Danchibald Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Na momente kao da gledas scene iz Pripyata... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zagro Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 47 minuta, Danchibald said: Na momente kao da gledas scene iz Pripyata... Istina. Ali, barem meni, atmosferu na tom kolodvoru odlično opisuje grafit u jednoj od skretničarskih kućica koji kaže: "Čudesan zov ima ova pruga..." 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 12 sati, zglajzan said: Često se događa u životu da gradiš i gradi jer ti treba, a onda ne primjetiš da se sve promjenilo i da postaje beskorisno. Već 80-tih je počeo padati ranžirni rad u Vinkovcima, a recimo i davnija izgradnja veze Vrapčana-Mirkovci je označila nove principe maršutnih vlakova koji ne trebaju ranžiranje. Sami stručnjaci sa ŽTPZg su predlagali kolegama u ZJŽ da se zbog ubrzavanja protoka robe samo u tuzemnom prevozu ne vrši u zagrebačkom Ranžirnom... što vidovitim razmišljanjem postavlja pitanje svrhe i njega samoga iako se gradio jako dugo i bio potreban. K tome u drugoj polovici 80-tih je rastao prevoz preko Subotice i to nevezano za "raspadanje" bratstva i jedinstva, jer sam iste sadržaje tekstova čitao i od zagrebačkih i beogradskih autora. A rat je zabio rafal automatskim zaklamanih klamerica u to da abeceda ranžirnih grupa vinkovačke stanice ne treba nikome. Vinkovačka stanica izgleda kao veliko drvo koje je pogodio grom: deblo je nekako preživjelo a grane se osušile. A vječna politika motorizacije prebacila je terete već odavno na ceste. Nije to samo kod nas. Evo par slika kolodvora Freilassing u Njemačkoj od prije nekih 7-8 godina. U skladištu je sada banka. Kolosijeci skladišta su povađeni! Postoji pasarela preko kolodvorskih kolosijeka. Pogled na kolosijeke koji nisu u uporabi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zglajzan Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 Ja nisam niti postavio tezu da sudbina Vinkovačke ranžirne je unikat za sebe, ali samo govorio o njoj i balkanskoj aksi ono što sam čitao i što se zapravo događa (tj. dogodilo se, sad samo ostaje da se mjeri prsni promjer debla i prirast šume na bivšoj ranžirnoj). A to da reduciranih kolosjeka ima napretek na stanicama u razvijenoj Evropi, nije tajna. To da je bezbroj kolodvora samo stajalište, također. Ali ima i kvaka - tamo nisu mali kolodvori sravnjeni sa zemljom a zamjenjeni tram.- stajalištima tiupa iz afere Gredelj-Šela-Bandić, nego je sve uređeno, a prugama u taktu voze udobni motorni vlakovi primjerenog kapaciteta, pri tom ne mislim na za male pruge duge vlakove a s malo stolaca, nego čak i obrnuto, sa 3+2 rasporedom sjedišta, prostorom za bicikle, dječja kolica, invalide..... A napušteni planumi bivših kolosjeka se ipak održavaju da ne nikne džungla. Tamo željeznica ipak u suradnji sa lokalnom zajednicom obavlja i javnu funkciju, prvenstveno u prevozu putnika, dok kod nas HŽPP ponire sve više u tajnu funkciju, povlači se u sebe, da ne vidimo što im je svrha postojanja. 4 Quote zglajzan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Danas sam opet odlućio malo skoknut na Ranžirni kolodvor u obilazak prije nego se opet pretvori u džunglu. Počinje sve rasti. Ovoga puta sam saznao gdje je groblje pa ću tako ovoga puta otići do tornja s reflektorima. Pogled prema "hauptbahnofu" Vinkovci. Prema Zagrebu Novi ---- Stari Nemogu odmah ravno do tornja pa ću ja ukoso. ⚠️ Nastavak sljedi. ⏬ ⚠️ 6 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Ne nekim dijelovima se tračnice teško vide Popeo se na neko malo brdo i na dosta dijelova RK-a tračnica nema. I konačno sam se probio do tornja s reflektorima, gdje se nalazilo groblje. ⚠️ Nastavak sljedi. ⏬ ⚠️ 5 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Ostali samo drveni pragovi. Tu je neka žičana ograda. Na dosta dijelova je i strgana gdje se može preskočiti preko nje, no ja nisam preskočio. Tamo je neka kuća, nije zapuštena. Našao nešto. ⚠️ Nastavak sljedi. ⏬ ⚠️ 7 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 I toranj je udaljen samo nekih 15-20-tak metara Uz postolje grobnice je višlji dio grobnice srušen na tlo..... kako je granje i trava zarasla morao sam ih isčupati ali zemlju nisam uspio ukloniti. Ovo je koliko sam uspio. Nastavljam tražiti, tako da sam pronašao ono što tražim a ja idem tražit dalje džunglu nastavljajući hodati prema zapadu. Nemam pojma koji je ovo jarac!??' Nastavljam se probijati kroz šikaru. ⚠️ Nastavak sljedi. ⏬ ⚠️ 5 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Neki zapušteni željeznički objekat. Welcome To The Jungle ---- Guns N' Roses I kod tog objekta nema smeća, osim ovog velikog kamena. ⚠️ Nastavak sljedi. ⏬ ⚠️ 4 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Vraćam se natrag. Ostaci stupa kontaktne mreže. (toranj s reflektorima je vidljiv) Ponovno sam kod te kuće u kojoj netko živi i opet isti taj čudni stup koji sam našao nakon grobnice, na plavom trokutu piše "HIDRANT" ⚠️ Nastavak sutra ⚠️ 4 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted May 2, 2021 Share Posted May 2, 2021 Što je pisalo na pločici na tom stubiću? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Pisalo je "Hidrant" ali nisam imao puno vremena da obiđem sve. Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted May 2, 2021 Share Posted May 2, 2021 Najvjerovatnije su bili u zemlji šahtovi za priključak na vodu radi eventualne intervencije na kolodvoru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zglajzan Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 Tako su se uobičajeno označavale pozicije hidranata na ulicama i cestama, u gradovima na fasadi je bila pločica /ili oznaka. Dok nisu došli metalni stupovi ili ovi uzdignuti... koji se po propisima popikavaju svakih 200 m između sela uz cestu, pa kad te netko u koliziji odgurne ni krivog ni dužnog na taj hidrant, Vodovod uredno dostavlja račun od barem 10 000kn troška, iako spor i dokazivanje krivnje tek slijedi.... bio je i primjer kad je zagrebački Vodovod dostavio račun osiguravatelju, ali su naknadno shvatili da nisu obračunali PDV. Osiguravatelj je odavno likvidirao odšetni zahtjev i nije htio naknadno plaćati, pa je koliko znam prema prvostepenom sudskom vozač trebao sam platiti i PDV sa kamatama... advokatu nije bilo jasno kako da izgubi spor u takvom slučaju. Od tada ta osoba nema ništa prepisano na sebe i živi u Hrvatskoj.... Bolje da se hidranti i ne vide jer se iz njih onda teže krade voda. A iz ranžirne Vinkovci mogla bi se još malo prsnog promjera pa krasti i drva. Quote zglajzan Link to comment Share on other sites More sharing options...
tramvajac Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 To su betnoski stupovi koji označavaju položaj podzemnih hidranata. Na natpisnoj pločici je strelicama naznačen položaj podzemnog hidranta u odnosu na stup strelicama. Npr. prema tebi 1 metar i desno metar i pol. I dan danas postavljaju te stupove tako da vatrogaasci i ostali kojih se tiče mogu lako naći hidrant. 1 2 Quote Potpis ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 5, 2021 Author Share Posted May 5, 2021 @tramvajac zahvaljujem na odgovoru! Nastavljamo dalje sa obilaskom RK Vinkovci. Od kontaktne mreže je ostala samo paukova mreža. Vraćam se nazad na cestu pored uz prugu Ulica se zove: Toliko o ovom obilasku, neznam kad idem sljedeći put a možda prije ljeta opet malo budem obišao u obilazak. 6 5 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tramvajac Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Dopustite mi samo jednu hidratsku digresiju. Dok sam se vozio na biciklu sam uvido stup koji označava hidrant u prirodnom staništu: Ne znam zašto piše NH (nadzemni hidrant) kada bi trebalo pisati (PH) podzemni hidrant. Možda je bio prije nadzemni pa su ga zamijenili s podzemnim. Tko će ga znat. Prilažem još samo malo detaljniju sliku natpisa s ilustracijom što znače oznake (mjerne jedinice su metri): Digresija gotova. 1 1 Quote Potpis ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Jučer sam opet išao u obilazak Vinkovci Teretne ali ovoga puta pješice od Hauptbahnhof Vinkovci. Prije nego sam otišao na Ranžirni kolodvor, najprije sam čekao ne baš dugački teretni vlak iz Vukovara na ulaznom signalu. Nešto teretnih vagona sa nekakvim limovima. I vagoni sa starim željezom. Teretnog prometa i nema baš, više praznih kolosijeka nego vagona.... Idem ja onda kod skladišta sačekat ovaj bačvasti i kad on ode idem na RK ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 3 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Rgs vagoni su se dobro sakrili Kolosiejci prema teretnoj rijetko se koriste.... većinom tu parkiraju vagone koji nemaju posla (primjerice Zas, Tadds i Fals) U daljini se vidi zeleni pješački most u Dugoj ulici iz Vinkovaca za Borince. Ovaj most se ruši ove ili iduće godine. Ove cisterne već jako dugo stoje na istom mjestu bez ikakvog micanja. Makovi i cisterne ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 4 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Kraj pruge, ovdje je već trava zarasla. Crveni makovi, crveni signal i crveni znak. Kako samo sporo rade taj most.... Prije će modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar biti gotovo nego most. ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 3 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Vodonapojnik Toranj s reflektorima je nemoguće stavit u kadar..... ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 3 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Niži toranj s reflektorima Lagano je već počelo i pomalo sad kreću prepreke s visokim grmljem i bit će teško probiti se. Ovaj je višlji.... ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 3 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Glavna pruga Probijanje kroz grmlje je sve teže, nemogu dalje, idem u nazad i skrenuti lijevo od ovog grmlja a zatim... ....ovo ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 5 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Unutrašnjost kućice puna smeća među kojima i "crveni" John Deere traktor Evo i bolja slika hidranta, zadnji put nisam baš imao vremena pa sam nabrzaka uslikao pa nisam ni skužio plavi trokut. ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 5 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domagoj Vu Posted May 27, 2021 Author Share Posted May 27, 2021 Toranj s reflektorima pored groblja Sada vidim i nešto crno, znam šta bi to moglo biti... I eto me na tom starom njemačkom groblju..... Nalaze se nekih 10-tak / 20-tak metara od tornja. Još jedan bačen na tlo. ⚠️ Nastavak sljedi ⚠️ 3 1 Quote Stari Habis vagoni su zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts