Marko28 Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Heh, dvoumio sam se prilično gdje bih stavio ove slike, no na kraju sam odlučio da je ipak ovdje najbolje budući da će pojedinci imati priliku vidjeti Rijeku iz malo drugačije perspektive, a k tomu te 'turističke' fotke ipak čine više od polovice onoga što sam tog dana ispucao. Uglavnom, sve je počelo tako da smo se djevojka i ja odlučili malo promuvati po gradu, i reko ja, bez obzira na vrijeme po kojemu je nezahvalno fotografirati, ponijet ću fotić. Kako je dogovor bio da se nađemo na Jelačićevom trgu, kratio sam vrijeme čekajući (no što drugo ) dragu uslikavši golubove koji su spremno pozirali, a uopće ne sumnjam da će isto tako spremno i bezpogovorno ispustiti provarenu hranu na svojeg fotografa kad-tad Kad je draga došla, dogovor je pao da odemo malo do Trsata, što je bila dobra prilika da iskušam zoom na fotiću. Gore je pak prilično ugodna spokojna atmsofera, te čovjek bez problema može za to vrijeme gore napuniti baterije. Ono što je najbitnije, sa tvrđave puca odličan pogled na cijeli središnji i zapadni dio Rijeke. Ipak, i to ovisi podosta o izmaglici koja je česta pojava u Rijeci. Dakle, za početak neboderi na Kozali Malo istočnije od njih pogled pada na ušće Mrtvog kanala u more. Jasno se vide dva mosta, preko prvoga prelazi i pruga, dok je drugi u funkciji samo u službi luke. Inače, uz taj drugi željezni vezana je priča kako ga je bio lupio brod, te mu od tada ne radi mehanizam za pomicanje(micao se u stranu, tj. uz sjeveroistočnu obalu M.K.), tako da u/isplovljavanje barki ovisi isključivo o plimi i oseki. Pogled na lučke dizalice, lukobran i dolje lijevo možete vidjeti kazalište Ivana pl. Zajca Točno ispod trsatske gradine prolazi Riječina. Uz nju su tokom povijesti svoje mjesto našla brojna industrijska postrojenja, a najjači simbol toga vremena jest riječka tvornica papira Hartera(koja se ipak na fotki ne vidi ) Uz Riječinu je također i garaža Autotroleja te tamo počiva dosta toga što bih ja odma u otpis i kasaciju, ili ako ćemo biti humaniji, barem na tapiciranje drvenih sjedala I iz malo bližega Lijevo od garaže prelazi Riječinu željeznički most Dok je opet nasuprot Hartere interesnatna pećina odnosno tunel, za koji nisam siguran čemu služi, premda sam doduše čuo neke priče o bunkerima na Kozali koje su Talijani izgradili, no vrlo lako moguće da nisam u pravu U samom gradu možete vidjeti: Crkvu svetog (polu)Vida Zgradu suda Pomorsku palaču, odnosno zgradu Jadrolinije Kosi toranj Najistočnije što pogled puca sa gradine jest pak Delta. Brajdica se nešto malo vidi, zbog brda na kojemu leži Sušak. Delta od istoka prema zapadu Sa sjeverne pak strane gradine pogled puca na zaobilaznciu na kojoj su zahuktali radovi na drugom traku(na fotkama ipak nisu jer je bila nedjelja ) Iznajmljujem vibracionu bušilicu, staru 40 godina, mnogo korištenu, ali u dobrom stanju. Bušim gdje treba i kako treba. Šifra: zalazim i po stanovima A onda strojovđe kukaju zbog opasnog radnog mjesta I malkoc bliže Mješam malter, motam žicu, zidam kuću tro.... vijadukt I još par detalja: Konačno, razlog zašto Riječina ne teče baš često Sama trsatska gradina je isto tako prilično zanimljiva: Pogled iz kafića Za Štaciončiće Najevća sačuavna kula Pogled u nebo... Bog i batina Bog i Hrvati I priču sa gradine ćemo završiti sa zapadnim dijelom Rijeke, odnosno šumom nebodera Lijevo opet Kozala, desno sve ostalo Pri izlazu sa gradine susresti će te još lava svetog Marka Te voltu Nakon toga žena nije previše bila zainteresirana za tehniku, tako da smo se rastali; ona otišla kući, a ja ka (a što drugo ) kolodvoru! Pogled sa nathodnika prema zapadu Šuma željeza, bakra i patine Pogled na luku Spustio sam se dolje i naišao na jednu loksu. Riječ je Končar. Žutki Končar. Koja stoji kraj vagona za spavanje Te zna djelovati impozantno(btw obratite pozornost na žutu boju koja izbija na fremu) Zoo? M'jok! Džems Bond! Budući da je uskoro trebao doći brzi iz Zg, odlučio sam ga pričekati Za to vrijeme malo sam gledao žice u masnoći A prdružio mi se i gaddemit pernati četnik Što nas je vratilo na početak priče (uočite sličnost između boje perija goluba i muhe govnare) I ondaaaa Iza gomile austrijskih teretnih vagona... Stidljivo proviruje... Zagledava mi se svojim prodornim pogledom u objektiv Nonšalantno izvija lijevi bok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko28 Posted September 8, 2008 Author Share Posted September 8, 2008 Te decentno umiruje svoju ergelu od par tisuća ždrijebaca uplovljavajući lagano u kolodvor Zatim su je odspojili jer mora isti vlak vratiti u Moravice te je lagano nestala u oblaku ispušnih plinova I krenula opet prema meni I još mi se malo približila Te krenula natrag na prvi kolosijek Opet pružajući se u punoj dužini prošla kraj mene I zakačila par vagončića koje će uskoro kao od šale potegnuti po 25 promila, po kojima naravno vuče kao elektra po ravnom Mali slatki nosić Pod žicama plavojka Za kraj sam se opet popeo na nathodnik kako bi ju ispratio, dok je ona opet stidljivo izvirivala ispod nadstrešnice Zatim je opet probudila svoju brojnu ergelu I pljucnula pomalo nadobudno pokoju molekulu CO2 na elektrino vrelo života A sada me već teta knjižničarka tjera iz knjižnice na faksu jer je kraj radnog vremena, tako da ću vas tek sutra počastiti sa jednim videom za kraj. Toliko za sada, nadam se da ćete se malo opustiti uz ovaj topic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Moram te ispraviti. Jasno se vide dva mosta, preko prvoga prelazi i pruga, dok je drugi u funkciji samo u službi luke. I preko ovog mosta ide pruga. Istina nije u funkciji. Što ti znači ovo boldano? Crkvu svetog (polu)Vida Misliš "Palazzo Adria"? Pomorsku palaču, odnosno zgradu Jadrolinije Na koga si mislio ovime? Na članove DPŽ-a "Štacion"? Za Štaciončiće Ostalo je više-manje korektno opisano! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VICTOR Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Moram te ispraviti... Što ti znači ovo boldano? Crkvu svetog (polu)Vida ! Zaista, thomcrova konstatacija je na mjesto, ovo nije bilo potrebno. Sve ostalo je za svaku pohvalu Quote Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoran_ST Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Te zna djelovati impozantno(btw obratite pozornost na žutu boju koja izbija na fremu)http://i3.photobucket.com/albums/y98/Marko88/Rijeka2008/IMG_1465.jpg Još u njoj žuta krv teče! Quote ... dokol budu svitit zvizde, teći vode... zzoric72@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko28 Posted September 8, 2008 Author Share Posted September 8, 2008 Moram te ispraviti. Što ti znači ovo boldano? Crkvu svetog (polu)Vida Takvi i slični natpisi su stajali na pločniku u ulici koja se penje prema crkvi, a pisali su ih prije aktivisti kojima je smetala urbanizacija Staroga grada, odnosno potpuno zaklanjanje crkve okolnim zgradama. Kasnije su tu ulicu popločili, tako da ni natpisa nema. Komentar je bio čisto parodija na to, da se razumijemo nije mi bila namjera omalovažavati svece, crkvu ili štogod slično Pomorsku palaču, odnosno zgradu Jadrolinije Misliš "Palazzo Adria"? Hmm, je li onda Pomorska palača nasuprot zgrade suda? Vjerojatno sam pobrkao nazive. Za Štaciončiće Na koga si mislio ovime? Na članove DPŽ-a "Štacion"? Točno, znam da je trsatski zmaj bio inspiracija za logo. Nadam se da umanjenicu, koja je napisana od milja, nitko nije shvatio kao podsmijavanje Ostalo je više-manje korektno opisano! Rado uvažavam ispravke onog manje korektnog, jer naravno da neću moći biti precizan u opisivanju grada kao Riječani Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Ajd, s obzirom da nisi iz Rijeke može ti se donekle progledat kroz prste. Ali ako već živiš tu gdje živiš morao bi ipak malo paziti što pišeš. Konkretno mislim na ono "polu" . Ne treba baš svaku šušu-bušu citirat. Ali kao što sam i napisao, može ti se donekle progledat kroz prste . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Obzirom na to da ne poznajem Rijeku iz ove perspektive, meni su ove fotke jako dobre i zanimljive. Što se komentara pored fotki tiče ... tu radije prepuštam riječ upućenijima. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
VICTOR Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Takvi i slični natpisi su stajali na pločniku u ulici koja se penje prema crkvi, a pisali su ih prije aktivisti kojima je smetala urbanizacija Staroga grada, odnosno potpuno zaklanjanje crkve okolnim zgradama. Kasnije su tu ulicu popločili, tako da ni natpisa nema. Komentar je bio čisto parodija na to, da se razumijemo nije mi bila namjera omalovažavati svece, crkvu ili štogod slično Nisam to znao, razumijem komentar. Quote Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pula-Terminal Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 A prdružio mi se i gaddemit pernati četnik bzvz inače dobar putopis Quote TEK otvoreno! - http://ships.forumj.biz/index.htm http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Orlovic/Railway <- moje slike Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pataky Posted September 9, 2008 Share Posted September 9, 2008 Putopis je odličan, uključivo slike i tekst. Bravo Marko! Quote There is no business like show business Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko28 Posted September 10, 2008 Author Share Posted September 10, 2008 Evo i video kojega sam obećao još na početku: Što se mojih i tuđih komentara tiče; zahvaljujem na pohvalama, kao i na kritikama koje uvažavam, a poručujem da se ne shvaća sve što sam napisao crno-bijelo. Uglavnom cilj mi je bio čisto otvoriti topic da ljudi mogu pogledati ponešto slika, opustiti se i nasmijati, a sada koliko sam u tomu uspio drugi jedino mogu prosuditi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danchibald Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Super putopis Marko28, a ovaj filmić na kraju je mrak!!! Koji zvuk makine!!!! Fascinantno!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunkelheit Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 odlično, odjednom mi je rijeka postala ljepša Quote ...and I'd let that lonesome whistle blow my blues away..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts