16 godina foruma zeljeznice net, pokrenutog 31.01.2005. godine u 00:32 sati.

 

MOLIM VAS DA ODETE NA OVU TEMU I DATE SVOJ GLAS. HVALA!

 

Jump to content

zglajzan

Članovi
 • Posts

  835
 • Joined

 • Last visited

About Me

 • Sex
  Male
 • Location
  Zagreb, Hrvatska

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

zglajzan's Achievements

397

Reputation

 1. Dobra dan, oprostite ako opet gnjavim.  Možete li mi skicirati kako je izgledala stanična zgrada u Mece. Dal je imala magazin? Imali ste putopis ali slike su izčeznule...

  Jer možda bih napravio maketu te stanice, za kolosječnu situaciju potražio bih u Željezničkom muzeju..

   

  lp

  1. dnovakovic

   dnovakovic

   Ako pronađem (iako sumnajm bilo je to davno) vrlo rado ću vam poslati ! 

  2. dnovakovic

   dnovakovic

   Dragi prijatelju !

    

   Čak dva ili tri puta sam putovao vlakom tom prugom od kada je u sasatvu HŽ i to do B.Manastira i  Pečuha u Mađarskloj i svkai puta sam napravio putem dosta fotografija ali nažalost sve je to nestalu u starom kompjuteru koji se pokvario a slike nisam prenosio na disk. No sjećanje ne blijedi iako mi je preko 70 ljeta dobro se sjećam da je vlak na mjestu gdje je nekada bila stanica MECE projurio bez stajanja i da na tom mjestu nije bilo ničega, ni stanične zgrade ni kolosjeka. Stanica je postojala i ona je izgrađena negdje krajemo 1950-ih i početkom 1960-ih godina kada je Poljoprivredni kombinat BELJE izgradio veliku industriju mesa i mesnih prerađevina (kolokvijalno rečeno klaonicu). Bila je to eksportna klaonica koja je uglavnom izvozila meso (baby beef) u Englesku ali i u Njemačku za potrebe američke vojske. Možda vam je teško za povjerovati da je ondašnja komunistička i nesvrstana Jugoslavija mesom hranila Nato vojnike, ali ja znam jer je moj pokojni otac tamo radio i to mi je pričao

   Kako se to meso uglavnom izvozilo željeznicom sjećam se kako je osječka stanica bila puna bijelih vagona hladnjača. Nažalost poslije mirne reintegracije Baranje kombinat BELJE je privatiziran a mesna indstrija MECE je zatvorena i što je najtužnije porušena, tako da više ne postoji a ni stanica koja je imala jedan ili dva kolosjeka i uglavnom služila kao industrijski kolosjek za tvornicu i mala putnička stanica za radnike tvornice. Pozdrav iz Osijeka !

    

   Dragomir Novaković

    

   Šaljem vam jedine dvije fotografije iz 2010 koje sam pronašao iz stanice Beli Manastir...

    2.jpg.8f3570499245ebe0dea45f65569dce52.jpg

    

   3.jpg.c9aee9121d6e0b279a7597b9923d53ec.jpg

 2. D večer, mogu li dobiti sliku Mirovaca koju spominjete u filmu Ratni reporter? Jer se ne mogu logirati za njegovo gledanje na you tubu.

   

  lp

   

  Tomislav Badel

  1. Brunoh

   Brunoh

   Može li link na tu objavu, stvarno se više ne sjećam.

 3. Dobar da, stavio sam podataka da se složi mozaik, a prošlost željeznice lako se razbije kad nema podataka. Jedino moram reći da kad sam vas molio da se nađemo na kavi u Rijeci da si poslikam jedan stari JŽ red vožnje, samo ste rekli da nemate vremena. Pošto mi je to recimo i potrebno zbog pručavanja putničkog prometa, nekad je lakše "skoknuti" do SBB Chistrik arhiva blizu Zuricha, jer oni sve JŽ redove vožnje imaju!

  lp

 4. zglajzan

  zglajzan

 5. Pozdrav, imate li priliku da poslikate oznake tih Gb vagona koji su došli iz Knina (te još ostale na njima JŽ oznake, kao i datume revizija)

  Tomislav Badel, badel@sfzg.hr

 6. Dobar dan, a gdje je ta uramljena slika Ivanečkog ugljenokopa visi? Može li uvećano onaj vagon desno da vidim oznake na njemu.

  Tomislav Badel

  badel@sfzg.hr

 7. Dobar dan, možete li mi poslati sliku cijelog vagona i gdje se točno može naći u Varaždinu? Onaj G vagon iz Masenjače (bivši Bstaji) s oznakama JŽ ima kotače na jednoj osovini ovakve starinske, a na drugoj su osovoni puni kotači.

  Srdačan pozdrav,

  Tomislav Badel

  badel@sfzg.hr

×
×
 • Create New...