Pfaff Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Subota, 14, prosinac, zvoni mob'tel... Na drugoj strani nevidljive žice je mali_paja: "Bok, ideš li sutra samnom na božićni vlak? Doće i neki Slovenci. Krećemo iz Zagreba u 15:05 pa ako dođeš do Ogulina, možeš vlakom do Zagreba"Kakav Ogulin, mislim si ja, dok dođem autom do Ogulina, već sam u Zagrebu, a veze na riječkoj pruzi su ionako drama. Osim toga..."Baš i ne znam, u ponedjeljak vozim u Rijeku na operaciju oka, ne znam baš koliko ju mogu ostaviti samu u ovom strašnom trenutku? Javim Ti se za jedno pol sata – sat!"Gledam ja NJU, a gleda i ONA mene. S oba oka (zasad). I onda mi sine: "Čuuuj, a da lijepo napravimo ajzlet u Zagreb na malo vožnje niskopodnjakom da vidiš i to čudo. Bit će vesele dječice i jedan smiješni Deda Mraz? Ionako je ova predbolnička anksioznost opasna za tlak, možda Te malo rastrese, ha?"I bome ju nagovorih. Slijedio je kratki obavjesni razgovor s inicijatorom zbivanja. I šljus!Nedjelja, 15. prosinac, VIP-dan (tada mi, naime, moj omiljeni mobilni operater "apciguje" lovu s tekućeg. A i banka je prava, kad sam onomad pitao zašto mi nije legla uplata na ENC, rekli su mi da sam uplatio u nedjelju kad ne vrše transakcije... A ratu kredita znate skinut ). No, dobro, pustimo to i idemo na ljepše stvari.Dan bistar, podne je. Trapatura ugodna, u hladu se blistaju kristalići mraza na traviIzgurao sam Pfaffmobil na sunce da se malo zgrije dok zatvorimo kuću. Jer ipak se ide na dalek put – Metropola je to, dragi moji, a ne Delnice!ACRZ je ipak blagodat. Za nešto preko sat vremena stigli smo u Zagreb, a kako je i dan gospodnji kojega Bandić još nije stigao fiskalizirati, parkirao sam taman nasuprot zgrade glavnog kolodvora. Gratis.Najbolja supruga na svijetu i JŽ 125 u pozadiniZaaaagreb, glavni kolodvor!I toliko o slikanju MetropoleOpet mob'tel: "Ja sam ispred zgrade kolodvora, a di ste vi?""Ispred zgrade kolodvora", velim ja. I tako se sretosmo. Ovo je polu-Deda Mraz (samo u donjem dijelu, gore je još u civilu)I onda smo išli kupiti kartu za Božićni vlak (to nije "Tin-ekspres", za njega je zadužen Stanley, ovo je nešto kompleksnije).Rekli su nam da se karte prodaju na posebnoj blagajni br. 9. Blagajna je posebna po tome što jedino ona radi. Dok stojimo u redu, snimam obavijest o pruge zbog izmjene mosta u Fužinama.Kad sam simpa teti na blagajni rekao da trebam kartu za Božićni vlak za moju curicu , malo me čudno pogledala no svejedno je uspjeloUsput sam si kupio i knjižicu novog voznog reda. To je literatura koja isto izaziva anksioznost, zato ću čitati u malim dozama...I evo nas u vlaku. sam smjestio, a ja idem u mali razgled. Obećao sam Dedi Mrazu napraviti malu reportažu o putovanju. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Mali razgled vlaka. U ovom čudu sam se vozio svega jednom kad su puštali u pogon 25 KV na Riječkoj pruzi pa sad koristim priliku... Ono okruglo je ćenifa Ima i rampa za invalide Ovo je naslagao za poslije Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Već su se nahvatali i korisnici Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 A vid' nji' dvoj'cu na I. peronu, 1. kolosjeku! Naš kondor. Jako simpa lik. Meščini da su ga odabrali zbog izražene kakvoće u komunikaciji s putujućim plebsom što baš i nije često izraženo svojstvo Božićni vlak (ovo čupavo nije ) Stojadin en face Kad već vrata u sanctum sanctorum glume ogledalo, idem se slikati (kad me nitko drugi neće) Evo ga i Deda Mraz u punoj ljepoti. Doveo nam je i ostale goste Evo nam Slovenaca A došao je i Zelezocestnik. Napokon smo se i osobno upoznali. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Da mi se opet prijevremeno ne uvalja u dretvu, dodao sam ga za društvo za uspomenu Ja ne bi bio ja da se ne uvaljam u upravljačnicu. Makar na kratko. Majstor je bio dobrohotan, a imao sam i vezu. Ovo izgleda kao Train simulator. Postavio sam opremu da radoznalo gleda kroz prozor, pritisnuo gumb i diskretno se udaljio. Oni koji vole takve stvari, mogu uživati u snimku vožnje od Zagreba do Ivanić Grada. Malo dosadnjikavo – nije to Riječka pruga, al' daj šta daš! Za to vrijeme Deda Mraz je krstario vlakom i upoznavao se s malim i velikim putnicima Znali su i zaplesati Aaaaaa! Napokon smo dobili i pravog krampusa! Veli kondor da ga najmanje dvaput mjesečno baca iz vlaka van, al' je frajer žilavka pa se ne da... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 U Dugom selu smo duuugo stajali. Čekali smo, rećbi, na neko krajcanje. I onda smo krenuli dalje U nekom trenutku nas se ipak nakupilo u upravljačnici, ja da kao fol, provjerim baterije, a kolega strojevodja iz Slo da podijeli par anegdota s uskotračnih pruga. Čovjek vozi parnjače po Sloveniji, a u slobodno vrijeme tezgari na ozkotirnimi vlaki u Austriji. Veli da u sezoni napravi nekih 180 tura. Imaju lokomotivice "U" klase i veli da su divne (eh, da imamo Parenzanu, koji bi to šou bio) I tako smo stigli u Ivanić Grad. Taman sam se snašao na peronu. Naš vlak ostaje tu... ... a mi se prekrcavamo u autobuse na polsatnu vožnju do Grabovnice u čazmanskom kraju. Idemo posjetiti imanje obitelji Salaj i njihovu "Božićnu priču" Mi smo, naravno, u VIP autobusu s Dedom Mrazom... ... kojega promjena prometala ne ometa u aktivnostima – sveudilj je živahan Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 I evo nas je iskrcalo. Imamo nekih 2,5 sata za uživanje Ovo je počelo kao obiteljski hobi i radost jednog umirovljenika, a danas je postalo brend i ozbiljan ekonomski pogon. Ima puno štandova sa suvenirima. Kad vidim da nema istaknute cijene, primi me prpa pa slima i odem dalje To sam već osmotrio i na riječkom Korzu – ima dosta Slavonaca koji svoje nadasve kvalitetne proizvode od praščevine nude zainteresiranima Jedini je problem da su skupi do bola. Bit će da je to zbog fiskalizacije Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Ajmo malo šetati, a sličice neka govore za sebe Imanje ima dosta jezeraca i neki potok (sve je smrznuto osim potoka), a preko svega vodi nekih devet mostića Ovaj wigwam glumi kazalište sjena i strašno je popularan Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Medo, a nije Portos Leprechaun? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Ah, evo i nas dvoje Mi smo došli autobusom pa su nas uveli na stražnja vrata, a ovo je glavni ulaz Povremeno bude i Evo i jedne panorame. Ona plavo-bijela šuma lijevo je meni najljepši dio prizora Opet jedna suvenirnica. Kad sam bio mali, moj mi je deda npravio lonakvu igračku s dva medvjeda koji su pilili kladu Čovječe ne ljuti se? Moja je bakica znala reći za ovakve sajmove da "... kad deca nofcih imaju, kramari trže!". Mi smo odlučili u kući reducirati količinu izložene suvenirske krame (što si stariji, sve se više toga nakupi, a brisanje prašine postaje mission impossible) pa sam kupio svega nekoliko sitnica koje će manje-više završiti kao pokloni. Ima i jedan lik s konjovima koji vozi posjetitelje okolo. Nismo išli, vjerovatno je skupo, a mrak je i koliko zam ubrao, vožnja ne traje dugo. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Gužva u šesnajstercu (Veneciji) Odlučili smo nešto konzumirati da se zgrijemo. Red do pakla i natrag Jope vatromet Tatrane u nekoj poluzatvorenoj šupi ima u zemlji ukopano ognjište u kojem gori vatra, a zmržnjeni posjetitelji griju ekstremitete Dobila je čaj! Malo lijevo od tijelookrepiteljnog pogona (zapravo je picerija s krušnom peći, al' imaju i kobaje) su dvije bajte sa starim zanatima. Ovi poduzetni tipovi iz sjeverozapadnog kutka Lijepe naše su napravili solidan biznis od tih starih zanata. pretpostavljam da je sve počelo sa Špancirfestom, ali sam ih ljetos sreo i na viteškom sajmu u Vranji. Kovači. Ovaj pravi potkovice... ... a pomoćnik u njih ukucava imena milih i dragih koje ćemo onda potkovati blagdanskim darom! Ima i štalica. Obzirom na religijsku konotaciju, tu je naravno i škrabica za milodare Pogled preko smrznutog jezera Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Kao što rekoh, "Božićna priča" na imanju Salajevih polako prerasta granice izvornog projekta. Osim što se tu s info-štandom & suvenirnicom uvaljala lokalna TZ, sagrađen je i povelik štagalj u kojem se odvijaju kulturno-umjetničke i ugostiteljske djelatnosti I mi smo odlučili spustiti kosti pa smo našli stol kojeg su upravo napustili neki drugi ljudi. Na pozornici je upravo treštala kulturno-umjetnička aktivnost. Kad sam primaša pogledao iz poluprofila shvatio sam zašto je pokojni Janika Balaž imao onoliki bojler – treba na nešto osloniti tamburicu jer je premala za gurtu oko vrata Neki su i plesali Ima i kuglu. Ma, sve imaju – k'o pravo! Točno u 19 ha nas je opet ukrcalo u antabuseve i povelo natrag do ivanićgrackog kolodvora. Veli mali_paja a.k.a. Deda Mraz da ajdemo pozdravit prometnika. Ajdemo Naš domaćin. Po tekici na stolu sudeći, ovdje je živahnije no u mom domicilnom kolodvoru I. peron, 1. kolosjek gdje je parkiran naš vlak nije pod signalima pa se traži poseban zahvat, a i gosn. prometnik će nas osobno ispratiti. Ka Ivanić gradu hrli neki putnički vlak pa je ideja da nas se pokuša poslati prije da ne gnjavimo jedan drugoga Wow! I ovo izgleda k'o štalica (S druge strane, nema više one tople svjetlosti fenjera nekadašnjih lokomotiva. Tjaaaa...) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Još pogled na važni stanični objekat pa da se ukrcamo i krenemo Majstor je spreman k'o zapeta puška Deda Mrazov asistent prekrcava darove u vreću. Sad dolazi prava stvar za male korisnike Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Ovdje je nastala prava mala drama – ispalo je da ovo milo dijete neće dobiti paket jer je vreća bila prazna. Suze su se bezglasno slijevale u potočićima Pokazalo se da je pomoćnik pogriješio u brojanju pa je pogr(j)eška na vrijeme ispravljena Oni su dobili samo jedan paket! Kaže buduća mama da je porinuće u veljači 2014. Želimo im sreću! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Ja nisam dobio paket – samo zagrljaj! I tako nas je iskrcalo na mjestu polaska. Oprostih se s Železocestnikom, a dalje ćemo cestom Plava gusjenica na blagdanskoj pozadini Kad smo stigli kući, ...na nebe je svetlel mesec pun... ) Još sam smogao snage strpati Pfaffmobil u remizu I to bi bilo to. mali_paja, hvala za inicijativu! Ah, da, najbolja supruga na svijetu je oduševljena vlakom. Veli da je svjecki! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
ivog Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Jel se isplati otići pogledati te lampice? Quote
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Jel se isplati otići pogledati te lampice? Apsolutno! Čistunci bi rekli da je to kič, ali božićne dekoracije su tako i tako (malo)građanski kič. Mi smo imali sreću da je vrijeme bilo idealno - ne prehladno, a zrak kristalno bistar. Cijeli doživljaj je čaroban i ne da se pokazati fotografijom, treba biti tamo. Preporučam dogovor s Deda Mrazom za jednu od sljedećih vožnji jer je najkomotnije. Ići vlastitim prijevozom je neugodno, moraš parkirati daleko od ulaza pa stojiš u redu za kartu... (Naravno, ako ne želiš od 4umaškog pučanstva skrivati najnoviju dvonožnu akviziciju!) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Portos Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Mali razgled vlaka. U ovom čudu sam se vozio svega jednom kad su puštali u pogon 25 KV na Riječkoj pruzi pa sad koristim priliku... U ovom se čudu nisi vozio uopće, vozio si se u regionalcu 001. 101 do sada nije išao dalje od Moravica a i tada kada je išao bio je na pokusnoj vožnji. Baš ste lijepi izlet imali. No s obzirom na vanjsku temperaturu nisam vam uopće zavidan. Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d.
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 U ovom se čudu nisi vozio uopće, vozio si se u regionalcu 001. 101 do sada nije išao dalje od Moravica a i tada kada je išao bio je na pokusnoj vožnji. Što ćeš, ja jedva razlikujem Magyara od Macose, a ove gusjenice su mi sve jednake. Da je plav, još bi mislijo da je trajvan... Eeee, da su u pitanju serije 01 i 11, bila bi to druga priča... Baš ste lijepi izlet imali. No s obzirom na vanjsku temperaturu nisam vam uopće zavidan. Lako Tebi zborit - Ti si se s pajtosima čvrljio uz kazan... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Portos Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Lako Tebi zborit - Ti si se s pajtosima čvrljio uz kazan... Nisam. Kazan me dočekao hladan, rakija ispečena. Ostalo je prigristi lovačku & slaninu & sir & krastavce, 2 sata poslije to podebljati mesom iz tavice, pri tome smo se elektro i maligano grijali. Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d.
seabral Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Bravo Pfaff ! Eto, to mi se sviđa kod tebe: nikad ti nije teško nekamo otići, uvijek si za akciju, kad odeš onda ne štediš ni riječi ni Fotobujol, a nakon toga mi svi imamo garantiranu zabavu. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Zeus Posted December 17, 2013 Posted December 17, 2013 Baš ste se lijepo proveli. Još da nije bilo tako hladno, uživancija bi zasigurno bila i veća. Ja sam Božićnu priču pročitao lani i to zadnje subote u prosincu. Išao sam autom i na samom prilazu imanju bila je užasna gužva. Preusmjerili su nas na neki parking s kojeg su busevi. vozili do imanja. Budući da buseva zbog gužve na prometnici nije bilo na vidiku, zaputili smo se pješke. Uglavnom, više smo vremena izgubili na čekanja i pješačenja, nego na razgledavanje. Slijedeći put sigurno neću ići vikendom. Hvala ti na ovom iscrpnom raportu. Quote
Pfaff Posted December 17, 2013 Author Posted December 17, 2013 Ah, da – ovo sam zaboravio: Najprije mali zemljovid gdje se vidi kako od Zagreba stigosmo do Grabovnice A ovo je imanje Salajevih na Google Earthu (GE: 16°39'17.26"E 45°44'27.73"N): Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Recommended Posts