Jump to content

Malo bavljenja u podsljemenskoj zoni, 5. srpnja 2014.


Stanley

Recommended Posts

Ovdje nema željeznice, ali ima nešto javnog gradskog prijevoza pa valjda može proći pod putopis. Ne bi mi padalo na pamet ovo stavljati da na forumu ne vlada ovakva suša. Pa mu udahnimo malo živosti i naročito svježeg zraka (šumsko-planinskog porijekla). Koga zanima taj neka prošeće sa mnom, ostalima sretan put i dobru zabavu u nekoj sačekuši uz prugu.

Jučer sam se uputio u malu šetnju podsljemenskim područjem u slavu i diku moje penzićke kondicije, a usput sam posjetio roditelje koji počivaju u Gaju urni na Mirogoju i zapalio im svijeću. S obzirom na veliku udaljenost destinacija od moje Malešnice promijenio sam šest tramvaja i četiri autobusa (redom po linijama: 146, 11, 106, 106, 14, 15, 15, 14, 6 i 146) i sa kartice spiskao 30 kuna.

 

Najprije malo turističkih razglednica - upoznaj svoj grad da bi što više izbjegavao centar. Najprije ova zgodna maketa za turiste:

 

hpke5US.jpg

 

S druge strane piše na engleskom:

 

a6cXvPX.jpg

 

Pogled na Trg bana Jelačića, vulgo Trgač, iz Bakačeve ulice. A Trgač kao Trgač, svu ljepotu njegovih vizura guši i upropaštava ona odurna Bandićeva cirkusko-sajamsko-kobasičarska sklepotina usred pješačke zone:

 

hIiIEET.jpg

 

Ovo je već oku ugodno - grb grada Zagreba u cvjetnom izdanju:

 

mQH7CVD.jpg

 

Prvostolna crkva Uznesenja Blažene djevice Marije (za one koji ne znaju - to je službeno ime zagrebačke katedrale). Južni toranj i dalje se obnavlja:

 

iYmBb2g.jpg

 

Pogled prema Dolcu:

 

FMOD00S.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Gaj urni, poznat i kao Fućkov jarek. Tu bute mi došli krajem stoljeća na ispraćaj:

 

lpzWZKl.jpg

 

Zbog radova na Grškovićevoj autobus broj 106 Kaptol - Mirogoj - Krematorij prometuje promijenjenom trasom - preko Mirogojske ulice. Na povratku sam imao jedan egzotičan doživljajčić. Naime, autobus je iz Krematorija krenuo sa zakašnjenjem jer vozač vani dugo brbljao na mobitel. Izgleda da je majstor odlučio nadoknaditi kašnjenje pa se niz Mirogojsku stuštio k'o luđak. Putnici su komentirali ''kaj je njemu, kak to vozi'', a meni je pak palo na pamet ono izlijetanje tramvaja 1954. Srećom nam je samo malo protreslo kosti.

Namjeravao sam izaći na Gupčevoj Zvijezdi (bilo mi je nekako logično da autobus tamo stane), ali je bus prošišao niz Medveščak i zaustavio se tek na raskrižju s Grškovićevom. Tu sam izašao na provizornom stajalištu i to ravno na travnjak. Odlučio sam da mi ništa neće pokvariti dobro raspoloženje, pa ni ljetni pljusak od kojeg sam se sklonio u jednu vežu:

 

ZXodDT6.jpg

 

Okretište tramvaja na Mihaljevcu i tramvaj na liniji broj 15, u koji sam se ukrcao u posljednji čas.

Općenito sam imao sreće s tajmingom u susretu sa ZET-ovim prometalima - ni u jednom slučaju nisam morao čekati dulje od nekoliko minuta, niti mi je išta pobjeglo ispred nosa.

Ovaj tramvaj sam slikao više radi alibija (neka se nađe i nešto od vozila), jer fotografija tramvaja i buseva imamo na forumu na pretek:

 

VbEt7oT.jpg

 

Okretište Dolje koje se nalazi gore:

 

0eT7I6P.jpg

 

Tunel:

 

nbVOiqP.jpg

 

Šaljivci neki:

 

bzkvIv0.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

U tunelu usred (su)mraka:

 

SsExd03.jpg

 

Iz svakog tunela postoji izlaz:

 

08F1H8v.jpg

 

Naravno da me odmah ošamutio svježi podsljemenski zrak. Ovo je staza prema bivšoj žičari:

 

nIqlfBu.jpg

 

Stube kojima se išlo do žičare:

 

oJaZ6RT.jpg

 

Donja stanica žičare:

 

B00Jc20.jpg

 

Ja sam skrenuo desno i spustio se na krajnje odredište planirane rekreacije:

 

W2N7C7E.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ovuda sam se penjao puno puta:

 

IZPKex6.jpg

 

Danas neka se penju drugi, ja ću onako penzionerski:

 

1tqOBkc.jpg

 

Uostalom, ovoj šetnici baš ništa ne fali:

 

QcvWE5A.jpg

 

Nije baš da mi treba, ali mi i ne smeta:

 

AQEq7CH.jpg

 

Staza ide cik-cak uz potok Bliznec:

 

p5rTiC0.jpg

 

Bliznec je jedan od najvećih potoka koji teku sa Medvednice, iako nije ni blizu mom Vrapčaku:

 

yUxEhSy.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Uz njega ima tematska pjesma:

 

https://www.youtube.com/watch?v=IvVr2uks0C8

 

3Ix995i.jpg

 

Pogled na šumu s druge strane ceste:

 

tdap533.jpg

 

Nakon ugodne uzvodne šetnje spuštam se natrag:

 

71lw1jE.jpg

 

Malo edukacije:

 

elTGxBC.jpg

 

Možda sam se i u tebi vozio. Eh jadna moja žičaro, što si dočekala… A biti će toga još:

 

9jHWX2m.jpg

 

Hvala lijepa, ne treba mi ni GSS ni pilana. A i bistro ćemo preskočiti:

 

EMhQVt9.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Bilo kuda I.N.R.I. svuda:

 

af4Fp8z.jpg

 

Biznec i izvorčić:

 

mwKSAcK.jpg

 

Potočnice:

 

uaGmJ6s.jpg

 

Izletište ''Gradskoj pilani''? Zgodno:

 

X87ZD96.jpg

 

Konačno jedna kabina u zraku, makar i kao reklama za kafić ''Gondola'':

 

E9g34KM.jpg

 

I za kraj pozdrav od vašeg izvjestitelja, starog izviđača s vještarstvom pješaka:

 

H0cRHMw.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Lijepo da si se sjetio našeg Sljemena. Dok sam rano jutros pedalirao gradom, palo mi je napamet da sam se umjesto toga mogao uzverati na Sljeme. I to upravo stazom koju čiji početak si pokazao. Ali bilo je već prekasno, predaleko sam otpedalirao od doma.

 

Uvijek se sjećam te staze i tjelesnog odgoja početkom 80-tih na ETF-u, tj. norme koju nam je uveo profesor Jurković: 1 h od Blizneca do Puntijarke. Tko ne dođe na vrijeme, na dobije potvrdu da je bio na Sljemenu. Pa se ti nemoj žuriti uzbrdo :lol:

 

Stazom Bliznec nikad nisam hodao. Vidim da je zgodno uređena s drvenim mostićima i sličnim. Osim vjerskih oznaka koje si nam pokazao, je li ima i kakvih drugih oznaka putem ? Npr označenih vrsta bilja ili nešto slično ?

Link to comment
Share on other sites

Stazom Bliznec nikad nisam hodao. Vidim da je zgodno uređena s drvenim mostićima i sličnim. Osim vjerskih oznaka koje si nam pokazao, je li ima i kakvih drugih oznaka putem ? Npr označenih vrsta bilja ili nešto slično ?

 

O da, ima ploča s informacijama koliko hoćeš - između ostalog i o biljnom svijetu Medvednice. Nisam baš sve slikao, a dodajem dvije fotke koje ranije nisam objavio:

 

PPbrQPf.jpg

 

DeeYhrz.jpg

 

Što se tiče tvojih kolega biciklista bilo ih je upravo nezdravo mnogo. Jedna skupina vidi se na slici ispred Tunela, a svaki čas su me pretjecali ili sam im se morao uklanjati. Nekoliko skupina me preteklo na stazi prema žičari. Kada sam se spuštao niz cestu prema Dolju zaobišao sam skupinu biciklista koji su zaposjeli nogostup i odmarali se. U prolazu sam čuo kako se jadaju jer nema žičare. Valjda bi im bolje prijalo da se vozikaju gore oko Tomislavca i bez napora se spuste u grad nego puf-pant do Sljemena…

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

I Sv. Stjepana i Ladislava. :prof

 

O titularu zagrebačke prvostolnice vođene su mnoge rasprave. Kladim se da većina Zagrepčana (mislim na one koji imaju bar pola predstave o katedrali) i danas misli da se ona zove po Svetom Stjepanu. Čak se na internetu može naći podatak o ''zagrebačkoj katedrali Svetog Stjepana'', što je nonsens i totalno nepoznavanje stvari.

Činjenica je da je višestoljetni titular prvostolnice bio Sveti Stjepan Kralj. Također je činjenica da crkva nosi ime po svecu kome je posvećen glavni oltar. A glavni oltar zagrebačke prvostolnice posvećen je Uznesenju Blažene djevice Marije i na njemu piše Honori Beatae Marie Virginis in caelis assumptae (u čast blažene Marije djevice u nebo uznesene).

Pokušao sam na internetu pronaći koji je (nad)biskup i kada postavio novi glavni oltar (svakako u XIX. stoljeću), ali nisam našao nikakav podatak.

( :prof;) )

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Pokušao sam na internetu pronaći koji je (nad)biskup i kada postavio novi glavni oltar (svakako u XIX. stoljeću), ali nisam našao nikakav podatak. :prof;) )

Sigurno Stepinac - on je zaslužan za sve!

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Jest da je digresija i ne miriše na šumu i Bliznec, ali… Našao sam neke podatke - novi glavni oltar prvostolnice posvećen Uznesenju Bl.dj. Marije naručio je biskup Juraj Haulik, a izradio ga je kipar Sickinger iz Münchena. Godinu kada je postavljen i posvećen u katedrali nisam našao.

Juraj Haulik (1788.-1869.) je bio rodom Slovak, rođen u Trnavi. Nakon smrti Aleksandra Alagovića (1837.) imenovan je zagrebačkim biskupom, 1852. nadbiskupom-metropolitom, a 1856. kardinalom. Premda je smatran ''bečkim čovjekom'' pomagao je hrvatski narodni preporod u skladu s mogućnostima. U dva navrata (1840.-1842. i 1845.-1848.) bio je namjesnik banske časti.

 

Juraj Haulik:

 

3A94tZn.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...