Jump to content

javašluk

Članovi
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by javašluk

  1. Ja na žalost malo toga znam, samo mogu reći da mi je kolega profesor geodezije i pitao sam ga o tome i rekao mi je da tu presudni riječ imaju geolozi koji "procjenjuju" teren. A projektantski se radi tako da na karti spoje dvije točke, dva grada i onda se razrađuje 4 do 6 varijanti trase i onda izlažu plusevi i minusi i onda sa dvije zadnje što ostanu se prezentiraju vlastima mejerodavnim za to područje i u biti konačna odluka se donosi po "političkom" kriteriju, uz moguće sitnije korekcije. Eto to koliko znam. Ali ja bi volio neke diskusije, neka razmatranja različitih varijanti, pa i ovako na forumu ako ima gdje kakva aljkavo postavljena pruga (ne dao bog). Btw. isti taj profesor mi je još rekao da u Njemačkoj paralelno uz postojeće pruge grade brze za brzinu 300km/h. Eto, to je koliko sam načuo.
  2. Teško je laiku reći nešto pametno po pitanju odabira trase. Jer argumeni za i protiv su razni pa se nabacuje sa: najkraće, veća naseljenost, "težak teren" i tako ima raznih, iskusniji barataju i s usponima i padaovima, to isto igra neku ulogu, pa onda ono kako je lakše vući prugu okolo nizinom nego preko brda i tako. Btw. je li imate negdje neki topik koji pokriva to pitanje odabira trase, naročito po geološkom kriteriju? (naročito interesantno jer Unska od BI - Knina prolazi opasnim reljefom, pa se nelalo ipak uspijelo "uvući" prugu.
  3. Da,da....... kasnije sam ja također pregledavao neku kartu pa sam i ja vidio da nije Rakovica u igri. Je li imate kakvih saznanja kako i zašto se odustalo od završetka izgradnje i kada? I kako je to opravdano, zašto se odustaje?
  4. A kako je predviđena trasa od Bihaća do Rakovice? gdje bi se to prostiralo?
×
×
  • Create New...