Pfaff Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Priča počinje otprilike ovako: Problem je u tome da smo pobrstili Istru uzduž i popreko.Mislim da su još ostali Krajcar brijeg i Čabrunići selo A Žminj??? Ko mi je kriv kad se volim hvastati... Sad nije bilo druge nego iskoristiti prigodu što najbolja itd., itd... opet drži neki seminar ter utrpati Thomcroa u službeno ekspedicijsko vozilo i krenuti put Krajcar brijega, Žminja i ostalih neistraženih lokacija... U Rijeci je pršio snijeg, ali je administratorska polusatnija 1RŽB hrabro i nezaustavljivo kročila ka svom cilju. Dok smo se dokopali Veprinca, već je prestalo snježiti pa smo napravili par fotki. Kastav: Kvarner: Barba bojnik slika Učku Puše kot sam vrag! Opet se penjem preko Učke (ni kune mrskom francuskom okupatoru i domaćim... ). Tu već ima snijega Eto nas na Poklonu Neki Phalanxovi patriote su došli planinariti Najprije su zatvorili planinarski dom jer da nema dovoljan broj ćenifa, a onda su postavili ovo – sve pod motom: Nema džabe... Na dugoj strani Učke je snijeg lijepo obilježio sve rane što ih je ljudska ruka nanijela prirodi Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Sveti Petar u šumi (Ža one koji ne ražumi po domaću, evo i prijevoda na univerzalni jezik 4ruma: St.Peter-in-the-Woods) ŽCPR na samom rubu relativno velikog kolodvora Pogled u smjeru Pazina Signal Pogonski uređaj brklje sa zvonom je dvaput viši od Barba bojnika U jako dobru stanju – očito nedavno obnovljeno Puuno signalnih žica Tu je kraj stanice – mi koračamo prema početku Stražarnica u istarskom stilu Telekomunikacijska impresija Rezervne dijelove su utrošili. Ostalo je samo ovo Stigli smo do perona Bik (malo izglavljen) Robno skladište, ali čemu služi ovaj čunj? Tu preko planiram postaviti sačekušu Švedu koji stiže u 10:14 Signalne žice "iza žice" Ovo je tipični talijanski model nosača bodljikave žice. Rijeka je poslije WWI bila puna toga! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Kolodvor Sv. Petar u šumi – nastavak Robno skladište Skladište opasnih tvari (natpis nečitak) Vodosprema Originalan stolić s klupicom Kolodvorska zgrada Institucija Prometni ured je mali pa su uređaji na svježem zraku Zaključavanje o istom trošku Konačno sam dočekao Šveda u 10:14. Interesantno, prometnik mi se hvali da su svi signali "na palentu", a kod ŽCPR je nešto električno što žmirka što se lijepo vidi i na filmu. Ko je tu lud, a ko zbunjen? Likovni signal ima kontakt za električni??? Temperatura je i dalje niska Ljubazni domaćini su mi dpoustili poslikati unutrašnjost prometnog ureda Ključevi iz nekih boljih vremena Domaćini su stavili i kapice za potrebe snimanja. Hvala im na gostoprimstvu! Idem prema kraju stanice Iskliznica skladišnog kolosijeka Željeznička stambena zgrada Ulazna skretnica Kraj stanice Smjer Pazin Stanica je, dakle, duga 500 m! Mazaljic... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Kolodvor Sv. Petar u šumi – nastavak Vraćam se prema kolodvorskoj zgradi "Civilna" strana kolodvora Vraćamo se do prometala. Ovo posvećujem Narcisu, on voli znakove Ispod stanice je čeka (za vepriće?) Prometalo strpljivo čeka Smjer Krajcar brijeg, naša sljedeća destinacija Mjesto bilježi ekonomski napredak, prvenstveno zahvaljujući pogonima "Purisa" i maloj privredi. Evo jedne dobro uklopljee ovogradnje... ... preko puta je poznati pavlinski samostan s crkvom Sv. Petra & Pavla po kojem je mjesto i dobilo ime. Danas temeljito obnovljen Okrijepljeni kavicom kod "Radojke" (Market & Caffe bar) te proviđeni naputkom glede smjera daljeg putovanja, nastavljamo bijelom cestom... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Krajcar brijeg Malo vožnje bijelom cestom pa poslije malo asfalta i evo nas... Plehnati kažun za telefonsku centralu? Smjer Vodnjan... Lijepi suhozid Thomcro slika autobusni kolodvor Pješački prijelaz Peron I. Čekaonica Ima i... S leđne strane čekaonice je jog za boći. To je vjerovatno jedini jog u 'Rvackoj do kojeg se može vlakom Na drugoj strani je stražarnica Čovjek koji tu stanuje je djelatni djelatnik (po starom: aktivni radnik) HŽ-a Žali mi se da je moral dat breka ubit pa mu sad jedino ovaj macan pravi društvo. Za reć pravo, žali se i da je prije bilo bolje... Stražarnica je na vrhu usjeka iznad pruge. Smjer Pazin... Hektometarska oznaka Idemo po auto pa dalje... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
narcis Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Samo je bilo pitanje vremena kada ćeš se zaputiti prema Svetom Petru u Šumi. Onaj znak što si mi posvetio je znak uključna točka, očekuj kontrolno svijetlo; kontrolno svjetlo ti je ono što je žmirkalo, na filmu se vidi. Kako to da niste fotkali taj žcp? Quote
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Kako to da niste fotkali taj žcp? Kako ne? http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/DeepInIstra/SvPetar05.jpg Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
narcis Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Nisam mislio na taj žcp (ovaj je na palentu). Žcp na koje se odnosi to kontrolno svjetlo, na cesti je Sveti Petar u Šumi-Žminj. Quote
Pfaff Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Nisam mislio na taj žcp (ovaj je na palentu). Žcp na koje se odnosi to kontrolno svjetlo, na cesti je Sveti Petar u Šumi-Žminj. Pomalo, Sandro! Pa još nisam gotov... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Kao što obećah: Idemo dalje (zna se)! Žminj Krenuh dalje uskom stazom Istarskom ... ... kad odjednom u šikari ugledam kućicu od klesanog kamena s trošnim krovom: Stajalište Žminj! Ovo je nekadašnji stambeni objekt Sa stražnje strane ima i... Nažalost nečitko! (Zašto nitko ne obnavlja hektometarske oznake na objektima?) Ulzna vrata Skladište Smjer Pazin Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Kolodvorska zgrada Ulaz u čekaonicu Vrlo interesantan pod Stol bi mogao poslužiti za kolinje, ali klupa nema Dinamo u plavom srdcu – ostalo je čisti dadaizam Službene prostorije – pogled kroz prozor (ako netko prepozna koji je to broj "Željezničara", možemo ustanoviti kad je prostorija zadnji put redekorirana – ostale slike su vanvremenske) I. peron, I. kolosijek Telekomunikacije Rasvjeta Hortikultura. Usprkos tome što je "na pol puta do nikud", stanica je vrlo čista i očito održavana... Netko je nešto imao protiv spomen-ploče (taj kraj ima malo mutnu političku situaciju) Smjer Vodnjan I za kraj – dvije oznake Ah, da – onaj elektronski ŽCPR nisam prešao jer nisam išao cestom Krajcar brijeg – Žminj već sam slijedio prugu. Inače, mjesto Žminj udaljeno je od "svoje" stanice dobra 4 kilometra. Prava sitnica Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Smoljanci Poslije Žminja nisam išao desno po onom mostu preko pruge već ravno u grad Žminj. Htio sam vidjeti kako i kuda idu Žminjci do vlaka, a osim toga onaj drugi smjer vodi u Kanfanar, a tamo sam već bio preko nekoliko puta Ulazak u Žminj Dalje sam nastavio nekadašnjom glavnom srednjeistarskom prometnicom sve do Svetvinčenata (8 km) pa onda desno još 3 km do Smoljanaca Auto sam parkirao kraj pružnog prijelaza... ... kraj obvezatnog spomenika A s druge strane pruge bila je kolodvorska zgrad(ic)a U Krajcar brijegu možeš vlakom na boćanje, a ovdje možeš vlakom u nešto što se zove X bar. Wow! Zvuči izazovno. Bogzna kakve se neobične stvari ovdje zbivaju između posljednjeg večernjeg i prvog jutarnjeg vlaka Smjer Pazin Smjer Vodnjan Uredna i čista čekaonica Putnička blagajna (nije međunarodna, pretpostavljam) Ima i javna govornica (zar to netko još koristi???) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Čudo nad čudima: Smoljanci su posjednuti! Ljubazni domaćin me pustio unutra Pohvalio mi se kako još uvijek izdaju karte "kako bog zapoveda" Datumar Telefon "na verglec" I veličanstveni suvenir: nekadašnja povratna karta II. razreda za relaciju Smoljanci – Rovinj (malo je mutna, al' što da radim) Vrtilica za obavjesnu brklju (kako to vole zvati naši mediji ) (obavjesna brklja = signalna rampa) Šterna... ... s pumpom (koja funkcionira, al' nisam išao probati) Telefon vani i telefon unutra. Koji je bolji? S druge strane zida je pipica za ruke prati... ... i ... Aha! To bi bio finale za Smoljance! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Svetvinčenat/Savičenta Ovo metafizičko pitanje još nije razriješeno: Naselje se zove Svetvinčenat, a stanica Savičenta. Osim toga, stanovnici rečenog naselja, kad žele putovati vlakom, mogu birati između dvije stanice – Smoljanaca i Savičente (u selu Kranjčići). I do jedne i do druge ima po 3 km. Pretpostavljam da idu u Smoljance kad putuju prema Pazinu, a u Savičentu kad putuju prema Puli – tako dobiju još par minuta na vremenu, a štede na karti Ja sam krenuo trećom stranom tog trokuta (uz prugu). Cesta prohodna, a štedim gorivo . Evo me u Kranjčićima – slijedi prijelaz Pače, vrlo opasan! Smjer Vodnjan Smjer Pazin Lijep detalj suhozida uz putni prijelaz Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Kolodvorska zgrada Čekaonica Ima stol (i klupu) I tipičnu željezničku peć Blagajnički prozor je zazidan... ... a ćenifa zaključana – ovo je pogled kroz nadsvjetlo (srećom sam visok ) Još dvije slike kolodvorske zgrade s "civilne strane". Tu očito netko živi, ali nisam sreo ni žive duše Očekujte još... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
seabral Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Očekujte još... ... očekujemo s nestrpljenjem ... ovo šta si do sada postao je izvrsno. A nama kojima istarski željeznički motivi nisu toliko pri ruci ovo je sjajna prilika za upoznavanje s njima. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Čabrunići Selo Čabrunići ima nominalno dvije stanice – "pravi" Čabrunići i Čabrunići selo. Stvar čini dodatno veselom što je stanica Čabrunići "na pol puta do nikud", a stanica Čabrunići selo je u selu Čabrunići. U "pravoj" stanici Čabrunići stoje samo dva jutarnja i dva večernja vlaka. Poslije stajališta Savičenta prešao sam preko pruge i bijelom cestom nastavio do prometnice Svetvinčenat – Vodnjan... ... a onda sam u mjestu Bjažići skrenuo desno prema ž.st. Čabrunići. Odmah nakon skretanja naišao sam na kuću gdje čovjek u dvorištu ima pravu pravcatu vjetrenjaču koja mu (ako je suditi po uređaju na dnu stupa) i pravi struju: Bilo je vjetrovito pa se naprava svojski okretala Sama stanica je vjerovatno najljepše hortikulturno uređena u cijeloj Istri. Čak i pristup do kolodvora je po livadi – pravi bukolički doživljaj Ovo je nekoć moralo biti značajnije mjesto nego danas. Obratite pažnju na ukrase na vijencu ove kuće koju upravo obnavljaju. To se ne nalazi na selu! U kolodvorskoj zgradi žive ljudi koji su si priredili najveću moguću udobnost Ona zgradica je ćenifa, ali čemu kade? Muško i žensko kupanje Tipično talijanski betonski plot Lesa koja zatvara prolaz na peron Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Ćenifa Ž: Ćenifa M (za skromnije potrebe): ... i za ozbiljnu frku: Hektometri su skoro pa okrugli Smjer Pazin – interesantno kako se pruga lijepo prilagodila niveleti terena Smjer Vodnjan Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Kolodvorska zgrada Čekaonica – blagajnički prozor je van funkcije Klupa Htio sam pobrati za suvenir, al' nisu dali Još malo hortikulture Ovo je teta koja održava stanicu – veli da ju to veseli, al' da bi bila jako zadovoljna kad bi joj za to i platili "jeno malo" Pa-pa, Čabrunići, ja idem dalje... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
narcis Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Zanimljivo da je na tim stajalištima istaknut red vožnje za kolodvor Pula, pretpostavljam da je detaljan, jer u protivnom je malo teže skužit kada gre makina bi rekli domaći. Quote
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Zanimljivo da je na tim stajalištima istaknut red vožnje za kolodvor Pula, pretpostavljam da je detaljan, jer u protivnom je malo teže skužit kada gre makina bi rekli domaći. Ako se sjećaš slike, isto je i u Galižani. Mislim da je to standardna praksa jer nema formata za ispis orjentiranog na specifičnu stanicu. Stanice u Gorskom kotaru obično imaju neki pipir napisan rukom ili u najboljem slučaju šrajbmašinom gdje piše vrijeme dolaska/odlaska za smjer. I to je to (ipak je važno da piše, a još ako i makina dojde na vreme...) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
egérke Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Inače, samo ispravka, mjesto su Bijažići. A prezime Bjažić (bez i) karakteristično je za Zlarin (Mladen Bjažić, naš poznati pjesnik i vrli Zlarinjanin). Quote
Stanley Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Inače, samo ispravka, mjesto su Bijažići.A prezime Bjažić (bez i) karakteristično je za Zlarin (Mladen Bjažić, naš poznati pjesnik i vrli Zlarinjanin). I njegov rođak (brat? - ne sjećam se više) Slavko Bjažić, nekada predsjednik Saveza izviđača Hrvatske i utemeljitelj Otoka mladosti na Obonjanu. Obojicu Bjažića poznavao sam osobno, iznimni ljudi. Mladen nam je bio predavač na jednom tečaju za četovođe 1964. godine. Ako se to može nazvati predavanjem, jer slušati ga bio je neponovljivi doživljaj. Profešure, u horoskopu nam piše da će nas nervozna forumaška vlast opet maknuti u neko skladište Off Topica. Stoga Pfaffu preventivne čestitke na putopisu. Quote Serija 05 je zakon!
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Točno! Bijažići. Hvala na ispravku. Bit će valjda na polzu i ostalima Idemo prema kraju: Čabrunići selo Idem dalje bijelom, prašnjavom cestom prema stajalištu Čabrunići selo. Idemo vidjet selo koje je veće od mjesta (al' je zato u mjestu ) – izludit će me ovi Čabrunići na 100 načina... Cesta se u jednom trenutku nađe na balkonu iznad pruge, udaljena svega koji metar i odjeljena ogradicom, a onda ti iza leđa dobrunda Šved u punom galopu i zatamni obzor. Brrr! Smrzao sam se od trte... To je onaj u 12:42 za Pulu. Znači, dosad sam "na terenu" oko 2 i pol sata. A meni se čini vječnost... Ako izuzmem klupe iz "Aleje glagoljaša", stanica nije neki doživljaj Smjer Vodnjan. Pruga opet po brdima & dolinama. Zbilja, zašto onaj stoji tamo? Signal? Smjer Pazin. Vijugavo Veći natpis od čekaonice (onaj zgraduljak ne bih nazvao kolodvorskom zgradom) Peron na najdonjem redu tribina. Po onoj cesti iznad sam se vozio kad me Šved isprepadao Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Pfaff Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 S druge strane perona je usjek pa sam napravio umjetničku impresiju telekomunikacijske opreme Na kraju perona, u smjeru Vodnjana je ŽCPR i parkiralište za službeno vozilo ekspedicije R na ŽCP je malo grbav (al' je zato dugačak!) Detalj mehanizma (ja navalio to slikat' na svim prijelazima – kao da mehanizmi nisu isti još od Cara Vranje) Stojim nasred pruge i slikam stajalište. Neće valjda štogod naić? Malo dalje iza zidića je nakapnica komunalne šterne. Reć bi da nije jako u funkciji ili da bar nije jako neophodna Pružni prijelaz izdaleka Još jedan čeznutljivi pogled u smjeru Vodnjana Idemo dalje. Sljedeći (i posljednji) zastoj će mi biti u Juršićima Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo
Recommended Posts