Jump to content

Moje prvo putovanje u Zagreb


¤Gimnazijalac¤

Recommended Posts

Večeras putujem u Zagreb iz Dubrovnika. I lijepo sam isplanirao bus do Splita, pa vlak do Zagreba, dok nije zvala baka, deda, tetka... Naime, kud ću ja sam vlakom u Zagreb po noći. Naime, ima dosta lopova po noći dok se voziš, možeš zaspat i probudit se u Pragu, stvari nestaju... I poslala me da si kupim kartu za bus večeras. Molim Vas hitne razloge, smislitie bilo što i pomozite! Hića je!!!

 

Kad sam već otvorio temu, imam još malo pitanja

Kakvi to vlakovi voze 8 sati do Zagreba?

Jel postoji kafić unutra?

Jel su kupei ili je raspored sjedala kao u busu?

Mislite li da ću kao učenik uspjet namaknuti kakvu povlasticu za jeftiniju kartu?

Dajte mi još kakav savjet, ovo mi je prvi put, prilika čekana 17 godina!

 

 

:loko

Link to comment
Share on other sites

Evo ti par savjeta na brzaka.

1. Kao alibi za putovanje vlakom reci da te strah od autobusa i prometnih nesreća, te da ti je u busu zlo. Reci da si se napatio od Dubrovnika do Splita kao Krist na križu.

2. Reci da ćeš se kloniti razgovora s nepoznatim ljudima i da od njih nećeš ni u kojem slučaju uzeti ponuđeno piće i hranu. Tako i postupi, ne uzimaj ništa od drugih ljudi.

3. Reci da ćeš novčanik držati u stražnjem džepu ili ispod guzice, tako da te nitko neće moći opelješiti dok spavaš. Tako i postupi. Kada budeš hodao kroz vagon(e) pazi da te netko ne odžepari.

4. Obavezno kupi rezervaciju i traži sjedalo do prozora.

Od mene toliko, drugi će ti dati još poneki savjet i informacije koje si tražio.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ajme hvala ti Stanley... Problem je što sam obišao pola Europe s busom i da mi stave prst u usta ne bi povratio. Ali, rekao sam da nema praznih siceva u busu za zagreb pa sam uspio. Idem u Split u 16.30!

 

Vlak me košta 30%manje radi neke iskaznice

vraćam se čazmom za 130kn jer je neki popust

A vozim se do Splita za 130 što je najskuplje!!!

 

Držim se savjeta. Pričam samo s bakicama, sve u torbi, a nju nosim na stomku... Pare ispod guzice, odn. imam špag na boksama! NJIH ĆU UZET (face :D)...

 

Prozor?! Ionako neću ništa vidjet, ali svejedno uzimam prozor

 

Još jednom hvala! Puno si pomogao...

Link to comment
Share on other sites

Nema na čemu. Sretan ti put.

Ipak ćeš ponešto zanimljivoga vidjeti kroz prozor.

Ako imaš vremena prije putovanja prosurfaj si malo kroz putopise koji prikazuju relaciju Split - Zagreb, možda nešto prepoznaš usput.

Kad doputuješ piši kako je bilo.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Evo me nazad, ali iz Dubrovnika. Moje jednodnevno putovanje je urodilo plodom. :lol: Ali, idem redom.

 

U srijedu sam krenuo iz Dubrovnika autobusom u 17.00. Put je bio ugodan, pomalo nezabavan jer rutu do Splita prolazim oko 5 puta godišnje pa i nije nešto sasvim novo. Makarska rivijera je prilično dosadna i jednolična, premda se u ljeto naziru ljudi na plaži, pokoji trajekt i česi koju milju daleko na pučini u pedalini. No, stigoh ja u 21:32 u Split. Bez korištenja puno logike sam skontao da je željeznički "tu, iza" ali je problem nastao kada sam trebao kupit kartu. Nigdje, nikoga. Ja i vlak. I onda pođoh na autobusni i tamo do njega s vanjske strane šalteri i ljubazni gospar koji mi je napravio iskaznicu i naplatio kartu oko 112 kn + iskaznica 30 = dođe na isto! (154). Karta Dbk-St 115 kn!!! :twisted: (Moram li napomenuti da sam autobusnu Zg-Dbk platio 125kn) :wink:

 

Ušao sam u vlak i tražio kupe, ali su svugdje stranci sa loncima, velikim torbama i smrdljivi kao pokvarena jaja. Nađoh neku baku i dedu iz Čakovca i s njima sjednem. U kupeu još jedan stranac, prilično pristojan. Ali meni vrag ne dao mira, pa prije polaska učinio đir. I u 6 vagonu je bilo praznih kupea i tu sam sjeo sam do Knina kada me je izvadila neka bakica i lupila vrata. Imala je 6 karata??? :roll:

 

Našao sam si još jedan kupe. Moram priznati da su uredni i ok, ali je potrebno hitno pranje prozora. Bio sam vesel jer je to moja prva tura vlakom, čekana 17 godina! I krenuli smo, vlak je šibao kroz neki tunel jako, jako dugo (o čemu se radi) i izašli smo vanka. Nagutao sam se smrada, a bilo je vruće pa sam držao prozor poluotvoren. Vlak je bio spor, lijeno je klizio tračnicama, uz stalno lupanje, poskakivanje i čudne zvukove. Naišao je kondukter, lijepo me pozdravio, skontao da sam prvi put ovdje, dao mi savjete (i kasnije me kad je bakica u kninu došla poveo u neki kupe, i rekao mi da spavam na 3 ležaja, jer sam mu rekao da idem na 2 noći, pa on kaže da ću trebat sna) Kupe nije bio rezerviran, on više nije dolazio do jutra, a ja zaspao ko beba i budio se svako 20min, ali bih opet zaspao. U Perkoviću su dodali neke vagone, u Kninu i Ogulinu također. Mislim da je cijela kompozicija brojila u Zagrebu oko 15vagona. Ujutro sam se probudio u 5, radio sklekove onom kupeu, pojeo doručak, svratio kondukter, popričali i uživao gledajući Karlovac, koji me ugodno iznenadio svojim izgledom i čistoćom (iz vlaka). U Karlovcu sam vidio i ono što vi zovete šinobusi, u jako lošem odn. zahrđalom stanju, par macosa, nekih čudnih vagona i sl. U Zagreb sam došao na vrijeme, u 6.30, pošao na wc (u 8 sastanak s frendicom), i vrag mi ne dao mira nego na tram (pitao gđe. za autobusni) i odletio sa 6-icom do tamo. Bio je crotram 22_ _. Osjećaj predivan. Rezervirao kartu na kolodvoru, popio piće, u tram na Branimirovu tržnicu, pa opet na mislim 2 jer je bio bik, pa sam se tako vratio na Glavni.

 

Dolazi frendica. Krenuli pješke prema Trgu, obišli Vinceka, Cvjetni, Trg bana, Maruševac, malo Ilice, Dolac, pa neke uličice s antikvarijatima, Tehnički muzej, Mimaru, Hnk, uspinjača, cijeli gornji grad, Kamena vrata, Priku koji sjedi na klupi, Vlaška, pa opet na uspinjaču, spustinjaču.

 

Otišli smo i do još nekih mjesta, ali mislim da sam važnije naveo. E, da vidio sam i Bašćansku!

 

Onda do McDonaldsa, 2. put u mom životu jer ih mi nemamo! Uzeli nešto veliko, umjetno, najeli se za 10 godina i kasnije koristili wc u GRADSKOJ KAVANI. Tamo smo i popili piće :oops: Bilo je preee... hm previše toga.

 

Kasnije smo se vozali tramvajima, uz pet-šest presjedanja do zoo Vilija, gdje sam se jako razočarao, pa samo išli u Heinzlovu u Peta. Usput smo popili i colu u Maca (opet). U Peta sam kupio sve za moje ribeke i uputili se nazad, opet svakakvim rutama, u potrazi, iščekivanju katice, pa genšera, 2100. Moram napomenuti da se nisam uspio provozati samo 2100, premda je na Kvatriću tri puta prošao kraj mene. Najviše sam razočran Tetrama jer su estetski iznutra kao kutija od jaja, s ružnim sjedalima, iscrtane, preklimave, nema Karmele, tresu se, bučne su, u zavojima strava, a najviše oduševljenja mi je priuštio Bik koji djeluje kao mladić, zaista predobra vožnja, i Genšeri (onaj jedan crni) kojega je vozila teta s kojom sam priča na Kvatriću i koja mi je pokazivala komande. Kasnije smo si mahali, a ona je i svirnula. Zanimalo je odakle meni interes za tramvaj, kad sam iz ove špičkovine. Onda slijedi moja priča, naš stari tramvaj (kojega sam vidio u Tehničkom i ostao paf) itd. Genšeri su topli, ugodni, tihi, lijepih stolica (konačno duple, to je ono što me najviše zgadilo. Dotični Zagrepčani vole sjediti sami. Ja naprosto obožavam duple stočiće, i onaj mali stolić. COol su i lampe, one normalne, kućne. Genšeri :mah . Odlučio sam studirati u Zagrebu i kupiti stan kad budem nastavnik. Sviđa mi se uži dio, ono silno zelenilo, oni prostrani parkovi, čistoća (nadao se smogu), lijepo vrijeme... ma od gusta.

 

 

Onda smo se još dugo vozikali, samo smo se mijenjali sa tramovima (a mogli smo i u Cinestar)... i u 23 smo se pozdravili i ja sam napustio peron 401 Zak-a...

 

Zagrebe, vratiti ću se opet!

 

Slika nemam, jer sam faca ja uzeo fotoaparat bez kartice! A para nisam imao na trošenje jer mi plaća još nije stigla.

 

Vi sve ovo znate pa si možete i zamisliti!... Nadam se da sam bio tečan, interesantan, zanimljiv. Pozdrav svim ljubiteljima željeznica i onima koji se tako osjećaju, i nadam se skorom povratku!

Link to comment
Share on other sites

E, da. Molim da se tema, ukoliko može prenazove u Moje prvo putovanje u Zagreb + savjeti ili nešto slično.

Evo, imaš novi naziv teme, a istovremeno sam ju prebacio u Putopise, jer to što si opisao je sad pravi putopis. I to odličan putopis. Zaista nije lako sve to riječima tako dobro opisati, a tebi je to izvrsno uspjelo. Bravo !!! :D

Link to comment
Share on other sites

Vrlo zanimljiv i simpatičan putopis.

Drago mi je da ti se ostvarila želja da putuješ vlakom. :wink:

Svakako moraš proći Ličku prugu (i dalmatinski dio, uostalom) po danu čim ti se ukaže prilika.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

A ja to vama sve ofrlje napisao. Pitam se tko bi ionako pisao moje švrakotine. Drugi put ćete me vidjet u punom sjaju, obećavam! Inače,

pisanje je moj hobi, a zadaćnice (koje nijednom u životu nisam 4 dobio) to potvrđuju. Također, sljedeći put (a planiram opet :wink: ) nosim i aparat s KARTICOM! Hvala svima na lijepim komentarima

 

Kako kažu: "Stvarno sam osto :!: "

Link to comment
Share on other sites

Evo sad sam tek stigao procitati o tvom prvom putovanju u ZG i moram ti cestitati kako si to lijepo opisao. Najzanimljiviji dio ti je ovaj sa strancima s loncima koji smrde ko jaja, ha, ha, pa ti si ih tako dobro opisao, znam tocno kak je to!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...