Jump to content

Duh u močvari

Članovi
  • Posts

    5035
  • Joined

  • Days Won

    5

Duh u močvari last won the day on August 14 2023

Duh u močvari had the most liked content!

About Me

  • Sex
    Not Telling
  • Location
    Varaždin

Recent Profile Visitors

9804 profile views

Duh u močvari's Achievements

3,2k

Reputation

  1. 10 000. da je 1000 ne bi bilo 0 (uz brzinu 120 kolko se tam vozi).
  2. Ako je 90 t po bačvi onda bi bruto bilo čak i 1350 t?
  3. Po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama biciklističke staze i trake mogu (tj. moraju ako postoje) koristiti i osobna prijevozna sredstva (električni romobili, unicikli i slično). Ja bi osobno napravio iznimku i za rolere (pod uvjetom da koriste role kao prijevozno sredstvo, a ne izvode piruete). Trkačima i šetačima (pogotovo s psima ili dječjim kolicima) nije mjesto na takvoj stazi, smanjuju joj propusnost i povećavaju rizik od sudara. Ali bojim se da sprječavanje takvog ponašanja ovisi prvenstveno o kulturi, jer ne vjerujem da je policiji visoko na listi prioriteta kontrola takvih biciklističkih staza.
  4. Ako poštuješ znakove, onda samo biciklistička:
  5. Dakle, sad imamo i ŽBP (željezničko-biciklistički prijelaz)
  6. Po zemljovidima ispada da je most 100% hrvatski, a stvarna granica kojih stotinjak metara zapadno (tu je nekad Sutla meandrirala).
  7. Je, na to sam i ja naišao. Kamen-Psunj isporučuje eruptivni tucanik (ne piše koje vrste) za Okučani-Novska, Vinkovci-Tovarnik i Đakovo-Beli Manastir-DG: https://www.kamen-psunj.hr/?page_id=9 Kamenolomi Radlovac također isporučuju dijabazni (eruptivni) i dolomitni (sedimentni) tucanik, ne znam je li njihov bio negdje ugrađivan: https://radlovac.hr/ Vjerojatno ih ima još, ali nemaju online-prisutnost. Obilaženjem rekonstruiranih dionica može se sakupiti lijepa petrološka kolekcija, iako je presjek sakupljača minerala i ljubitelja željeznica vjerojatno relativno maleni skup. Nadam se da se Stanley ne ljuti zbog ove male stranputice.
  8. I mene zanima. Čini mi se da se kod nas najviše ugrađuje andezita (zelenkast) i dijabaza (sivkast). Ovako crni kamen (bazalt?) ne znam jel se vadi igdje kod nas - možda je iz Austrije? Tamo sam viđao takav tucanik.
  9. Čemu služi ovaj otvor lijevo - pijesak?
  10. To kaj se individualne diode ne vide, ne znači da nisu LED. Mogu imati reflektor i fresnelovu leću naprijed.
  11. Ja sam ko laik dobil suprotan dojam, da se nekad na JŽ koristila kubna parabola, odnosno popravljena kubna parabola,a danas se koristi klotoida. Kak sam i navel, spominje se u nekim našim friškim željezničkim projektima, nisam ćorav. 🤷‍♂️ Pardon, nije do oblika krivulje prijelaznog luka već do sinusoidalnog prirasta nadvišenja, prvenstveno vjerojatno zbog udobnosti putnika.
  12. Čitanjem projekata dobio sam dojam da se u zadnje vrijeme koristi klotoida (znana još kao Eulerova spirala). Klotoida ima linearnu promjenu zakrivljenosti u odnosu na dužinu, što osigurava i linearni prirast bočne akceleracije. Kubna parabola, iako nije idealna, je jednostavnija za izračun i zato se povijesno koristila. Na prugama velikih brzina koriste se još složenije krivulje, koje osiguravaju sinusoidalnu promjenu bočne akceleracije.
  13. Cijena ponude odabranog ponuditelja COLAS Hrvatska d.d. je 5.973.404,99 HRK bez PDV-a. Predmet nabave je izgradnja 7 km biciklističke staze s odmorištima.
  14. Možda je bilo predviđeno da postanu kolodvori u slučaju porasta prometa? Ak se ne varam, i propusti u podučjima tih stajališta su napravljeni širima.
×
×
  • Create New...