Jump to content

zagro

Članovi
  • Posts

    794
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Everything posted by zagro

  1. @Stanley je li prometnik možda spominjao koliko tereta tu prolazi? P.S. gordana357 i mali.paja počinju prepucavanje za 3, 2, 1...🤣
  2. Eh, i ti bi sad svašta, nemoj pretjerivati 😂
  3. Malo OT: kad se to dogodilo i kakav je bio rasplet te situacije?
  4. To je glavni signal koji ima ulogu zaštitnog signala (štiti rasputnicu) . Štitni signal je nešto drugo.
  5. O tome da mađari ponekad znaju biti "ćudljivi" što se tiče kočenja pričaju mnogi strojovođe. Jedan mađar se prije par godina nabio na bika na Glavnom kolodvoru, a drugi profulao stajalište Lužani za 1400 metara iako je prije toga normalno stao u Oriovcu i nakon toga u Novoj Kapeli. U oba slučaja je uzrok potpunog otkazivanja kočnica ostao nepoznat.
  6. Istina. Ali, barem meni, atmosferu na tom kolodvoru odlično opisuje grafit u jednoj od skretničarskih kućica koji kaže: "Čudesan zov ima ova pruga..."
  7. @Domagoj Vu @tony_ri evo ostataka tog groblja, objavljujem uz dozvolu autorice fotografija. Nalaze se u blizini tornja s reflektorima, istočno od konačišta. Groblje je uklonjeno (sukladno "Odluci o uklanjanju groblja okupatora i narodnih neprijatelja" od 18.6.1945.) najkasnije do 24.9.1946. kada je, na upit Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, vinkovački gradski narodni odbor odgovorio da je "po navedenom postupljeno".
  8. @Domagoj Vu svaka čast na trudu! I ja sam prilikom svog obilaska tražio ostatke groblja ali nisam uspio naći ništa. A o njemu upravo raspravljam u jednoj facebook grupi. Te piramide se zovu "zmajevi zubi", služe za usporavanje napredovanja vojne mehanizacije. Ostatak iz Domovinskog rata.
  9. Ovaj signal je bio signal spuštalice između A i B parka, služio je pri ovome što je @mali.paja opisao, znači za zapovijedanje bržeg ili sporijeg guranja manevarskog sastava na grbinu ili za njegovo zaustavljanje i povlačenje s grbine. Signalizirao je crveno mirno-"Stoj", zeleno mirno-"Gurati lagano", zeleno trepćuće-"Gurati brže" i žuto mirno-"Natrag. Svaka čast na putopisu, 2014.-2015. imao si više za vidjeti nego ja prošle godine.
  10. D a, u Vinkovcima u pola bijelog dana. Viđeni su taj dan u Maloj Bosni pa je netko pozvao policiju međutim uspjeli su se posakrivati. Naravno, ako još netko može neka se pridruži.
  11. Zovu ljudi, dolazi policija. Nekad ih uspiju pohvatati, nekad ne. Prije nekih mjesec dana su mi se u kolodvoru popeli na vlak u 4 sata popodne, njih petnaestak. Skinuli su ih u Slavonskom Brodu. Prije toga dvojicu u Okučanima. Još prije toga petoricu u Ivanić Gradu... Samo organi reda ne vole kad se s tim izlazi u javnost, kažu da se tako "širi panika" pa se za to ne zna.
  12. Danas sam našao malo vremena za šetnju ovim kolodvorom s koje nosim i pokoju fotku. Htio sam se popeti na postavnicu pa odande okinuti koju sliku ali sam razmišljao da bi moj ulazak možda mogao probuditi i iznenaditi grupu imigranata, a nitko nije dobre volje kad ga probude pogotovo ako se skriva od policije... Moje slutnje je potvrdio jedan od lokalaca koji je naišao, inače prometnik i moj poznanik. Preporučio mi je da ne ulazim nigdje jer navodno često tu viđaju imigrante koji koriste napuštene zgrade i vagone. Također, neslužbeno sam saznao da se ovih šest pokošenih kolosijeka "D" parka vraća u upotrebu zbog sve veće potrebe za deponiranjem vlakova. Krenuo sam od istoka i tu se vide remontirani spojni kolosijeci. Pokošeni dio kao da je mrvicu živnuo...
  13. @Levente , nisi se pomaknuo od teme, barem što se mene tiče. Uskoro ću opet tamo. S obzirom da je dobar dio kolodvora pokošen, smrdi mi na demontiranje istoga pa ću otići još poslikati što se da dok nije kasno. Istina, obujam teretnog prijevoza je znatno opao ali i sada dok se teret ponovno vraća nema potrebe za kolodvorom ovakve vrste. Tu je @zglajzan u pravu, maršrutnih vlakova je puno više nego prije. Evo recimo npr. da nijedan vlak moje firme (THPZ) koji je prošao kroz Vinkovce u zadnje tri godine otkad radim ne bi ušao u taj teretni kolodvor da je u funkciji, osim eventualno na deponiranje. Ovo sa grobljem ispod dijela kolodvora i je simbolika, ali i jedna tužna činjenica.
  14. G.Pavo Božičević mi je pričao mnoštvo zgoda i nezgoda vezanih uz ovaj kolodvor koje je doživio dok je radio kao prometnik te kao pomoćnik šefa kolodvora, u vrijeme kad se sve radilo "na žgance". Stvarno ničime nisam vezan za Vinkovce i vinkovačko čvorište ali me taj stari kolodvor jako intrigira otkad sam došao na željeznicu.
  15. Možeš ih kontaktirati i pitati imaju li je uopće. Ako imaju lako ćete se dogovoriti za ostalo.
  16. Hvala! Bilo bi i više slika ali je u usred šetnje stigao radni nalog pa sam morao požuriti.
  17. Hvala ti! Prošle godine u siječnju je također tamo nekoga bilo, ovaj puta nikoga. Od šinobusa ni trag nije ostao, a i oni su prošle godine bili tamo.
  18. Ovo što sam ja prešao je dugačko oko 3,5-4 kilometra. Htio sam se popeti na stup reflektora i odande slikati panoramu ali sam pomislio da bi netko iz Novog Sela (dio Vinkovaca uz kolodvor) mogao zvati policiju ako me vidi gore .
  19. Na "lokomotivskom kolosijeku-starom" i oni čekaju svju sudbinu. Među njima je još uvijek jedan Es s oznakom ŽTO Sarajevo. Zgrada na istočnom ulazu u D park... ...i skretnice Pogled na pasarelu prema putničkom kolodvoru Ovdje su tračnice najstarije Izlazni signali prema Vinkovci putničkoj Završavam ovdje, na mjestu od kojegakad radim ne idem dalje prema staroj teretnoj.
  20. Ono što je ostalo od kolosijeka sa istočne strane A parka Ovdje sam naišao na bivše željezničko konačište na koje sam potpuno zaboravio na početku mog pohoda. Zapušteni park i zapušteno zdanje je djelovalo prilično sablasno iako je bio dan. Kada sam ušao u park nestao mi je taj osjećaj jeze i uhvatila me nekakva sjeta... Na zdencu je upisan datum 9.VII.1963. Nastavio sam prema A parku, ili onome što je od njega ostalo. Pun kolodvor ovih englezera... I opet kolosijeci nestaju čim ih počnem pratiti.
  21. Nizbrdo prema D parku Postavnica (ili kako se ovo točno zove?) Takozvana "centralna viljuška" Još jedan englezer Ovdje sam krenuo prema drugoj, A-B spuštalici od koje nije puno ostalo... ...kao ni od lokomotivskih kolosijeka. Ovu zgradu, čini mi se, netko posjećuje jer je prilično čitava... ...što se ne može reći za ovu drugu postavnicu.
  22. Ostaci spojnog kolosijeka "B-C" Bilo je prilično teško hodati kroz suhu travu i trnje, spoticati se na tračnice i kolosiječni pribor koji nisam mogao vidjeti pa sam se uspeo na plato C parka (onaj povišeni dio što se vidi iz vlaka ) Skretničarska kućica u džungli Ovdje su tračnice novije Vegetacija i ovdje nadvladava... Signal spuštalice C-D. Još je bio u pravilniku kad sam se ja školovao. Prema spuštalici Grbina s likovnim signalom (?)
  23. Dvije skretnice Do takozvane "viljuške B" je nemoguće doći. Nastavljam dalje. Ovdje se naziru tračnice i skretnice... ...ali im je i kraj došao brzo. Većina parka B je izvađena. Ostaci portala kontaktne mreže i službena zgrada Detalj tračnica
  24. Nakon dugo vremena nećkanja, a zatim i čekanja da dođe lijepo vrijeme, dotičnog dana sam se, odmah nakon jutarnje kave, odlučio na ovaj pothvat. Ovaj kolodvor inače radim u Trainz Simulatoru i prikupljanje informacija i detalja mi je bio osnovni cilj ali sad vidim da nije zgorega ovdje podijeliti slike, zato voliko vremensko odstupanje. Vlakom 2511 sam se uputio za Vinkovce gdje sam počeo razmišljati kako doći do bivše rasputnice Jarmina. Taxi se činio jedino rješenje dok se nisu pojavila dvojica mojih kolega koji su upravo završili s poslom. Jednoga od njih je put kući vodio upravo u tom smjeru, navedeno bivše službeno mjesto mu je bilo usput pa sam mu se "prikrpao": Vinkovački teretni kolodvor izgrađen je i pušten u promet 1928. godine na mjestu današnjih A i D parkova. Dograđen je 1948. godine sa još dvije grupe kolosijeka te se tada sastojao od četiri kolosiječna parka nazvanih A, B, C i D. Ukupna duljina kolosijeka je iznosila gotovo 60 kilometara, a kolodvor je dnevno prerađivao 4000-5000 vagona. Zanimljiva je ali slabo poznata činjenica da je zbog proširenja kolodvora 1948. uništeno folksdojčersko groblje koje se nalazilo na njegovom sjevernom rubu, što stari željezničari često povezuju sa tužnom sudbinom ovog kolodvora. Prilažem jedinu shemu do koje sam uspio doći da vam se lakše snaći. Ovdje počinje moja odiseja, kod zgrade bivše Jarmina rasputnice. Tu sam prešao prugu Zagreb-Vinkovci i došao na ovaj gotovo 800 metara dugi izvlačnjak koji se pruža prema zapadu. Englezer nekadašnje rasputnice... ...i skretnica koja vodi prema B i C parkovima. Odlučio sam proći prema B parku jer se on s pruge najmanje vidi. Ovaj šturc lijevo je ind. kolosijek Borinci? Što dalje vegetacija me sve više usporava. Ovaj put se koristi, lokalci tu odlažu građevinski otpad. Kolosijeci se gotovo i ne vide od suhe trave ispod koje se skriva trnje.
×
×
  • Create New...