Pfaff Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 ... iliti "Pripadnici 1. RŽB / Članovi udruge 'Štacion' u posjetu Željezničkom muzeju" Riječani su odlučili Dan nezavisnosti provesti na izletu u Ljubljanu. Cilj je bio posjetiti željeznički muzej. Naravno, putovalo se vlakom – čoporativno. Evo karte pruge: A evo i izvatka iz plana slovenske metropole s ucrtanim važnim točkama i pojašnjenjem kako do tamo stići... Pokušao sam preko interneta doznati od HŽ-a kako mi voze vlakovi za Ljubljanu – evo što mi je bilo pokazano: Na kraju sam otišao na sajt od SBB-a, doznao vozni red i kupio si kartu: Taman sam se smjestio u kupe i poslao Kobleru poruku da je za seniore rezerviran kupe br. 3 u vagonu br. 1 (drugi vagon je imao naljepnicu Rijeka – Moravice pa nisam htio riskirati) kadli evo njega u ekšnu: Stanica je bila mračna i pusta Evo smo se smjestili i krenuli... Seniorski kupe Photo by: Kiki273 Gospodin blagajnik (Veriga) nešto mudro čita Jedan od prvih službenih dokumenata izdatih na ime DPŽ Štacion Kroz mrak promiču neke čudne stanice s fluorescentnim natpisima Posve razbuđeni Kobler U Ilirskoj Bistrici smo se moralno prekrcali u slovenski Desiro DESIRO EMG 312 SR 31E ima i displej pa vidiš koliko je sati i gdje moraš sići... Thomcro je krenuo uslikati ćenifu Dok su neki blagovali što su razmotali... ... ja sam sač'kao kondora da mi složi vezu za upad u upravljačnicu! Evo se vaš izvjestitelj u svoj svojoj snazi i ljepoti uvaljao u upravljačnicu! Photo by: Kiki273 Par detalja upravljačnice Strojovođa stalno po nečemu prčka – ja tu niš ne kužim... Kad sam se već uvaljao u upravljačnicu, evo malo dosadne metraže s pruge (Pfaff-TV) Još malo pruge - pred Ljubljanom Ulazimo u Ljubljanu S njim smo stigli U Ljubljani prekrasan sunčan dan – ekipa srlja niz peron – pravac kolodvorska kava i cigar duvana da plaknemo pluća Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 Nakon lagane šetnjice, eto nas pred ulazom u Muzej Glavni dio je u staroj lokomotivskoj šupi koja je nekoć bila glavno remontno središte čitave regije. Usprkos ozlijeđenoj nozi, dočekao nas je osobno Tadija Veliki Ja sam ostavio kameru da se puni, a ovo je bilo na zidu: Izložba signala (funkcionirajućih, čakštaviše) Ulaz. Obratiti pažnju na logo na zabatu nadstrešnice. Gospod Braté je postao počasni član DPŽ Štacion. Evo ga kako ispunjava pristupnicu! Unutrašnjost lokomotivske šupe. Ekipa sluša uvodno izlaganje g. Bratéa. Ludilo! Dizalica (imaju još jednu takvu!) Model kompaundnog stroja s dvostrukim rastezanjem pare Kolibri drezina Drezina na pogon stražnjim ekstremitetima E, ovo je već ozbiljno Par jako starih loksi. Ova je uskotračna i ima Kobelov dimnjak. Najstarija lokomotiva u Sloveniji. Što je najzgodnije, 1929. su joj zamijenili kotao i cijeli WWII je bila u redovnoj eksploataciji... Tipični Haswellov parni dom. Rečeni gospodin je inače bio "kućni" graditelj lokomotiva za Austrijske državne željeznice Čudo od polužja Još jedna uskotračna. Vani su sagradili 100-naj metara kolosijeka za nju pa ju povremeno vode na pi-pi na opću radost posjetitelja. Dimnjaci Dizalica za lokomotive (obično trebaju bar četiri!) Zaliha ugljena za muzejske parnjače Ovu obnavljaju. Klasa 36 odnosno pruska G12 od Henschella. Karakteristična po koso položenom trećem cilindru. Odlično se vidi Schmidtov pregrijač pare Okretaljka. Za razliku od naše riječke, ova nema KV, ali je u funkciji Dok su ostali lutali bespućima muzeja, samo za vašeg izvjestitelja priređen je show na okretaljki Sunce mi nije bilo sklono, ali pretpostavljam da ova četvrtasta gljiva služi krcanju ugljena. Stara Serija 62 (USATC 60). Sjećam ih se iz djetinjstva dok su kloparale i ranžirale po riječkom kolodvoru i luci Ova je napravljena po licenci u Đuri Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 Uskotračni putnički vagon III. razreda "Bitka kod Bistrice Lesne..." Uskotračna zupčara Serije 97. Najprije vozila na Ivan planini, a po ukidanje pruge Sarajevo-Dubrovnik, prebačena na Komar. Ovo je morala biti noćna mora za održavanje Savijeni glatki prednji kraj zubate letve služi za uzubljivanje lokomotive. Obratite pažnju na to kako je poglodan prvi zub! Standardno mjesto svih riječkih hodoljublja Dvije smiješne drezine Uređaj za košenje ili razminiranje? Opet III. klasa. Zasad je derutan, al' bit će k'o bombon kad ga obnove! Plug oliti grtalica Pipica za žedne Estakada Uskotračni kolosijek Da vidimo što ima u remizi! S ovim se, pretpostavljam, krca ugljen u tendere... Izvrstan vagon Za prijevoz međunožnih gurala. Nažalost ne uspijevam dobiti dobru sliku cijelog vagona jer mi smeta onaj kamion. Škoda drezina. U pozadini Borsigerica Serije 06 Ova je malo plava, al' se u mraku ne vidi dobro Uskotračni putnički vagon Unutrašnjost (kroz staklo + sunce) Pravo po bosanski – ćenifa je van kuće Ovu je stid što je zapuštena pa se skriva u grmlju Nezaobilazna Kriegslok. Koliko sam prebrojao – imaju ih bar tri komada. Ova je najljepša Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 Zahvalili smo se i oprostili – idemo polako natrag ulicama sunčane Ljubljane u potrazi za odmorom & okrjepom... Spomenik palima Slovenci još uvijek imaju čvrst stav... Seniori su našli lijepu terasu s točenim "Unionom" Thomcro alias Turšin terorist je zastao kod ambasade radi novih instrukcija Za one koji neznaju: Ljubljanski glavni kolodvor ide preko Dunajske ceste! Stonehenge na Dunajskoj cesti Vlakovi su uredno parkirani na nadvožnjaku Unutrašnjost zgrade željezničkog kolodvora Tuzemni promet??? Halooo! Pa baš nama na Dan nezavisnosti... Gospodin u godinama je ponovno morao posjetiti inštituciju – ovog puta kolodvorsku Autoportret s olakšanjem Opet jedan Desiro Pa jedan Taurus. Ovaj je običan, crveni, iako ih ima i šarenih... Ima neka priča o obvezi nacionalnih željezničkih gospodarstava da imaju šarene lokomotive, ali ju ne znam do kraja Vozni red... Šefa stanice po običaju nije bilo Kad putuješ u velikoj grupi nemaš previše slobode izbora. Tako smo kao pravi provincijalci završili putešestvije u kolodvorskoj krčmi. Sve pod motom "Pivo je svagdje pivo" (po 2,1 €) Ja sam se guštao na dunajski zrezek, dušeni riž in zeleno solato, a objedovao u kineskom fast-foodu preko puta kolodvora. Photo by: Kobler Thomcro saznaje odgovor na pitanje "Jel' ljuto?" Photo by: Kobler Za razliku od željezničkog, autobusni kolodvor je bitno manje impozantan... Al' su zato gradski autobusi duuuuuugački. Slovenija je mala zemlja pa je sve nekako blizu Došao nas je pozdraviti i ispratiti kolega Forumaš Pataky Natrag idemo u direktnom vlaku bez presjedanaja. I u pravim vagonima... Seniori malo posustali... Photo by: Thomcro Slovenski kondor se čudi kolektivnoj putnoj ispravi Natrag u 'Rvacku. ŠAPJANE! Ovo je naša simpatična kartodrapka zbog koje su se neki mlađi članovi grupe tako razularili da ih je Barba bojnik jedva primirio... Manevristica ili manevarka – pitanje je sad? Počinje zadnja etapa putovanja Rijeeeeka, glavni kolodvor! Točno po redu vožnje Utjeha za frustrirane? Ako ste nezadovoljni uvjetima rada ili nedajbože radnom odjećom, možete uvijek tamburati... Idemo u "Cres" srediti dojmove Jel' još netko za pivo? Umorno i zadovoljno društvo u ćošku... Vjerujem da je ukupno napravljeno preko 1.000 fotki. Ja sam (osim par "posuđenih") stavio samo svoje, a ostale možete pogledati ovdje Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Još jednom čestitke cijeloj ekipi, a posebno Pfaff-u na ovom sjajnom, duhovitom ali i poučnom putopisu. Kad čovjek vidi ovako nešto (mislim na muzej), dođe mu da odstrijeli nekoliko domaćih kapitalaca koji dopuštaju da naše tehničko nasljeđe onako mizerno propada. Upada u oči da Slovenci pažljivo čuvaju čak i uskotračnu ''ergelu'' koja potječe od bosanskih K.u.K. pruga. Naročito je lijepo vidjeti spašene i obnovljene (ili u postupku obnavljanja) lokomotive serija 29 i 36. Jedina šaka u oko, po mojem mišljenju, je ishitreno i sasvim nepotrebno postavljanje natpisa SŽ na parnjače i muzejske vagone (s iznimkom lokomotive 11). To je digresija od povjesnih činjenica, jer u vrijeme dok se to kotrljalo prugama SŽ su bile mislena imenica. Toliko ste me narajcali ovom akcijom da se spremam u dogledno vrijeme otići u Ljubljanu i posjetiti muzej u Šiški, sâm ili s onima koji su voljni pridružiti se. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 Jedina šaka u oko, po mojem mišljenju, je ishitreno i sasvim nepotrebno postavljanje natpisa SŽ na parnjače i muzejske vagone (s iznimkom lokomotive 11). To je digresija od povjesnih činjenica, jer u vrijeme dok se to kotrljalo prugama SŽ su bile mislena imenica. Točno! I gospod Brate' bi se s Tobom složio. On veli da je to posvemašnja bedastoća, ali ni on nije svemoćan ni sveprisutan... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
VICTOR Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Bravo Pfaf, postavljaš visoke standarde. Prva slika mi jako poznata...i ja imam (negdje) tu EX-JŽ kartu Quote Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Bilo bi se super negdje provozati u onim vagonima 3. razreda. OK, ekipa iz Zagorja to ima svakodnevno u Bt-ima, ali nisam baš mislio na to .... Kao što je Stanley napisao, odlično je da je toliko toga sačuvano iz 760mm razdoblja. Zaista vrhunski obilazak i isto takva reportaža. Bravo, Pfaff !!! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
institucija Posted October 16, 2008 Share Posted October 16, 2008 Kad čovjek vidi ovako nešto (mislim na muzej), dođe mu da odstrijeli nekoliko domaćih kapitalaca koji dopuštaju da naše tehničko nasljeđe onako mizerno propada. Meni se čini da bi to komotno mogao biti međunarodni "ekšn" Ma kakav ekšn, hajka Sjajan prikaz putovanja & stanja muzeja Quote http://www.youtube.com/watch?v=pPr4uVSd4jA Link to comment Share on other sites More sharing options...
dnovakovic Posted October 18, 2008 Share Posted October 18, 2008 Pridružujem se čestitkama cijeloj riječkoj ekipi na zaista odličnoj reportaži. Pfaff, pravi je užitak čitati tvoje tekstove, a Slovencima čestitke što su uspjeli sve to sačuavti i pokazati..... Quote Pozdrav iz Osijeka ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patentee 1833 Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Čestitke ekipi na putopisu. Jedina šaka u oko, po mojem mišljenju, je ishitreno i sasvim nepotrebno postavljanje natpisa SŽ na parnjače i muzejske vagone (s iznimkom lokomotive 11). To je digresija od povjesnih činjenica, jer u vrijeme dok se to kotrljalo prugama SŽ su bile mislena imenica. U vezi postavljanja natpisa SŽ na parnjače i muzejske vagone: Sve lokomotive vagoni i drezine koji su označeni sa natpisom SŽ i pripadaju željezničkom muzeju ili su sada u fondu SŽ kao aktivna vozila kotrljali su se na prugama SŽ poslije 1991 godine. Znači nema digresije od povjesnih činjenica a SŽ bile su povjesna činjenica. Postoji samo jedna iznimka a to je lokomotiva SŽ 06-013 koja je sada posuđena u Augsburg - Njemačka. Ona nikada nije imala oznaku SŽ. Oznaku SŽ ima iz razloga što u Augsburgu reprezentira slovenske željeznice - SŽ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milepaclo Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Moram priznati da vam zavidim i čestitam na izvrsnom putopisu i naravno dođe mi krivo što nisam bio sa vama. Sigurno ste se lijepo zabavili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts