Jump to content

Duh u močvari

Članovi
 • Posts

  5271
 • Joined

 • Days Won

  5

Everything posted by Duh u močvari

 1. Službeni naziv je "ponavljač predsignaliziranja", i po definiciji "signalizira signalni znak jednak signalnome znaku kojim je predsignaliziran signalni znak glavnoga signala, a ispod signalnoga znaka ima i jednu mirnu mliječnobijelu svjetlost". Naravno, predsignal je u direktnoj ovisnosti s glavnim signalom, pa nije šija - nego vrat.
 2. 10 000. da je 1000 ne bi bilo 0 (uz brzinu 120 kolko se tam vozi).
 3. Ako je 90 t po bačvi onda bi bruto bilo čak i 1350 t?
 4. Po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama biciklističke staze i trake mogu (tj. moraju ako postoje) koristiti i osobna prijevozna sredstva (električni romobili, unicikli i slično). Ja bi osobno napravio iznimku i za rolere (pod uvjetom da koriste role kao prijevozno sredstvo, a ne izvode piruete). Trkačima i šetačima (pogotovo s psima ili dječjim kolicima) nije mjesto na takvoj stazi, smanjuju joj propusnost i povećavaju rizik od sudara. Ali bojim se da sprječavanje takvog ponašanja ovisi prvenstveno o kulturi, jer ne vjerujem da je policiji visoko na listi prioriteta kontrola takvih biciklističkih staza.
 5. Ako poštuješ znakove, onda samo biciklistička:
 6. Dakle, sad imamo i ŽBP (željezničko-biciklistički prijelaz)
 7. Po zemljovidima ispada da je most 100% hrvatski, a stvarna granica kojih stotinjak metara zapadno (tu je nekad Sutla meandrirala).
 8. Je, na to sam i ja naišao. Kamen-Psunj isporučuje eruptivni tucanik (ne piše koje vrste) za Okučani-Novska, Vinkovci-Tovarnik i Đakovo-Beli Manastir-DG: https://www.kamen-psunj.hr/?page_id=9 Kamenolomi Radlovac također isporučuju dijabazni (eruptivni) i dolomitni (sedimentni) tucanik, ne znam je li njihov bio negdje ugrađivan: https://radlovac.hr/ Vjerojatno ih ima još, ali nemaju online-prisutnost. Obilaženjem rekonstruiranih dionica može se sakupiti lijepa petrološka kolekcija, iako je presjek sakupljača minerala i ljubitelja željeznica vjerojatno relativno maleni skup. Nadam se da se Stanley ne ljuti zbog ove male stranputice.
 9. I mene zanima. Čini mi se da se kod nas najviše ugrađuje andezita (zelenkast) i dijabaza (sivkast). Ovako crni kamen (bazalt?) ne znam jel se vadi igdje kod nas - možda je iz Austrije? Tamo sam viđao takav tucanik.
 10. Čemu služi ovaj otvor lijevo - pijesak?
 11. To kaj se individualne diode ne vide, ne znači da nisu LED. Mogu imati reflektor i fresnelovu leću naprijed.
 12. Ja sam ko laik dobil suprotan dojam, da se nekad na JŽ koristila kubna parabola, odnosno popravljena kubna parabola,a danas se koristi klotoida. Kak sam i navel, spominje se u nekim našim friškim željezničkim projektima, nisam ćorav. 🤷‍♂️ Pardon, nije do oblika krivulje prijelaznog luka već do sinusoidalnog prirasta nadvišenja, prvenstveno vjerojatno zbog udobnosti putnika.
 13. Čitanjem projekata dobio sam dojam da se u zadnje vrijeme koristi klotoida (znana još kao Eulerova spirala). Klotoida ima linearnu promjenu zakrivljenosti u odnosu na dužinu, što osigurava i linearni prirast bočne akceleracije. Kubna parabola, iako nije idealna, je jednostavnija za izračun i zato se povijesno koristila. Na prugama velikih brzina koriste se još složenije krivulje, koje osiguravaju sinusoidalnu promjenu bočne akceleracije.
 14. Cijena ponude odabranog ponuditelja COLAS Hrvatska d.d. je 5.973.404,99 HRK bez PDV-a. Predmet nabave je izgradnja 7 km biciklističke staze s odmorištima.
 15. Možda je bilo predviđeno da postanu kolodvori u slučaju porasta prometa? Ak se ne varam, i propusti u podučjima tih stajališta su napravljeni širima.
 16. Garant je Studija utjecaja na okoliš pokazala da bi buka vlakova mogla nadglasavati zov na parenje žaba kreketača u obližnjem potoku i time narušavati njihovu šansu za produžetak vrste. Karikiram, ali to je vjerojatno razlog bukobranima usred polja.
 17. Bilo bi svakak lijepo da HŽ Infra napravi jednu sveopću reviziju naziva željeničkih kolodvora i stajališta (našlo bi se svakojakih čudovitosti za ispraviti), ali čini mi se da trenutačno nemaju kapaciteta ni za neke mnogo bitnije poslove.
 18. Gledajte dugoročno. Kad se uvede telekomanda i taktni vozni red, moguće da će i Novi Dvori dobro poslužiti.
 19. Auf, još si dobro prošel ak ništ nije slomljeno
 20. Srećom, gradnja obilaznice kreće uskoro
 21. Ha, pa nije baš uputno dok se krećeš kao pješak kroz gradsku vrevu zuriti okolo. Zato postoji onaj kabrio double-decker za turističko razgledavanje.
 22. "Objekt pod videonadzorom" dođe otprilike isto ko i "pazi oštar pas"
 23. Budući da je između Savskog Marofa i Dobove obostrani promet, nije li to zapravo "susjedni kolosijek"? 😁
 24. Puno arhitekata je tamo kupilo stan... najveći problem su bile originalne drvene grilje koje su se raspale. I onda je dugo trajalo natezanje s konzervatorima o mogućnosti ugradnje aluminijskih grilja. Na kraju je prihvaćeno, a čini mi se da je ispalo kako je to bio i Vitićev originalni plan.
×
×
 • Create New...