Pfaff Posted October 12, 2013 Posted October 12, 2013 Na 4rumu je osvanuo poziv za event kojim bi trebalo obilježiti 140 godina voljene nam pruge. Za 110 godina sam se vozio muzejskim vlakom po riječkoj rivi, sad idemo vidjeti što se nudi u Karlovcu! Za subotu, 12. listopada, najavilo opću amnestiju od padalina ter sunčano u Karlovcu. Kod mene bilo +9... ... i padala je kiša. Ja sam pred odlazak naložio da mi se najbolja itd., itd... ne razboli od vlage i zime. Djeca ju jako vole... Krenuh (a da kako drugačije) Karolinom put Vrbovskog pa ću vas, vrli moji štioci, nadariti s nešto putositnica. Kiša me prala do iza Ravne gore, a na Jablanu magluština. I kamiončine s oblovinom. Odakle samo izvlače te kuse? Postali su gori od Mlečana. Naš Kobler ionako tvrdi da Velebit nisu ogolili Mlečani već Frankopani koji su Mlečanima prodavali drvo. Povijest se, dakle, ponavlja... Prođoh Vrbovsko pa ću za Ogulin. Most kod Gomirja je navodno obnovljen pa idemo vidjeti i to čudo. Ovdje bih mogao i na ACRZ, ali zašto? Aha! Sad je na redu most Hambarište. Valjda će se naći i za njega neki papak s kiperom i 30 tona rizle Ovo lijevo isto spada u zaštićenu tehničku baštinu? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Most. Klimav, al' zasad uspijeva dosegnuti drugu obalu Ovo je već bolja slika Dobra. Nije strašno nabujala Novi most kod Gomirja. Lijepo izgleda Ribnjak je još uvijek bez vode. Kamo je onda završila voda od ovih diluvijalih padalina koje nas peru i potapaju već dva tjedna? Valja nama preko... Ribnjaka! Da ima nešto sunca, bili bi krajolici jako lijepi u obilju jesenskih boja. Ovako cijeli kraj liči na neožetu spužvu Kad jednom načneš krov – ode kuća dok dlanom o dlan Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Brda iznad Ogulina zavijena su u maglu Masline su neobraneeee, kukuruz jest! U Ogulinu se nisam zadržavao nego sam produžio put Oštarija Stari most Prvi i posljednji susret s Ličkom prugom Ono tamo su, meščini, Oštarije-Ravnice Da ne idem skroz do Josipdola, prepilio sam kraticom na Skradnik i eto me na Jozefini. Ta bi me, s malo pažnje, trebala dovesti do cilja Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Eto me u Tounju. Ovo mi mjesto budi posebne treptaje srca – moja savjetnica na Birou (dok sam još tamo "radio"), bila je iz Tounja. Draga curica... Tounjski most Onog čovječuljka uz kojeg smo se onomad slikali Jean, Kiki i ja više nema – preselilo ga pred ogulinski dvorac. Sad je ovdje kameni stol za putnike namjernike Ajmo, lagano... Generaltiš Uz ovo mesto nad Mrežnicom me veže jedan zanimljiva uspomena: pruga i cesta čine dva nasuprotna zavoja koji se u jednoj točci skoro dodiruju. Čisti yin-yang. E, sad, negdje 1970-e godine vozili smo se tuda ženin bratić i ja u njegovom 850 spideru. Bila je već noć, a on nije nikad sporo vozio. Taman kad se ovdje našli naišla je iz suprotnog smjera Žutka na čelu kompozicije. U punom galopu. Mislio sam da ide ravno na nas. Umalo sam se, je li, ukakijo od trte... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 I tako sam 10 minuta prije službenog početka stigao u Karlovac. Prvo što sam ugledao bili su Barba bojnik na čelu riječkog vrtića Oho! Event će izgleda biti medijski dobro popraćen. Ovo je samo jedan od tronožaca. Za početak smo se okupili u čekaonici/biljeternici na uvodni proslov. Zagrebačka postava. Tako sam, napokon, upoznao i Adama. Ostale valjda poznate? Ne? Sram vas bilo! To su 4umaške legende seabral i Portos! Lovac-na-pruge, Željko Halambek i Dačo Ovaj gleda ravno u mene! Službeniji dio slušateljstva. Dačo već prima instrukcije za sljedeći (o kojem će više biti na Fejsu!) Glavna glasnopričalica je bila gđa. Renata Veličan. Nova kustosica HŽM-a. Gotovo dva sata nas je obasipala podacima i zanimljivostima. I to tečno i bez šalabahtera - svaka joj čast! Oni kratki su se morali malo propinjati. Ja sam, izjednačenja i ravnopravnosti radi, sjeo. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Prednost velikog fotića je da moraš vući i veliku torbu. Barba bojnik je još imao i rucak na leđima u kojem su navodno bile pelene... Kad sjediš i slušaš predavanja, imaš vremena i promatrati infrastrukturu. Ovo je zanimljivo rješenje indirektne rasvjete Evo tete Renate u punom zamahu! Bilo mi je vrlo neobično hodati kolodvorom gdje nema niti jedne jedine Dačine i/ili Antišine fotke!!! Hordi posjetitelja bilo je dopušteno provaliti u svetinju nad svetinjama – prometni ured. Ja sam samo nabrzinu uslikao našeg domaćina i strugnuo. Na I. peronu, 1. kolosjeku bio je parkiran jedan oglancani Šved. Najprije sam pomislio da je u pitanju Duga Resa express, ali su mi onda objasnili da taj vikendom ne vozi. Organizatori eventa posudili su Šveda koji inače vozi za Bubnjarce pa će nas njime odvesti do depoa. Jako dobra ideja – tako se nitko neće petljati preko kolosjeka na drugu stranu. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Majstor. Ja sam si, naravno, čistom brahijalnom silom i općim volumenom izborio pole position u upravljačnici. Netko je isparao tapecirung Od I. perona, 1. kolosjeka se do depoa ne može izravno već treba voziti u cik-cak. Ameri bi rekli "switchback". Najprije do kupskog mosta. Onda natrag preko englezerice. Onda naprijed do bika pa opet natrag do zgrade Vuče i onda konačno u depo. I jadna majstor je svaki put mijenjao stranu! Jasno da je imao dostojnu zamjenu A vid' njih kako im se krijese okice Ima već neko vrijeme kako se Portos vozi samo Somovima... Evo kako je to izgledalo iz upravljačnice. Kad smo stigli pred okretaljku, izašao sam i konačno se upoznao s Bornom Dok su Šveda manipulirali na okretaljki, ja sam to snimio s čvrste zemlje pod nogama Već dugo nije bio tu Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Onda se društvo rasulo i posvetilo radu u potkomisijama Zvono na ulazu u radione. Nisam uspio saznati da li je zvonilo za otpis sredstava... Naši domaćini. Gospodin u prugastoj majici koji malo liči na [bJeana[/b] (a isto je Ogulinac) nam se žalio kako je zahvaljujući HŽ reorganizacijama morao na nadvratnik postaviti već četvrtu pločicu s nazivom firme Ovo bi bilo izvrsno za ravnati čavle Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Unutrašnjost radionice. Ovako to izgleda kad bravari zidaju peć Nešto starih alatnih strojeva. Najstarijeg i najljepšeg su nedavno nekamo odvukli Nešto starih Hugota. Ovi su izgleda još u voznom stanju, ali nemaju dozvolu jer su trošni Nema tu više posla Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 Stigao je i [bJean[/b]. Morao je najprije popiti kavu Ko veli da u Karlovcu više nema 3KV? Teta Renata i seniori U starom tornju vodonapojnika više nema vode, ali nas je zato onaj gore počeo darivati. Srećom ne preobilno Pogled u untrašnjost. Web-site Web is down! Zaliha cementa. Malo mi djeluje vremešno Zanimljivo. Vanjska vrata su lijepa drvena, ali su s unutrašnje strane masivna željezna vrata. To još nisam vidio Voda se u rezervoare dizala iz Kupe. Ispod ovog paviljona nalaze se prostori kojima se stiže do vode, a tuda idu i cijevi Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Upravno-stambena zgrada. Gore je stanovao g. Glavni, a dolje su bili inženjeri. Dok sam ja šnjofao po vodonapojniku, ostatak ekipe se namirivao ugljenom. Oko tornja za kipanje ugljena se nije ništa promijenilo od mog zadnjeg posjeta. Još malo tračnica za vagonete. Ima i skretnica Malima je sve ovo čudno i jako zanimljivo. Po završenom zabavnom dijelu, okupili smo se u školskoj učionici na kolodvoru na radni dio eventa Bilo je izvanredno. Jedino sam zaboravio ponijeti najlon za pasa... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Jean se prvom mogućom prilikom bacio u diplomaciju Na peronu su bili oni malo ozbiljniji Ma, baš i ne jako ozbiljni! Onda je iz smjera Duge Rese s malim zakašnjenjem stigao Magyar (nabrzinu sam naučio da to nije vlak) koji će dio zagrebačke ekipe vratiti u Metropolu. Imaju ljudi obveze Odoše! Čas kasnije stigao je iz smjera juga i "nagibni" Vukla ga je brundava smrdljivka (moja bi bakica rekla da smrdi k'o futač), al' neki dragi ljudi i to vole pa smo se naoružali tolerancijom Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 U međuvremenu se otvorilo nebo pa smo se diskretno razišli. Imao sam drugačije planove, ali me kiša skrenula pa sam nakon kraće posjete jednom od obližnjih dućana krenuo na autoput. Pa nije beg cicija... Oko Bosiljeva se počelo ćariti Boje su prelijepe kad kiše opere, a sunce pozlati Evo me opet u Ravnoj gori. Sada u drugačijem ozračju nego jutros Ova kapelica otprilike označava granicu Ravne gore i Starog Laza. Kad sam kao 12-godišnjak bio na "oporavku" kod seoskog mljekara u Ravnoj gori, išao sam s njim ujutro rano s konjem i kolima skupljati mlijeko. Ova kapelica je bila kraj rute. Tu su se kola okrenula, pritegla se vinta do balčaka i polako nizbrdo. Cesta je još bila bijela. U dolini se još vuče magla Kod ištrijanske gostione zatekao sam bus pun veselih opatijskih umirovljenika (podružnica "Mirogojskih mališana") koji su se vraćali s "Bundevijade" u Vrbovskom i ovdje zastali za ručkovečeru. Vele da je bilo sve na bazi gljiva – i juha i glavno. Jedino nije kolač. (Za one koji ne znaju: znam to i ja, samo trebam gljive!) Kraj Starog Laza. Malo niže počinje Mrkopalj Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Mrko polje – ovdje je uvijek sve pomalo mračno Trokraki Mrkopalj Ja u mraku, a gore sunce Nešto prije 18 ha stigao sam doma. me obećala dočekati s juhicom Vedro nebo i komad mjeseca Rekao mi je da pozdravim Stanleya i pitam ga da kakav je ovaj put imao izgovor za ne doć... I toliko o tome. Bilo vas je lijepo sresti, a organizatorima veliko hvala! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Stanley Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Rekao mi je da pozdravim Stanleya i pitam ga da kakav je ovaj put imao izgovor za ne doć... Zahvali Mjesecu u moje ime na pozdravima i reci da uzvraćam istom mjerom. Izgovor je standardan. Ima 7 godina i svaku subotu prije podne ima trening gimnastike u školi (to su roditelji platili i nema smisla izostajati). Pomoćni izgovor ima 32 godine, diplomu sveučilišta i napadaj dodatnog obrazovanja, naravno uz predavanja vikendom. Pa deda vodi svoje malo Sunce na trening i bedina je dok ne dođe pojačanje. A dok se baba pojavi odoše vlakovi... Da sam unaprijed znao kakva će se ekipa okupiti možda bi bilo 2S + 2P (vidim da je i treći S bio izočan), tj. iskemijao bih kakvu zamjenu, ali ježi ga sad... Važno je da ste se uobičajeno dobro proveli. P.S. Lijepe ti slike, naročito iz Gorskog Kotara. Posebno mi je drago vidjeti Mrkopalj, odakle potječe dio mojih predaka po maminoj strani. Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Odličan putopis, Pfaff ! Lijepa je jesen u Gorskom kotaru, pogotovo kad ju majstor svog zanata ovako sjajno opiše i dokumentira. Onda je iz smjera Duge Rese s malim zakašnjenjem stigao Magyar (nabrzinu sam naučio da to nije vlak) koji će dio zagrebačke ekipe vratiti u Metropolu. Ne znam tko se samo usudio naučiti te tako nešto Srećom, udaljenost do Zagreba nije bila tako velika, pa nam stolci kostolomci nisu mogli previše nauditi. A društvo u vlaku (Željko Halambek, Nikola, Adam i ja) nismo ni sekunde zatvorili usta vezano uz sve moguće teme o tramvajima, vlakovima, vagonima, kolodvorima ... na užas i očaj svih onih jadnih putnika oko nas Čas kasnije stigao je iz smjera juga i "nagibni" Da, njega smo u Jastrebarskom morali pričekati da nas prestigne.Inače, sve skupa je bio lijepi event ... velike čestitke i zahvale gospođi Renati i ostalima iz HŽ-a koji su to tako lijepo i interesantno organizirali. Kao što je Pfaff rekao, gospođa Renata je sve skupa maestralno vodila, dala nam bezbroj interesantnih podataka, svuda je stizala, a ljubaznost i tempo kojim je sve to činila su bili više nego zavidni. I sve skupa bez ijednog šalabahtera ... svaka čast ! Ove godine se radi drukčijih privatnih prioriteta nisam stigao toliko posvetiti railfanovskim aktivnostima, pa me razveselilo da sam u Karlovcu sreo toliko dragih forumaških kolega. A neočekivano sam sreo i kolegu s kojim sam prije 30+ godina drvio klupe i labose na tadašnjem ETF-u. Mladen, Ja sam stigao u Karlovac već prije 9 sati (dobri stari 4000, za kojeg sam bio siguran da ga neće voziti Mađar). Taman sam obilazio kupalište na Korani, kad mi je došao SMS od Adama da stiže u KA oko 11 sati. Pa smo onda Adam i ja skupa landrali uzduž i poprijeko po čitavom Karlovcu i prije željezničke fešte smo uspjeli skupiti popriličan broj kilometara u nogama. Ugodno me iznenadilo da Karlovac ima toliko starih povijesnih građevina i sačuvan nekadašnji opkop oko grada.Jedino mi se učinilo da ovaj event nije bio uživo popraćen od strane karlovačke forumaške ekipe ? Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
STIB Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 ...(vidim da je i treći S bio izočan).... Treći S je u subotu servisirao jednu 85-, jednu 88- i jednu 90-godišnjakinju! Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Treći S je u subotu servisirao jednu 85-, jednu 88- i jednu 90-godišnjakinju! U pitanju je, pretpostavljam, nasljedstvo! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
STIB Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Nije baš.Jedna je punica koja je bila sama doma, druga je mama, a treća mamina prijateljica koju smo morali posjetiti u staračkom domu. Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba
mali.paja Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Glavna glasnopričalica je bila gđa. Renata Veličan. Nova kustosica HŽM-a. Gotovo dva sata nas je obasipala podacima i zanimljivostima. I to tečno i bez šalabahtera - svaka joj čast! Gospodična Renata je dijete željezničara. Pokojni otac je bio prometnik. Znam za Dugo Selo i Borongaj. Kasnije je bio jedan vrhunski propisar. To je radio od početka sedamdesetih pa do početka osamdesetih. Bio je i predstavnik ŽTP-a Zagreb u Zajednici JŽ-a na propisima. Na sahranu u Dugo Selo su mu došli iz Skopja, Beograda, Ljubljane i Sarajeva. Bio je i profesor u Željezničkoj školi u Palmotićevoj. Quote
Pfaff Posted October 13, 2013 Author Posted October 13, 2013 Aha! Dio te priče (ima i krasna "love story" u kompletu) mi je gospodična Renata sama ispričala, ali nas je nešto prekinulo pa sam ostao prikraćen za noviju povijest. Svakako je dobro da netko tko se bavi ovakvim poslom ima željeznicu u genima... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
thomcro Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Dva ispravka krivih navoda: Prednost velikog fotića je da moraš vući i veliku torbu. Barba bojnik je još imao i rucak na leđima u kojem su navodno bile pelene... ... bile su male žutke (+ klopa+ voda) U međuvremenu se otvorilo nebo pa smo se diskretno razišli. ... donekle točno (al' samo po tvojim mjerilima). Nas trojica smo prvi došli na proslavu u Karlovac i zadnji otišli. Quote
OGY Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Lijep putopis kao što je i lijepo vidjeti šinobuse...ako ništa drugo onda garažirane. Usput svima koji se autom upućuju u Gorski Kotar isplativije je starom cestom nego autoputom,čisto zbog krajolika. Quote
Pfaff Posted October 14, 2013 Author Posted October 14, 2013 Usput svima koji se autom upućuju u Gorski Kotar isplativije je starom cestom nego autoputom,čisto zbog krajolika. Ima nešto na tom... Nego, zaboravio sam postaviti zemljovid trase kojom sam putovao... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
thomcro Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 Povratak ti je prva liga Jesam te pohvalio za taj putopis ? Ako nisam sa'ću ... jako dobar putopis ! Od tebe se ni ne očekuje nešto prosječno nego da uvijek budeš na vrhuncu dana zadatka Quote
Recommended Posts