bi se našlo podosta kandidata):

 

4HpVAfW.jpg

 

Isti obrazac kao u Kumrovcu:

 

pImHy4q.jpg

 

Nego, zavirio sam i u ćenifu, pače i poglavito iskoristio je namjenski. Izgleda dosta uredno i ima sve što treba uključivo tekuću vodu i papir za brisanje ruku:

 

GVRnyQg.jpg

 

Krenuh ja dalje, u područje kako je označeno na slici. Dotični objekt nisam slikao jer dijelim mišljenje mjerodavnih stručnjaka kako mu ovdje nije mjesto:

 

EzenbqE.jpg

 

Branič-kula, pogled s južne strane:

 

XAPgFkU.jpg

 

Igra oblaka iznad glave. Na trenutak sam pomislio da bi se mogel strefiti kakav dež, ali smo ostali suhi:

 

u4qaxDh.jpg

 

Onda sam odlučio ući u kulu i počastiti se pogledom koji pruža:

 

04z5Jgl.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Pogled sa visine na burg i Sljeme:

 

ujxlXHK.jpg

 

I onda slijedi ono što sam spomenuo u međunaslovu - najljepši dar planinaru koji osvoji zadani cilj, a to je pogled iz visine na okoliš:

 

bQnXQv6.jpg

 

LkgKC7p.jpg

 

lrMzK5d.jpg

 

Nakon obavljene misije slijedi povratak. Onaj kiosk na ulazu je za promjenu bio zaposjednut i u njemu je sjedio neki simpatičan mladić. Kaže on meni: - Do viđenja i hvala na posjeti. - Ja njemu: - Hvala i vama, do viđenja. - Prođem dva-tri koraka i vratim se, pa mu kažem: - Mladi gospon, jel bi mi htjeli učiniti uslugu i slikati me? - Nema problema! - Mislio sam da okine sliku onako s prozora, kad on izađe van i lijepo me namjesti. Evo njegovog uratka, baš mu hvala za još jednu od zanimljivih uspomena:

 

jfuCCR6.jpg

 

Mogao sam i cestom, ali sam odlučio planinarskom prečicom…

 

SUBmXqD.jpg

 

… koja nije bila baš najudobnija, podsjetila me na Guzni put na Sutjesci:

 

TE4O0or.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Naš forum prepoznaje i prihvaća sve vrste prometala, pa evo i jednog u zraku:

 

RTJ0yif.jpg

 

Valja mi skrenuti lijevo:

 

Jf0aGJZ.jpg

 

Staza za spuštanje:

 

4aLAoiI.jpg

 

Dolje na cesti oktanske zvijeri još uvijek tutnje i prde. U jednom trenutku pokraj mene je prošlo neko čudo iza kojeg se dimilo kao iz parnjače (nije ovaj na slici), uz smrad poput užeglog i zagorjelog ribljeg ulja. Bljak! Blaženi Medvedgrad, gore je čisti zrak:

 

QyH4aDR.jpg

 

Ne uzlazim već izlazim, ali neka se nađe:

 

cBJeUnU.jpg

 

U Šestinama je bilo dovoljno vremena da se počastim kavom i konačno sjednem. Nisam sjedio otkako sam napustio prvi autobus na liniji 102. Nota bene, za one koji se do sada nisu penjali po planinama i padaju u napast da to čine jedan mali savjet - kraće odmore kod hodanja koristite isključivo u stojećem stavu. Nikakvo sjedenje jer ćete biti još više krepani kad ustanete. Nego, evo što je bilo na stolu:

 

wbwfIyT.jpg

 

Svoja prijevozna sredstva namjerno nisam slikao, a i zašto bih? Na forumu ima pregršt lijepih fotografija zagrebačkih tramvaja i autobusa. Ovo je jedina iznimka - moj bus iz kojeg sam izašao na Britancu:

 

VdiHce8.jpg

 

I za kraj jedna opaska. Medvedgrad nije samo stari burg, on je svojevrsna ikona i pojam koji se koristi i u komercijalne svrhe. Molim lijepo, ovo nije reklama već podsjećanje na omiljeno sastajalište railfanovskog društva u Zagrebu:

 

gcmDqd5.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Lijepi izlet i još ljepši putopis ! :palac:

Hvala ti da si se potrudio opisati nam i povijesnu stranu našeg Medvedgrada. A isto tako, hvala ti da si i sebe i nas poštedio fotki onog dijela Medvedgrada kojemu, kako si i sam napisao, tamo nije mjesto.

 

Sjećam se kako sam počeo krajem sedamdesetih i u osamdesetima intenzivno dolazio na Medvedgrad. Bila je tada prava ruševina, jedva da su bila dva kamena jedan na drugom, ulaz je bio obrasao u žbunje, a nije bilo ni poštene staze do zidine. U to doba, gotovo da nije bilo posjetioca. Ali tada mi je bio najdraži. I tada sam se svaki puta rado prisjećao Augusta Šenoe i njegovih lijepih rečenica kojima je završio svoje Zlatarevo zlato:

 

"Divna si, bujna si zelen-goro rodnoga mi kraja, ti prvi vidiku moga djetinjstva. I dignem li oči prema tebi kada večernje sunce poigrava vrhom i dolom, kad svoje zlato prosiplje tvojim zelenilom, tu bude se u mojoj duši slike iz davne davnine, vrli junaci, uznosite gospe, ljuti silnici, bijedni kmetovi, a stari Medvedgrad, plamteći živim rumenilom, kao da je opet oživio! Ali nije! Ruši se stara gradina, ruši, nu dalje, dolje pod gorom, uspinje se sjajan, snažan kao mlađahan junak - naš Zagreb grad." (August Šenoa, 1871.)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Stari, moj, lijepo si to obavio, a bit će da Ti je i prijalo. Donio si (napokon) dašak proljeća u ove sumorne trenutke okićene lamentacijama o zatvorenim prugama i prljavim vagonima

Nego,

Za početak pogonske motke i novi trčeći stroj


Je li to baš pametno u novim šuzama na dugačku hodnju? Meni se to svaki put obilo o glavu, a bome i o pete...


Moja ideja lokacije i relacije:

Lagvic.jpg

... pa sam se odmah po povratku kući temeljito istuširao i oprao glavu


Penzionerska posla – kupanje subotom!

PS: Ja upravo pokosio dva dunuma livade pa ako Ti ikad bude do još kakve rekreacije – dajem opremu i gorivo badava, a dobit ćeš i zengvič Krepah.gif

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

@ seabral - U Medvedgrad je usađen jedan potpuno neprirodan i neprimjeren sadržaj. Ne ulazim u njegovu umjetničku vrijednost, ali Medvedgradu stoji - kao i Medvedgrad njemu - kao kamionu gaće. Uostalom, stručna javnost se križala rukama i nogama zbog takve ideje, ali uzalud.

@ Pfaff - Nisu šuze već tene, vulgo tenisice - visoke i s jačim đonom. Dušu dale za landranje, a nisam osjetio nikakve posljedice jer su nove. Što se tiče tvoje trave (u preobrazbi u sijeno) morao bi mi poslati koju sliku da vidim kako to izgleda. Kada sam bio mali meni su kod dede i bake kao najmlađem uvaljivali dva najgluplja posla. Jedan je bio da vadim iz sijena onu biljku koju u Ivaniću zovu ščavjak, a ima ružan običaj da raste u travi i nakon košnje pocrni. Drugi nije bitan jer valjda nemaš konja da sa njega tjeram obade.

@ lokführer - Ne čini ti se, upravo sam predmet zezancije rodbine na Facebooku. A ja se vadim da je to optička varka zbog majice s vodoravnim prugama.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

 

Da zna fotošop, bio bi na slici u društvu sa Severinom!

 

Ahahahahaha

 

Odlično si se razgibao, ja isto samo malo dalje i malo više, ali to ću tek prikazati ovih dana. Zamirisale su mi jagode pa odoh baciti se u grijeh...

Dinamika vozila i Okretna postolja

KONČAR – Električna vozila d.d.

Link to comment
Share on other sites

@ Pfaff - Nisu šuze već tene, vulgo tenisice - visoke i s jačim đonom. Dušu dale za landranje, a nisam osjetio nikakve posljedice jer su nove.

Tene su samo podvrsta roda šuze (pojam vs. kategorija ili kako je već to išlo...)

 

 

Što se tiče tvoje trave (u preobrazbi u sijeno) morao bi mi poslati koju sliku da vidim kako to izgleda. Kada sam bio mali meni su kod dede i bake kao najmlađem uvaljivali dva najgluplja posla. Jedan je bio da vadim iz sijena onu biljku koju u Ivaniću zovu ščavjak, a ima ružan običaj da raste u travi i nakon košnje pocrni. Drugi nije bitan jer valjda nemaš konja da sa njega tjeram obade.

Košnja se kod mene svodi na anihilaciju tj. nije mi na kraj pameti skupljati sijeno. Radi uvida evo par sličica:

Ljivada zapad:

 

Ljivada1.jpg

 

Ljivada istok:

 

Ljivada2.jpg

(slikano nakon košnje)

 

Od opreme imam flaksericu:

 

Kosiljic1.jpg

(uz nju ide fertun, orma za nošenje, kaciga i vizir)

 

I onu što se gura:

 

Kosiljic2.jpg

 

Obadovah neima, ali su komarci već dostigli pristojne dimenzije!

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Sjetih se da nisam komentirao Pfaffovu ciljanu planinarsku lokaciju. Prošao sam neposredno uz nju, ali nisam svraćao (taman posla). I tu sam u mlađim danima ostavio nešto love:

 

wkkzgYC.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...