Jump to content

DB

Članovi
 • Posts

  17650
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  49

Posts posted by DB

 1. 1 hour ago, Stanley said:

  ... No ljetni vozni red HŽ PP-a prorijedio je prigradske vlakove pa sam raspoloživih sat i pol vremena odlučio iskoristiti za šetnju do kolodvora Zaprešić - da vidimo šta ima i šta nema.

   

  Ima recimo ovaj kolosijek za HŽ Infru:

   

  275431076_P1010002(1024x768).jpg.4aff2534592d0afefa44bc97412077f6.jpg

  ...

   

  Hm, šteta da nisi produljil dalje, bar do porte ... dobil sam fotke nekakve hale i garaže devastirane olujom 19. srpnja, ali nemam podatke otkuda, pa nagađam da je to zaprešićka "Regeneracija". :huh:

 2. 1 hour ago, Stanley said:

  ...

  I za kraj satelitski prikaz trase nasipa, dobro vidljiv u sredini slike. Brojkom 1 označen je dio kojeg sam prvog obišao na području Dobove, a brojkom 2 nesuđeni ŽCPR na Ilirskoj ulici:

  ...

   

  Hm, brzo si odustal.

  Ostalo ti je od nesuđenog ŽCP-a još bar 2 x toliko do Sutle. 🙄

 3. Našel se i članak u nov...portalu o tvom kraju: :)

   

  OVO SE NE VIĐA ČESTO

  Lik prodaje jezero u Hrvatskoj! Otkrio nam je cijenu i tvrdi: 'Ne, nije riječ o šali'; Već su stigli i komentari ...

   

  87977760_768x432-ba054e7c-9d09-11eb-870c-cedfb09875dd(1).webp.747b93bbfe24708dad998b212fe1c8e6.webp

   

  Jezero je nastalo u vremenu kad smo tu iskopavali pijesak, a imali smo plan i gradnje kućica za iznajmljivanje uz njega, kazao nam je prodavatelj jezera u Drenju Brdovečkom

   

  18.4.2023.   18:34   IVAN HALAR   SNIMIO ČITATELJ

   

  Ovih dana u jednoj Facebook grupi za prodaju osvanuo je jedan posebno zanimljiv oglas u kojem je korisnik naveo kako prodaje - jezero! Potaknuti prodajom neobičnog 'artikla', okrenuli smo njegov broj te doznali o kakvom je jezeru točno riječ.

  "Dobar dan, zovemo u vezi vašeg oglasa. Prije svega, je li možda riječ o šali ili zaista prodajete jezero?", upitali smo.

   

  Oaza u Drenju Brdovečkom

   

  "Vi ste već četvrta osoba koja to pita. Znam da nije uobičajena prodaja, no zaista nije riječ o šali", odgovorio nam je prodavatelj te ljubazno iznio podatke koje smo zatražili.

  Kazao je kako se jezero nalazi u Zagorju u Drenju Brdovečkom nedaleko od granice sa Slovenijom.

   

  242654120_768x768-42bcb76c-9d0c-11eb-86af-cedfb09875dd(4).webp.fd6c99ae67335c51aa67b479037ccdd7.webp

   

  "Vlasnik parcela na kojima se nalazi jezero je moj otac i trenutačno sam u fazi prebacivanja vlasništva. Imali smo plan i gradnje kućica za iznajmljivanje uz njega, no u međuvremenu smo odustali te ga odlučili prodati. Jezero je nastalo u vremenu kad smo tu iskopavali pijesak, a poribljeno je 2011. godine", priča prodavatelj, koji je inače iz obližnje Pluske u općini Luka, te dodaje:

  "Znali su mi ribolovci ispričati kako u jezeru ima dosta ribe te da su ponekad ulovili amure od 16 kilograma. Dakle, nije riječ o bari već voda cirkulira kako vodostaj Save raste odnosno pada. Dubina jezera se, dakle, kreće oko dva, tri metra".

   

  Površina oko 8500 kvadrata

   

  Potencijalni kupac ima mogućnost i smanjenja odnosno povećanja površine jezera koja u ovom trenutku oko 8500 kvadratnih metara dok je ukupna površina svih parcela nekih 18.700 kvadrata. Dimenzije jezera su 120X70 metara.

  "Cijena je 5,5 eura po kvadratnom metru, odnosno ukupno oko 100 tisuća eura", kazao nam je prodavatelj te dodao kako je budućem vlasniku spreman pružiti i pomoć oko uređenja okoliša jezera ukoliko će biti potrebno.

   

  "Smatram kako cijela ta priča ima dosta potencijala, no neki interesenti znaju se čuditi visokoj cijeni. A za stan im, primjerice, nije mnogo platiti 100 tisuća eura", ističe prodavatelj te otkriva kako na imanju u Pluski ima još jedno jezero sličnih dimenzija, no ono nije na prodaju.

   

  'Ponudite ga ministrima'

   

  Spomenuti oglas izazvao je dosta zanimanja i u grupi za prodaju na Facebooku.

  "Da imam taj novac ne bih mnogo razmišljao. Za privatne trenutke - dušu dalo", komentirao je jedan korisnik dok je bilo i onih koji su pisali šaljive poruke.

   

  "Ponudite ministrima, bivšim i sadašnjim, prodaja je zagarantirana", "Jesu li i ribe u cijeni", bili su neki od komentara.

  • Haha 1
 4. 1 sat, dorianb said:

  Meni je zapravo čudna jedna stvar, ja sam se zadnji put u Baat vagonu vozio kad sam imao cca 8 ili 9 godina i uopće se ne sjećam da me smetala trešnja, zabacivanje i slično,čak mislim da ništa nisam od navedenog osjetio, a svi ostali ljudi koje znam su se žalili na to. A puno puta godišnje sam se vozio vlakom tad. Valjda sam bio tako veliki railfan pa da mi to nije bilo bitno? ...

   

  Ja nikad nisam bio railfan, pa me isto tako, dok sam bil i mlađi, nije smetala trešnja, zabacivanje, lupnjava, dim i slično. Smetale su me gužve, gde sam jedva stal u profil sjedišta (pod onim brojevima na naslonu).

  Smetalo me je i grijanje - na 1 je bilo ko za saunu, a na 1/2 ko za bolničke pacijente. d0181.gif.b549191714b8a4d0198aaaf38b98ca35.gif

  Užas!

   

  Povremeno sam se s njima susretal u razdoblju rada u ZOP-u (putnički iz Siska za Prijedor i kumrovečki). Prvi je bil čisti horror, zbog gužve i još više dima kojeg si doslovno mogel razgrtat rukama.

  Drugi je bil OK, jer su vožnje najčešće trajale od Zapadnog do Podsused Tv. 🙂

  No, u tim,ajde mlađim godinama, nisu mi bili udobni, osobito ne oni sa skaj-tapecirungom i na iole duljim relacijama.

   

  Zadnji put sam se vozil u njima prije nekih 20-ak godina, kad me je vrag nateral da 3 dana za redom idem u Varaždin i natrag. Bili su mi na raspolaganju samo Baat-ovi. Bili su više prazni nego poluprazni, pa je s te strane bilo konforno kontrolirati pregrijavanje otvaranjem prozora - ali je truckanje i zabacivanje tih nepuna 3 sata bilo nesnosno. 😖

   

  Ono kaj ti hoću reći je da su (puno) mlađe kosti puno tolerantnije na neudobnosti, a doživljaji vožnje puno jači.

   

   

   

  • Thanks 1
 5. 16 sati, mali.paja said:

  Dok sam bio Šef HŽ zastupstva dbova od 01.10.1992. formalno je most kao i pruga iza mosta pripadala ŽG-u Ljubljana i oni su to trebali održavati (kasnije SŽ). Dogovor je bio da ostaje sve kako je bilo za vrijeme JŽ-a neovisno o granici. Tek kada se politički granice odrede trebalo je doći i do preraspodjele pruga i objekata između navonastalih uprava. Nemam pojma kako je sada.

  ...

   

  I sada je (bar pretpostavljam) važeći ugovor željezničkih uprava iz 1992. po kojem je cijela kumrovečka pruga pripala HŽP-u (ak se je u to vrijeme zval tako), a također i ovaj most na Sutli, s komadom pruge iza njega, do, vjerovali ili ne - važeće republičke / državne granice. 😉

  Za onaj most kod Imenog sam zaboravil čiji je.

 6. On 20. 12. 2022. at 0:32, Ante-vž said:

  Dragi prijatelju,

   

  Pišem ti ovo pismo da te pozdravim, nakon dugo vremena. Znam, nema te više. U stvari, znam, postojiš, ali u nekom drugom obliku i formatu. ...

   

  Antiša, 

   

  pomislil sam prvo još jedan forumaš je završil svoj put i znam li ga možda ... i trebalo mi je i teksta i vremena da skužim da se ne radi ni o forumašu, niti o lokomotivi, nego o vlaku.

   

  Poštujem osjećaje, tradiciju i nostalgiju, ali tako je to i u životu i u voznim redovima - nekad je pojam zagorskog cuga bil niz od 10-ak maslinasto zelenih dvoosovinaca s drvenim klupama i s parnjačom na čelu. Promjenila su se vremena, stoljeće (milenij dapače), pa bu jednom ubuduće nekakva brundava Folcika ili Som bili uspomena nekim novim klincima koji buju znali uglavnom za električne, baterijske i vodikove garniture. Možda u njima bude i kakav multimedijalni sadržaj, bar sa kavom, čajem ili (a zakaj ne) i s tudumom, delancem ... ili šampanjcem. 🥂

   

  Nije loše ostaviti trag, ali ne treba ni previše tugovati zbog napretka. 😉

  • Thanks 2
 7. On 13. 08. 2022. at 7:03, Stanley said:

  ...

  Izlaz iz kolodvora u smjeru Krapina/Varaždin:

   

  637897931_P1010097(1024x768).jpg.bbd9dee5ac85b935bbb54646e322cd9d.jpg

   

  On 13. 08. 2022. at 7:17, Stanley said:

  ...

  Ulaz u kolodvor Zabok iz smera Krapine i Varaždina:

   

  1135770769_P1010101(1024x768).jpg.2b82f6adb21a052ffaa26bbdca9cdef9.jpg

  ...

   

  Ček, ček 😲 ... tam se gradi nekakav nadvožnjak (nathodnik)?

  I niko ni zuc o tome?! :nezna:

  I nisi snimil niš o tome osim te dve panorame? 😧

 8. 9 sati, Duh u močvari said:

  ... Kak sam i navel, spominje se u nekim našim friškim željezničkim projektima, nisam ćorav. 

  ...

   

  Ne kopam po projektima, pa ti bum moral povjerovat.

  Ipak, nemrem ne prosvjedovati da je to pretjerivanje.

   

  9 sati, Duh u močvari said:

  ...

  Pardon, nije do oblika krivulje prijelaznog luka već do sinusoidalnog prirasta nadvišenja, prvenstveno vjerojatno zbog udobnosti putnika.

   

  Jeee - to ti je nekaj čistam drugo - bi rekel Tetec z Gruntovca. 😋

 9. 8 sati, Duh u močvari said:

  Čitanjem projekata dobio sam dojam da se u zadnje vrijeme koristi klotoida (znana još kao Eulerova spirala).

  Klotoida ima linearnu promjenu zakrivljenosti u odnosu na dužinu, što osigurava i linearni prirast bočne akceleracije.

  ...

   

  Klotoida je odavno u primjeni na cestama, no na kolosjecima se nije pokazala dobra.

   

  8 sati, Duh u močvari said:

  ...

  Kubna parabola, iako nije idealna, je jednostavnija za izračun i zato se povijesno koristila.

  ...

   

  Nije problem u izračunu, nego je poanta da kad pravac i kružni luk spojiš tračnicom, ona se prirodno povija upravo po kubnoj paraboli.

  Do podatka da sve druge krivulje budu dezintegrirane, odnosno da se tračnice neravnomjerno troše, naravno nisam došao empirijski, nego čuo od starijih kolega ... pa ako su lagali mene i ja lažem vas. :kul2

   

  8 sati, Duh u močvari said:

  ...

  Na prugama velikih brzina koriste se još složenije krivulje, koje osiguravaju sinusoidalnu promjenu bočne akceleracije.

   

  Ako je tomu tako, imam osjećaj da je to više pusto teoretiziranje (vulgo: pravljenje pametnim) nego praktična potreba.

  Uostalom, usporedimo to sa skretanjem još bržih vozila: mlaznih aviona.

  Automatski pilot u skretanju okreće avion oko vertikalne osi i naginje ga oko uzdužne osi taman koliko treba da je rezultanta gravitacije i centrifugalne sile usmjerena okomito na podnicu. Formulu koje krivulje ima ugrađenu?

 10. 6 sati, Stanley said:

  ...

  Zanimljivo je da su nad pothodnikom pragovi drveni, a inače su betonski. Možda statičari mogu objasniti razlog:

  ...

   

  Statičari bi ti skinuli sva zviježđa s neba zbog toga.

  Prvo zato kaj je to pitanje dinamike, a drugo zato kaj oni sve dokazuju matematički, a u ovom slučaju treba uć u formule za dokazivanje statičke nosivosti s pretpostavljenim koeficijentima za kompenzaciju dinamičkog u statičko opterećenje. 😋

   

  Stvar je u praksi puno jednostavnija: praksa je pokazala da relativno mali nadsloj tampona i tucanika na takvoj krutoj podlozi nije dobar za preuzimanje dinamičkog opterećenja ispod znatno krućih betonskih pragova (dolazi do pojačanog drobljenja tucanika i zbijanja sloja uz gubitak elestičnosti cijele nosive podloge), pa je za takve situacije (i još za razmjerno velike uzdužne nagibe i krivine manjih radijusa - čini mi se ispod 500 m - i prelazna mjesta na objekte) propisana ugradnja isključivo drvenih pragova. 😊

 11. 3 sati, josip said:

   

  PPL - početak prijelaznog luka (ili krivine) čija je 150 metara s nadvišenje vanjske tračnice 110 mm. Prijelazni lukovi ugrađuju se između kružnog luka (krivine) i pravca, kad prijelaznog luka ne bi bilo polumjer kružnog luka (krivine) bi se naglo mijenjao što bi dovodilo do naglog udara kotača u vanjsku tračnicu (trzanje vlaka). Prijelazni luk postupno mijenja svoj polumjer.

   

  @DB bu to još bolje razjasnil od mene, to je njegovo područje. :) 

   

  Mogu jedino dodati da se prijelazni lukovi projektiraju (polažu) po kubnoj paraboli, koja je najprirodnija krivulja po kojoj se prema fizikalnim zakonima nastoje kotrljati kotači u prelasku iz pravca u kružni luk i obrnuto. Svaki pokušaj ugradnje neke druge krivulje rezultira dezintegracijom iste. 😋

  • Like 2
 12. 4 sati, mali.paja said:

  Možda je i mali OT? Koliko bi se isplatilo do Bakarca povući prugi i sve to uklopiti za kakav riječki prigradski promet?

   

  Razmišljal sam odavno o tome - ali u tehničkom, a ne financijskom smislu.

  Za prvo ima mogućnosti, a za drugo vjerojatno fali ljudi ...

 13. 1 hour ago, dorianb said:

  Ispricavam se jer smo vec negdje diskutirali o ovome, ali ne mogu naci gdje. U mom jestu postoji "common missunderstanding" da se ova nesreca desila u St. Toplicama umjesto Pojatnom,kako smo apsolvirali. Mozda je to zato jer su djeca trebala svratiti u St. Toplice na izlet na koji su isli tog jutra 1989. No cini mi se da je kolega Stanley rekao da je negdje u novinama naisao na fotografiju sudara Djurana s Baat-icima i autobusa u Stubickim Toplicama? Mozda se radilo o nekoj drugoj nesreci, jer mislim da bi ipak bila prevelika koincidencija da se radilo o autobusu s djecom i da bi djeca poginula, kako se prisjecaju moji mjestani. Osim toga, cudi me da je uopce moguca velika nesreca u St. Toplicama, obzirom da je tamo ZCPR neposredno kod stajalista na kojem se zaustavljaju svi vlakovi za preijvoz putnika. Prakticki ako vlak ide iz smjera Gornje Stubice, rekao bih da je nesreca cak nemoguca. 

   

  To su bile dvije nesreće.

  • Thanks 1
×
×
 • Create New...