Od danas je aktivan https://mapper.zeljeznice.net zahvaljujući forumašu DWProski.

 

Jump to content

Anton

Admin
 • Posts

  7119
 • Joined

 • Days Won

  19

Everything posted by Anton

 1. Anton

  Pozdrav iz...

  Šta, nitko ne piše u ovoj temi, osim mene? Pozdrav iz Kalinjingrada.
 2. Stranica eventa: https://fb.me/e/2YFPku0lU Željeznički muzeji su specijalizirani tehnički muzeji, ponekad u sastavu tehničkog muzeja kao odjel. Često su samostalne muzejske institucije, a često u svom sastavu imaju funkcionalne muzejske vlakove i(li) muzejske željezničke pruge. Na online predavanju „Europski željeznički muzeji“, izv. prof. dr. sc. Borna Abramović - voditelj Katedre za organizaciju željezničkog prometa u Sveučilištu u Zagrebu publici će prezentirati najznačajnije željezničke muzeje u Europi. Predavanje se održava u okviru projekta "Očuvanje željezničke baštine grada Vinkovaca", a projekt provodi Klub ljubitelja željeznice. Nakon 45 minutnog predavanja, slijedi okrugli stol na temu: „Treba li Vinkovcima željeznički muzej“. Vinkovci kao centralna prometna točka s čak 6 željezničkih pruga pripada u najveće željezničko čvorište jugoistočne Europe. Od prve željezničke pruge u Vinkovcima puštene u promet 23.studenoga 1878. godine dolazi do značajnog razvoja Vinkovaca te danas je željeznica sastavni dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti Vinkovaca. Okruglim stolom moderirat će predsjednik Kluba ljubitelja željeznice Anton Papić. Događaju se možete pridružiti preko ZOOM platforme putem poveznice: https://tinyurl.com/33h74y87
 3. @osjecanin91, ajme, svaka fotografija ima sentiment filmskog kadra. Vidim koja će mi biti lokacija za snimanje novog filma. Prekrasno. Zapravo, baš mi se sviđa što nema ničega, daje posebnu draž. Ova fotografija možda najbolje opisuje ovo o čemu pričam.
 4. Anton

  Pozdrav iz...

  Pozdrav iz Moskve! Upravo sam sjeo u Sapsan, prema Sankt-Peterburgu. Jedna zanimljivost. Zagreb - Vinkovci, 3 h : 36 min, 256 km: Moskva - Sankt-Peterburg, 3 h : 55 min, 770 km:
 5. Anton

  Pozdrav iz...

  Pozdrav iz Sankt-Peterburga! Što reći, slab sam na trolejbuse: Ermitaž: Neva: Krstarica “Aurora”: Još jedan od simbola Pitera, galebovi (imaju i svoj spomenik): Da ne budu samo trolejbusi, evo i jedan tramvaj: Vjerojatno najljepše kino u kojem sam bio: I jedan selfie za kraj:
 6. Anton

  Pozdrav iz...

  Ovu temu sam zamislio kao laku (“light”) verziju putopisa, za sve one koji su negdje na putovanju, a trenutno ili u neko dogledno vrijeme, neće napisati putopis ili im je ovo jednostavnija varijanta. Jedino pravilo ove teme je - 1 (jedna) poruka s maksimalno 10 (deset) fotografija. Komentari ostalih forumaša su dopušteni, kao i razgovor s forumašem koji je postavio fotografije, ali navedeni forumaš ne smije u daljnjim porukama postavljati fotografije s iste lokacije.
 7. Heh, zaboravio sam ovu temu... Putopisi u pripremi: Kazahstan 1, 2, 3 Rusija 1, 2, 3, 4 - izdvojio bih ovdje posebno Krim, integralna snimka vožnje preko Krimskog mosta, dok je još svježe napravljen bio Bjelorusija 1, 2 Ukrajina 1, 2, 3 Španjolska Portugal Benelux i Francuska (TGV) Irska Škotska Gruzija i Armenija To je to zasad. Ako sam nešto zaboravio, dodam naknadno.
 8. U Vinkovcima su se popeli? Kako god, sljedeći put kad budeš u Vinkovcima, možemo zajedno otići u obilazak.
 9. Jel ovo neka zezancija ili što? Zašto policija ne reagira? Odnosno, zašto nitko ne zove policiju? Čim uhvatim vremena otići ću tamo.
 10. Da, živa legenda i enciklopedija. Jedan od glavnih aktera mog dokumentarca. Neću ti zagađivat temu, evo jedan kratak video koji sam snimio prije dosta godina na teretnom kolodvoru, htio sam snimiti nešto više, ali na kraju nikad nisam:
 11. until
  Više o događaju pogledajte na sljedećoj poveznici: http://www.hzpp.hr/delnicka-adventska-bajka?p=7337&mp=7679
 12. Odličan put(svjetl)opis zagro! Da, nažalost pretužno je gledati propast jednog tako velikog kolodvora. Ne sjećam se toliko aktivnosti iz 80-tih, kada je kolodvor bio na vrhuncu, ali sjećam se tamo negdje prve polovice 90-tih, tata je radio kao pomoćnik, pa onda i šef kolodvora tamo. Sjećam se kad sam znao doći na posao kod njega, ljeti su se u ovom izvoru kupali brojni ljudi, jer je termalni izvor. Već je tada bio izgubio svoj značaj, zbog rata i svega ostalog, ali je barem radio.
 13. until
  Više informacija na sljedećoj poveznici: http://www.hzpp.hr/djecji-bozicni-vlak-tin-express?p=275
 14. Dragi forumaši i povremeni čitatelji, zeljeznice.net forum je ušao u svoju 18. godinu postojanja, te je najstariji i najveći željeznički forum na prostoru bivše Jugoslavije. Može se reći, kako se etablirao kao svojevrsni brend, kada je u pitanju željeznička tematika ovih prostora, ali i šire, bila to Europa ili svijet. Budući da je kod nas praksa ovakvog tipa još relativno nepoznata, pokušat ću postati pionir na ovim prostorima i u ovome. Naime, kao što znate ( ili ako ne znate, pretpostavljate ), održavanje servera, obnova domena, obnova licenci i ostale tehnikalije - imaju svoju cijenu, cijenu koju plaćam isključivo ja, iz vlastitog džepa, već gotovo 18 godina, bez sponzora. Stoga, svi zainteresirani za eventualne donacije ili pomoć stranici zeljeznice.net mogu to napraviti na nekoliko načina. Naime, budući da PayPal ne dopušta opciju "Donate" u Hrvatskoj, stavio sam opciju "Subscribe", koja ima nekoliko podopcija, od 1 do 3 američka dolara i na mjesečnoj je bazi. Možete ju ugasiti u svakom trenutku klikom na sljedeću poveznicu. Ako ste u mogućnosti i 1 $ ( cca 7 kn ) mjesečno odvojiti za ovu stranicu, to bi bilo i više nego dovoljno. To je cijena jedne kave u kafiću, gušt koji većina vas vjerojatno prakticira, a ovom forumu bi puno značilo, ako ste u mogućnosti, počastiti ga jednom kavom mjesečno ( neće se buniti ni protiv dvije, tri ). Druga opcija, u obliku jednokratnih uplata je preko bankovnog računa i to na žiro ili devizni račun u Erste&Steiermärkische Bank ili kao jednokratna uplata na PayPal račun, na korisničko ime apapic [at] gmail.com. IBAN: HR6424020063102055578 - žiro račun, pod model upisati 00, a broj danmjesecgodina - npr. 12012016. U opis plaćanja možete napisati "zeljeznice.net" IBAN: HR1924020067702210772 - SWIFT/BIC: ESBCHR22 - devizni račun, ostali podaci za upis su kao i oni gore Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese: 3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform 0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum 1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin Sve donacije su na dobrovoljnoj bazi i tretirati će se kao anonimne, te eventualnom donatoru ne daju pravo na utjecaj uređivačke politike foruma. Vaš admin, Anton
 15. Ne, nego da ga ljudi ne spamaju komentarima dok ne stavi sve fotografije. Upravo ono što ti sada radiš ( a i ja s tobom ).
 16. Zanimljiv pogled na željezničku tematiku, iz jedne druge perspektive. U svakom slučaju super zrakopis!
 17. Lijepo izgleda.* Osijek je napokon dobio pošteni autobusni kolodvor, a ne ono ruglo. Što će biti sa starim? I zašto se tramvajska stanica pomaknula, odnosno odakle? Nije valjda da sada više pred željezničkim kolodvorom ne staje tramvaj? * mada mi djeluje malo prazno i malo me vuče na onu "staljinsku gotiku" po funkcionalnosti, ogromna zgrada, a kao da nije u potpunosti ispunjena. Možda mi je samo takav dojam ostavio.
 18. Anton

  Vlak u snijegu

  Pfaff, prekrasno, zavidim ti na lokaciji, ovo je vikendica iz snova. Eh, da bar kod nas ima toliko snijega...
 19. Ja sam samo vidio da si se ti tresao od uzbuđenja, ali nisam vidio zašto, kada sam vidio gdje je objektiv uperen, shvatio sam o čemu se radi. Ajde, ivog, shvaćamo te, nisi vidio ženu tjednima, nije te za osuditi.
 20. Ehm, bila je jedna pizza u pitanju, molim lijepo! Stanley, super fotke, bolje od mojih svakako ( nešto mi se čini da mi lagano fotoaparat otkazuje poslušnost ).
 21. Eh, super, ova poruka kao da ne želi biti poslana, prvo mi Imageshack tri puta ne uspije uploadati fotografije, onda mi se sruši Firefox i sav tekst koji sam napisao, nepovratno se izgubi... Danas se ekipa od 7 članova KLJŽ sastala u Novoj Kapeli, u sljedećem sastavu iz sljedećih smjerova: Stanley, ivog, drstoka, Portos, reiche06 iz Zagreba Anton iz Vinkovaca Toma iz Osijeka Toma se sastao sa mnom u kolodvoru Strizivojna-Vrpolje, a s ostatkom ekipe smo se našli u biffeu neobičnog imena "Kolodvor" u Novoj Kapeli. Prvotni plan je bio da se ide do Našica, ali je onda odlučeno da se ipak ide do Osijeka, da bi se provozali na novoj tramvajskoj liniji, da bi se u Osijeku u konačnici još jednom promjenio plan, pošto smo Toma i ja htjeli otići do Belišća jer se najvjerojatnije od ovog voznog reda ukida putnički promet na ovoj prugi, i ostatak ekipe je odlučio isto, pa smo na kraju i tamo otišli, i na povratku se razišli u Bizovcu, Toma i ja u smjeru Osijeka ( ja dalje za Vinkovce ), a ostatak ekipe za Zagreb via Koprivnica. Pruga Pleternica - Našice je inače, jako lijepa, skoro cijela prolazi kroz šumu, i posebno ju je lijepo vidjeti zimi. Izlet je bio odličan, vrijeme nas je poslužilo i dobro smo se zabavili. Pa, evo nekih fotografija sa današnjeg izleta, ostali će me nadopuniti. Ratkovica i na idućoj fotografiji zgrada rudnika mrkog uglja u istome mjestu. Presjedanje u Pleternici. Kolodvorska zgrada kolodvora Pleternica. Neki manijak za željeznicom. Jel bi ikada rekli da ovuda ide pruga koja je u redovnom prometu? Još jedan manijak.Danas ih je vlak bio pun. Spomenik konstruktoru ove pruge koji je poginuo na ovom mjestu vozeći se na prvoj probnoj vožnji u drezini. Novi industrijski kolosijek koji se gradi za cementaru u Našicama.Vjerojatno najljepši industrijski kolosijek u Hrvatskoj, jer ja ne znam gdje ima još kolosijek, da prolazi kroz ovako lijepu šumu. Križanje u Našicama. Unatoč tome što je vaš administrator skapavao od žeđi, ova dva gospodina su sa užitkom simulatno ispijali sokove, naočigled administratora, koji se okrijepio tek u dalekom Osijeku. Pa još manijaka u vlaku, opet željeznicu slikaju. Dolazak u Osijek i slikavanje kolodvora. Novo okretište Bikara, gdje smo došli nakon vožnje tramvajem po novoj liniji. Portos objašnjava naše probleme vozaču. Stručni tim ekipe KLJŽ obavlja industrijsku špijunažu. Dolazak u kolodvor Belišće, gdje smo proveli kratko vrijeme. I za pred kraj, pogledajte, ma gle čuda, koji kolodvor piše na papiru.
 22. Pfaff, odličan putopis, a za sve koji su rekli "napokon jedan detaljan s te pruge", jedan Evo moga iz 2006. ( pažnja, jako puno fotografija ). http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2447 Pfaff isprike na upadu u temu, ali eto, dobro dođe za usporedbu, tri godine razlike.
 23. Roni, magnificent pictures! Give us more! Just continue with these beautiful photos, I see you have an eye for it.
 24. E dule, dule...Jako lijepe, kontrastne fotografije, pogotovo ove posljednje, sa zalaskom sunca. Ali jedna stvar mi nije jasna. Pa pobogu, zašto mi se nisi javio i rekao da dolaziš u Vinkovce?! Nemoj mi samo reći da ne znaš odakle sam? A ova scena sa kondukterom, saznati ću ja tko je to bio.Žao mi je što ti se to dogodilo, ali kao što reče reiche06, u drugoj si državi pa im ne možeš ništa nažalost.
×
×
 • Create New...