thomcro Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Nakon podužeg premišljanja (jer neki sad i delaju pa i nemogu baš stalno klatiti po prugama k'o mi pemzići!) odlučili smo se za ljetnji đir našom Istrom. Izostao nam je K 357 jer nije u Rijeci tako da smo put Istre išli Kapo, celicana i ja. Opcija je bilo više ali smo na kraju iskristalizirali ovo:- prvo ćemo do oba tunela na raškoj pruzi- potom do Lupoglava i šveđoton do Pule- i povratak će bit sa SŽ merđotonKako se i ono što se vrlo pomno isplanira oće okrenut naglavačke i sve dovesti u pitanje tako se i nama jedan dio malo pošemerio al' nije bilo ništa drastično kako je to u prvi tren djelovalo vrlo "problematično". Datum ekšna je bil, što je vrlo znakovito, 13.07.2018. točno u petak ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Dakle, kako i priliči dobrom ekšnu sve kreće sa riječkog kolodvorana kolodvoru pusta pustarani na drugu stranu nije ništa bolje"Istria Express" upravo kreće sa riječkog kolodvora ka Lupoglavu (mi nećemo sa njime, mi ćemo autom u Istru)čekamo gradski bus kojim ćemo celicana i ja dio putaali smo se predomislili i otišli sa triestdujomna okretištu jedinice na Biviju Kapo dolazi po nasradovi na budućem matuljskom mega rotorudok je Kapo točio juvu u kengura iz smjera centra Matuglia dokotrljaše se Jeep-ovi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Mi smo od onih dumaćih aboriđina koji nismo spremni plaćat išta stranim okupatorima pa smo se odlučili za frii prelazak Monte Maggiore (u narodu znanu kao Učka)negde na Veprince bus čeka za Voloskoidemo prema vrhu Monte Maggioredolazimo na Velu Učku odakle se vidi lijepo Kvarner i Rijekatu je i jedan od restoranaveć smo na istarskoj strane Monte Maggioreo ovome ćemo kad se budemo vraćali domatu smo negde oko naplatnih kućicapogled na stijene sa istarske strane Monte Maggiore uvijek je lijepspuštamo se starom cestom ka kolodvoru Učka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Pogled na vrh Monte Maggiorespuštamo se ka kolodvoru Učka, sunce prži ko ludopogled ka staničnoj zgradismjer u kom nam je namjera poćdočekaše nas kozei žižotinje fataju mala mjesta ladovineovoj je očito svejedno gdje ležisamo nas je ispratila pogledommi ćemo prugom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Kamenolom nije delalpo lijevoj strani malo je lakše hodatiprolazimo pored separatoraostaci filmskog setatrefili smo neke švabe koji su valjda šteli videt kamo je sniman Vinetuulaz u tunel Vranje Iuh šta je nutra ugodnokao da je netko stavljal prugu pa ju dignul (ustvari mi je Kapo rekal da je i to dio filmska seta) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Nakon desetak minuta hod ukazuje se izlaz iz tunela u Veloj dragizadnji put kad sam bil tu nije bilo tako zarašćenotaj rasjed u Veloj dragi ... to uvijek impresionira koliko je potonulo tlopogled na gornju stranu, prema cestovnom tunelu, točnije njegovu izlazu na vijadukt između dva tunelataj vijadukt malo bližepogled unatrag odakle smo došliKapo ulazi u tunel Vranje IIjoš jedan pogled unatrag (mada nema nikakva vlaka uvijek valja biti na oprezu)unutrašnjost je sva garavanazire se izlaz iz tunela Vranje II*****Tu valja pojasniti neke činjenice; dok je tunel Vranje I gotovo u cijelosti u zavoju tunel (i izlazi se vide kad se prođe otprilike 2/3 tunela) Vranje II je u zavoju samo u svojoj jednoj polovici (onoj prema Veloj dragi) dok je druga polovica skoro pa u pravcu tako da kad se prođe njegova polovica može se vidjeti izlaz na dugoj strani ali samo u smjeru prema Raši/moru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Ovo je snimljeno na izlazu (u smjeru Raše) iz tunela Vranje II i vidi se koliko je dug pravac (sa desne strane se vidi i dio materijala koji nije nikad uklonjen za spojni tunel ka Poljanama sa druge strane Monte Maggiore)izlazimo na svijetlo danapogled sa ruba na Velu dragucrkva sa druge strane dragekamenolompogled dole u jamu na grotekakva je to trešnja morala bit kad je sve toliko potonuloprema tunelu ima raslinja al se more hoditu nastavku prema Kršanu/Raši/moru to je već malo problematičnije Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Idemo natrag, na ulazu u tunel Vranje II sa raške stranepokazuje se izlaz u Velu dragupolako se vraćamo natragvalja se svako malo osvrnut unatrag jer nikad neznaš gdje vrag spistijene su fascinantnevijadukt koji spaja veli i mali cestovni tunel (doma sam tek otkril kako su stavljene zaštitne mreže)ovako to sve izgleda u muviju natpis na tunelu sa strane Vele drage Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Vidimo izlaz iz tunela Vranje I (prema Lupoglavu)prolaze nas dve čekinje koje su se spustile odnikud u Velu dragumali pomoćni tunelKapo se vraćadokaz da ovuda dugo dugo nije niš prošlou povratku opet snimam ostatke filmska seta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Antene i radar na Monte Maggioreiznad tunela je nekakov objekat ali nikad nisam saznao svrhuvrućina je paklena i jedva se dišepogled na drugu stranu gdje smo bilinismo išli dalje jer je bilo neizdrživo vrućei za kraj ovog djela zadnji pogled na taj rasjed***** Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Idemo u nove nastavke ... Nakon kratke vožnje dolazimo u Lupoglav. Kako smo vodu potrošili valjalo je obnoviti rezerve ali i napiti se svježe vode (čim smo došli popio sam dvije bočice od pol litre vode koliko sam bil dehidrirao!) i tek tad se moglo krenuti dalje.Prostor ispred kolodvorske zgrade je friško opločen ali ono najzanimljivije, niknuo je i novi, povišeni, peronima ga i na drugu stranubarbić popunjava fuge između kockinegdje kod Cerovlja (al' moguće i kod Boruta, preumoran sam bil pa nisam zapamtil) neki Janez je "skinul" rampu drezinas obzirom na količinu ploča očito će se još nešto opločavatiza skladišta ima još poprilično materijalaizlaz prema Puli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Neke stvari se tek naknadno povežu, iz razgovora doznali smo da se radi na sanaciji tunela na raškoj prugi kod Dolenje Vasi i vjerovatno je ova drezina namjenjana za prijevoz materijala tamokolodvor, sunce i oblaciu smjeru Buzeta... i PuleKapo i celicana odmaraju u ladovini, barbić neumorno i dalje popunjava fuge a ja fotkamsa perona u smjeru Buzeta... i u smjeru Puleoblaka je sve višeal' imali smo sreću, ni jedan se nije istresao na nas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Upozorenje da je obvezna zaštita na radui sad dolazimo do onog, uvjetno rečeno, problema ... mi se nabrijali da ćemo šveđoton do Pule ali zbog radova u Humu na klizištu idemo busom do Pazina i odande dalje šveđoton (u prvi tren smo mislili da cijeli put vozi bus dok nam prometnik nije rekao da bus ide samo jedan dio jer u suprotnom bi odustali od ljanjeg puta), bus je nekakova minijartura al prilično brza jurilicaone čekinje šta su nas prestigle u tunuleu Vranje I (one su pustile auto tu i pješke išle do tunela i natrag!? ... suludo kakva je vrućina bila!)krenuliidemo na Ypruga sa desne straneu daljini se vidi drezina sa vagonima gdje rade na klizištu u Humudosta je prometnou daljini kolodvor Cerovlje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Bare Cerovlje i oblacizgrada u sredini fotografije (zdesna joj je bijeli kombi) je stajalište Novaki Pazinskiskrećemo u Pazinprolazimo ispod željezničkog mostaevo nas u Pazinu, vozimo se uz pruguskrećemo lijevo ka kolodvoru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Pazin, prvi put sam ovdješveđo već čekaodvojni kolosjek prema skladištimašveđo 023pogled na kolodvorsku zgradu021 došao iz Pulei dalje stojimo i čekamo nekog vraga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Sunce neumorno prži i žeže a mi i dalje stojimo i čekamo da se nešto pokrene, nemam živaca pa idem van napraviti još par fotografijadok je 023 sa obje strane još beli beli 021 je dobio svoju porciju boje na jednoj stranisa druge je belinije za vani bit na suncu jer za kratko postane nepodnošljivo (ovdje je bilo već oko 16 sati)pogled kroz poneštricu od strojovođenapokon smo se pokrenulijedan dio snimam sa vrata upravljačnice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Zavoj po zavoj ka Pulidolazimo na stajalište Heki Tovarišteoronula zgrada negdašnjeg pogona za boksit (ovdje smo bili negdje 2007/2008/2009 ... nemogu se točno sjetiti i tad se još moglo uć unutar zidova al sad nebi nutra ušal ni u ludilu)i dalje se na ovom djelu sve crveni od boksitauz utovarnu rampu još uvijek postoji kolosjek... ali više nije spojen na glavnu prugudolazimo u Sveti Petar u šumi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Stajanje u Krajcar BrijeguŽminjŽCP na ulazu u kolodvor Kanfanarstari vodotoranjKanfanartu se križamo sa šveđotom 012kolodvorska zgradau jednom djelu je birtija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Veliki i mali prometnikpravi pozdravodlazak iz Kanfanaraisključena rovinjska prugaovdje je još kako takopostaje sve gore i goreda bi u konačnici ovako završilo, ovuda nema šanse proć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Stajalište SmoljanciSavičentapejzaž se polako mijenjapočela je prevladavat makija usmjeto šumestajalište Čabrunić Selotu je jedan barbić sišaostajalište Juršići, samo ovaj željezničar se ukrcavapojavljuju se i prvi nasadi maslinaulazimo u kolodvor Vodnjan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Kolodvor Vodnjankroz grad ...... do stajališta Vodnjan stajalištemoreeePula u daljiniKapo skreće pažnju na CA Dash koji poleće sa pulskog erodromaulazimo u predgrađe Pule Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Zdesna nam je industrijski kolosjeki dolazimo na kraj puta, kolodvor Pulašveđo kojim smo došlinekakva platforma u Uljanikumerđo na suncu čeka povratak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Talijanska parnjača je još uvijek na istome mjestu krovna obloga unutra ku'inje nije baš u najboljem stanju birtija u sklopu kolodvorske zgrade ne dela ali ima tu kod parnjače zgodno mjesto za okrijepu šveđo je spreman za odlazak muvi odlaska puljski gracki bus ušli smo u merđota, u prvi tren sam očekivao pakao nutra ali ... uz klimu i navučene zavjese sve je bilo i više nego podnošljivo odlazimo iz Pule šveđo 024 ***** Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Završni nastavak priče ...I tako, krenuli iz Pule, sjedili smo odmah do prvih vrata tako da se povremeno vidjelo i kroz prozore u prolazu do upravljačnicejoš uvijek je vani dosta vruće tako da godi provjetravanje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Oblaci u daljiniulazimo u Kanfanarovaj put nema malčića ali ima lik sa bičikleton koju je trebalo potrpat u stražnji dio merđotatu se i križamo sa dva šveđota, 021 ...... & 012vodotoranj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts