Dragi forumaši zeljeznice.net, budući da je od 27.11.2019. omogućen upload fotografija na forum, molim vas da koristite isključivo forum za upload fotografija, kako bi izbjegli probleme s nestankom fotografija, koje smo imali u prošlosti. Upute za postavljanje fotografija se nalaze na ovoj poveznici.

 

Jump to content
zeljeznice.net

zagro

Članovi
 • Content Count

  205
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

zagro last won the day on December 7

zagro had the most liked content!

Community Reputation

19 Good

About zagro

 • Birthday 08.12.1990

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Nova Kapela-Batrina

Recent Profile Visitors

3885 profile views
 1. Kakva je situacija sa remontom Sisak Caprag-Sunja? Hoće li na kraju biti podizanja brzine s novim voznim redom?
 2. Tipfeler, tek sad vidim... Usput, upravo se događa ovo što sam maloprije napisao: Novska-Okučani se vozi jednim kolosijekom 😅.
 3. Hajde malo smiri strasti. Da bi mogli raspravljati o tome ti bi trebao znati neke tehničke stvari i propise vezane uz željeznicu. Ni HŽ Infra ni HŽPP nisu ni blizu savršenstva ali nije sve baš samo crno-bijelo kako tebi izgleda. Koliko sam ja upućen, tamo ulazni signali rade, automatski pružni blok nije u funkciji. I zato se spominje kolodvorski razmak, koji nema veze sa brojem kolosijeka između dva kolodvora nego sa reguliranjem kretanja vlakova između njih. Od Novske do Vinkovaca se relativno često događa da vlakovi između dva kolodvora prometuju samo jednim kolosijekom jer se na drugom održava kontaktna mreža ili mijenjaju pragovi. U tom slučaju strojovođa dobiva pismeni nalog u kojemu mu piše doslovno sve u vezi tog kolodvorskog razmaka (koji signali za njega ne vrijede, ima li neosiguranih cestovnih prijelaza...) i dužan je postupati prema tom nalogu i ostalim propisima koji u tim slučajevima važe. Taman da ni ulazni signali nisu u funkciji to nema nikakve veze sa ispravnošću kolosijeka jer i za takvu situaciju je propisan postupak koji su i prometnici i strojovođe dužni znati i poštivati. Od Novske do Siska Capraga npr nema niti jednog signala, ni ulaznog, ni izlaznog, ni prostornog, ali se koriste signalni lopari i ručni signalni znakovi i tu se ne dobiva pismeni nalog pa vlakovi prometuju. Tržište putničkog prijevoza će biti liberalizirano 2029. (?)
 4. Ja sam zainteresiran, samo mi javi datum kad planirate ići. Što se tiče nadvišenja zavoja uglavnom ih nema. Sjećam se kad sam se vozio sa strojovođom nakon remonta da je makoza jako zabacivala "prema van" u zavojima. Raspitao sam se kod ekipe iz Infre i PG-a zašto nije rađeno nadvišenje, odgovor je bio da nije potrebno.
 5. Već smo zaključili da se šofer(!)🙄 vlaka nije zaustavio ispred signala. Pošto je vlak završio tamo gdje nema pruge nekako sumnjam da je na signalu bilo zeleno? Tamo su skretnice ručne ili?
 6. Funkcionira li dotični signal ili?
 7. Još malo slika sa iste rute.
 8. ČSD U37 003 sa putničkim vlakom, kolodvor Kunžak, ruta Úzkorozchodná trať.
 9. Napokon nađoh prikladnu temu, pa ću otresti prašinu sa nje... Radi se o nekadašnjim kolodvorima koji su sada stajališta: Rajić, Dragalić i Donja Vrba. Jako se dobro vide na fotokarti iz 1968. Ono što me zanima je kada su ti kolodvori ukinuti, a kada demontirani? Za skretnice na stajalištu Rajić znam, kada su one demontirane? Također, na istočnoj strani kolodvora Garčin se nalazila grupa od 5-6 kolosijeka (šturceva), čemu su služili? O Rajiću i Dragaliću su nešto pisali zglajzan i Stanley u jednoj drugoj temi, molio bih ih za pomoć kao i ostale koji nešto znaju, svaka informacija je dobrodošla.
 10. Vidim da je počela košnja džungle u Vinkovci teretnom kolodvoru, točnije u "D" parku. Očišćeno je 4-5 kolosijeka cijelom dužinom i cijela istočna skretnička lira. Priprema li se to demontaža ili se taj dio vraća u funkciju? Dva spojna kolosijeka sa sadašnjim kolodvorom su nedavno remontirana, a nedavno sam tamo vidio parkiranu garnituru tadova pa se nadam najboljem.
 11. Ni meni ne izgleda kao zviždaljka. Ovaj kao "R" (zapravo P i L) u krugu je nekadašnji logo ljevaonice i tvornice kućanskih aparata "Plamen" iz Požege. Znam da sam ga negdje vidio, pa sam potražio po netu.
 12. zagro

  zagro

×
×
 • Create New...