Jump to content

Mihaljevac, Gračani, Dolje i još ponešto, 9. kolovoza 2017.


Stanley

Recommended Posts

U našem tramvajskom podforumu objavljene su fotografije rekonstruirane tramvajske pruge Mihaljevac - Dolje i digla se kuka i motika zbog nekih šlamperaja u radovima. Pa sam odlučio jučerašnju šetnju posvetiti između ostalog inspekciji pruge.

Vlakova naravno nema, ali ima javnog prijevoza vulgo ZET-a: autobus na liniji 146, tramvaj na liniji 11, autobus na liniji 102, tramvaj na liniji 15 i u povratku opet autobusi 102 i 146 uz međuvožnju u tramvaju na liniji 6 (ispričavam se ako se nekome zmešalo od ovog silnog nabrajanja).

 

Britanac bi bio jako lijep trg da mu obnove fasade:

 

1a1QEV6.jpg

 

a9Q3hfa.jpg

 

Evo me preko brda do Mihaljevca, a ovo je snimljeno iz bumbarolike petnaestice:

 

Q9C47AD.jpg

 

Početak obnovljene trase za Dolje (ili obratno):

 

SMxmX1z.jpg

 

Još malo i krećemo. Vožnja novom prugom je bila vrlo udobna, tramvaj samo klizi i nema ni jedne zamjerke:

 

TOpljFD.jpg

 

I evo nas gore iako piše Dolje:

 

fxm8Gi9.jpg

 

DZ9TFZc.jpg

 

5E51H7d.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Još malo i ode on:gSxBd1E.jpgTu sam izašao iz tramvaja:ZqLWS4T.jpgOkretište:dTX6Zkb.jpgZaboravljeni siromaček jedva viri iz trave:2ab6krJ.jpgOdlučio sam malo protegnuti noge u lokalnom ambijentu i naletio na njih:qS0mizJ.jpgKad vi kažete...:h9LViAy.jpgPrije pržinarenja valja uhvatiti malo hlada i udahnuti svježeg zraka:7V6idwX.jpgLhnCREB.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

f3b5f8A.jpg

 

Evo i njega:

 

9jrUiWr.jpg

 

iuA0NXx.jpg

 

If8GpI4.jpg

 

U povratku na Mihaljevac nisam koristio tramvaj već pogonske motke i trčeći stroj 46-001 i 46-002. Stoga se spuštam na Gračansku cestu:

 

VPStC45.jpg

 

Gračani su naselje u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Broje oko 7.000 stanovnika i smatraju se jednim od elitnih dijelova grada. Riječ je o starom naselju koje se prvi put spominje 1334. godine u popisu sela koja moraju plaćati desetinu Kaptolu. Selo Gračani je pripadalo slobodnom kraljevskom gradu Gradecu i otuda porijeklo imena. U feudalno doba oko sela su se sporili Gradec, Kaptol, remetski pavlini i gospodari Medvedgrada. Zbog turske opasnosti mnogi stanovnici Gračana su pobjegli, te su se početkom XVII. stoljeća u njihove napuštene kuće naselile izbjeglice iz Bihaća. Škola u Gračanima osnovana je 1904., a Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac 1907. godine. Selo je bilo jako uporište Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića. Gračani su bili sjedište seoske općine do 1927. godine, kada je njeno sjedište preseljeno u Remete. Izgradnjom tramvajske pruge Mihaljevac - Dolje 1950. godine naselje je uključeno u mrežu javnog gradskog prometa.

 

Jedan donji pogled na stajalište Dolje:

 

yXZ4mrV.jpg

 

Gračanska cesta:

 

htNo50l.jpg

 

Držao sam se lijeve strane i hlada, a ponegdje je nogostup zakrčen vegetacijom:

 

kWxesoQ.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Gračanska cesta je zatrpana kojekakvim tajkunarama:CbVYqAo.jpgweAPxwj.jpgSpomen na posjet pape Ivana Pavla II:UpWZ1lr.jpgOvdje ću malo u brdo...75FbpwA.jpg... u vizitu tramvajskog stajališta Gračanski Mihaljevac:Z28kr1N.jpgKao da smo se dogovorili:nUGyZYb.jpgGrylbib.jpgWsNgB5X.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

zfHFGpj.jpgIma i jedan za gore tj. Dolje:nzwDPUh.jpgTCPR, izvedba baš i nije najsjajnija:m1buGLr.jpgJa gomile, majko mila:YVqNQd0.jpgJedan podsljemenski potok, pretpostavljam Pustodol:Pwsq4vn.jpg6IPfVCQ.jpgI jedna stara poznata lokacija:jvAVwEx.jpgdUqBLES.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

XkYi9Oj.jpg

 

U1SNrzm.jpg

 

NERlGMy.jpg

 

Ovu građevinu sam posebno naciljao jer je jedan od malo poznatih kulturno-povijesnih spomenika grada Zagreba. Riječ je o baroknoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog koju je podigao biskup Juraj Branjug 1752. godine. Uz crkvu je samostan franjevaca trećeredaca (glagoljaši):

 

rLL4fLu.jpg

 

Crkvu sam posjetio davnih šezdesetih godina, ali jučer nisam išao pa prenosim dvije slike sa interneta:

 

AdXkRUs.jpg

 

zi088nd.jpg

 

Biskup Juraj Branjug:

 

5FlN22Q.jpg

 

Ovdje potok prestaje biti potok i postaje dio gradske kanalizacije:

 

S8wSrTq.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Odmori se, zaslužio si:

 

vC8VWwl.jpg

 

Strateško pozicioniranje u autobusu na liniji 102:

 

zaaW5n2.jpg

 

I tako sam preko brda stigao u nizinu. Bus za Malešnicu/Jankomir zbrisao mi je pred nosom, pa je valjalo pričekati pola sata. Vrijeme sam utukao šetnjom i između ostalog zabilježio neuobičajenu tramvajsku situaciju u ulici Republike Austrije:

 

3oD9sTw.jpg

 

Još jedan arhitektonski spomenik - glavna zgrada nekadašnje Rudolfove vojarne. Izgradili su je 1889. godine bečki poduzetnici Ferdinand Gruber i Carl Völcknner, a lokacija je odabrana zbog blizine tadašnjeg Južnog kolofvora (Agram Südbahnhof). Vojarna je dobila ime po prijestolonasljedniku Rudolfu Habsburškom (Rudolf Franz Karl Joseph, Kronprinz von Österreich und Ungarn, 1858.-1889.). Kompleks je srušen 1978. godine, a od nekadašnjih 13 zgrada sačuvane su 4 i u njima su smještene različite institucije:

 

x58RBIm.jpg

 

Rudolf Franz Karl Joseph, Kronprinz von Österreich und Ungarn:

 

L4wBWEz.jpg

 

Ovaj objekt je znamenit jer u njemu radi jedan naš ugledni forumaš, a tu boravi kada nije na kvizu ili među urođenicima:

 

7cyodMg.jpg

 

BybBqPz.jpg

 

I za kraj bus na liniji 146 za Jankomir via Malešnica:

 

SFwEmwr.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Kolko ja znam, to bi trebal biti Gračanski potok.

 

Na internetu sam našao ravno četiri imena: Gračanec, Pustodol, Ribnjak i četvrtog imena se ne mogu sada sjetiti, a ne da mi se tražiti. Uglavnom, potok kao potok (šteta što nema više vode).

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nema više broja linije odostrag na tramvaju? I tako ti meni kažeš da su u Gračanima Bosanci? Kad smo bili prije nekih 7-8 godina u Kotoribi (veliko društvo forumaša) sjedio sam pod šatorom iza kolodvora. Bilo je tamo za piti i jesti. Razgovarao sam sa nekim Međimurcima. Oni kažu da su u Kotoribi Bosanci i ne mogu biti Međimurci. Postoji legenda da su :loko bježeći pred Turcima tu dospjeli Bosanci. A tko zna možda ima i istine? Dobro da nisu Hecegovci :djedmraz2 !

Link to comment
Share on other sites

I tako ti meni kažeš da su u Gračanima Bosanci?

 

Pa sad, ne kažem ja već povijest i demografija, a kaj je - tu je. :kul

Turska osvajanja prouzročila su značajne migracije stanovništva. Izbjeglice su se sklanjale u krajeve koji nisu bili zahvaćeni ratom ili u ''ostatke ostataka nekada velike i slavne kraljevine Hrvatske'' (reliquiae reliquiarum olim et inclyti regni Croatiae). Najviše izbjeglica bilo je u vrijeme takozvanog Stogodišnjeg rata s Osmanlijama (1493.-1593.). Upravo izbjeglički valovi su prouzročili gustu naseljenost Hrvatskog Zagorja i Prigorja, a neki toponimi svjedoče o porijeklu stanovništva (npr. Bosna između Zeline i Konjščine).

Nakon prestanka turske opasnosti Zagorci su se počeli naseljavati u oslobođene (i opustošene) krajeve, pa su npr. u Ivanić Grad donijeli kajkavsko narječje.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nema više broja linije odostrag na tramvaju?

Na Česima nikad nije bio predviđen broj linije otraga jer su svih 85 bili predviđeni za vožnju s prikolicom. Tek zadnjih 10 je imalo mjesto za broj jer su najvećim dijelom trebali voziti solo. Ali, mjesto za broj se i na njima uglavnom "potrošilo"

_______________________

Pozdrav iz Zagreba

Link to comment
Share on other sites

 

Ovu građevinu sam posebno naciljao jer je jedan od malo poznatih kulturno-povijesnih spomenika grada Zagreba. Riječ je o baroknoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog koju je podigao biskup Juraj Branjug 1752. godine. Uz crkvu je samostan franjevaca trećeredaca (glagoljaši):

 

rLL4fLu.jpg

 

 

Isusovac, Bask po rođenju, misionar u Kini a neraspadnuto tijelo u Indiji. Kako to da nisu Isusovci umjesto Franjevaca tu. Ovaj kraj, Ksaver je dobio ime po svecu točnije od kud je on?

Link to comment
Share on other sites

Crkvu su izgradili redovnici Družbe Isusove (Societas Jesu), a samu izgradnju je nadzirao isusovac Matija Jušić. Nakon dolaska u Zagreb početkom XVII. stoljeća isusovci su kupili zemljište i izgradili ljetnikovac, a grof Nikola Mirko Erdödy je u povodu kanonizacije Svetog Franje Ksaverskog dao izgraditi kapelu. Isusovci su napustili Ksaver nakon što je papa Klement XIV. ukinio Družbu Isusovu 1773. godine (ponovo ju je uspostavio papa Pio VII. 1814.). Cijeli sklop s crkvom predan je na korištenje franjevcima trećeredcima 1923. godine. Družba Isusova danas ima sjedište u Palmotićevoj ulici.

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...