Jump to content

mali.paja

Članovi
 • Posts

  13251
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Posts posted by mali.paja

 1. Triangla je dosta velika, dugačka. Možda 150-200m?. Triagnle su obično bile relativno kratke. Tek toliko da stane najduža lokomotiva u izvlačni kolosijek. U Novskoj možda stane nekih desetak vagona. Znam da smo jedanput nešto okretali pa sam se začudio kako je to stalo sve. Ne sjećam se što smo okretali, možda kemiski vlak ili vlak sa tračnicama iz Zaprešića. Ako je to bio vlak iz Zaprešića koji vozi tračnice zavarene u dugačke trakove to je puno. Taj vlak je jedna zatvorena garnitura od 12 vagona i dugačka je 240m.

 2. 5 sati, 1borna said:

  Ona 2 industrijska kolosjeka vode do Jelkovca, završavaju kod Cemex terminala

  Nekad je to bilo vlasništvo ili je koristila firma PPK Maksimir. Cement se iz Solina dopremao slonićima. Kada je bio prekinut promet u devedesetim za Dalmaciju cement se vozio vlakom iz Trbovlja. Kako sam već 10 godina u mirovini nisam upoznat sa sadašnjim stanjem. Neka upućeniji  napišu vozili se još kakav cement u Sesvete.

  Nekad je odmah preko pruge na  zapadu sa južne strane bila i firma Price cutters. Koliko se sjećam stalno je imala reklame u kvizu Kviskoteka. Tamo sam negdje krajem osamdesetih kupio veliku željeznicu u mjerilu "G". Bla je u pitanju lokomotiva na baterije sa radio  upravljačem, 3 vagona i velikm krugom tračnica od firme Bachmann. Čak je to bilo u to vrijeme dosta povoljno. Tamo su prodavali sve i svašta. Radi prodaje kopija nekih svjetskih marki bila je i velika afera i mislim da je sve propalo. Da li ima što sada u tom prostoru?

 3. 11 sati, DB said:

   

  Hm, šteta da nisi produljil dalje, bar do porte ... dobil sam fotke nekakve hale i garaže devastirane olujom 19. srpnja, ali nemam podatke otkuda, pa nagađam da je to zaprešićka "Regeneracija". :huh:

  Osim po imenu Regeneracija koristi(o) se i naziv Gortan. Nekada sam sa voznom lokomotivom Velikom Karavelom dole vršio manevru kao rukovac manevre, ja i skretničar.

 4. 8 sati, 1borna said:

  Ako se cijeli svijet ne trgne i zaista počne djelovati na smanjenju zagrijavanja bit će sve gore sa sve težim posljedicama!

  Taman da od sutra krenu u akciju ovakva nevremena će potrajati još desetljećima, priroda pamti i sveti nam se.

  Bilo je naravno i ranije velikih nevremena no nisu bila toliko učestala kao zadnjih dana. 

       Mi smo još i dobro prolazili pa smo pričali da živimo u sretnom kutku planete, nitko neće biti pošteđen i izuzetak.

  Što znači ime Grenland? Zelena zemlja. Od kuda zeleno a tamo je led i snijeg.? Prije nekih tristotinjak godina se na Grenlandu sijala pšenica. Kako to da je bilo toliko topla a nije bilo toliko ni stanovnika niti zagrijavanja?

  • Haha 1
 5. On 01. 07. 2023. at 23:14, decec said:

  Lijepi putopis Stanley, stvarno se sad brzo dođe u Zabok!

  Planira li se daljnja elektrifikacija i popravak pruge prema Krapini i Varaždinu?

  Baš bi bilo super da ima pruga i dalje od Donje stubice (ili lakše od Konjščine) pa prema Zelini i Sesvetama tako da je cijeli prsten oko Zagreba, ali to sigurno nikad nije ni bilo planirano? To me uvijek zanimalo.

  Koliko me sjećanje služi bilo je nekih planova nekad davno za produžetak iz Stubice.

 6. Formalno pravno za sve se ispostavi račun ali se nikad ili skoro pa nikad stvarno ne plaća. Sve se to prebija. Kako već 10 godina ne radim ne mogu ti precizno i točno odgovoriti. Oni nama troškove struje i vuče za taj ficlek mi njima za to što oni vuku do Čakovca, Đurmanca Šapjana itd. Troškovi dizela se tačunaju nešto više ali sve skupa je to otprilike tu. Prometnik u Dobovi ima direktnu vezu sa našim CDU-om (Centar daljinskog upravljanja) i nema potreba za posrednikom.

  • Thanks 1
 7. Dok sam bio Šef HŽ zastupstva dbova od 01.10.1992. formalno je most kao i pruga iza mosta pripadala ŽG-u Ljubljana i oni su to trebali održavati (kasnije SŽ). Dogovor je bio da ostaje sve kako je bilo za vrijeme JŽ-a neovisno o granici. Tek kada se politički granice odrede trebalo je doći i do preraspodjele pruga i objekata između navonastalih uprava. Nemam pojma kako je sada.

  Prije par postova kukao si da nema u kanalima vode. Vidiš kada hoćeš možeš i vodu pronaći:nezna:

 8. 3 sati, stjepan said:

   

  Prije petnast godina vjerovatno jest, a ipak, u najbolja vremena tamo je znalo biti i 100 (ako ne i više) vlakova u 24 sata, a to je bilo puno prije😜

  Ako dobro pamtim za 12 sati (! smjena) najviše je prošlo nekih 57 vlakova. Samo tada su tamo bili i ulazni signali kao i potiskivalica u Volinji. Vlakovi su se potiskivali uglavnom sqa nezakvačenom lokomotivom do Kostajnice. Sada se vlakovi MORAJU voziti sa zapregom do Majura. Potom skidanje lokomotive i gubljenje vremena. Znalo se dogovoriti sa kolodvorom B.Novi (ako je bio strojovođa koji je to htio raditi) da će biti prolaz bez zaustavljanja. I danas su neki strojovođe znale vratiti se malo sa vlakom prema Bosni i onda sa zaletom uz brdo sa  lokomotivom. Obično bi poslali skretničara na prvi prijelaz prema Kostajnici radi osiguranja istog. Po KVR tamo je predviđeno zaustavljane. Nekad bi i strojovođa iz ŽRS-a znao pogurati vlak do izlaznih skretnica. Uglavnom to je sve bilo "ilegalno". Čak nam je znala policija znala zabraniti potiskivanje. O tome kasnije ću napisati.

 9. Nakon oluje kada je pruga otvorena prošao bi jedan ili nijedan vlak dnevno. Volinja je radila samo do  18 sati Kasnije je to prešlo na otprilike 2 para vlakova dnevno. Kada je krenuo brzi noćni vlak za Sarajevo Volinja je počela raditi 24 sata dnevno. Tada bi u  24 sata prošlo nekih 4-4,5 pari vlakova. Ovo pol vlak nije bilo samo pola nego primljen je vlak iz BiH a nije predat tamo nijedan.  Uglavnom bi tada mi vlak izvukli u Majur ili Sunju i tamo vlak jednostavno ostavili a lokomotivu vratili u Volinju. To je bilo iz razloga toga što smo iz Volinje skoro pa sve vlakove morali izvlačiti sa  2 lokomotive. 1 lokomotiva je bila na teretnom vlaku a drugu smo koristili od brzog vlaka za ispomoć i morali smo je vraćati u volinju bo brzog. Onda bi izvukli vlak u Majur ili Sunju i lokomotive vratili po drugi teretni vlak. Taj teretni bi u Majuru ostavio lokomotivu od brzog vlaka koja se MORALA vratiti u Volinju a teretni je onda produžavao sa  lokomotivom dalje. Problem je na toj pruzi bio i taj što su na teretnim vlakovima morala biti po dvojica jer nije bilo pokriveno sa RDV-om. Brzi vlak nije imao taj problem jer se kondukter u vlaku bio vlakopratioc. Po noći smo znali uzeti iz zagrebačkog čvora Veliku kružnu lokomotivu i poslati u Volinju. Velika (tako se zvala pa pišem velikim slovom) najčešće je bila lokomotiva serije 2o63 (preko 99%). Ona nije imala problem sa drugim čovjekom jer je bila dvoposjed.

  • Thanks 1
 10. Što se tiče policije oni tamo imaju najvjerovatnije svoje prostorije. Pretpostavljam da bi možda tamo trebala imati nešto i carina? policija dolazi po potrebi. Dok su vozili vlakovi za Sarajevo ili kakav izvanredni dolazili su sa cestovnog prijelaza u Kostajnici. Iz početka dok je krenuo teretni promet policija je bila kod svakog teretnog vlaka. A to svakog teretnog vlaka je moglo biti najviše 2-3 u  sati. Uglavnom su bili kod dolaza ili odlaza vlak za i iz BiH. Ukoliko je vlak došao iz BiH pa tamo čeka recimo lokomotivu od nas policija je bila samo kod samog dolaska. Ne bih znapo kavo je stanje sada tamo. Kontakte sa Volinjom nemam više od 10 godina a tamo sam zadnji put bio možda prije petnestak godina a najvjerovatnije i više.

  • Like 1
 11. 2 minuta, riceburner said:

   

  krivo mislis, radi normalno, jos su stavili van razglas pa maltretiraju okolno stanovnistvo...

  Nedugo je bila misa u Zaprešiću za ovog dečka koji je umro na trenigu kod specijalne policije. Malo sam se interesirao pa su mi rekli da je on iz Brdovca a da je misa u Zaprešiću radi oštećene crkve. Na moje pitanje za mise nedeljom i blagdanima mi je rečeno da su u Laduču.

  Hvala na ispravci.

 12. Koliko znam crkva u Brdovcu kod groblja nije u funkciji od potresa. Z neke ljude sprovodne mise se održavaju u Zaprešiću. Nedeljne mise su čini mi se u Laduču?

  U nekadašnjem vojnom skladištu vidi se utovarno/istovarna rampa. Tu se dostavljalo vagonima nekakvo gorivo/Mazivo ili nešto slično?

  U dvorcu je smješten HDA (Hrvatski državni arhiv). Tamo je i dio koli se odnosi na željeznicu.

×
×
 • Create New...