Thommo Posted September 1, 2008 Share Posted September 1, 2008 31. 7. smo Glažar i ja malo prošetali riječkom lokomotivskom okretnicom i pripadajućim radionicama. Zahvaljujem se gospodinu koji nas je proveo po radionicama i odgovarao na brojna pitanja! Hvala na strpljenju! Pogled preko okretnice na radionicu tekućeg održavanja 102-ka je bila unutra Kao i 005. Njoj su mijenjali brdo kabela, navodno je kratki spoj izazvao taljenje svih niskonaponskih kabela. Sada je opet u prometu. Onda smo prešli u radionicu do, tu se mijenjaju motori, i skladišti hrpa neispravnih statora/rotora/zupčanika... Kontaktne žice nema, pa se lokomotive pokreću ovako - spoje se nula i faza na jedan od motora Žutke, i nižim naponom se lok. doveze do stroja koji ima pomični pod. Motor se odspoji, i hidraulika ga spusti, a drugi, ispravan, ide na njegovo mjesto. Ljubazni domaćin nam je demonstrirao kako radi gore spomenuta pokretna platforma za mijenjanje motora: * * * * * Lokomotiva parkirana u radionici je 006. Ona služi za "čerupanje" dijelova za vozne lokomotive. Nikad više neće na prugu, bar ne svojim pogonom... Tvorničke pločice Žutkinog vučnog motora: Statori, rotori, kolektori, podmazivanje kolektora, ... Ovako se snaga s motora prenosi na osovinu: Pantograf: Pogled na halu. Sve je suho i dobro očuvano. Bio bi to muzej za 5! 006-ica. Dosta toga je iščupano! * * * * * Došli smo do radionice gdje se vrše srednji i veliki popravci na 1061 lokomotivama. Kažu nam da je nekad samo na SP i VP vrsti remontiranja lokomotiva radilo 15 mehaničara i 10 električara! A danas ih je samo nekoliko, i brinu se i za tekuće održavanje... 011 je na srednjem popravku. Stojovođe joj se nadaju na pruzi do kraja godine! Ovim zglobom spajaju se dva polu-sanduka 1061 lokomotive: Četiri ove dizalice dižu svaku polu-sanduk Dvoosovinsko postolje * * * * * Onda smo odšetali do elektro-radione. Pantografi (čuvala su se i dva škarasta za 108-icu, bar dok je bila u prometu): I malo strojeva: Quote Društvo prijatelja željeznice Štacion - Rijeka • http://www.stacion.hr/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EC Mimara Posted September 2, 2008 Share Posted September 2, 2008 Dobra reportaža Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silver Posted September 2, 2008 Share Posted September 2, 2008 Thommo -zanimljive fotografije koje ujedno odaju vrlo loše uvjete za rad majstora koji popravljaju lokomotive i rade ine poslove. Imam osječaj da će se radiona uskoro rušiti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted September 2, 2008 Share Posted September 2, 2008 Teško je nešto suvislo o ovome napisati! U grlu me nešto steže kad vidim ove fotke i znam da će ovo uskoro postati samo povijest! Zahvaljujem što će i ovako ostati zabilježen jedan trenutak povjesti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErrAseR Posted September 3, 2008 Share Posted September 3, 2008 izvrsno, rk yunk skladište je nula naspram riječkog... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted September 3, 2008 Share Posted September 3, 2008 izvrsno, rk yunk skladište je nula naspram riječkog... Da organiziramo izlet za članove iz unutrašnjosti? Da po izlasku prodajemo suvenire, š'rafe, podloške za šine ... okolno kamenje ... ... razvijemo biznis . Okolni zrak nećemo naplaćivati (mada bi se i njega moglo prodavati jer ima specifičan miris - INA je blizu, more je blizu a i pruga je tu u igri)! Da me nebi tko ozbiljno shvatio, ovo ja samo šala!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruxrux Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 Jezus, ovo je potresno. Svasta sam naucio iz ovih par slika - na primjer izraz "polu sanduk" nikad nisam cuo, a pretpostavljam da je to pol lokomotive? I jos da pitam a kaj je tocno sa 102, jel na njoj bilo taljenje svih niskonaponskih kabela ili na 005? Sad bi me Thomcro zatukel jer da ne citam njegove postove... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 ... Sad bi me Thomcro zatukel jer da ne citam njegove postove... Nisam ja tako opasan zmaj ! Ono drugo ti nemogu odgovoriti, to će ti Thommo bolje znat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts