Jump to content
zeljeznice.net

dule_BG

Članovi
 • Content Count

  601
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral
 1. Iz Crne Gore ne dolazi koks nego boksit. Da, ide preko Beograda, nema kud drugo. Popne se skoro do lnđije, na žalost mora tako. Šteta što ne završiše onu zaapočetu prugu Valjevo-Loznica.
 2. Boki bio sam juče u Zvorniku, nešto kratko i u kasno popodne kad su se već vozovi razišli. Čak ni ona ŽRS mašina koja stalno stoji ispred stanične zgrade nije tu bila nego u Srbiji. Prevukla je neki čelik za Bugarsku i čekala papire za voz za nazad. Ispred nosa mi je otišao i Kombinovani prevoz. Ostavio je ove pune cisterne lužine iz Mađarske a odvezao prazne nazad za Rumuniju. Naprijed je stajala garnitura crnogrskih Eas-ova s boksitom iz Nikšića. Gotov je prevoz boksita iz Ploča, sad će da dolazi iz Crne Gore. Prekjuče su bili ovi turski rilsovi za Živinice. Drugar mi poslao sliku. Pozdrav.
 3. Preksinoć su njih dvije odvukle težak voz za Zvornik, preko 2000 t, jedna vukla druga gurala. Trebalo je u povratku da imaju dva prazna voza ali nešto je omanulo pa je bio samo jedan. Zbog toga je kao što se na snimku vidi jedna od njih dvije išla hladna. Boki Alumina iz Zvornika ima oko 500 kola u najmu, Uacs-ovi koje koristi Alumina su uglavnom mađarski i slovački.
 4. Boki to je praznina od lužine iz Zvornika natrag za Mađarsku.
 5. Možda dovoze kamonima boksit iz Zapadne Hercegovine u Zvornik. lsti problem je bio i sa otpremom boksita iz Banja Luke za Zvornik, bila zabranjena jedno vrijeme pa su tu otpremu iz Banja Luke prebacili u obližnju Vrbanju, pa je to skroz stalo jer nisu plaćali željeznici prevoz. Teško je to sve pohvatati pride se to stalno mijenja. lnače u okolini Zvornika su rudnici boksita, kod Milića, kod Srebrenice. Odatle se dovoze kamionima pa se putevi oko Zvornika crvene od boksita.
 6. Nije, iz koksare u Lukavcu a ona ugalj za koksovanje nabavlja uglavnom u SAD-u.
 7. Voze ga u željezaru pored Smedereva. Treba da ima barem tri voza koksa dnevno za tamo a jedno 2 puta mjesečno ide koks i u Albaniju.
 8. Zadnjih mjeseci su došla čini mi se tri broda boksita u Ploče, dva iz Brazila a jedan iz Gvinije u Africi. Ovog iz Gvineje su upravo istovarili, oko 70 000 t.
 9. Orahovac opet. ŽRS 661-276 sa istim vozom kao i onaj prvi. Boksit težak pa ga podijelili u dva voza. Ide i 661-308 dobro dimeći kroz idilu. Još jedna iz Zvornika. U mnoštvu mađarski Uacs-ova našao i jedan francuski. Toliko za ovaj put. Pozdrav.
 10. Zvornički kraj danas, prijatan proljećni dan i na sreću nešto više saobraćaja nego inače. Selo Orahovac između Kalesije i Zvornika. ŽRS 661-303 na praznim ćupovima iz Kidričeva i boksitom iz Ploča. Za njim se spušta u Zvornik i 48441 s koksom za Radinac. Za njim je išao još jedan koks. ŽRS 661-325 i 272 čini mi se, na praznini iz Zvornika za Ploče polazi iz Zvornika. ŽFBH 661-308 razmijenila tovarena kola za prazna i čeka polazak nazad za Lukavac.
 11. Iskočila su i dva teretna vagona u stanici u Rumi juče.
 12. Boki otiđi do Brasine ako možeš. Prevnulo se nekoliko cisterni u stanici danas popodne.
 13. Pored NCL od nedavno i Kombinovani prevoz je počeo da vozi do Zvornika. Preuzeo je prevoz lužine od Srbij karga. Novost je što prelazi Drinu (kao i NCL) i vozi do Zvornika u BiH.
 14. Prema Požarevcu. Napustili su radove kad su došli do teške tunelske dionice. Malo kadrova s ove pruge na početku videa.
 15. Dovoljno su educirani u ovom slučaju. Za proizvodnju tih đubriva koriste amonijak kao sirovinu. Tako isto i koksara u Lukavcu nabavlja amonijak iz Bugarske za proizvodnju KAN-a. Biće zanimljivo vidjeti šta će sad biti sa tim prevozom. Sad će morati unaokolo preko Požarevca i Bog zna da li će pruga moći da izdrži težinu ovih cisterni. Tamo kod Majdanpeka je ostao jedan neremontovani dio od 20 km gdje je brzina 10 na sat. Čuo sam da je vozno vrijeme Požarevac-Bor i do 8 sati.
×
×
 • Create New...