Jump to content

Pfaff u zemlji kulena i komaraca


Pfaff

Recommended Posts

Za one koji ne znaju: Kulen izgleda otprilike ovako

 

Kulen1.jpg

 

A o komarcima ne bih trošio riječi...

 

 

Al', da se vratim na temu (koju temu, još nisam nikome ništa objasnio, ne?)

Elem, najbolja, itd., itd... se dobavila nekog angažmana u ravnoj Slavoniji pa sam se ja našao u tradicionalnoj ulozi logističara podrške. S time da smo sobom imali i njenu kolegicu & prijateljicu pa je Pfaffmobil bio nešto neravnomjernije opterećen.

 

Na put smo krenuli u četvrtak, 11. veljače. Snijeg je pravodobno prestao padati, a trapatura je bila mrčuk niža od nule.

 

RijekaLokve511.jpg

 

Klizi-puzi s krova se nekako smrznuo na pol puta pa ni makac. Najavili su zajuženje pa će se valjda to sve strmopizditi s krova dok se vratim. Jer dok mi taj Damoklov snijeg visi nad glavom, ne pušta me Helga po drva. A ložiti treba.

 

RijekaLokve512.jpg

 

Službeno vozilo ekspedicije je bilo nakrcano do linije potonuća. To je jedna od misterija ženskih torbi/kofera. Moja torba mi je jasna – ja sam ogroman i sva moja roba je velika i teška, ali te (navodno) čipkaste i paperjaste stvarce koje curice meću na sebe ne mogu nikako težiti kao pol tački cigli. Pa što onda trpaju unutra, da mi je znati? A ja još imam i laptop!!!

 

RijekaLokve513.jpg

 

Dan je obećavao biti prekrasan pa smo se negdje iza 11 ha otputili put Slavonskog broda. (Za one koji ne znaju: To je negdje na pol puta između dvije prijestolnice)

 

RijekaLokve514.jpg

 

Putovanje je bilo maksimalno uneventful. Pfaffmobil je gutao kilometre kao špagete i ako izuzmem relativnu gužvetinu na zagrebačkoj obilaznici sve do raskršća za Varaždin, nije me mučio neki osobiti promet. Imali smo dva čepa kad su se neki bugarski kamiondžije preticali s ∆ brzinom od 5 km/h (onaj brži je vozio cca 83 km/h), a u nastavku su bili uglavnom Turci, a oni su na cesti pristojna čeljad.

Napravili smo jednu hidrauličku pauzu negdje nakon prolaza naplatnih kućica za pojesti zengvič i popiti kavu pa ajmo dalje.

 

Primijetio sam da je na tom potezu AC prema istoku bitno manje šaren diapazon ponuđača naftnih derivata. Nekako mi se činilo da se uglavnom radi o benzinskim postajama tzv. "domaće" naftne kompanije...

 

PoSlavoniji001.jpg

 

Ovo upozorenje sam prviput vidio. Od usluga ambulantne prodaje bila je jedna s malenim djetetom koja je nešto bogoradila, a kad joj je Helga dala 5 kn, pitala je i sendvič...

 

PoSlavoniji002.jpg

 

U nastavku smo jurili pristojnom brzinom po autocesti promatrajući sveudilj nekakvo polu-gorje iznad kojeg su lebdjeli paperjasti oblaci. Da taj autoput nije tako vizualno dosadan, bila bi to prava idila.

BTW, s jezom sam se prisjetio vremena kad se tuda vozilo tzv. Autoputom bractva i jedinstva, a ususret su dolazili kombiji s gastarbajterima i ciglom na gasu.

 

PoSlavoniji003.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

I onda smo negdje oko 15 ha sretno stigli u Slavonski Brod (ex Marsoniju, ex Brod na Savi...)

 

Par riječi o gradu, za zainteresirane:

Slavonski brod ima nekih 80.000 stanovnika i po veličini je šesti grad u RH. Ima duuuugačku povjest još od rimskih vremena kad je bio poznat kao Marsonija. Nije sasvim jasno da li je bio vojni logor, postaja ili naseobina, ali se ime zadržalo dugo do u srednji vijek.

Kasnije je tu sagrađena velika tvrđava kao dio obrambenog sustava suprotivog Turkom, a nama željeznicoljupcima je povjesno najzanimljiviji po tome što je tu sagrađena prva tvornica željezničkih vozila, a postao je i ishodišna točka odakle je pokojna Carevina nakon okupacije Bosne počela graditi prugu prema Sarajevu.

 

Tvornica željezničkih vozila prerasla je u metalurški gigant koji je proizvodio i lokomotive, trajvane, mosne konstrukcije, tenkove... Stvaranjem nacionalne države (vulgo: oslobođenjem), gigant je malo zahirio pa se opseg poslovanja ponešto smanjio, ali još uvijek ovdje nalazi kruha povelik broj radno sposobnog pučanstva. Politička orjentacija je HSP, bar je takav gradonačelnik!

 

PoSlavoniji004.jpg

 

Grad je prometno prilično nespretan i slabo obilježen (bar sam ga ja takvim doživio) ter pun jednosmjernih ulica što u praksi znači da ako zabucaš, odeš do Jasenovca dok se uspiješ vratiti. Iz drugog sam pokušaja stigao do obale Save s prave strane i s radošću ustanovio da institucija gdje smo si rezervirali smještaj ima vlastiti parking. Dobro je to jer i u SB se poštuje tradicionalni pristup da se gradski budžet puni uglavnom parking-šikucijom, a to su zamke kojima su dorasli samo aboridžani.

Sunce se klonilo zahodu, ali sam ipak uspio uslikati pogranični most.

 

PoSlavoniji005.jpg

 

Slavonski Brod je u arhitektonsko-urbanističkom smislu, ako izuzmemo objekte iz vremena jednoumlja, mega ušoreno selo. Prilično sam se namučio tražeći jer su svi naš hotel opisivali kao "velika zgrada na obali Save". Al', kao što rekoh, ima parking.

 

PoSlavoniji006.jpg

 

Ovo nas je čeljade dočekalo i dopratilo do našeg smještaja. Bit će s njom još parade, ali o tom kasnije...

Firma "Levicki" ima i tzv. sobe – hotelski tip smještaja u objektu udaljenom parsto metara od hostela. Pješke, naravno! S koferima & torbama, ofkors!

 

PoSlavoniji007.jpg

 

Dvorište tog objekta baš i nije nešto dojmljivo

 

PoSlavoniji008.jpg

 

PoSlavoniji009.jpg

 

Unutrašnjost soba je ugodna iako malo skučena. Ono što mrzim su niski kreveti iz kojih se moraš izvlačiti. Osim toga je netko 'minirao' podlogu mog madraca pa sam legavši na krevet začuo neugodni krrrraaak!, a onda sam se našao guj'com na ±0 cm iznad poda.

Krevet ima podlogu od drvenih letvica ispod madraca, a letvice su blago savijene prema gore i to uopće nije neudobno. E, sad, netko je umetnuo neke letvice u ležajeve na krivu stranu pa sam ja svojom težinom te letvice jednostavno izbio. I tako sam klečeći na podu u pidžamici proveo petnaestak minuta namještajući letve! Ostatak boravka je sve bilo OK!

 

PoSlavoniji010.jpg

 

Ima WiFi koji sasvim pristojno radi

 

PoSlavoniji011.jpg

 

Ima i ćenifa... (Mujo: Ali za koji k... baš u mom stanu?!)

 

PoSlavoniji012.jpg

 

Tuš kada primjerena mojim gabaritima i k tome s grijanim podom u cijeloj kupaoni. Baš sam zadovoljan!

 

PoSlavoniji013.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Naš je smještaj u ulici koju lokalni zovu "Pijana ulica" buduć je uglavnom napučena ugostiteljskim objektima i ponekom butik-trgovinom. Nije neprohodna za vozila, ali moraš obići pol SB da nađeš (skriveni) ulaz pa sam unaprijed odustao od tih kinkibacija

 

PoSlavoniji014.jpg

 

Viiiidi! Franšiza riječke firme!

 

PoSlavoniji015.jpg

 

Drugi kraj ulice gleda na ono što aboridžani zovu "Korzo". Ove zamjene naziva su, da parafraziram kolegu DB-a, potrebne radi zbunjivanja posjetitelja & stranaca.

 

PoSlavoniji016.jpg

 

Nadzor nad "Pijanom ulicom" vodi Otac domovine po kojemu se ulica zapravo i zove. I on je, na neki način, povezan s mojim gradom jer je bio veliki bilježnik grada na Rječini ter narodni zastupnik grobnički (i tu nazirem neke veze)...

 

PoSlavoniji017.jpg

 

Trg kojeg aboridžani zovu "Korzo" je među većim grackim trgovima u Hrvatskoj, a ovaj se dio zove po velikoj spisateljici Ivani Brlić Mažuranić koja je tu živjela i stvarala.

 

PoSlavoniji018.jpg

 

Kuća obitelji Brlić je danas lijepo uređena i pretvorena u muzejsko-izložbeni prostor

 

PoSlavoniji019.jpg

 

PoSlavoniji020.jpg

 

Pogled na suprotnu fasadu

 

PoSlavoniji021.jpg

 

PoSlavoniji022.jpg

 

Ja ne mogu uteći sudbini – dijelim parking s razvozačima pokretnih ćenifa koji u hostelu imaju svoj tabor!

 

PoSlavoniji023.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Brižni Pfaffmobil, sav je musav, ali obzirom na doba godine i stanje na cestama, sač'kat će pramaljeće dok ga operem

 

PoSlavoniji024.jpg

 

Još jedna slika mosta

 

PoSlavoniji025.jpg

 

Savska obala. Ovo Brođani i Sušačani zovu "Kej"

 

PoSlavoniji026.jpg

 

Suprotna strana trga IBM

 

PoSlavoniji027.jpg

 

Onda smo se počastili večerom. Odabrali smo zanimljivi lokal na pljunomet od smještaja. Za svaki slučaj...

 

PoSlavoniji028.jpg

 

Unutrašnjost u pravom slavonskom stilu s namještajem od pune hrastovine i stolcima od pol tone

 

PoSlavoniji029.jpg

 

Ja naručio bečki (na užas Helge koja se nikako ne može načuditi toj mojoj navici)

 

PoSlavoniji031.jpg

 

Ovo se čeljade brinulo za nas. BTW, sviđa mi se što Slavonke ne uzgajaju mršavost kao ideal ljepote – bit će još primjera!

 

PoSlavoniji032.jpg

 

Na kraju i nije jako bolilo...

 

PoSlavoniji033.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Petak, 12. veljače

 

Krenuo sam u ured po osobne dokumente. Ovi kod "Levickog" oduzimaju dokumente s obrazloženjem da treba napraviti prijavu, upisati itd., itd... Opravdanja za to zapravo nema, da ne govorim da je oduzimanje dokumenata protupravni čin koji nije dozvoljen ni organima gonjenja. Radi se o standardnoj hotelijerskoj svinjariji (koja se provodi valjda samo još u RH), a cilj joj je ekonomiziranje radnom snagom jer te evidentičarske poslove obavlja noćni dežurni. Tim više nije logično jer se smještaj plaća unaprijed!

Ona curica koja nas je primila i uvela u sobe je obećala da će nam donijeti dokumente navečer iza 22 ha što sam s indignacijom odbio jer sam nakanio u to doba već spavati i onda sam ujutro od njene mlade debeljuškaste kolugice bunario osobnice. I k tome mi nije htjela dati dokumente od kolegice pa smo se oko toga još dva dana natezali. Bah!

 

Iskoristio sam prigodu i uslikao plan Slavonskog Broda koji visi na zidu. Pitao sam da li postoji kakva portabl-inačica? Nema!

 

PoSlavoniji035.jpg

 

Noć je bila vedra i zmržnjena, a blizina obližnje tekućice osigurava dovoljnu količinu vlage u zraku pa su svi automobili u kvartu bili oklopljeni ledenom skramom.

 

PoSlavoniji036.jpg

 

Buduć se ne smatram (umjetničkim) fotografom, odustao sam od učlanjenja!

 

PoSlavoniji037.jpg

 

Koliko sam vidio, većina starih kuća ima ovakva zavojita stubišta. Pretpostavljam zbog štednje prostora, a i zato što vjerovatno ni projektant ni vlasnik kuće nisu morali kofere i kištre vlastoručno nosati na kat!

 

PoSlavoniji038.jpg

 

I on se, brižan, smrznuo

 

PoSlavoniji039.jpg

 

Sava i dalje teče i nosi grane i panjeve (dobro je dok su samo grane i panjevi)

 

PoSlavoniji041.jpg

 

Idem na doručak. Osoblje se trenutačno bavi jednim od rezidentnih Toi-Toi djelatnika

 

PoSlavoniji042.jpg

 

Doručak je sasvim pristojan, ali čemu, zaboga, margarin?

 

PoSlavoniji043.jpg

 

PoSlavoniji044.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Danas sam nakanio skoknuti do Osijeka. To mi je želja već neko vrijeme, pogotovo otkako je osječki gracki prijevoznik izvršio zamašne zahvate na tramvajskoj mreži, ali nisam nikako uspijevao to realizirati. Vlak je zgodno i za imatelja seniorske iskaznice -a jeftino rješenje, ali, brate, putovanje traje beskrajno dugo pa bih u cijeli aranžman morao uračunati još i dva noćenja. Tako da je ovo izvanredna prilika

Objasnilo mi kako se ispetljati iz grada i dobaviti se autoputa. SB ima, kako se i pristoji dva ulaza – istočni i zapadni, ali kako se na istoku grada provode nekakvi infrastrukturni radovi, preporuka je koristiti zapadni. I tako putujem "dvaput-u-jedamput" što rekla moja pokojna punica.

 

PoSlavoniji045.jpg

 

Prolazim pored nečega što jako liči na zvjezdastu tvrđavu Vaubanovskog tipa. Na svoju sramotu, nisam o tome imao ni pojma, ali ću već istražiti stvar prvom prigodom!

 

PoSlavoniji046.jpg

 

Buuuum!

 

PoSlavoniji047.jpg

 

Naši cestovni putokazitelji još uvijek pate od svojevrsnog autizma iz devedesetih godina kad se po Tukijevoj direktivi nije smjelo ni spomenuti ime nekadašnje zajedničke prijestolnice. Ja znam o čemu se radi, ali zamislite stranca koji je prenoćio u Brodu i nakanio put Beograda (pričao s jednim takvim za doručkom – humanitarac iz Švicarske)

 

PoSlavoniji048.jpg

 

Bus kolodvor. Uglavnom Slavonija bus i APP (vulgo: Autotrans).

Opis hvatanja smjera za autoput: Ravno do kružnog toka (ovdje vele: rotor) pa onda do kružnog toka pa do kružnog toka pa do kružnog toka... Ako na jednom od tih kružnih tokova ne piše i/ili fulaš izlaz, e onda si in deep shit!

 

PoSlavoniji049.jpg

 

Kad vidim ovako nešto, onda znam da sam na periferiji...

 

PoSlavoniji050.jpg

 

Još samo koja stotina metara

 

PoSlavoniji051.jpg

 

Naravno da je lampica počela žmirkati čim sam ušao na autoput. Srećom je odmorište s crpkom za naftne derivate odmah tu...

Malo zastarjeli i ofucani tip benzinske postaje

 

PoSlavoniji052.jpg

 

PoSlavoniji053.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Nakon raskršća za Osijek našao sam se na nečemu što ponosno zovu "Slavonica" (A5). Nigdje ni pasa...

 

PoSlavoniji054.jpg

 

PoSlavoniji055.jpg

 

PoSlavoniji056.jpg

 

Jedino se jutarnja izmaglica stere nad ravnicom

 

PoSlavoniji057.jpg

 

PoSlavoniji058.jpg

 

Aha! Tu smo...

 

PoSlavoniji059.jpg

 

Meni, naviknutom na skučene prostore Voljenog grada, široki zahvati koje projektantima pristupnih petlji omogućuje panonsko prostranstvo stvaraju probleme u snalaženju. Nakon pešest kilometara po kojekakim petljama, konačno sam se dokopao središta grada.

Našao sam zgodno mesto za parkiranje prekoputa kulturne institucije gdje je moj prijatelj mahalup stolovao nekoliko godina. Rentanje prizemlja fast-food lancu je najvjerovatnije platilo obnovu dijela fasade!

 

PoSlavoniji060.jpg

 

4 dlakavca po satu – pa baš i nije tako strašno!

 

PoSlavoniji061.jpg

 

Prvi susret s tramvajskom infrastrukturom...

 

OsijekTram065.jpg

 

Ovo sam, meščini, vidio i u Zagrebu

 

OsijekTram066.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Opće mjesto... Tako mi je neobično vidjeti katedralu bez skela na tornju!

 

PoSlavoniji062.jpg

 

I ovo je opće mjesto, ona unjka nekakve nabožne napjeve čekajući da ju pregazi trajvan!

 

PoSlavoniji063.jpg

 

Središnji gradski trg u Osijeku je po mom mišljenju jedan od trgova koji je najviše mijenjan i prerađivan, a i ime je nešto mijenjao.

Otkako sam zadnji put bio ovdje, dobio je i pothodnik (nema eskalatora pa nisam ulazio)

 

PoSlavoniji064.jpg

 

Par vizura

 

PoSlavoniji065.jpg

 

PoSlavoniji066.jpg

 

Na trgu su najavili nekaki sajam (za Valentinovo?) pa su postavljali štandove

 

PoSlavoniji067.jpg

 

Otac domovine pazi na štand s metlama i košaračkim proizvodima

 

PoSlavoniji068.jpg

 

Za razliku od Danteovog izleta, u osječki se Had može s više strana

 

PoSlavoniji069.jpg

 

Svratio sam do "Tiska" kupiti dnevnu kartu za vožnju gradskim prometalima. 35 dlakavaca, malo više nego Zagreb, ali sam navodno riješen briga. Ne, sasvim jer to čudo treba svakiput pokazati tramvajcu prilikom ulaza. A veličine je omanje jastučnice...

Kad sam teti na kiosku rekao da još trebam i kištru jabuka i mladog vodenkonja, čudno me gledala?!

 

OsijekTram067.jpg

 

One nestrpljivo čekaju Valentinovo!

 

PoSlavoniji071.jpg

 

Proizvodi domaće radinosti, mahom razne rakije

 

PoSlavoniji072.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I onda sam se u niskom letu ubacio u Genšera koji je vozio na liniji za Bikaru. Ova me pruga posebno zanimala jer se po jednokolosječnoj pruzi s mimoilaznim prometom nisam vozio još otkako je Kolodvorac vozio u oba smjera.

Imao sam sreću da sam naletio na tramvaj koji nije bio oblijepljen onim mrežastim reklamama koje su nekidan bacile seabrala u očaj, ali sam onda ustanovio da su stakla i sama po sebi mutnoprljava pa je mogućnost slikavanja iz vozila prilično nikakva.

 

Pretpostavljam da je ova brnjica za žarulje naknadni dodatak jer u Mannheimu narod vjerovatno ipak ne otšerafljuje žarulje tijekom vožnje...

 

OsijekTram068.jpg

 

Par prizora iz tramvaja

 

OsijekTram069.jpg

 

Vrata

 

OsijekTram070.jpg

 

Ovo je jedini izvorni znak proizvođača kojeg sam uspio pronaći

 

OsijekTram074.jpg

 

Stolica (ne pretjerano neudobna)

 

OsijekTram071.jpg

 

Jako mi se sviđa kako tramvaj na mimoilaznicama vozi po britanskoj strani pa su vrata uvijek okrenuta prema otoku među tračnicama

 

OsijekTram072.jpg

 

Uređaj za tiskanje karata (pretpostavljam da F1 = Help!). Osječki je gradski prijevoznik najvjerovatnije uspješno stao na kraj švercanju, ali je cijeli sustav dozlaboga nespretan. Jedini uređaj za verifikaciju magnetskih pretplatničkih kartica nalazi se nisko na vozačevoj pregradi kako bi dotični mogao orlovskim pogledom pratiti radnje ulazećeg pučanstva. Istodobno kroz prozorčić iznad verifikatora vozač prodaje jednokratne karte. E, kad se te dvije radnje izmiješaju (a vrata su široka pa oni s lijeve strane isto pružaju ručice prema verifikatoru), nastaje nevjerovatan urnebes. Srećom Slavonce krasi flegmatičnost pa nisam bio svjedokom ekscesnih situacija.

 

OsijekTram073.jpg

 

Jadni stari Genšer je, nažalost, prilično ofucan

 

OsijekTram075.jpg

 

Kad smo stigli do odredišta, ispraznio se tramvaj pa sam ga imao priliku slikati iznutra.

 

OsijekTram076.jpg

 

Na Srećka očito nisam naletio jer me ni jedan od vozača tramvaja nije ništa pitao!

 

OsijekTram078.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Oznaka T.A.S. znači Trg Ante Starčevića, ali ja svakiput imam asocijaciju na Golfa J!

 

OsijekTram079.jpg

 

OsijekTram080.jpg

 

Vožnja-Zapor na njemačkom

 

OsijekTram081.jpg

 

Gumbići i lampice

 

OsijekTram082.jpg

 

Okretište Bikara

 

OsijekTram077.jpg

 

Farma divljih prasaca?

 

OsijekTram083.jpg

 

Odavde smo došli, a tamo, bome, i idemo

 

OsijekTram084.jpg

 

Radnim danom cca svakih 13 minuta – puno bolji takt od mog 7a u Rijeci.

 

OsijekTram085.jpg

 

Prijedlog za Plamenog: Kako nastaviti obiteljsku tradiciju!

 

OsijekTram086.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Čekam polazak u praznom tramvaju pa slikam interijer obasjan suncem. Odavde se dobro vidi položaj verifikatora kartica

 

OsijekTram087.jpg

 

Grijaljic!

 

OsijekTram088.jpg

 

Pogled kroz prozor. OLT?

 

OsijekTram089.jpg

 

Njih dvojica imaju napravu koja pomaže čišćenju smeća iz tračnica. Pravodobno su utekli

 

OsijekTram090.jpg

 

Nekadašnje okretište Mačkamama. Okretište se ne koristi u redovnom prometu. Ovdje pruga opet postaje dvokolosječna

 

OsijekTram091.jpg

 

Iskrcao sam se pa idem malo pogledati ćega ima, ba

 

OsijekTram092.jpg

 

Katzenmutter

 

OsijekTram093.jpg

 

Smjer prema središtu grada

 

OsijekTram094.jpg

 

Otalen sam stigao

 

OsijekTram095.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Trebalo mi je vremena da shvatim što kuda vodi

 

OsijekTram096.jpg

 

OsijekTram097.jpg

 

OsijekTram098.jpg

 

OsijekTram099.jpg

 

OsijekTram100.jpg

 

Katzenmutter Rundfunk?

 

PoSlavoniji073.jpg

 

Zanimljiva zgrada...

 

PoSlavoniji074.jpg

 

... koja ima i zanimljivu prošlost

 

PoSlavoniji075.jpg

 

Pozdrav kolegi senioru!

 

PoSlavoniji076.jpg

 

Ma nemoj...

 

PoSlavoniji077.jpg

 

Ovu sam sreo i u Rijeci

 

PoSlavoniji078.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Nastavit ću vožnju s bumbarolikim Čehom

 

OsijekTram101.jpg

 

Unutrašnjost. Rekao bih više user-friendly od Genšera. Nijemac je napravljen za posve drugačije uvjete eksploatacije od naših pa je zapravo jako malo rukohvata i držača (po mom iskustvu se u njemačkim tramvajima rijetko viđa stojeće putnike) dok je u našim uvjetima gnječa očekivana stvar pa se u Čehu uvijek imaš negdje za nešto prihvatiiti.

 

OsijekTram102.jpg

 

Vozimo se u cik-caku prema kolodvoru

 

OsijekTram103.jpg

 

Sa'ću malo u razgled kolodvora pa smo si vozačica trajvana i ja ljubazno mahnuli uz osmijeh!

 

OsijekTram104.jpg

 

OsijekTram105.jpg

 

Ovdje sam pokušao sažeti nešto impresija s vožnje od Trga A.S. do kolodvora via Bikara

 

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Kolodvor Osijek GE: 18°41'0.72"E 45°33'11.11"N

 

Posljednji put posjetio 2003. godine pa da vidim je li se što promijenilo.

Ovo nije dio kolodvorske infrastrukture, ali je dobro znati da postoji

 

StanicaOsijek020.jpg

 

Nova passarella. Jako futuristički izgleda

 

StanicaOsijek021.jpg

 

Prištedio sam si pentranje. Moram nešto ostaviti i osječkim railfanovima, a i ova plava stakla mi baš nisu izazov za slikanje.

 

StanicaOsijek022.jpg

 

Zgrada kolodvora s civilne strane. Vjerujem da je puno ljepša kad brajda zazeleni

 

StanicaOsijek023.jpg

 

StanicaOsijek024.jpg

 

Piše "Ulaz", a ono ulaz za na kat

 

StanicaOsijek025.jpg

 

Biblioteka

 

StanicaOsijek026.jpg

 

Osvrtaj (šta li ovaj Splićo radi ovdje, osamljen i napušten?)

 

StanicaOsijek027.jpg

 

Ponosni su Slavonci na svog nobelovca

 

StanicaOsijek028.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ulaz u putničke prostore (jel' to ima lavova u Slavoniji?)

 

StanicaOsijek029.jpg

 

Petak je pa se mladeš sprema kući na pranje veša i majčinsku nadohranu

 

StanicaOsijek030.jpg

 

Živahno, bome. Osijek je ipak željezničko čvorište

 

StanicaOsijek031.jpg

 

Pogledajmo malo što kolodvor nudi putnicima

 

StanicaOsijek032.jpg

 

Ćenifa. Babasera pita tri kune (di da nađem kovanicu od tri kune?). Na pitanje da li mi treba pipira, odgovorio sam da ja samo otresem. Čudno me gledala

 

StanicaOsijek033.jpg

 

Za tri kune po grlu, moglo bi to biti čišće, urednije i olfaktorno manje invazivno.

 

StanicaOsijek034.jpg

 

Zato bar ima prostora

 

StanicaOsijek035.jpg

 

Čudo nad čudima! Osječki kolodvor ima garderobu. Posjednutu!

 

StanicaOsijek036.jpg

 

Ima i telefonsku govornicu

 

StanicaOsijek037.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Na kodvoru pustoš. Ovaj musavi polupošarani Plavac vozi za Beli Manastir

 

StanicaOsijek038.jpg

 

StanicaOsijek040.jpg

 

Passarella i kompozicija vlaka za Rijeku

 

StanicaOsijek039.jpg

 

StanicaOsijek041.jpg

 

Taman su prikopčali brundalicu

 

StanicaOsijek042.jpg

 

A1A, A1A, Coco jambo...

 

StanicaOsijek043.jpg

 

Kontrola & primopredaja

 

StanicaOsijek045.jpg

 

StanicaOsijek046.jpg

 

StanicaOsijek047.jpg

 

Vlak za Rijeku kreće točno u podne pa sam utrošio petnaestak minuta da pričekam odlazak i ispratim ga

 

 

Kolodvor

 

StanicaOsijek044.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Panoramski en face

 

StanicaOsijek049.jpg

 

Fasada je vidjela i bolje dane

 

StanicaOsijek050.jpg

 

STRAIL od prave hrastovine

 

StanicaOsijek051.jpg

 

Pragovi su američkog tipa - nekantirani

 

StanicaOsijek058.jpg

 

Cimer od biblioteke...

 

StanicaOsijek052.jpg

 

... koja, nažalost, ne radi. Šteta lijepog interijera

 

StanicaOsijek053.jpg

 

Vodonapojnik

 

StanicaOsijek054.jpg

 

Nekadašnja komunikacijska infrastruktura. Cvik-cvik!

 

StanicaOsijek057.jpg

 

Je, pozdravit ću prijatelja

 

StanicaOsijek059.jpg

 

Natpis na zabatu

 

StanicaOsijek055.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Aha! Postoji i panoramski lift za passarellu. Brus! Nije u funkciji, pretpostavljam zato jer bi se narod vozikao, a to troši struju. Isto je i u Gospiću

 

StanicaOsijek056.jpg

 

StanicaOsijek061.jpg

 

Ovdje je, koliko se sjećam, bio kraj Guttmanove pruge. Kad sam prviput bio u Osijeku kao klinac, ovdje sam vidio jednu od onih simpa lokomotivica

 

StanicaOsijek060.jpg

 

Neizbježni sadržaj za utjehu dešperatnom pučanstvu

 

StanicaOsijek062.jpg

 

Ovi su se preselili (piše u ajzlogu)

 

StanicaOsijek063.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I onda sam opet sjeo u trajvan. Nakanio sam se provesti svim prugama i poslikati sve što se da pa za početak idem ka Zelenom polju.

Osijek je zanimljiv grad pun zelenila, skulptura i građevina. Ovim potonjima uglavnom treba temeljita obnova...

 

OsijekTram108.jpg

 

Treba presjesti (s ovim sam i krenuo na svoje kružno putovanje)

 

OsijekTram109.jpg

 

Kad već spomenuh memorijalne skulpture, evo jedne bez križa

 

OsijekTram110.jpg

 

Do Zelenog polja nije bilo ničeg zanimljivog. Bumbaroliki Čeh s druge strane ceste je taman odmaglio pa sam morao sač'kat da se ovaj moj okrene i otčeka!

 

 

Onda sam sišao kod remize vidjeti da li se što promijenilo

 

OsijekTram112.jpg

 

Dio parkirališta i nekadašnjeg groblja slonova punog polurashodovanih Čeha su zagradili pa je sad urednije

 

OsijekTram113.jpg

 

Groblje slonova je očigledno otišlo put vječnih lovišta

 

OsijekTram114.jpg

 

Imela? Fali još druid sa zlatnim srpom

 

OsijekTram115.jpg

 

Ljubljansku brusilicu su natkrili i stavili joj zelenu suknjicu, a kolosjek je prekinut i zagrađen ovakvim polukružnim betonskim uzdignućima. Ne kužim, ali tko sam ja da se tome čudim!!!

 

OsijekTram116.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ajmo malo prema depou. Ovaj šareni ima problema s oduzimačem napona

 

OsijekTram117.jpg

 

Pitam jednog od djelatnika na konstrukciji da mi kaže kako da uđem u hangar...

- Krešooooo!

- Da?

- Gospodin bi malo slikao u hangaru...

- Samo naprijed, i neka pazi na grabe!

- Hvala!

 

OsijekTram118.jpg

 

Za razliku od tramvaja koji kolaju gradom i svi su prilično musavi, ovi u remizi se baš lijepo blistaju

 

OsijekTram119.jpg

 

OsijekTram120.jpg

 

Kolosjek za Genšere

 

OsijekTram121.jpg

 

Graba. Poznam ja to iz riječkog hangara u kojem su nekoć bile Gomulke

 

OsijekTram122.jpg

 

U kutu je muzejski tramvaj, Ovo je prikolica za tamburaše

 

OsijekTram124.jpg

 

Baš je lijep

 

OsijekTram125.jpg

 

Uh! Tu je utrošeno nešto "Sidola"

 

OsijekTram126.jpg

 

Pogled s repa u putnički prostor. Mislim da je televizor naknadni dodatak

 

OsijekTram127.jpg

 

Grb i broj

 

OsijekTram128.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Višnjevac s višnjicama

 

OsijekTram129.jpg

 

Natrag prema suncu. Cijeli prostor je vrlo čist i uredan

 

OsijekTram130.jpg

 

Opet onaj šareni

 

OsijekTram131.jpg

 

Ha, dobro...

 

OsijekTram132.jpg

 

Oprema za namirivanje pjeskara

 

OsijekTram133.jpg

 

Dečki se doimaju kao da znadu što rade. Mahnuo sam i zahvalio se

 

OsijekTram134.jpg

 

"Killroy was here!"

 

OsijekTram135.jpg

 

Na službenom sam parkiralištu vidio i osječki bibliobus

 

OsijekTram136.jpg

 

Ovaj izvorni Čeh će navodno postati dio muzejske zbirke. Fino, tako i treba, a ne najprije raspiliti pa poslije kukati i posuđivati za razne obljetnice kao parnjače

 

OsijekTram137.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Izlaz iz remize

 

OsijekTram138.jpg

 

Spoj na glavnu prugu i crossover iako mi nikako nije jasno kako je to funkcioniralo? Valjda jedino za dvosmjerne tramvaje bez prikolica, ali zašto to onda nisu već iskopali?

 

OsijekTram139.jpg

 

OsijekTram140.jpg

 

Izgleda mi kao da danas Osijekom voze sami Genšeri

 

OsijekTram141.jpg

 

Evo mi jednog darkerskog. S njim ću skroz do Višnjevca iako mislim da višnje nisu još procvjetale

 

OsijekTram142.jpg

 

U tramvaju prilična gnječa. Hrpa studenata i đaka. Kraj mene sjedi gospođa s ružom u ruci. Veli da ju je dobila od sina kad su bili na promociji gdje je malac dobio nagradu kao najbolji student. Bravo, čestitam!

 

OsijekTram143.jpg

 

Staro okretište. Tu sam onomad slikao trajvan s Hypo reklamom

 

OsijekTram145.jpg

 

Dalje ćemo po novom komadiću pruge (sviđa mi se osebujan tramvajski pristup kružnim tokovima! I ja bi tako...)

 

OsijekTram147.jpg

 

Nekakva maršrutka: Panturist + Arriva

 

OsijekTram148.jpg

 

Nije baš Prag, ali mi djeluje nekako lelujavo!

 

OsijekTram149.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Vatrogasni dom

 

OsijekTram150.jpg

 

Stalno netko ulazi i izlazi

 

OsijekTram151.jpg

 

Samo okretište nisam slikao jer sam ustanovio da sam kratak s vremenom pa sam mirno ostao u vozilu. Pa, da, okretište k'o okretište, šta tu ima posebnog!

 

OsijekTram152.jpg

 

Ovo je, mislim, nekadašnje okretište Retfala. Koristi se povremeno kao i ono zagrebačko u Jarunu.

 

OsijekTram153.jpg

 

OsijekTram154.jpg

 

E, jesmo se našli! Prekoputa mene je sjela djevojčica s beskrajno dugim nogama (znate, onaj model gdje noge počinju odmah ispod sekundarnih spolnih oznaka). Jedva za glavu niža od mene, ali je obećala da više neće rasti!

 

OsijekTram155.jpg

 

I eto me opet na trgu. Već su svi štandovi postavljeni. 14 je sati. Vozikao sam se po Osijeku preko tri sata

 

OsijekTram156.jpg

 

Imao sam sreću da se do Bikare nisam vozio u ovom oslikanom

 

OsijekTram157.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Idem prema Pfaffmobilu. Imam jedan dogovor

 

PoSlavoniji079.jpg

 

Evo ih. Napokon ću uživo sresti Plamenog i Lisca!

 

PoSlavoniji080.jpg

 

Otkad sam mu posljednji put vidio sliku, Plameni je gadno odlakavio. I onda se čudi kad mu brane slikati po službenim lokacijama

 

PoSlavoniji081.jpg

 

Odlučili smo popiti kavu u "Intersparu". Tamo se na nekakvoj kaljugavoj ledini dade badava parkirati.

Tu je i raskršće željezničkih pruga. Zapamtio sam da je ova desno prema Zagrebu

 

PoSlavoniji082.jpg

 

Njih dva

 

PoSlavoniji083.jpg

 

Znao sam da Plameni ima bolju polovicu. Došla me pozdraviti. Lijepo od nje, hvala!

 

PoSlavoniji084.jpg

 

PoSlavoniji085.jpg

 

Generalna proba za Valentinovo. Nažalost je Ivana morala dalje, ona, naime, radi

 

PoSlavoniji087.jpg

 

Odlučismo promijeniti biblioteku

 

PoSlavoniji088.jpg

 

Osiječka inačica paromlina. Čeka se da se zaštićeni objekt samoinicijativno sruši

 

PoSlavoniji089.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Dupli Šved put Vinkovaca

 

PoSlavoniji090.jpg

 

Novoobnovljeni Plavac. Nisam nešto impresioniran

 

PoSlavoniji092.jpg

 

Šta da?

 

PoSlavoniji093.jpg

 

Sunce se klonilo zahodu i šaralo oblake na nebu. Nekako se natmurivalo, a i puhalo je nešto mrzlo

 

PoSlavoniji094.jpg

 

Moji su se domaćini složili da je "Peppers" pravo mjesto za nešto čalabrcnuti

 

PoSlavoniji095.jpg

 

PoSlavoniji096.jpg

 

Ona je zadužena za namirivanje

 

PoSlavoniji097.jpg

 

Fox je isukao napravu

 

PoSlavoniji098.jpg

 

PoSlavoniji099.jpg

 

Ja sam se zadovoljio steakom "Peppers". Bio je odličan

 

PoSlavoniji100.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...