Stanley Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 Danas sam, kako običavam po lijepom vremenu, malo rastegnuo krake po bližoj i daljoj okolici kako bi se pripremio za nove pohode negdje na štreki ili pak u brdu. Ništa posebno, osim što sam svoj omiljeni potok Vrapčak zamijenio Kustošakom. A kako mnogi od forumaša, uključivo Zagrepčane, ne znaju gdje je to i čega sve ovdje ima rekoh sebi: ajmo napraviti još jedan hodopis. Hodnju sam započeo komotno - jednom od najkraćih vožnji vlakom u životu. Relacija: Vrapče - Kustošija, po Izvješću o mreži HŽ Infre točno 2.385 m. Kako je nedjelja ponadao sam se da blagajna ne radi i da kondor neće naići na vrijeme da mi naplati kartu, ali brus - blagajna prije podne radi, pa sam kupio kartu ne želeći riskirati blamažu. I dobro sam postupio jer se službena osoba ukazala čim smo krenuli iz Vrapča. Za 2,4 km 9,10 kuna, jedna od najskupljih vožnji vlakom koje sam imao užitak imati. Dok si rek'o ''uš'' eto me na stajalištu Kustošija, početnoj točci današnje rekreativne hodnje. Da ne znam gdje sam ne bih znao gdje sam: Ovaj ružan prizor je tu već godinama: Ovo danas ne radi: Kućica brkljačara je na mostu… …. Koji je izgrađen godine vidljive: Kolosijek sa Zapadnog za KT Vrapče: Ruke uvis! I potok Kustošak koji će mi danas praviti društvo: Nekoliko riječi o Kustošaku. Jedan je od brojnih potoka koji izviru iz Medvednice, a nalazi se između tokova potoka Črnomerec i Vrapčak. Protječe kroz zagrebačku gradsku četvrt Kustošija po kojoj je dobio ime, te kroz naselja Rudeš, Voltino, Ljubljanica, Staglišće i Jarun. Utječe u potok Vrapčak nekoliko stotina metara prije njegovog ušća u Savu. Od životinjskih vrsta u Kustošaku su pronađeni potočni rak, kukci, virnjaci, pijavice, vodenbabure, divlje patke i žabe. Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Viđeno mali milijun puta, ali nostalgiju nitko ne može uskratiti - ostaci mosta bivše pruge GŽZ Zagreb - Samobor - Bregana: Kustošak je u odnosu na moj Vrapčak kao, da prostite, bebina pišica: Strašila za ptice u jednom vrtu: Dvomostovje: Pogled unatrag: Zapreka kakve u šetnji najradije izbjegavam - Zagrebačka cesta: Brzo sam na drugoj strani: Šetnica uz/niz Kustošak kod Voltinog naselja: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Na sve strane dašak proljeća: Beštija i railfan bez pruge: Jedna od novih zgrada u Voltinom: Podloga staze mijenja kvalitetu, ali su cucki i njihovi vlasnici konstanta. Pri hodu je potrebno biti jako oprezan zbog ''miniranog'' terena od pesjih kakica: Još jedan pogled prema sjeveru: Ako se ne varam ovo je trasa bivšeg industrijskog kolosijeka za vojarnu Prečko, a više će znati seabral koji je već bludio trasom rečenog: Nekakav stadion, pretpostavljam NK Rudeš(?): Baštijanova ulica, terminal ZET-ove linije broj 118 Mažuranac - Voltino: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Tu nas presjeca neka ulica: A mi idemo dalje i to lijevim skretanjem: Ljudi ovdje mogu u svoje kuće jedino privatnim mostovima koji vode sa šetališta u dvorišta: Mini-brzaci: Šetalište u rascvjetalom ugođaju: Pogled na Voltino naselje s druge strane: Dalje nizvodno: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Tu izbijamo na Drvinje, ex Kroflinovu (danas ima neko treće ime, ali ga Google ne pokazuje): Mostovi su ovdje drugačiji: Specijalni pozdrav za malog.paju… … i za forumaše Sarajlije: Sada mi valja prijeći još jednu Zagrebačku: Prije toga ulica koji vodi ravno do okretišta tramvaja na Ljubljanici: Divlje patke: I evo nas na Jarunu i početku ulice Hrgovići. Vjerojatno je većina Zagrepčana prošla ovuda automobilom ili gradskim autobusom, a da nema pojma što je između ulice i kuća na istočnoj strani: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Ovdje Kustošak prelazi na desnu stranu ulice (zapravo je obratno). Gledajući kako je ograđen stječe se dojam da lokalni stanovnici bježe od svog potoka: Ovdje je neka trava, bez staze. Riskirati ću i krenuti ovuda, a pesje bombice me uvjeravaju da nisam jedini šetač ovom travnatom površinom: Populacija pataka je sve veća što smo bliže ušću. Ova trojka traži hranu u koritu potoka: Ne znam je li baš bakina kuhinja, ali se širi opako dobar miris: Pristup restoranu preko mosta: Društvo, netko nam je ostavio klopu: Tržnica Jarun: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Da ne bi zalutali: Zvono crkve Svete mati Maginot linije, točno u 10 sati, podsjetilo me da je danas Cvjetnica: Tu, na raskrižju Horvaćanske i Hrgovića, odlučio sam skratiti pješačenje. Pa sam sjeo u ZET-ovo čudo tehnike: Okretište tramvaja u Prečkom i Portosovi kompanjoni u punom pogonu: Potvrda da sam se vozio do zadnjeg stajališta: U daljini se vidi Savska Opatovina, jedna od rijetkih seoskih aglomeracija na području grada Zagreba: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Taubek jedan: Žao mi je, idem u kontra-smjeru: Jedna od duljih ulica u Španskom: Nosi ime po književniku Dragi Gervaisu (1904.-1957.), poznatom čakavskom pjesniku i rođenom Istrijanu. Kako to biva kod nâs barbara, kao što je slikar Tartalja postao Tartaglija i po ZET-ovoj najavi stajališta zvao se Marin - a ime mu je bilo Marino - tako nikoga u kvartu nisam čuo da ispravno izgovara pjesnikovo prezime - Žerve. Jer svi lupaju u stilu Vuka Karadžića ''čitaj kako je napisano''. Drago Gervais: Ovu simpatičnu pjesmicu moja generacija pamti još iz osmogodišnje škole: Drago Gervais: TRI NONICE Tri nônice stâre pred kućun su stâle i kritikale. I Kâtu, i Pepu i Jelu i Tôncu debelu. Jedna da j takova, jedna onakova, jedna bi se rad ženit, a druga se zna lenit, treća sve zafrajâ, četrta da ne vajâ. A svet da se j pokvarîl i prvo da j boji bîl. Tri nônice stâre su kritikale od ôsme do pôlna. A kad je polne zvonilo, a jednôj je doma poć bîlo. Su dve ustale i nju kritikale. Podsjećanje da sutra ujutro slijedi torba o rame i unučica za ruku - O.Š. Ante Kovačića u Španskom: I za kraj još jedno javno prometalo: Quote Serija 05 je zakon!
eXtreme69 Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 Zar sutra idete u školu? Mislio sam da su praznici počeli? Quote
drempa- tzv-v7 Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 ljepo bi si mi doslvno u susjedstvu staglišče , jarun a tu dionicu od zagrebačke do stagišča na ljubljanskoj sam včejendom prehaodao kad sam se vrčao od frenda a nije mi se dalo bakčat sa zetom pa sam jendostavno propješačio od njega do sebe Quote
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 Zar sutra idete u školu? Mislio sam da su praznici počeli? Ne idemo u školu, a to sam saznao od tebe. Bio sam iz nekog razloga uvjeren da praznici idu iza Uskrsa. Pa pročitam tvoj post i odem u susjednu sobu pitati kćer: - Ide li sutra Dina u školu? - Odgovor je bio: - Ne, praznici su. Eto, svašta čovjek sazna preko ovog foruma... Quote Serija 05 je zakon!
Pfaff Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 http://i.imgur.com/EZ76FEh.jpg 50 nijansi sive? Lijepo si to sročio. Veliš, pramaljeće? Valjda, kod mene tek prvi mrazofci... A djetešce nije šećkalo s Tobom? Bojiš se da Ti ne pokvari imidž? BTW, Gervais (čita se slično kao ona poznata budimpeštanska slastičarna) je bio rođeni Opatijac. Opatija spada pod Liburniju i zapravo nije prava Istra iako je za vrijeme okupacije bila pod Italijom. A stradao je zbilja glupo, no nećemo o tome ovdje... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Stanley Posted March 29, 2015 Author Posted March 29, 2015 A djetešce nije šećkalo s Tobom? Bojiš se da Ti ne pokvari imidž? BTW, Gervais... je bio rođeni Opatijac. Opatija spada pod Liburniju i zapravo nije prava Istra iako je za vrijeme okupacije bila pod Italijom. Djetešce nije moglo sa mnom jer se nalazi u Varaždinu i vraća se večeras. Znam da je Gervais rođen u Opatiji, no kako je IDS svojedobno zapeo da i ona spada u Istarsku županiju ja sam se priklonio tom tumačenju (u lokalne mjestopisne rasprave ne bi se, kakbirekli, štel mešat). Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 Ako se ne varam ovo je trasa bivšeg industrijskog kolosijeka za vojarnu Prečko, a više će znati seabral koji je već bludio trasom rečenog: http://i.imgur.com/a5aZPAb.jpg Sigurno si mislio na ovaj putopis: http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/6221-od-zapadnog-kolodvora-do-preekog-starim-putevima-slike/ Da, izgleda da si bio na trasi nekadašnjeg kolosijeka za nekadašnju kasarnu. Sad vidim da je od mojeg hodanja prošlo već 7 godina, a to znači da su u međuvremenu sigurno počupali dosta ostataka kolosijeka koji su još postojali 2008. godine. I naravno, sagradili dosta novih zgrada. Lijepo si smislio današnju rutu, još bolje si ju sproveo u djelo, a isto tako dobro si nam ju dokumentirao i pokazao. Hvala ! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
tramvajac 92 Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 Nadopune: - ulica koju si prešao je Virjanska, vjerojatno po Virju kod Đurđevca u Podravini - ex Kroflinova je danas Dragutina Golika - stadion je vrlo vjerojatno NK Rudeš, pošto oni ipak moraju neke standarde ispunit. Quote
Stanley Posted March 30, 2015 Author Posted March 30, 2015 - stadion je vrlo vjerojatno NK Rudeš, pošto oni ipak moraju neke standarde ispunit. Provjerio sam na internetu, stadion je definitivno NK Rudeš. Slika s Facebook profila kluba: Karta lokacije stadiona. Nalazi se točno u sredini slike. Lijepo se vidi Kustošak i njegovo skretanje ulijevo prema Golikovoj: NK Rudeš se natječe u II. HNL i ne ide mu loše: Kad smo se već dotakli nogometa, nije loše pridodati poneku riječ. Moj stari me kao klinca vodio ranih šezdesetih godina svake nedjelje prije podne na Savu, na igralište NK Jedinstvo (kasnije Zagrebački plavi) koje je tada igralo u Zagrebačkoj zoni. Tu je igrao i Rudeš, a sjećam se da su imali pomalo smiješnog vratara. Gledam ovu tablicu II. HNL i vidim kako su neki klubovi bogate tradicije nisko potonuli. Ali je najgore prošao NK Trešnjevka, nekada član Prve savezne lige koji danas igra po krtičnjacima. Trenutačno se natječe u I. zagrebačkoj nogometnoj ligi, a zadnju utakmici je odigrao 22. ožujka 2015. s - vidi slučajnosti - NK ZET (1:1). Trešnjevka - ZET 1:1: Quote Serija 05 je zakon!
celicana Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 I potok Kustošak koji će mi danas praviti društvo: Nekoliko riječi o Kustošaku. Jedan je od brojnih potoka koji izviru iz Medvednice, a nalazi se između tokova potoka Črnomerec i Vrapčak. Protječe kroz zagrebačku gradsku četvrt Kustošija po kojoj je dobio ime, te kroz naselja Rudeš, Voltino, Ljubljanica, Staglišće i Jarun. Utječe u potok Vrapčak nekoliko stotina metara prije njegovog ušća u Savu. Od životinjskih vrsta u Kustošaku su pronađeni potočni rak, kukci, virnjaci, pijavice, vodenbabure, divlje patke i žabe. Ovo bih zamijenio pogledom na Riječki zaljev,pogled na Cres i Lovran (Opatiju ne vidim zaklanja brdo) Dvomostovje: Postoji Tromostovlje doduše u planu novi kvart u NZ između tri mosta Savskog, Jadranskog i planiranog (možda) budućeg Jarunskog Šetnica uz/niz Kustošak kod Voltinog naselja: Ovakve zgrade postoje u Trnskom uz Av. Dubrovnik građene 60-ih prošlog stoljeća pa pomislih prvi trenutak otkad Kustošak u Trnskom Jedna od novih zgrada u Voltinom: Ova je za razliku od gore navedenih zbilja nova. Mini-brzaci: To je meni ogromna čar potoka. Divlje patke: ... Populacija pataka je sve veća što smo bliže ušću. Ova trojka traži hranu u koritu potoka Predivno. Jedna riječ sve govori. Da ne bi zalutali: tek s ovim se može zalutati Staglišće "progutalo" Gajevo. Jarun normalno stoji. Piše STAGLIŠĆE I JARUN Staglišće je kvart omeđen sa zapada Ulicom Hrvatskog sokola, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka ulicom Hrgovići i potokom Kustošakom te s juga Horvaćanskom cestom. Povijest Staglišća je neraskidivo vezana sa poviješću njemu susjednih naselja, Rudeša, Ljubljanice, Gajeva i Jaruna. Rudeš, Jarun i Ljubljanica su sela čije se ime spominje još prije 19. stoljeća Gajevo je naselje koje je sa zapada omeđeno ulicom Hrgovići, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka potokom Črnomercem, a s juga Horvaćanskom cestom. Svatko može vidjeti da u svim koliko toliko normalnim planovima papirnatim ili internetskim da postoji Jarun i Staglišće i Gajevo. a i ovdje: http://www.mapiranjetresnjevke.com/category/kvartovi/ Stanko ovo valja obavezno vidjeti, nešto predivno. Citrao sam tek nešto da ne nakrcam citatima. Quote Veliki pozdrav iz Rijeke!
Stanley Posted November 17, 2015 Author Posted November 17, 2015 S gostom iz Rijeke niz potok Kustošak, 17. studenog 2015. Krajem srpnja ove godine javio mi se privatnom poruku forumaški kolega Alen poznatiji pod nickom celicana. Alen živi u Rijeci, ali je veliki ljubitelj Zagreba i njegovih potoka, a naročito zagrebačkih tramvaja. U porukama smo međusobno razmijenili podosta informacija, a Alen je izrazio želju da ga provedem niz neki od podsljemenskih potoka. Predložio sam Kustošak jer mu je slabije poznat i nakon puno dogovora i odgađanja napokon smo se danas sastali i krenuli u hodnju. Ovo je moj dio izvještaja, a nadam se da će me Alen dopuniti. Najprije moj suputnik Alen: Krenuli smo od Ilice niz Sokolsku ulicu: Ovdje voda djeluje čisto (zanemarimo eventualne lonce, lavore, bijelu tehniku i autogume u gornjem toku): Ima i vodomjer: Alen je imao sitnih tehničkih poteškoća s novim uređajem: Sad je već bolje: U Kustošaku ribice lude: Kod ŽCPR Sokolska: Idemo dalje niz potočić maleni: Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted November 17, 2015 Author Posted November 17, 2015 Lijevo Rudeš, desno Voltino: Voda je još uvijek bistra: Autobus na liniji 118 Mažuranićev trg - Voltino naselje na krajnjem stajalištu u Baštijanovoj ulici: Vi bi odmah dalje? Ne može, najprije malo prosvjećivanja. Ulica je dobila ime po Mati Baštijanu (1828.-1885.), hrvatskom književniku, svećeniku i političaru. Mate Baštijan: Kao svećenik je službovao u Umagu i Crnom Vrhu, a kao profesor vjeronauka u Trstu. Ideje ilirizma prihvatio je već u vrijeme školovanja u Zagrebu, a uz Jurja Dobrilu i Dinka Vitezića smatra se nositeljem hrvatskih političkih pokreta Istre i Kvarnerskih otoka sedamdesetih godina XIX. stoljeća. Godine 1870. pokrenuo je list Naša sloga koji je i uređivao, a svoja djela je objavljivao i u časopisu Neven. Poznati junaci njegovih djela su Jurina i Franina, dva zamišljena istarska seljaka koji razgovaraju na kastavskoj čakavštini. Tako, sada znamo nešto više i možemo dalje. Ovo je pačja kolonija kod Golikove ulice: Ovaj gospodin hrani patke i dopušta da ga slikamo: Kustošak se skriva od gužve na Ljubljanskoj aveniji (ja je nikada neću zvati Zagrebačkom jer je takvo ime besmislica): Kustošak uz ulicu Hrgovići. Tu već ima sivu boju, tko zna gdje je zagađen: Kod tržnice Jarun: I za kraj još jedno javno prometalo: Tu smo Alen i ja otišli na kavu, a onda smo se morali rastati jer su mene zvale privatne obaveze. Planirali smo odšetati sve do ušća Vrapčaka u Savu, ali to ostavljamo za neku drugu priliku. Quote Serija 05 je zakon!
Pfaff Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Vi bi odmah dalje? Ne može, najprije malo prosvjećivanja. Ulica je dobila ime po Mati Baštijanu (1828.-1885.), hrvatskom književniku, svećeniku i političaru. Riječku ulicu još uvijek niste našli? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
hyperion Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 S gostom iz Rijeke niz potok Kustošak, 17. studenog 2015. Krajem srpnja ove godine javio mi se privatnom poruku forumaški kolega Alen poznatiji pod nickom celicana. Alen živi u Rijeci, ali je veliki ljubitelj Zagreba i njegovih potoka, a naročito zagrebačkih tramvaja. Damir, što ćeš reči na ovo? Quote
Stanley Posted November 18, 2015 Author Posted November 18, 2015 Riječku ulicu još uvijek niste našli? Tka kaže? Evo je u Novom Zagrebu kod rotora. Samo ne znam što bi tamo tražili - nema ni kučeta ni mačeta, a kamo li vode tekućice (Sava se ne računa): Quote Serija 05 je zakon!
Pfaff Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 Tka kaže? Evo je u Novom Zagrebu kod rotora. To je onda nešto novo. Jer pred par godina smo se polomili tražeći... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
celicana Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 Pozdrav Stanku interesantna, mirna, kulturna i srdačna osoba. Nakon što smo se razišli na križanju Horvaćanske sam Hrgovića jos sam fotografirao Vrapčak i crkvu Svete Mati Slobode. Posto se postavljanje fotografija servisima naplaćuje putem PP dogovoriti ćemo se i mailovima razmijeniti fotografije. Inače šetnja je Bila vrlo interesantna, nakon nje Sam sebi Jos provozao tramvajima otprilike 4 - 5 Sati. Stanko čujemo se ostajemo u kontaktu i LP! P.S U Rijeci odem na Draški potok i potok Mlačicu (za jednu one koji ne znaju Iz Rijeke) kratki lijepi potok u Gradskom parku Mlaka. Postoji i Škurinjski, Ali samo bujičnog karaktera u davna vremena obilovao ogromnom količinom vode i žalost zatrpani stari kameni većina ispod Pevca, bivšeg Getroa. Quote Veliki pozdrav iz Rijeke!
celicana Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 EDIT: Postoji i Škurinjski, Ali samo bujičnog karaktera u davna vremena obilovao ogromnom količinom vode i na žalost zatrpani stari kameni most sa stubama blizu Pevca, bivšeg Getroa. Stube su po pričama starijih ljudi u davna vremena kako je to bio jak vodotok služile pretežno ženama po vodu i pranje rublja. Ispod mog je naselja i ne mogu ga preboljeti. Gradilo se masu zgrada i kuća a kraški teren je šupljikav i potok je kao potok gotovo skoro potpuno presušio u gornjem toku, u donjem je nadsvođen skupa s fekalijama i tamo nešto slično drek-riveru u Zagrebu pod zemljom do ušća u Jadran. Dio Rijeke nosi po njemu ime Potok. Quote Veliki pozdrav iz Rijeke!
Recommended Posts