tony_ri Posted April 23, 2020 Posted April 23, 2020 Višak vremena i brod na vezu u Rotterdamu, pa evo jedan "putopis" Sve slike su slikane u veljači i prvom tjednu ožujka ove godine Industrijska zona Kukuljanovo nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća sa ciljem preseljenja teške i prljave industrije iz grada na periferiju,no nikada nije ispunila svoju prvotnu namjenu,90-ih su sve tvrtke redom propale te zona stagnira do 2005. godine kada strelovito raste te trenutno u njoj radi više od 4000 direktno zaposlenih Kolosijek prema industrijskoj zoni se odvaja iz kolodvora škrljevo Karta Točka1 – Točka 2 Stižemo do prve rasputnice / skretnice Ravno vodi prema pozadinskom lučkom terminalu Škrljevo, desno prema ostatku zone Točka 2 – Točka 3 Terminal Škrljevo Quote
tony_ri Posted April 23, 2020 Author Posted April 23, 2020 Vraćamo se na točku 2 i idemo prema točki 4 Pruga prolazi preko ceste i nastavlja paralelno s terminalom terminalom s desne strane je gradilište novog vatrogasnog doma Škrljevo Dolazimo do sljedeće rasputnice/skretnice Prva deno vodi u Velpro i koliko znam ne koristi se Druga desno vodi u Građu(ex Brodomaterijal) i ti kolosijeci se povremeno koriste te ulaze u samu halu Ravno vodi prema ostatku zone Quote
tony_ri Posted April 23, 2020 Author Posted April 23, 2020 Idemo u smjeru prema Građi Na jednom od kolosijeka u krugu Građe nalazi se i vaga Točka 4 - Točka 5 Quote
tony_ri Posted April 23, 2020 Author Posted April 23, 2020 Povratak na Točku 4 te idemo dalje prema točki 6 Skretnica za metis Račvanje kolosijeka i prelazak preko ceste Quote
tony_ri Posted April 23, 2020 Author Posted April 23, 2020 Nastavak Nekakvo (pružno) vozilo , nažalost nisam ga skužio kada sam snimao pa nemam bolju Zoom Kraj , pruga završava na prostoru iza vargona Quote
tony_ri Posted April 23, 2020 Author Posted April 23, 2020 Za kraj par slika industrijske zone 5 Quote
seabral Posted April 24, 2020 Posted April 24, 2020 Super, ovo je fakat jako interesantno vidjeti iz ptičje perspektive Hvala ti i da si na početak stavio kartu s legendom, pa je sve skupa puno lakše pratiti. P.S. do prije par godina sam ja išao hodati po ovakvim sličnim industrijskim kolosijecima da bi ih upoznao i fotkao. Ova tvoja metoda mi se čini lakša .... Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
mgalic2 Posted April 24, 2020 Posted April 24, 2020 19 sati, tony_ri said: Industrijska zona Kukuljanovo nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća sa ciljem preseljenja teške i prljave industrije iz grada na periferiju,no nikada nije ispunila svoju prvotnu namjenu,90-ih su sve tvrtke redom propale te zona stagnira do 2005. godine kada strelovito raste te trenutno u njoj radi više od 4000 direktno zaposlenih Lijepo je čuti da nešto (strelovito) raste. Što se dogodilo 2005. i omogućilo rast zone? Quote
tony_ri Posted April 24, 2020 Author Posted April 24, 2020 došli su do zaključka da nitko neće doći sam opd sebe, da nešto treba i ponuditi, infrastrukturu, fleksibilnost itd. krenuli su sa trgovačkim centrima da bi stekli kapital. , kasnije jefleksibilnost i prilagođavanje investitoru u jednom vremenu nestalo i počeli su nabijati cijene pa se rast usporio, sada se opet dosta gradi i to proizvodne djelatnosti , zona definitivno nije industrijska kako se nekada zamišljalo,ali nije ni trgovačka kao 2007-2008 , sve u svemu nije ispalo loše 1 1 Quote
up4014 Posted April 24, 2020 Posted April 24, 2020 48 minutes ago, tony_ri said: Slućajna povezanost našeg foruma, pruge Zagreb-Rijeka i industrijske zone Kukuljanovo.Gradonačelnik grada unutar koga se nalazi industrijska zona radio je nekad kao prometnik vlakova,a na slijedećem kolodvoru nakon prvog pogleda na Kvarner, o kojem je kolodvoru riječ to će valjda velika većina Vas znati radi kao prometnik vlakova njegov rođeni brat! Imena mjesta i ljudi nisam spomenuo nadam se da nije teško. Quote
Pera_Govedo Posted April 27, 2020 Posted April 27, 2020 Zanimljiv putopis. Nekad je u Građi bila HŽ ova firma Agit Dom expres. Tada je bilo vagona a to je mislim bilo do 2013. Poslije su preselili na kolodvor Škrljevo, a da li su još tamo i da li funkcioniraju ne znam. Ovo na kraju je betonara GP Krk, oni izgleda koriste i ne znam da li Metis. Quote
Recommended Posts