Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

  1. Today
  2. Samo nekoliko stotina metara dalje, kod kamenoloma, cesta prolazi ispod pruge te stajemo još jednom na lijepoj lokaciji za slikanje. Infrastruktura na ovom potezu je nekako apokaliptična ali zanimljiva, definitivno! Prvo pogled na Bosnu Pa jedno od brda... I evo nas na lokaciji. U Doboju nije bilo ŽFBH mašine, dakle opreznost usmjeravamo na smjer iz Zenice. Očekujemo da bi mogao doći neki teretni vlak, ali je vjerojatnost mala. Na ovoj slici se vidi taj prijelaz ispod pruge A brzo se mogu primijetiti i različiti stupovi kontaktne mreže. Krajolik postaje sve ljepši. To je to za danas u ovoj temi! Navečer još u drugoj temi slijedi iznenađenje:-)
  3. Danas još uvodim u slijedeću cjelinu. Iz Doboja krećemo prema jugu po prvobitnom planu. Samo jedno 2h kasnije od planiranog što je kao posljedicu imalo da odustajanje od nekoliko lokacija za slikanje. Još nismo niti napustili Doboj i već su krenule poteškoće 🤣 Na ovo smo izgubili jedno 30 minuta. A usput i jedna od zadnjih ovakvih zastava za danas. Ubrzo će se zamijeniti 🇧🇦. Još bih htio napomenuti da za 2h imam u drugoj temi jedno veliko iznenađenje za vas. Jedna prava premijera na YouTubeu, što još nije viđeno:-) Kad su se ovce maknule, napokon smo stigli između dva Trbuka. Google kaže su privremeno zatvoreni, no mislim da se netko zabunio😅 Ovo nije do kvalitete slike, već svakih 5 minuta prolaze kamioni sa kamenjem iz obližnjeg kamenoloma. Ova stvarno je mutno ispala, dijelom i zbog prašine koju bi svako vozilo diglo... Iza nas je rijeka Bosna, koju ćemo pogledati u zadnjem nastavku za danas. Ovime želim službenu dobrodošlicu u Federaciji Bosni i Hercegovini.
  4. Groblje svakojakih mašina vagona. Iza zgrada, kuda nismo išli jer nema nogostupa i nije mi se dalo ovaj put, ima groblje JŽ originalnih mašina. Posjet tome dijelu sam ostavio za neki drugi put.
  5. Pošto su ti dizeli na slikama i videima relativno rijetki, zaista bih htio loviti ih natrag do Petrovog Novog. No, iz PN je krenuo putnički, što znači da još minimalno 45 minuta treba čekati da teretni ima slobodnu prugu. Subotom putnički u 13 ne polazi iz Doboja. Dakle opraštamo se od ŽRS-a i RS-a. Vraćamo se u auto i uskoro nastavljamo putovanje prema jugu. Kompozicija je imala zanimljive vagone...neki drugi put ću i to uloviti, sigurno se vraćam ovamo. Oproštajna slika od narančastih Asea. Bila su to vrlo aktivna, još nepuna 2 dana. Puno novoga smo vidjeli, malo novoga isprobali, puno novoga slikali i puno dojmova sakupili za zanimljive željezničke i ne samo željezničke priče:-)
  6. Uh koliko krame doslovce prizor za scenu dan poslije odnosno Mad Maxa 2 ili 3 gdje se vide ostaci prijašnje civilizacije. Čini mi se da vidim barem 3 Mađara.
  7. Asea 304 polako odlazi dalje... a s druge strane kolodvora se čuje dizel. ŽFBH 664 316 je uvukla vlak u Doboj, otkačila se i već je pri kraju okretanja. Prilično brzo... Sa sredine mosta se vidi i Asein cilj A i dizelaš se vraća i kači se na novu kompoziciju. Dakle vraća se u Tuzlu. A vratila se i Asea. Tu će se izvršiti smjena.
  8. Ovaj dio kolodvora je pun starog željeza Još se malo vraćam natrag, da provjerim jesam li nešto propustio slikati. Odjednom čujem zvuk ventilatora Asee. Aktivirala se i peta lokomotiva 😅 Prva "destinacija" joj je slijepi kolosijek gdje će se ugasiti. Zatim će strojovođa izaći i otići, a malo kasnije će doći drugi.
  9. U Bojanićima, stajalištu netom prije Doboja smo ih ulovili još jednom. Brzina na ovoj pruzi je 70kmh. Iako smo mi vozili znatno brže po cestama, ne bismo ih uspjeli loviti da se ne vuku kroz kolodvore te da nema 1-2 lagane vožnje. Cesta ne ide ni blizu direktno kao pruga pa uz smetnju ostalih automobila, skretanja, zebri... ne bismo imali šanse toliko puta uloviti 2 vlaka. Prvo ćemo pogledati stajalište Bojanići. Pogled na Doboj i laganu vožnju. I stajalište. Vlak se odavno već čuje a u kutu slike i vidi. Računica je ovog puta bila jednostavna: smanjio je gas + mala brzina + lijepa lokacija=slikanje:-) Ne sjećam se je li ovaj vlak bio praznina ili ne, ali je došao u Doboj prije nas. Gore sam spomenuo zašto. Kakav je plan za dalje? Povratak u Doboj, slikanje 5 parkiranih aktivnih Asea i svega što ima na teretnom dijelu kolodvora te nastavak putovanja. Taj nastavak će vam se vjerujem više svidjeti pošto imam dojam da ŽRS nitko baš ne voli iz nekih ideoloških razloga. Meni su se iskreno pokazali bolji od očekivanog (odnosno ispričanog) i bolji od ŽFBH. Imaju urednu internetsku stranicu (ŽFBH stranica je zapravo neuporabljiva), iznutra su im vlakovi čišći nego ŽFBHovi a i brzine su im bolje. Jedino što ŽFBH ima bolje su Talgo garniture u prilično dobrom stanju i dionicu pruge ispod Bradine do Čapljine gdje vlak dostiže i 100kmh. Zajedničko im je: radnici su u 99% slučajeva izuzetno prijateljski raspoloženi. Detaljnije objašnjenje zašto 99% slučajeva će uslijediti. Sad sam već otkrio daljnji cilj puta pa ću otkriti i da je nastavak puta nenadano bio toliko dobar, da ću ga pamtiti cijeli život a pričati ću ga svojoj djeci i unucima i praunucima. Na ovom mjestu već zahvaljujem kolegi i starom prijatelju @Railfan Čaljina koji je sudjelovao u kreiranju daljnjeg razvoja😉 No vratimo se mi u Doboj. Ne idemo na "civilnu" stranu, već službenu. Auto ostavljamo tu na parkingu i idemo na most. Ja već sad vidim da nešto nedostaje - 4 lokomotive koje su ovdje spavale su nestale. Trenutno je malo iza 11h. Na suncu odmara i čuvar kolodvora. Evo nas na mostu, pogled prema Hrvatskoj I dolje prema Federaciji.
  10. Prostor za posluživanje toplih napitaka i ostalih vrsti hladnih pića. Jedan od 3 odjeljka sa različitim uzorcima tkanina na sjedalima i zidovima. Detalji rasvjetnih zidnih i stolnih tijela. Povijesne fotografije vagona "Dvorskog vlakai i detalji unutrašnjeg uređenja. Fotografija Carice Elizabete također dodaje dašak nostalgije.
  11. WS "Majestic" prvi od obnovljenih, također je jučer bio i prvi vagon do vozne lokomotive.
  12. Yesterday
  13. Slijedeći je "Train de luxe" Vratimo se još jednomu epohu legendarnih Pullman vlakova, koji su prometovali između 2 rata. Još par starijih fotografija i plakata.
  14. Rijeka 1. svibnja 2024. godine u 8:45 sati. Treći kolosijek "Majestic Imperator" spreman za polazak prema Beču. Došao sam na vrijeme. WS salon Elisabeth. Pogledajmo kako izgleda unutrašnjost ovoga vagona. Stijenke jednog od 3 odjeljka Fotografije Carice i Carske obitelji. Dobavljači stilskog namještaja. Zaslužni za obnovu vagona. nastavlja se
  15. Last week
  16. Zadnji update za danas! Dalje pičimo brzinom svjetlosti prema Lukavcu. U Lukavcu smo tražili prilaz kolodvoru i pri prelasku mosta preko pruge smo ga vidjeli da je ušao u kolodvor. Ali to nije sve. U kolodvoru je AKTIVNA još jedna KOMPOZICIJA i ona se KREĆE!! PA OVO JE BINGO MAKSIMALNI ZGODITAK!🤣 Okrećemo se i vraćamo na lokaciju. Ovo što dolazi, je Bingo svih binga. Kad sam vidio što je izronilo iza zavoja, sledio sam se! Malo pobliže u Petrovom Novom Ne da smo jedan teretni ulovili, ne da je to bilo u subotu ujutro, ne da je to ŽRS dizel, nego smo istu tu subotu ulovili i uzvratni teretni prema Doboju i to dizelska ŽFBH. Nevjerojatna slučajnost i nagrada nekog odozgo. Cijelo vrijeme kasnije vjerojatno nije prošlo ništa. Nastavili smo lov. Vlaku nema kraja, a niti naš lov još nije gotov.
  17. Sa ceste treba skrenuti lijevo i još nekih 200m voziti do stajališta. No čim smo skrenuli vidimo vagone iz smjera Doboja. Koči, okret, gazi papučicu! Treba vlak prestići i to brzo! Nekih 800m kasnije 😎 Ovdje veselje i adrenalin pucaju na max. U subotu ujutro smo u republici srpskoj na dizelskoj pruzi ulovili teretnjak sa prekrasnim glasnim dizelom u kojem sam bio jučer. Vlak se morao provući kroz Sočkovac pa smo ga čekali na prijelazu iza. Kakav zvuk kad ga da na osmi položaj 🫠 🥰 Onda smo još malo gasa dali i ulovili ga opet u Kakmužu. U Petrovom smo zakasnili, tj vidjeli smo ga u kolodvoru. Odluka je brzo pala da ga ganjamo dalje. Između Petrovog Novog i Lukavca smo ga opet ulovili. Btw svaki puta su trubili i mahnuli. Videi ovog lova su 🔥🔥🔥
  18. Poslije kupovine se vraćamo na put do pruge i tankamo na pumpi blizu Petrovog. Stajemo još kratko na stajalištu. Opće mrtvilo - nastavljamo do sljedećeg stajališta u smjeru Doboja - Kakmuž. Pa dobro KAK?! Pa opušteno do slijedećeg stajališta - Sočkovac. Očito bivši kolodvor. Neki plast nešto...ostalo se ne razaznaje. Slijedeće stajalište se zove Karanovac. Nisam to znao u trenutku kad smo bili blizu njega, ali tamo smo doživjeli šok i nevjericu. Skoro pa mogu reći da smo bili karani...
  19. Evo ja sam "povukao" svoju vezu blisku željeznici i kaže da nije nužno samo zbog mogućnosti defekta i komplikacija vezanih s time, već ovisi kako dispečeri odluče da ljude i lokomotive treba rasporediti. Navodno znaju biti i 3-4 441vs1-2 vagona. Dakle konstatacija je bila djelomično točna. No vraćamo se u Petrovo Novo. Pogled s lokacije na Petrovo bez vlaka Pa na Petrovo Novo Signal trenutno ima ukrasnu funkciju. Ulaz u kolodvor Petrovo Novo. Vlak će do 10h čekati polazak. I kolodvorska zgrada, prije povratka u auto i odlaska u trgovinu. Na to gubimo nekih 20 minuta, što je bitna informacija za kasnije.
  20. Nema uopće potrebe za provokativnim tonom. Na posljednje vlakove stavljaju dvije lokomotive. U BL nema potrebe pokretati teretni vlak, jer on već s lokomotivom dolazi ili iz Doboja ili iz Novog grada. A da ima potrebe ne bi onda vukli i iz Banja luke u Doboj. Mislim da im je manje više svejedno vuče li 301 ili 302 vlak. Ali u svakom slučaju, ako možda znate neke insajderske informacije možete slobodno podijeliti. Ovako mogu reći da sam to zaključio promatranjem cjelokupnog sistema, poznavanjem željeznice i zdravim razumom. Na ponešto hladnom jutarnjem zraku, uz jutarnji poziv na molitvu s obližnjeg brda, iz Doboja dolazi i vlak za Petrovo Novo. Vlak prolazi brzinom od 60-70kmh. Zaključak je bio da ga možemo uloviti. Zatim je zaključak bio da ga možemo uloviti opet! Pregledni žcp... I evo ga. Pa je ulovljen opet I opet I između Petrovog i Petrovog Novog opet Uglavnom zabavili smo se jurcanjem. U Petrovom vlak subotom (a možda i inače, ne znam) stoji preko 1h. Kad je vlak prošao, otišli smo autom do parkirališta blizu kolodvora i ja sam išao slikat vlak dok stoji, te kolodvor. Sunce se mučilo kroz oblake i neka sumaglica je bila pa mi je bilo jasno da mi za jednu baš dobru sliku treba vlak u mirovanju.
  21. U stanici Vijačani čekamo oko 10tak minuta da dođe vlak. Ovo je peron I prijelaz ispred, ali ne vidi se kuda vodi. Par minuta kasnije čuju se ventilatori i iz mraka izranja Asea... A iza nje još jedna. Dakle ono nije bilo prevlačenje, nego standardna procedura na zadnjim vlakovima u slučaju defekta. Kočnice toliko škripe da idućih 5 minuta nisam čuo kako treba. Bez šale. Ušli smo u kupe, pokazali karte i mene je svladao umor i spavao sam kao beba do Doboja. Tako su udobne fotelje da sam bez greške mogao do jutra, da vlak recimo ide u Ploče. To bi bilo to za prvi dan. Drugi dan počinje rano, ali ne tako rano kao prvi. Oko 6 izlazimo iz apartmana i krećemo u akciju. Odluka o tome što ćemo raditi je bila i teška i jednostavna u isto vrijeme. Elektre se ne isplati loviti jer smo lokacije već prošli i nema nekog prevelikog smisla ponovno na prugu za Banja luku. To znači da nam ostaje jedna jedina pruga još na izbor. A veliki minus te pruge je da nema prometa. Jedan do dva ulova možemo imati i ja ću poslikati infrastrukturu. Ali eto htjeli smo upoznati prugu. Dobro jutro s pruge Doboj - Lukavac - Tuzla Gledamo u smjeru Lukavca Našli smo žcp čija cesta vodi u dvorište, ali dobro... Doboj je još blizu😅 U ovom trenutku bih se kratko htio pohvaliti da sam složio i objavio prvi video iz BiH. Trebam složiti detalje videa i onda ide na javno. Ako slučajno admin čita, zanima me njegovo mišljenje gdje je najbolje da zalijepim link? Video je poseban, jer je prvi na YouTubeu te vrste pa bih volio da ga što više ljudi vidi😅
  22. Uz kolodvorsku zgradu vidljive su na četvrtom kolosijeku jedna HŽ Cargo ASEA i jedan Vectron. HŽPP broj 4605 već je daleko u brdima, a HŽ Cargo sa kontejnerima iz Brajdice slijedi ga u prostornom razmaku. Već sam krenuo kući no evo opet ovaj strojni ! HŽ Cargo ASEA i 1 Vectron isto HŽ Cargo. Parkiram, iskačem iz auta pa preko hrpe pragova do pogodnog mjesta. Prolaze natrag trećim kolosijekom prema kolodvorskoj zgradi. I odlaze prugom prema Sušak Pećinama.
  23. Škrljevo 25. travnja 2024. godine. Dok sam se parkirao i stigao do kolosijeka vlak 4605 već je ulazio u tunel Baudine a HŽ Cargo Vectron je na putu za Sušak Pećine. Pred kolodvorskom zgradom vidimo još dva Vectrona. Na drugoj strani HŽ Cargo dvije 1141 odlaze sa kontejnerima sa Brajdice prema Zagrebu.
  24. Earlier
  25. 2h kasnije se vraćamo na kolodvor. Naš vlak stoji spreman sa čak 2 ljepotice. Neko prevlačenje čini se. Dakle za danas još preostaje provozati se ŽRSom i sakupiti dojmove noćne vožnje. No ja čujem da nešto brunda na kolosijeku do i znam što to brunda. Po mrklom mraku prelazim na drugi peron i prizor je kao iz nekog filma u sovjetskih vremena. Vraćam se na prvi peron i ulazimo u vlak. Iznutra vagon nije tako prljav i nije jako osvjetljenje. Svaki kupe ima malu lampicu i njome je i hodnik osvijetljen. Ugodan ambijent. Vrijeme je za uživanje uz otvoren prozor na foteljama, pravim mekanim foteljama. Dolazi kondukter i dobivam prvu rukom pisanu kartu koje sam svjestan. Od Doboj Do Vijačani I nazad 49km Razred 2 20% popusta KM9,60 (4.80 EUR) Pečat ŽRS Banja Luka Pred tjedan dana su nakon 7 godina digli cijene za čitavih 20 centi🙈 Ponudio nam je da svoj trojici zajedno ispiše jednu kartu, no bez pogovora je pristao da svatko dobije svoju za uspomenu. Stariji gospodin, simpatičan. Stanica Vijačani je najdalja do koje smo mogli doći, već se u sljedećem kolodvoru križaju vlakovi. Vlak ide dosta brzo i vožnja je vrlo ugodna. Fotelje su zakon! U minutu točno stižemo u Vijačane. Na stajalištu mrak a naše ljepotice koje su nas duplom snagom vukle, jure dalje.
  26. Vlak je prošao, blizu smo Doboja i lov je gotov. Umorni smo ko psi već i opušteno vozimo prema gradu, čak smo i u nekoj gužvi zapeli. Prvo i osnovno pravilo trainspottinga je, da uvijek pogledaš što se nalazi na najvećem obližnjem kolodvoru. Prva destinacija u Doboju je bio kolodvor. Nikud nam se nije žurilo, svi vlakovi su došli već i polako mi idemo prema peronu. Okret na lijevo zbog nekih zvukova... Vlak 6405 & 441 092 opet su ulovljeni Šetamo po peronu do lokomotive, mašinovođa nadgleda izlaz putnika i otkapčanje vagona. U prolazu pozdravlja i kratko čavrljamo. U ovome trenutku zaista ne mogu ne primijetiti koliko su ljudi prisni ovdje. Pozdrave te, možeš čavrljati sa svima ako si normalan i dopustit će ti stvari koje nisu svakodnevne. Dojam ŽRS-a iz perspektive snimača: - lijepi vlakovi, samo definitivno moraju poraditi na čišćenju. - u minutu točno se drže voznog reda - brzine prilično dobre i infrastruktura kolodvora je u redu. Za stajališta se ne može reći isto. - Vrlo uljudni i prijateljski raspoloženi radnici. Možeš slikati i snimati po graničnim kolodvorima, prijelazima...gdje god želiš. Samo je bitno da ne radiš štetu. Definitivno je nadmašeno očekivanje, pogotovo s teretnjacima i drezinama. I s tim mislima idemo u apartman, no to nije sve za danas.
  27. Konačna lokacija koju smo odabrali za sačekušu je bio poljski žcp prije kolodvora Stanari. 20 minuta do dolaska vlaka, možemo se opustiti i razgledati naokolo te uživati u svježem zraku. Usred ničega smo. Pogled prema Banjaluci I pogled prema Doboju. Lijevo je regionalna cesta, iza zavoja odmah kolodvor a posao nam olakšava predsignal koji će najaviti dolazak vlaka. No kao i još stvari taj dan, stvari ne teku sasvim onako kako smo zamislili. Teku još bolje! Jedno 5 minuta kasnije čujemo trubu. Definitivno Asea, ali ne iz onog smjera iz kojeg smo je očekivali. Lokomotiva: nepoznata 441 Teret: praznina za Omarsku ŽRS je očito vješt u slanju vlakova u zadnji čas i planiranju križanja, jer je putnički vlak došao u minutu točno kako sam izračunao da će proći kod nas. Oba vlaka su trubila, što je na kraju dana score od gotovo 100% vlakova koji su trubili i blicali. Izračun je bio da ćemo s lovom na vlakove imati oko 20 snimki te možda jedan teretni. Na kraju nas je ŽRS nagradio povećim brojem neplaniranih snimaka. Zadnja lokacija je odrađena, napokon idemo u Doboj!
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...