Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Ne bih rekao da je još gotovo... A da se okušaš u proročanstvima? Već kod Ogulinskog Hreljina Karolina poprima karakteristike ravničarske ceste (ne baš kao u Vojvodini, ali ipak...). Da bih stigao u Kupusgrad, moram još jednom preći prugu. Ovo je ŽCPR kojeg vjerovatno pozna svatko tko se ikad vozio danju vlakom za Zagreb Da ne bi tkogod možda pomislio da je tramvaj Za reć pravo, upozorenja nikad dosta Pogled u pravcu Rijeke itd... Pogled u pravcu Ogulina itd... Pogled na ŽCPR iz drugog pravca Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Tu je nekoć bio vahtar koji je pazio na rampu. Danas je kućica prazna i devastirana Od ogrjevnog tijela ostalo je samo betonsko postolje i rupa za sulundar Komunikacije prekinute Imao čovjek i ćenifu! Zanimljiv natpis na zidu – mladi Ogulinci očito imaju razvijen smisao za šaroliko Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Nastavljam cestom u pravcu Ogulina Stari frankopanski kaštel se obnavlja Tržnica, serekeš i ... Ogulin se rastegao duž pruge, a svako toliko ima neka poprečna uličica koja ili ide prema pruzi ili ide ispod nje To tražim, majstore! Od onog nesretnog prvog putovanja na sajam KŽMZ kad sam pomiješao lokalitete pa me Glažar oribao, iskazujem duboku i neizživljenu čežnju pogledati kolodvor Ogulin iz pješačke perspektive Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Parkirao sam Pfaffmobil na nekom čudnom mjestu malo dalje od kolodvora i odmah se našao među tračnicama zavijenim u bijelo. Ovo je smjer preka Karlovcu, Sisku, Petri... Uuups! Karlovcu, Zagrebu... I smjer prema Moravicama, Rijeci itd... Očito nemam dovoljno vremena za pregacati cijeli ogromni kolodvor, ali ću zbog vas, vrli moji štioci, pokušati obići bar onaj ložionički dio. Tu su napravili pravo groblje otpadne tehnologije Sve je to posljedica dvajspetkaveizacije Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Malih žutih ima k'o u Hongkongu Vagon za prijevoz snijega? Remiza U njoj živi Rolba kad nije na dužnosti Nisam uspio doznati da li ovime lože parnjaču ili šefa stanice Na jednom industrijskom odvojku prekrcava se (vrlo bučno) željezni otpad. Destinacija? Pretpostavljam negdje u Sloveniji Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Tu su već i izlazni signali. Bližim se kraju kolodvora Aaaa-ha! Zgrada stare ložionice. To tražim. Hm, da. Neka slova fale, ali smisao je jasan. Čak i previše Ipak sam imao sreću. Upravo su naišla dva simpa HŽ-ovca (Željko i još jedan) i, naravno, počeli se raspitivati o mojim mogućim nečasnim rabotama. Objasnio sam moje porijeklo, svrhu i namjenu ter područje interesa i rekao da ja zapravo nisam pravi turšin terorist već da zamjenjujem bolesnog kolegu iz Rijeke koji to jest i koji ima žarku želju slikati okretaljku i bunker pa bi ja to umjesto njega. Ako je, naravno, moguće... "Znate što", veli rečeni Željko, "idemo mi s vama pa ćemo vam pokazati..." DIVOTA! Ovo je nekadašnji rezervoar vodonapojnika. Vele da su mu davno izvadili sve pa se nisam ni gurao preblizu. Sad smo već iza zgrade stare ložione. Na svakom većem kolodvoru se na toj lokaciji obično nađe interesantne krame. Ljubitelji tekstura! Juhuuu! Strogo pod 90° Nažalost su kotači zatrpani Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Okretaljka Manja je od riječke i ima ručni pogon Još malo Plasser-tehnologije i slavni bunker (do kojega ipak nisam bliže stigao jer je prilaz zakrčen) Vaš izvjestitelj. Obratite pažnju na močugu kojom se pokreće okretaljka (Ej-uhnjem...) Ravno prema ložioni Moji domaćini Pogled izdaljega. Tamo preko okretaljke je još pred godinu i malo bila parkirana šinska Volga koja sad umjesto u Ogulinu trune u Zagrebu. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Usprkos svojih 137 godina, zgrada se relativno jako dobro drži Najbliže što sam stigao do bunkera. Jean bi i bliže, on ima jači zoom na fotiću Pogled na bunker iz smjera pruge prema Karlovcu. Veli mi Željko da nitko ne ulazi unutra i da je prazan. Ovo je neki rođak onog mog prijatelja iz Lokava Oprostio sam se od ljubaznih domaćina i obećao da će im netko od ogulinskih 4rumaša već pokazati kako se popeti na 4rum i pogledati slikice. Natrag prema kolodvoru Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
68847 Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Opasno po život. Glavno da nije štetno za zdravlje. Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea.
Pfaff Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 Usprkos zimi ova ekipa nešto marljivo radi. Kolodvori su poput kuće – uvijek ima nešto za pokrpati! To su one klade koje preko Rijeke putuju u €uropu Promet vlakova na Ogulinskom kolodvoru je dosta živahan pa sam nešto uspio i snimiti: Ah, da: ćenifa Kolodvorska zgrada Vrlo duhovito realiziran spomenik palima. Neka im je slava i hvala! Ovamo se treba još vratiti. Međ' nama dvojicom još nije gotovo A što je dalje bilo... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
seabral Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Objasnio sam moje porijeklo, svrhu i namjenu ter područje interesa i rekao da ja zapravo nisam pravi turšin terorist već da zamjenjujem bolesnog kolegu iz Rijeke koji to jest i koji ima žarku želju slikati okretaljku i bunker pa bi ja to umjesto njega. Ako je, naravno, moguće... Je li tvoj kolega uopće zna da je bolestan i šta si sve s guštom uradio umjesto njega ? Odlična priča Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Objasnio sam moje porijeklo, svrhu i namjenu ter područje interesa i rekao da ja zapravo nisam pravi turšin terorist već da zamjenjujem bolesnog kolegu iz Rijeke koji to jest i koji ima žarku želju slikati okretaljku i bunker pa bi ja to umjesto njega. Ako je, naravno, moguće... Je li tvoj kolega uopće zna da je bolestan i šta si sve s guštom uradio umjesto njega ? Zna, zna. Pače već mi se sa samrt..., ovaj, bolesničke postelje očitovao zahvalom Odlična priča Tnx, drago mi je da Ti se dopalo. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Zbilja, što je dalje bilo?Nakon što sam se asimptotski približio krajnjem cilju ovog zimskog izleta, mogu vam odati tajnu: Moj mladi, obli prijatelj 4rumaš Jean (ima nas par oblih na 4rumu i svi smo si dobri ) mi je stavio bubu u uho pričom kako iz Ogulina vozi u 14:20 Šved do Plaškog i dmaho se vraća natrag te da bi mi to bilo upraf ono što ja volim...Kao izraziti legalist, odlučio sam si za planirani put nabaviti voznu kartu! Ovo je putnička čekaona na kolodvoru Ogulin. Vrlo je čista i udobna, a imaju i zanimljivu izložbu fotouradaka lokalnog slikopiscaPutnička blagajna (za razliku od kolodvora Lokve, ovu još nisu ukinuli ) i simpatična teta koja prodaje karte. Slikano s dopuštenjemNa pitanje "Koliko dana ostajete u Plaškom?" sam se umalo opatosio. Tamo u tim krajevima napajaju ljude bunikom. Vraćam se čim se vlak okrene... Ipak sam dobio kartu na tjedan dana!Šved je već bio na peronu, a ja sam se psiićki pripremao na pregovore s majstorom oko potencijalnog uvaljivanja u upravljačnicu. Za reć' pravo, prije spomenuti Željko mi je rekao da ne bi trebalo biti problema jer da je majstor prava dobričina i njihov tj. lokalni OgulinacEvo njega. G. Ivan poznatiji pod nadimkom Medar jer se, među ostalim, bavi uzgojem 'čela i, kako sam kasnije saznao, ima nekih 170 košnica. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Nakon što smo raščistili pitanje mog članstva u Al-Qaidi i ostalih eventualnih nečasnih namjera, dobio sam dopuštenje za smještaj u upravljačnici. Taman sam instalirao videoregistracijsku opremu kad li smo krenuli (srećom s malim zakašnjenjem jer smo čekali vezu iz Moravica koja je kasnila).Promiču već poznati prizori s kolodvora...(Opaska: Slike su slikane pomoćnim fotićem pa su slabije kvalitete. Tja!)I evo nas na otvorenoj pruzi.Pruga je dvokolosječna do triangla, ali je rekonstruiran samo elektrificirani kolosjek prema Oštarijama i dalje i na njemu je dopuštena brzina do 80 km/h dok je desni kolosjek u dužini od nekih 6 km u lošem stanju i po njemu nema brže od 40U šturcu nešto zanimljivih olupina Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Prošli smo triangl tj. Krpelj odvojnicu i vozimo u smjeru stajališta Oštarije Ravnice. Tu je već rekonstruirani kolosijekMajstor diže okretaje (sorry, malo je mutno)Most preko MrežniceMalo je nabujala!Oštarije Ravnice (neki pišu s crticom, ja vjerujem natpisnoj tabli)Stajalište Šušnjevo selo. Čekaonica je u kontejneru. Zgodno rješenje za ovakve osamljene lokacije gdje vremenski uvjeti ne pogoduju putnicima koji čekajuOsamljeni ŽCPR Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Stanica Josipdol. Sve podsjeća na neka slavnija vremena, ali se duh održao Crvenokapi je malo zapanjeno pogledao moju svemirsku strukturu u upravljačnici. Nadam se da majstor Ivan neće imati problemaNapuštamo Josipdol. Izgleda da je i stražarnica kraj ŽCPR posjednuta. Skretničar pozdravlja.Kladatrans Krajolik je lijep. Ono što je žalosno jest da se iz dimnjaka uglavnom ne dimi što ukazuje na užasnu depopulaciju. Vjerovatno je bolje kad zazeleni i vikendaši navale... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Stajalište Vojnovac. Nekad je bilo ukrižje. Danas je kolodvorska zgrada pusta i devastirana...Idemo dalje – ravno do prvog zavoja!Još malo landscapeaOpet se pomalja neko zubato sunašceUlazimo u tunel Vojnovac (l = 201.20 m)Stajalište Lički Podhum Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Stajalište Latin. Zgrada potpuno devastirana, čak bih rekao ruševnaŽCPR. Koliko sam ocijenio, pružni prelazi su na ovom dijelu pruge dobro zaštićeniU Latinu se riješismo dijela putnikaIdemo daljeBližimo se Plaškom. Most preko Dretulje.Derutna, ali ipak posjednuta stražarnica na ulazu u stanicu.Eto kolodvorske zgrade Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 I to je kraj mog putovanja do Plaškog. A za one koji vole filmiće, evo što je kamera snimila 4. siječnja 2010... Dio 1. Dio 2. Dio 3. Dio 4. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Htio sam se malo osvrnuti uokolo po kolodvoru, ali se vrijeme do odlaska od planiranih 8' zbog kašnjenja u polasku nažalost svelo na jednu jedinu.Uspio sam uočiti zgradu vodonapojne stanice, na vlas identičnu onoj iz Ogulina...... i vodonapojnik, kad li su me pozvali da se hitno ukrcam jerbo da inače odlaze bez mene Majstor Medar me ljubazno pozvao da mu se pridružim i na povratku što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Jedva sam uspio zamijeniti baterije u fotiću kad li krenusmo...Sad idu stajališta obratnim redoslijedom: LatinLički PodhumVojnovacŽCPR Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Šved drapa 80/h. BTW, bio sam ugodno iznenađen kako je fino ugođen. Motor se gotovo nije čuo, a voz je klizio k'o sanke...Koliko sam primijetio, cijelom trasom su postavljeni novi električni signali, ali su van funkcije i koriste se stari likovni. Kad će to?Ravno k'o po žnori (ovo je ravničarski dio ličke pruge, veselje počinje tek iza Plaškog)Može, majstore!Ulazimo u Josipdol Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Zadnji čas mi je palo napamet slikati kako majstor upravlja Švedom:Šušnjevo seloIma ulaz!Krpelj odvojnica. Stražarnica i skretnica. Ono lijevo je kratki izvlačnjak.Ususret nam stiže ASEA s teretnjakom u smjeru KarlovcaUlazimo u OgulinKolodvor Ogulin. Sklapam opremu i opraštam se od mog domaćina kojem sam duboko zahvalan na svemu. Nisam bio pretjerano pričljiv sugovornik jer onda imam na snimci i moje lupetanje, ali mi je bilo lijepo. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 Šved kojim sam se vozio amo-tamo do PlaškogOn će za koji čas natrag do Vrhovina. Majstor je već promijenio upravljačnicuA ona se udobno smjestila i spremna je mob'telom prikratiti dugočasnost puta.Evo što je kamera snimila na povratku iz Plaškog:Dio 1. Dio 2. Dio 3. Dio 4. I za kraj, po običaju – mali zemljovid!U Ogulinu nisam stigao niti kavu popiti jer je počeo pršiti snijeg, a mene je čekalo još sat vožnje do kuće Eto, tako... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Silver Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Vrlo lijepo Pfaffe. Šteta što ovako lijepe zimske motive kvare neobnovljena pročelja kolodvora. Quote
Stanley Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Svemu dođe kraj, pa i ovom vrlo zanimljivo-polusmrzavajućem Pfaffopisu. Baš je bio gušt pratiti, naročito iz tople sobe. Neke stvari su mi upale u oko i primozak: - Na karti piše ''via Oštarije''. Je li to opet nekakva tarifna podvala HŽ-a, jer Šved ne ide kroz Oštarije? - Na onom perončiću stajališta Lički Podhum, prije otprilike godinu dana, Portos i ja smrzavali smo se k'o p.čke čekajući da naiđe teretni iz Ogulina. Vrijedilo je čekati, no ta je priča već prikazana u podforumu Fotografije. P.S. Hvala na POštarijama! Quote Serija 05 je zakon!
Recommended Posts