seabral Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Posljednja dva tjedna provodim na Krku, što je s jedne strane dobro (poznato je da mi žabari uvijek volimo more ), a s druge strane nije tako dobro jer na Krku nema vlakova (eh, da su se samo ostvarili svi oni davni lijepi planovi o pruzi u Malinskoj .... ). Zato mi je bilo jako drago kad me je moja kćer upitala da li bih ju vozio u Rijeku i pričekao je dok se ona tamo druži sa svojim frendicama. Kad sam joj po ne znam koji put potvrdio da mi sigurno neće biti dosadno u Rijeci, pao je dogovor i prekjučer smo se uputili u Rijeku. Moj plan je bio dovesti ju u Rijeku (ključna riječ: "Tower" ) i čim je moguće brže se izvući iz grada i uputiti prema Škrljevu. Zapravo, još malo iznad tog mjesta ... Pogled odozgora na kolodvor Škrljevo Šturc Vidi se i Krčki most To mi naravno nije bilo dovoljno visoko, pa sam se uputio dalje u pravcu Meje. Ovdje sam našao dobro čuvano parkiralište ... ... i uzverao se na prugu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Vrh stijene na lijevoj strani mi se učinio idealan za sačekušu ... jedino je bio problem pronaći način da se uzverem gore. Pogled s ruba pruge prema dolje, tj. prema cestici gdje sam parkirao auto Malo pitomiji pogled Dvadeset i sitno promila ... prava sitnica Nakon kratkog švrljanja po pruzi, odlazim na poziciju za fotkanje Stepenice su tu, ali ... ... one vode samo do ovog razrušenog bunkera Odavde se dobro vidi pruga, ali to nije to ... ... pa kroz kamenje i kupine pronalazim put do vrha ove kamene stijene Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Odavde je pogled puno bolji ... a imam na vidiku i svog limenog ljubimca Prolazi vrijeme, a vlakovi ne dolaze. Bilo mi je sumnjivo već u Škrljevu, a tu sam došao na ideju da pogledam da pruga možda nije zatvorena radi radova. Skužio sam dobru i lošu vijest: loša je bila da vlakovi zaista ne voze, a dobra je bila da se pruga otvara kroz nekih pola sata. Osjećao sam se kao idiot ... Preostalo vrijeme sam kratio razgledavajući kontaktnu mrežu, koja mi je bila u visini očiju Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Napokon se čulo kloparanje vlaka koji se spuštao iz Meje. Najprije sam ga vidio na nasuprotnom brdu ... ... pa je prišao na susjedno brdo ... ... pa se polako, ali sigurno približavao ... ... pa je skrenuo prema burobranu i meni ... ... kratko je potrubio vidjevši me na litici, i produžio dalje prema Rijeci Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Krenuo sam prema drugoj sačekuši. Makadamski put je dijelom bio prohodan, a kad je kamenje postalo preveliko i rupe preduboke, nastavio sam cipelcugom. Ovo je suprotna strana burobrana i tu se nakratko sastaju cesta i pruga I ovo je dobro čuvano mjesto Čekajući vlak, uočavam brojne ivančice uz prugu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Napokon stiže vlak iz pravca Rijeke Upravo prolazi pored litice na kojoj sam imao prošlu sačekušu I nakon što je prošao burobran, prolazi pored mene na svom putu prema Gorskom kotaru Na susjednom brdu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Vraćajući se prema autu, razmišjam o tome koliki je to posao bio u pretprošlom stoljeću dok se pravio ovoliki nasip Vratio sam se u Škrljevo s namjerom da produžim prema ŽCPR-u na državnoj cesti ispod kolodvora Meja Tipska kolodvorska zgrada Lijevo su pruge za Bakar i Rijeku. Desno vodi industrijski kolosijek ... ali ne znam kamo. Je li to možda prema Ivanima ? : Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Nisam imao vremena dalje istraživati, nego sam se autom uputio prema ŽCPR-u. Preko njega sam prošao stotinama puta, ako ne i više, a sad sam po prvi put stao da ga razgledam. Mjesta za parking baš i nema previše, pa sam ostavio auto na malom platou između željezničkih branika. Nije baš po PS-u, ali drukčije jednostavno nije bilo moguće. Naravno, i odavde puca prekrasan pogled ... npr na buduću brzu cestu prema Križišću, koja je trebala biti otvorena prije nekoliko godina. Nekakvo energetsko postrojenje Nekakav objekt Kilometarska oznaka, a u pozadini moj Megane i pruga iza zavoja Prizor kojeg ne želim nijednom strojovođi Kućica gdje je ne tako davno prebivao čuvar rampe Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Sada je napuštena Ostali su stolovi ... ... vodovodne instalacije ... ... TK oprema ... ... grla za žarulje ... ... dimnjak ... ... zvučnik i još malo kablova ... ... a u podu je mehanizam prema rampi. Ukratko, kućica je napuštena Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Iznad te kućice se nalazi još jedna druga kućica, još dotrajalija i još napuštenija. Zapravo, ostali su joj samo zidovi Čuvar dvorišta Kroz prozore se sve dobro vidi Pogled iz kućice na ŽCPR Razrušeni objekti Krovište Pomoćna prostorija Najvjerojatnije kuhinja Dnevni boravak ? Još jedna prostorija Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Čitava kućica se nalazi ispod okomite litice Tu je i gušterna Pogled s gušterne na cestu i ŽCPR Pogled u gušternu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Ovako se s gušterne vidi napuštena kućica Po detaljima se vidi da je to bio željeznički objekt I ove smokve su nekad imale vlasnika Još par detalja sa ŽCPR-a ... tunel i bunker ispred kolodvora Meja Oznaka objekta Pogled na buduću brzu cestu ispod Hreljina Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Ispod ŽCPRa se nalazi mjesto od kuda se može vidjeti kolodvor Škrljevo. Tu upravo dolazi 900 prema Ogulinu Na brdu preko puta prilazi sačekuši broj jedan I nakon što je zaobišao čitavo brdo, prilazi mjestu gdje se nalazim Iza ŽCPR-a ga još malo slijedim na susjednom brdu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Promijenio sam poziciju i sad se nalazim s gornje strane ŽCPR-a. Odavde se spušta vlak prema Rijeci ... jest da je kasnio pola sata, ali sam bio dovoljno tvrdoglav da ga ipak sačekam Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Nakon ovoga, krećem natrag prema Rijeci. Putem se pružaju prekrasni pogledi na Bakarski zaljev Pogled na Bakarac Krčki most Rafinerija u Omišlju Tvrđava i brodogradilište u Kraljevici Morska idila ... Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted June 30, 2011 Author Posted June 30, 2011 Nakon 15-tak minuta vožnje stižem do Rijeke, gdje me očekuje kćer da ju vratim natrag na Krk. Dok sam ju čekao, guštam mir na riječkoj rivi Putem na Krk, pričali smo kako je tko proveo dan. Ona je guštala u shoppingu i brbljanju sa svojim frendicama. Ja sam guštao riječku prugu iznad Škrljeva, a kad sam joj rekao da sam ispucao preko 500 fotki, rekla mi je: "stari, to baš nije normalno". Vama ostavljam da prosudite da li je bila u pravu *** kraj *** Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Danchibald Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 (edited) Onaj industrijski kolosijek vodi na Kukuljanovo.... Ivani su ti na pruzi za Bakar (cca na pol puta prema Bakru), i više se ne koristi... Sve izgleda jadno i demontirano je Edited June 30, 2011 by Danchibald Quote
Stanley Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 a kad sam joj rekao da sam ispucao preko 500 fotki, rekla mi je: "stari, to baš nije normalno". Vama ostavljam da prosudite da li je bila u pravu Naravno da je bila u pravu - nije normalno. Evo i moji bivši izviđači, s kojima se ovih dana srećem u sklopu pripreme proslave 40. obljetnice nekadašnjih druženja, vise na lusteru kad čuju da je njihov ljubljeni i do groba nezaboravni vođa od malih nogu railfan. Stvarno si živa volja! Quote Serija 05 je zakon!
ICE-3M Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Jako dobar putopis. Odvojak iz Škrljeva je prema industrijskoj zoni Kukuljanovo, za Ivane se pruga odvajala sa bakarske pruge i to sa otvorene pruge. Slažem se da je bilo tako nekaj teško izgraditi golim rukama i to u četiri godine, danas bi se to prilično razvuklo. Sve u svemu jako lijep putopis i jako lijepe lokacije. Quote
Zeus Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Bravo. Uistinu prekrasno provedeno vrijeme. Ti si uživao u vlakovima i prekrasnom krajoliku, a mi uživamo u tvojim lijepim fotkama. Hvala ti. Btw, kćerka je bila u pravu. I ja to slušam doma cijelo vrijeme, pa sam počeo vjerovati da je to istina. Quote
Ćiro_bos Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Odlično! Lijepe slike, sačekuše, krajolici, detalji...maler sa zatvorom pruge je simtomatičan...prepoznajem sve elemente pravog. Hvala! pozdrav... Quote Posavina exspres
zagi988 Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Ispuco si premalo fotki al su jako dobre i ovaj nakratkoriješisekćerkepis je baš dobar Quote Moji željeznički filmići
ivog Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Nadam se da nisi išao u japankama po ovim stijenama.. Mislim da je svim railfanovima "onaj" ŽCPR fascinantan, jer po prvi put vidiš prugu u primorju bilo išao s južne il sjeverne strane.. Uglavnom.. Quote
Marioo Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 ... ispucao preko 500 fotki, Dakle nisi stavio sve cccc Stvarno imas ogromnu volju za penjanje po tom kamenju i mogu reci svaka cast :jup Ajmo ponovit Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448
miroslavfl Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Na srecu pa su izmislili digitalne foto aparate...inace bi neki bankrotirali Quote
Recommended Posts