Jump to content

darko06

Članovi
  • Posts

    2500
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by darko06

  1. Fala gospon Kupljenec, majstorska reportaža. :jup

     

    Onaj Kennedy je 661-255, jedna od onih koja je poslana od ŽTO NS na reparaturu, ali nije bila reparirana kada je počeo rat. Druga je bila čini mi se 661-120, poslije 2061-101, ta je bila gotova ali nije isporučena iz istog razloga.

    Vidim barem dvije Ličanke, dva Turnera, te jednu Malu Karavelu.

     

    I sada Hamletovsko pitanje:

    Gdje je šesta Karavela?

  2. Nema na čemu, pogledao sam taj članak na hrvatskoj Wikipedii i stvarno je formulacija neprecizna. Treba biti recimo ovako: "1923. godine Drago Ibler projektira natječajni rad za zgradu Zavoda za osiguranje radnika, danas Mirovinski zavod u Mihanovićevoj 3, koji svojim naglašenim vertikalizmom predstavlja spoj njemačkog ekspresionizma i ranomoderne arhitekture. Zgrada je izvedena prema prihvaćenom projektu arhitekta Rudolfa Lubynskog." (Zanimljivo da u članku o Lubynskom na istoj Wikipedii ta zgrada uopće nije spomenuta u opusu.)

  3. Ispravak netočnog navoda: nije Vesna Paladino, nego dr. sc. Zrinka Paladino, dipl. ing. arh., zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode - Grad Zagreb.

    Nije vila Galić, nego vila Bauer, Jabukovac 15, sagrađena 1932.-1933. godine, autor Prof. arh. Drago Ibler, izvođač Ašer Kabiljo, ovlašteni graditelj.

    Drago Ibler nije projektirao zgradu Zavoda za osiguranje radnika u Zagrebu u Mihanovićevoj, nego arhitekt Rudolf Lubynski.

  4. Hvala Seabralu na odličnom putopisu, naročito na slikama arhitekture u Rijeci. Rijeka je do 1918. godine imala za jedan do dva kata više zgrade nego Zagreb, a neke od armirano betonskih konstrukcija upotrijebljenih za skladišta prije Prvog Svjetskog rata su upravo pionirske. Posebno bih istaknuo monumentalnu stambenu zgradu u postu 21, koja je izvorno mogla biti višenamjenska.

  5. Prvo: sorry na OT na OT.

    Drugo: moja riječ protiv moderatora na temi drugog moderatora.

    Treće: nisam imao nikakve namjere ikome vršiti advertizing ili kak se to nekad reklo EPP.

    Četvrto: ako je čovjek projektirao zgradu sa ravnim krovom ili krovovima neka takva i ostane. Zamislite da konzervator parne lokomotive istoj doda bilo koji suvišan dio pa poslije tvrdi da je to bilo tak oduvijek?

    Hvala.

  6. @Stanley, o Zemljaku: odlična kratka biografija. Zemljak je inače projektirao i vrtić na Trešnjevci sjeverno od crkve Sv. Josipa - prvu zgradu javne namjene sa ravnim krovovima, ili kako se to onda reklo: Savremena Arhitektura odnosno Novo Građenje (ili Neues Bauen), danas: Hrvatska Međuratna Moderna Arhitektura.

    Vrtić na Trešnjevci, škole u Selskoj, Koturaškoj, na Jordanovcu, u Jakićevoj (to je danas Dinamova nogometna :mrgreen: škola Hitrec-Kacian) te mislim u Rapskoj (?) imaju sve ravne krovove. Kasnija škola u Zadarskoj (na Knežiji, pred Drugi svjetski rat) kao i škola u Kustošiji imaju djelomično ili potpuno kose krovove.

    Nažalost su i škole u Koturaškoj te na Jordanovcu nestručno obnovljene jer im je dodan kosi krov, umjesto da se ravni krov obnovi kak Bog zapoveda i eventualno zabrtvi recimo Sikasealom.

    Sorry na OT.

  7. Izvanredno lijepi putopis koji punim plućima odiše autorovu ljubav prema željeznicama, naročito hrvatskim (dobro, o EMD ... de gustibus non discutandum), prelijepe fotografije koje autora otkrivaju kao talentiranog umjetničkog fotografa, ali ...

     

    ...

    Nekadašnji prvi razred, a sada drugi ... iako bi zapravo sadašnji prvi razred trebao biti zavidan na ovaj drugi razred s Gošinim foteljama. Plus odlično grijanje vagona, potpuno prazan kupe na čitavom putovanju do Rijeke, prozori koji se mogu otvarati ... fakat sam se ovih gotovo pet sati vožnje (potcrtao komentator) osjećao kao pravi Gospodin putnik. OK, WC je bilo prilično upitne čistoće i raznoraznih zadaha, ali ionako se nisam previše zadržavao tamo, pa me nije ni smetalo.
    ...

     

    U prvi mah sam pomislio da se radi o zabuni, ali nakon guglanja i pregleda voznog reda mogu samo :cry::cry::cry: :cry: :cry: (Ist nichts zu tun! :cry::cry::cry: :cry: :cry: )

×
×
  • Create New...